خنک نگاه داشتن قطعات مختلف کامپیوتر از مواردی به شمار می رود که تمامی کاربران باید به آن توجه کنند. ممکن است یک کاربر با توجه به قطعات قدیمی خود از نسل های گذشته، با خود فکر کند که چون سیستم وی مربوط به چند سال قبل است، نیازی به خنک کننده و فن ندارد، این در حالیست که به دلیل فناوری ساخت قدیمی تر این قطعات، حرارت تولیدی آنها بیشتر از محصولات جدید است. به عنوان مثال، یک پردازنده قدرتمند از سوکت 1366 اینتل همانند Core i7-960 با فناوری ساخت 45 نانومتری، مصرف توانی معادل 130 وات دارد که این رقم در یک پردازنده 22 نانومتری از سوکت 1155 مانند Core i7-3770K، تنها 77 وات است. مصرف توان هر پردازنده، تاثیر مستقیم روی حرارت تولیدی آن دارد و از این حیث پردازنده هایی با فناوری ساخت 65 و 45 نانومتری، عطش بیشتری برای تولید حرارت دارند.
با نصب تولبار سخت افزار: بدون ورود به سایت و فروم سخت افزار، از اخبار آن با خبر شوید
این مسئله در کارت های گرافیکی نیز صادق بوده و در کارت های سری 600 انویدیا و 7000 ای ام دی با فناوری ساخت 28 نانومتری، شاهد کاهش توان مصرفی و حرارت تولیدی هستیم. با وجود پیشرفت قابل توجه در بخش مصرف توان، همچنان پردازنده ها نیاز به یک خنک کننده قدرتمند برای دفع حرارت خواهند داشت و کاربران از میان دو گزینه خنک کننده هوازی و مایع، یک گزینه را بر اساس فاکتور های مختلف انتخاب خواهند کرد.
نکته مشترک در خصوص این دو خنک کننده، تاثیر مستقیم فن مورد استفاده روی آنهاست و یک یا دو فن مختلف می توانند تاثیرات بسیار جالب و البته متفاوتی روی خنک کننده ایجاد کنند. پس از بررسی یازده خنک کننده هوازی و درک تاثیر نصب فن هایی با جریان هوای بیشتر یا نصب فن دوم در شماره 43 نشریه سخت افزار، برای اثبات تاثیر فن روی خنک کننده ها، یک تست جدید را برای اولین بار در کشور پیاده سازی کردیم. در این بررسی گروهی، تعداد پنج فن شامل سه فن با قابلیت کنترل سرعت چرخش توسط قابلیت PWM و دو فن بدون این قابلیت حضور دارند که برچسب قیمتی از 13،000 تا 45،000 تومان آنها را همراهی می کنند که مجموع قیمت فن های حاضر در بررسی را به رقمی در حدود سیصد هزار تومان می رساند. بررسی تاثیر فن در خنک کنندگی در شرایط مختلف شامل سرعت چرخش (در فن های PWM) و تک یا دو فن بودن توسط خنک کننده مایع Antec H2O Kuhler 920 و کارت گرافیک Sapphire HD 6870 مورد سنجش قرار گرفت. بسیاری از خنک کننده های مایع توسط شرکت Asetek تولید می شوند و به همین دلیل، تنها تفاوت آنها در فن مورد استفاده روی آنهاست.
به این ترتیب که شرکت هایی مانند انتک، زالمن و سایر شرکت ها، از فن های اختصاصی خود روی واترکولر استفاده می کنند و در این میان، مشخصات فنی فن ها می تواند در نهایت سبب برتری یک واترکولر شود. از مواردی که می توان به عنوان عامل برتری یک فن در رقابت با سایر رقبا اشاره کرد، شدت جریان هوا با واحد CFM (فوت مکعب در دقیقه) و سرعت چرخش است. البته هر چه سرعت چرخش یک فن بیشتر باشد، شدت جریان هوا و همچنین نویز آن محصول افزایش خواهد یافت. به طور معمول، شرکت های ارائه دهنده واترکولر از فن هایی استفاده می کنند که علاوه بر شدت جریان زیاد، نویز کمتری نیز داشته باشند و برای کنترل بهتر روی این دو فاکتور، از مدار پشتیبانی کننده از قابلیت PWM بهره می گیرند. با اتصال فن ها توسط کانکتور چهار پین PWM به مادربورد، می توانید از نرم افزارهای اختصاصی مادربورد یا از طریق بایوس، سرعت چرخش آن فن را تنظیم کنید. این موارد مقدمه ای بود برای بررسی پنج فن با سرعت چرخش 1500 تا 3000 دور و ابتدا شما را با محصولات حاضر در بررسی آشنا کرده و سپس به ارائه نتایج تست خواهیم پرداخت.
مرسی مقاله حسام جون!
جان من دلت میومد این فن ها رو باز کنی!؟
جا دارد از همکاری صمیمانه آقای مهندس عمرانی عزیز به جهت همکاری برای در اختیار قرار دادن سه عدد فن (یک عدد کوگار و دو عدد گرین توربو) تشکر و قدردانی به عمل آورم.