شهاب سنگ ها در واقع ذرات کوچکی از گرد و غبار و یخ منتشر شده از ستاره های دنباله داری هستند که بیش از حد به خورشید نزدیک شده اند. هنگامی که زمین از مدار این ستاره های دنباله دار عبور میکند، این ذرات مانند سنگ ریزه زمین را بمباران میکنن و در جو زمین میسوزند. به این اتفاق بارش شهاب سنگی میگویند. شهاب باران ها در زمان های قابل پیش بینی و به طور منظمی در طول سال اتفاق میفتند. در ادامه این مطلب شما را با زیباترین و معروف ترین آنها آشنا میکنیم.
بارش شهابی ربعی (The Quadrantids)
این بارش شهابی در ژانویه (اوسط دی ماه) اتفاق میافتد و شما میتوانید به طور متوسط، حدود 25 شهاب سنگ را در طول یک ساعت در آسمان تاریک ببینید. نقطه تابش بارش این شهاب سنگ از نوک شمالی صورت فلکی گاوران، در نزدیکی دب اکبر است. این بارش شهابی را در نیمکره شمالی بهتر میتوان مشاهده کرد.
بارش شهابی شلیاقی (The Lyrides)
این بارش در اپریل (اوایل اردیبهشت) اتفاق میافتد و در حدود 10 الی 15 شهاب سنگ را در ساعت میتوان مشاهده کرد. اما موجی نادر ممکن است رخ دهد که تعداد آن را به 100 نیز برساند. نقطه تابش این باران، ستاره وگا است که در صورت فلکی شلیاق وجود دارند. این بارش را هم از نیمکره شمالی زمین بهتر میتوان مشاهده کرد.
بارش شهابی اتا دلوی (The Eta Aquarids)
بارش شهابی اتا دلوی از اپریل تا می (اردیبهشت) فعال است و بسته به مکانی شما در حال مشاهده هستید امکان دیدن 10 تا 60 شهاب سنگ در ساعت وجود دارد. این بارش از ستاره اتا در صورت فلکی دلو ساطع میشود. بهترین مکان برای دیدن این بارش شهاب سنگی نیمکره جنوبی زمین است.
بارش شهابی دلتا دلوی (The Delta Aquarids)
دلتا دلوی از ماه جولای تا آگوست (مرداد) فعال است و در آسمان تاریک شما قادر به دیدن 15 تا 20 شهاب سنگ در ساعت هستید. منشأ این بارش ستاره دلتا در صورت فلکی دلو است. این بارش شهابی هم از نمیکره جنوبی دید بهتری دارد.
بارش شهابی آلفا کپریکرنیدز (The Alpha Capricornids)
این بارش از ماه جولای تا آگوست فعال است و یکی از ضعیف ترین بارش های شهابی است. به ندرت بیش از 5 شهاب سنگ در یک ساعت مشاهده میشود اما این بارش به دلیل دیگری معروف است. توپ های آتشین روشن، که آنقدر نور زیادی دارند که بر کل آسمان سایه میندازد. این بارش شهاب سنگی در هر دو نیمکره قابل مشاهده است.
بارش شهابی برساوشی (The Perseids)
برساووشیها از ماه جولای تا آگوست فعال هستند. شهاب سنگ ها از ستاره دنباله دار سوئیفت تاتل منتشر میشود و شما ممکن است قادر به دیدن 50 تا 75 شهاب سنگ در هر ساعت باشید. این شهاب سنگ ها درخشان و سریعند و خط حرکت روشن آنها در آسمان تا مدتی باقی میماند. این بارش را از نیمکره شمالی زمین بهتر میتوان دید.
بارش شهابی جباری (The Orionids)
این بارش از اکتبر تا نوامبر (آبان) فعال است. اگرچه بارش جباری معمولا 10 تا 20 شهاب سنگ در هر ساعت است اما در بعضی از سالها این بارش با تولید 50 تا 75 شهاب سنگ، رقیب سرسختی برای بارش برساووشی به حساب می آید. همچنین توپ های آتشین روشن نیز در این بارش قابل مشاهده است. کانون بارش آن صور فلکی شکارچی است در شمال ستاره ابط الجوزا است.
بارش شهابی اژدهایی (The Draconids)
این بارش در ماه اکتبر رخ میدهد و با تولید تنها چند شهاب سنگ در ساعت بارش کسل کننده است. مواردی وجود داشته که در بارش اژدهایی صدها شهاب سنگ ریز در هر ساعت بیرون آمده اند. این بارش از صورت فلکی اژدها در آسمان شمالی ساطع میشود. به همین دلیل نیمکره شمالی مکان بهتری برای مشاهده این بارش شهابی است.
بارش شهابی ثوری جنوبی (Southern Taurids)
این بارش شهابی از سپتامبر تا نوامبر فعال است. اگرچه بیش از دو ماه ادامه دارد اما به ندرت میتوان بیش از 5 تا 7 شهاب سنگ در هر ساعت دید. اما این بارش به دلیل شهاب سنگ های بزرگ یا همان توپ های آتیشینش شهرت دارد. منشاأ بارش شهابی ثوری از صورت فلکی ثور است.
بارش شهابی ثوری شمالی (Northern Taurids)
بارش شهابی ثوری شمالی از اکتبر تا دسامبر فعال است و بسیار شبیه ثوری جنوبی است با تولید متوسط 7 شهاب سنگ در هر ساعت. ستاره های دنباله دار اغلب به آرامی حرکت میکنند اما میتوانند بسیار روشن و بزرگ باشند . این بارش هم از صورت فلکی ثور منتشر میشود.
بارش شهابی اسدی (Leonids)
این بارش در ماه نوامبر فعال است و این شهاب سنگ ها از ستاره دنباله دار تمپل تاتل می آیند. تنها چندبار در دهه های اخیر بارش طوفانی هزاران شهاب سنگ در هر ساعت را داشته است اما در بیشتر سالها تنها 10 تا 15 شهاب سنگ در هر ساعت مشاهده شده است. منشأ این بارش صورت فلکی اسد است.
بارش شهابی جوزایی (Geminids)
جوزایی در ماه دسامبر فعال است و معمولا پرقدرت ظاهر میشود. شهاب سنگ ها اغلب سفید و روشن هستند و تعداد آنها به 120 عدد در ساعت هم میرسد. منشأ تابش این بارش ستاره کاستور و پولوکس در صورت فلکی دوپیکر یا همان جوزا است. این بارش را در نیمکره جنوبی بهتر میتوان دید.
بارش شهابی دب اکبر (Ursids)
دب اکبر نیز در ماه دسامبر رخ میدهد و 10 تا 15 شهاب سنگ را در هر ساعت میتوان مشاهده کرد. البته در شرایط خاص 25 شهاب سنگ هم دیده شده است. شهاب سنگ ها از ستاره دنباله دار تاتل میایند و تنها از نیمکره شمالی قابل مشاهده هستند. منشأ آن در نزدیکی صورت فلکی دب اصغر است.
برای اطلاع از جدیدترین اخبار دنیای دیجیتال، قیمت انواع قطعات سخت افزاری و تجهیزات الکترونیکی، آگاهی از اخبار مرتبط با تکنولوژی از جمله نوسان قیمت ارز، تصاویر، ویدئوها و مطالب آموزشی اختصاصی به کانال تلگرام وب سایت سخت افزار بپیوندید: telegram.me/sakhtafzarmag
واقعا اطلاعات جالبی بود خیلی ممنون فکر میکردم بارش شهاب انواع نداره !!
کدومای اینارو میتونیم توی ایران ببینیم؟؟ همشون؟؟؟؟ 😮