وقتی صحبت از نحوه ارتباط برقرار کردن برندها و سازندگان گوشیهای هوشمند با خریدار و بیان ویژگیهای یک محصول میشود، این تولیدکنندگان بعضاً میتوانند زیرکانه عمل کنند. با این حال باید گفت که سازندگان اغلب تاکتیکهای زیرکانه خود را در زمینه اعلام ویژگیهای باتری گوشی افزایش میدهند. در ادامه به مرور 5 ترفند مبهم کمپانی ها در زمینه باتری گوشی هوشمند میپردازیم.
سرعت شارژ کردنی که شما به سختی میتوانید به آن دست پیدا کنید
یکی از تاکتیکهای مبهمتری که سازندگان گوشیهای هوشمند در مورد باتری استفاده میکنند، تبلیغ سرعت شارژ دستگاه است. یک شرکت ممکن است ادعا کند که تلفن هوشمند خود دارای قدرت شارژ 65 وات است اما بعضاً معلوم میشود که فقط در یک یا دو دقیقه نه در تمام مدت شارژ به این مقدار رسیده است. یکی از بارزترین نمونههای این کار، گوشی شیائومی Mi 10 Ultra بود که به عنوان اولین تلفن هوشمند با قابلیت شارژ 120 واتی معرفی شد.
تستهای وبسایت androidauthority مشخص کرد که این گوشی هرگز سرعت شارژ بیش از 80 وات را تجربه نکرده است! این به این معناست که شیائومی در مورد 40 وات دیگر اغراق کرده است. با این وجود نمیتوان انکار کرد که گوشی شارژ سریع خوبی را تجربه میکند اما به مقدار تبلیغ شده توسط سازنده نرسید. در همین زمینه، نتایج مشابهای برای گوشی OnePlus 9 مشاهده شده است.
برق دریافتی در گوشی در مقابل برق دریافتی از پریز و آداپتور شارژ
تاکتیک تجاری دیگر توسط گوشی سازها که شبیه بالایی است، قول دادن وات مصرفی خاصی است که توسط آداپتور شارژ گوشی استفاده میشود. به عبارت دیگر یک گوشی ممکن است ادعا کند که در 30 وات شارژ میشود و آداپتور شارژ، این توان را به گوشی منتقل کند اما در عمل گوشی، کمتر و کندتر از این مقدار شارژ دریافت میکند.
Anandtech گوشی شیائومی 11T Pro را در این بخش تست کرد و فهمید که آداپتور شارژ دستگاه به جای 120 وات تبلیغ شده 115 وات توان عملیاتی داشت. با این وجود گوشی نیز در این زمینه نتوانست از تمام آن 115 وات استفاده کند و فقط با 97 وات شارژ شد. تمام اینها نشان از برخی صحبتهای غیردقیق و تبلیغاتی شرکتهای گوشی ساز میدهد.
گوشی موبایل ZTE Axon 30 Ultra نیز در همین زمینه انرژی کمتری نسبت به مقدار تبلیغ شدهی سازنده دریافت میکرد. گوگل نیز از این قاعده مستثنی نیست و تست اندروید اتوریتی نشان داد که گوشی Pixel 6 و نسخه Pro آن با وجود تبلیغ گوگل برای شارژ رسمی 30 واتی، هر دو محصول به ترتیب با 21 و 23 وات انرژی خود را دریافت میکردند.
کاهش عملکرد پردازندهی گوشی توسط سازنده با افزایش سن باتری
این مورد ممکن است معروفترین نمونه در لیست باشد. بی سابقه نیست که وقتی باتری دستگاه قدیمی میشود شرکتهای سازنده عملکرد پردازندهی مرکزی را کاهش میدهند. این ترفند به خصوص بیشتر توسط اپل مورد استفاده قرار گرفته است و این شرکت با افزایش عمر باتری آیفونهای قدیمی، عملکرد CPU آنها را کاهش داده است.
اپل بعدا اذعان کرد که دلیل این عمل جلوگیری از خاموش شدن گوشی در پردازش های سنگین بود اما کمبود شفافیت و اطلاع رسانی توسط این کمپانی در این زمینه و اجبار این شرکت به شفاف سازی پس از برملا شدن مشکل، ناخوشایند است.
وقتی گوشی به شارژ 100 درصد رسید این به معنای فول بودن آن نیست
زمانی که گوشی به شارژ 100 درصد میرسید لزوما به این معنا نیست که دستگاه تماماً شارژ شده است، حقیقت این است که گوشی برای مدت کوتاهی به شارژ شدن ادامه میدهد و پس از آن به ظرفیت کامل میرسد، چیزی که شاید برای برخی خیلی مهم به نظر نیایید. از طرفی دیگر با شارژ نشدن کامل گوشی، این مسئله میتواند برای گوشیهایی که مشکل باتری دارند مفید باشد.
با شارژ نشدن کامل گوشی، باتری در یک چرخه شارژ بهتر عمل میکند و زیر استرس قرار نمیگیرد. از سوی دیگر این وضعیت دوگانه برندها را قادر میسازد تا تبلیغات خود در زمینهی شارژ 0 تا 100 را افزایش دهند.
به عنوان مثال OnePlus زمان شارژ 0 تا 100 را برای گوشی OnePlus 9 Pro در 29 دقیقه تبلیغ کرد اما تستهای صورت گرفته نشان میدهد که این دستگاه در محدوده زمانی 50 دقیقه شارژ میشود! شیائومی میا 11 اولترا نیز ادعا کرد که در 36 دقیقه از صفر تا صد شارژ میشود و این عدد با تستهای اخیر دوازده دقیقه بیشتر بود. سامسونگ و اپل نیز در این بخش گناهکار هستند اما هیچ کدام از این دو شرکت زمان شارژ 0 تا 100 درصد را تبلیغ نکردهاند.
چرخههای شارژ کردن گوشی که در واقع مضر است
یکی از مهمترین معیار ها برای ارزیابی سلامت باتری گوشیهای هوشمند این است که باتری چقدر توان طی کردن چرخههای شارژ متعدد را بدون کاهش ظرفیت دارد. یک چرخهی شارژ کامل شامل استفاده از 100 درصد انرژی و پس از آن 800 بار شارژ مجدد باتری میشود. این یک معیار رایج امروزی است که معادل شارژ روزانه برای مدت زمان کمی بیش از دو سال است.
یکی از گوشی های رایج با این مشکل گلکسی نوت 8 است که پس از استفادهی دو ساله ظرفیت باتری آن کاهش یافته است. گلکسی نوت 8 پس از چرخهی شارژ دو ساله، باتری آن از توان 3,300 میلی آمپر به 3,135 رسید.
از سوی دیگر شیائومی و اوپو اعلام کردند سرعت شارژ سریع 200 وات و 125 واتی آنها ظرفیت باتری گوشی را پس از دو سال نزدیک به 20 درصد کاهش میدهد. بیشتر مردم از گوشیهای خود بیش از دو سال استفاده میکنند و خیلیها احتمالا شاهد کاهش ظرفیت جزئی باتری پس از این مدت هستند. البته این مسئله در استفادهی عادی خیلی جدی نیست و در شرایط استفادهی زیاد و شدید احتمال وقوع مشکلات احتمالی وجود دارد.
اپل در این بخش بدترین وضعیت را در خصوص کاهش ظرفیت باتری پس از چرخههای شارژ دارد، به طوری که پس از طی کردن 500 چرخهی شارژ و یک سال نیم زمان، ظرفیت باتری دستگاه نزدیک به 20 درصد کاهش مییابد.
تجارت گوشی صنعت پر رونقی است هر چند این کامپیوترهای خارقالعاده در جیبهای همه ما توان انجام کارهای زیادی را دارند، اما برخی اوقات سازندگان آنها در مورد جزئیات دقیق محصولات خود اغراق کردهاند. اگر شما نیز ترفند و یا سیاست زیرکانهای از شرکتهای گوشی ساز سراغ دارید، با ما در بخش کامنتها در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید