تقریبا 10 سال پیش بود که ایلان ماسک برای آغاز پروژه های عظیم خود یک طرح جامع یا Master Plan منتشر کرد که بر 4 اصل استوار بود. تسلا به عنوان کمپانی اصلی ماسک تصمیم داشت ابتدا خودروهایی در تیراژ پایین و قیمت بالا برای مصرف کنندگان خاص تولید کند، سپس در گام دوم از سود حاصل از فروش این خودروها، ماشین هایی با قیمت پایین تر و در مقیاسی نسبتا بیشتر تولید کند، در گام سوم باز هم سود به دست آورده را برای تولید خودروهایی در تیراژ بالا و قیمت پایین تر به کار ببرد و سپس این فرآیند را تکرار کند. حالا و با موفقیت تقریبی تسلا در این مراحل، ایلان ماسک از طرح بعدی خود رونمایی کرده است.
در Master Plan جدید ایلان ماسک، قدم اول به ترکیب کردن بخش های تولید انرژی خورشیدی و ذخیره سازی آن باز می گردد. این گام خیلی سریع و تنها چند روز پس از انتشار برنامه راهبردی ماسک با ادغام دو کمپانی تسلا و سولارسیتی انجام شد تا یکپارچگی بیشتری بین خدمات آن دو ایجاد شود. به این ترتیب پنل های خورشیدی به تولید انرژی پرداخته و سپس به سرعت در اتومبیل های تسلا مورد استفاده قرار می گیرند و یا در PowerWall ها برای استفاده های بعدی ذخیره می شوند.
در گام دوم تولید خودروهای تسلا در تیراژ بیشتر و با تنوع گسترده تر دنبال خواهد شد. در حال حاضر خودروهای تسلا در دو گروه سدان ها و SUV ها قرار می گیرند و قرار است Compact SUV ها و پیک آپ تراک ها هم به این مجموعه اضاافه شوند. همچنین ماشین آلات صنعتی سنگین نیز در خط تولید این کمپانی قرار می گیرند که قرار است با نام Tesla Semi طبقه بندی شوند و اولین بخش از وسائل نقلیه عمومی تسلا نیز در سال 2017 به مرحله تولید خواهد رسید.
شاید بزرگترین هدف تسلا در برنامه جامع راهبردی دوم خود، در گام سوم خلاصه شود. جایی که ماشین های سطح پنجم SAE ساخته خواهند شد. این امر به معنی تولید اتومبیل هایی است که عملکرد راننده در آنها به 0 می رسد و کاملا توسط برنامه ریزی های رایانه ای کنترل خواهند شد. ایلان ماسک اعتقاد دارد ساختن چنین خودروهایی بر خلاف آنچه گوگل دنبال می کند بسیار بیش از نصب سنسورها و چند دوربین در اطراف دستگاه است و می بایست برنامه ریزی های گسترده ای برای افزایش سطح ایمنی دستگاه های خودران صورت گیرد. در حال حاضر فرآیند Auto Pilot تسلا که در خودروهای این شرکت قرار دارد در سطح 3 طبقه بندی شده و تسلا تصمیم دارد تا رسیدن درجه ایمنی آن به 10 برابر متوسط ایمنی در آمریکا همچنان از عنوان بتا برای آن استفاده کند.
گام نهایی تسلا هم ترکیب شبکه های اجتماعی با دنیای اتومبیل هاست. فرآیندی به شدت جاه طلبانه که حتی تصور موفقیت آن هم کمی دشوار به نظر می رسد. تسلا قصد دارد اتومبیل های خود را به صورت اشتراکی به خریداران واگذار کند تا کاربران بتوانند هر زمان که به ماشین خود نیاز نداشتند آن را در اختیار دیگران قرار دهند و از این طریق درآمد کسب کنند. برای مثال افرادی که تنها برای رفت و آمد به محل کار از اتومبیل استفاده می کنند می توانند ماشین خود را در ساعت های کاری در اختیار تسلا قرار دهند تا با مدیریت این شرکت در اختیار سایرین قرار گرفته و درآمدی به حساب صاحبان اصلی واریز شود.
پروژه های ایلان ماسک به شدت هیجان انگیز بوده و با وجود پیش نیازهای بسیار گسترده قابل دسترسی هستند. باید دید آیا تسلا می تواند رسیدن به آینده را تسریع کند یا خیر.
برای اطلاع از جدیدترین اخبار دنیای دیجیتال، قیمت انواع قطعات سخت افزاری و تجهیزات الکترونیکی، آگاهی از اخبار مرتبط با تکنولوژی از جمله نوسان قیمت ارز، تصاویر، ویدئوها و مطالب آموزشی اختصاصی به کانال تلگرام وب سایت سخت افزار بپیوندید: telegram.me/sakhtafzarmag
ایلان ماسک خیلی شبیه استیو جابزه
همه دنیا منتظر نظرات من هستن!!! ایلان ماسک کدوم ….
واقعا ایلان ماسک منتظر شما بود که بگی پروزش شدنی نیس
اگه ماشین یک نفر دست دیگری خراب بشه جریان چیه خسارت رو کی باید بده !!!! این طرحشون به این راحتی شدنی نیست.به بقیه طرحاشون کاربپی ندارم ولی این یکی معایب زیادی داره.