گوشیهای تاشو نسبت به زمانی که برای اولین بار در سال 2019 در سطح جهانی معرفی شدند، با شتاب بیشتری توسعه پیدا میکنند، همچنین شاهد بودهایم که این دستگاهها در طول سالها پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند. این گامها شامل صفحههای تاشو سختتر، کاهش چین خوردگی نمایشگر و نرمافزارهای قویتر است. اما با این حال، کاملا واضح است که هنوز چندین مشکل عمده در گوشی تاشو وجود دارد که باید هرچه زودتر برطرف شود. در این مقاله به بررسی این مشکلات و برخی از موانع برای گسترش گوشی تاشو در آینده میپردازیم.
چین خوردگی مشکلی آزار دهنده در گوشیهای تاشو
یکی از مشکلات قابل توجهی که طراحان هنوز نتوانستهاند آن را در گوشیهای تاشو به طور کامل برطرف کنند، وجود چین خوردگی روی نمایشگر است. این مورد را میتوان به صورت ویژه در گوشیهای تاشوی سامسونگ مشاهده کرد. درواقع چین و چروک در هردو مدل گوشی تاشوی Galaxy Z Fold 4 و Galaxy Z Flip 4 کاملا قابل مشاهده و لمس کردن است.
ضمن اینکه شرکتهای رقیب سامسونگ هم در ساخت گوشی تاشو مانند Oppo، Honor و Huawei نیز سعی کردهاند این مشکل را تا حد توان خود برطرف کنند. اما به نظر میرسد که این چین و چروک در Huawei Mate X2 نسبت به سایر رقبا کمتر باشد. در همین حال، Oppo Find N به جای یک برآمدگی قابل توجه، تنها دو چروک جزئی دارد. با این حال، ظاهراً این کاهش چینها به قیمت کاهش درجهبندی مقاومت در برابر آب تمام شده است، که نمیتوان آن را معاملهی دو سر سود دانست.
کاملا واضح است که در حال حاضر نسبت به روزهای اول، پیشرفت قابل توجهای اتفاق افتاده است، اما هنوز راه طولانی برای رسیدن به یک صفحه نمایش بی عیب و نقض باقی مانده است.
عدم مقاومت در برابر گرد و غبار
در حال حاضر گوشیهای سامسونگ در رتبه بندی IP در گوشیهای تاشو پیشتاز هستند و برای مقاومت کامل در برابر آب، رتبه IPX8 را ارائه میدهد. اما ظاهرا فعلا هیچ گوشی تاشو دیگری نمیتواند از طراحی مقاوم در برابر آب برخوردار باشد. با این حال، “X” در “IPX8” گوشیهای سامسونگ به این معنی است که تاشوها به هیچ وجه از نظر مقاومت در برابر گرد و غبار رتبه بندی نشدهاند که این خبر خوبی برای این چنین گوشی گرانی نیست.
این موردی است که واقعاً باید در تلفنهای تاشو نسل آینده به آن توجه شود. با توجه به تعداد زیاد قطعات متحرک درگیر در این فاکتور، میتوان درک کرد که مقاومت این مدل از گوشیهای هوشمند در برابر غبار و خاک تا چه حد میتواند مهم باشد و بر عمر این دستگاه تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، لولاها و چینهای نمایشگر امروزی هنوز فضایی را برای ورود گرد و غبار و سایر زبالهها باقی میگذارند. بنابراین اگر میخواهیم مقاومت کاملی در برابر گرد و غبار ایجاد شود، ابتدا باید مشکلات موجود در این قسمتها برطرف شود.
صفحه نمایشهای تاشویی که ظاهر و حس ارزان بودن دارند
صفحه نمایشهای تاشو در طول این سالها به طور فزایندهای مقاومتر شدهاند و این روزها شیشههای بسیار نازک (UTG) در چندین مدل موجود است. سامسونگ حتی در سری گلکسی زد فولد از قلم S پشتیبانی میکند که به نوعی گواهی بر استحکام صفحه نمایش است. با این حال، نمیتوان انکار کرد که بسیاری از صفحه نمایشهای تاشو همچنان ظاهری ارزان و ضعیف دارند که چندان دور از واقعیت هم نیست.
مشکل روشنایی زننده هنوز در برخی از گوشی های تاشو مانند Galaxy Z Fold 4 برای کاربران مشکل ساز است. اگرچه باید منصف باشیم، چراکه برخی از دستگاهها مانند Vivo X Fold Plus یک پوشش ضد تابش برای کاهش این مشکل ارائه میدهند. شاید مشکل بزرگتر این باشد که صفحه نمایشهای گوشی تاشو هنوز شبیه پلاستیک هستند، چرا که این دقیقا همان چیزی است که هستند! سامسونگ حتی به کاربران گوشی تاشوهای خود هشدار میدهند که با ناخن خود روی صفحه نمایش فشار نیاورید، چیزی که در گوشیهای هوشمند معمولی حتی به فکرتان هم نمیرسد.
احتمالا فعلا برای رسیدن به یک صفحه نمایش تمام شیشهای تاشو راه زیادی باقی مانده است. با توجه به اهمیت این موضوع، شرکت گوریلا سازنده گلسهای گوشی، در حال کار بر روی شیشه تاشو فوق نازکی است که Willow Glass نام دارد. اما در حال حاضر هیچ محصولی در این رابطه در دسترس نیست و مشخص نیست که تولید کنندگان تا چه زمانی قصد دارند که یک لایه پلاستیکی را بر روی گوشیهای خود قرار دهند.
پشتیبانی از برنامههای کاربردی معمول
نرم افزارها بخشی حیاتی و جدایی نشدنی از تجربه کاربری با یک گوشی هوشمند را تشکیل میدهند و گوگل با اندروید 12L توانسته رابطه خوبی بین کاربر و گوشیهای تاشو به وجود بیاورد، از سوی دیگر همچنین کارهای بزرگی از سامسونگ در این زمینه انجام شده است. با این حال، پشتیبانی از تمام برنامههای موجود هنوز هم در گوشی های تاشو امروز یک مشکل به حساب میآید.
هنوز هم برخی از برنامهها را میبینیم که در واقع از صفحهنمایشهای تاشوی محبوب مانند سری Galaxy Z Fold پشتیبانی نمیکنند. اینستاگرام بارزترین مثال از این مورد است (در بالا مشاهده میشود)، زیرا هنوز هم در هنگام مشاهده آن بر روی صفحه نمایش بزرگ Fold، پنجرهای به سبک گوشی هوشمند را ارائه میدهد. اینستاگرام را با توجه به گستردگی و منابعی که در اختیار شرکت بتا است را میتوان به ناامید کنندهترین مورد در رابطه با عدم هماهنگی بین برنامهها با گوشیهای تاشو در نظر گرفت.
اما اینستاگرام تنها مورد نیست، زیرا آمازون برای صفحه نمایش تاشو نیز بهینه سازی نشده است و نمای پنجرهای را در پنل بزرگتر ارائه میدهد. همچنین گفته شده که، که برنامه بانکی Wells Fargo در Galaxy Z Fold 3 به درستی کار نمیکند و به کاربر اجازه نمیدهد هنگام استفاده از نمایشگر تاشو از اسکنر اثر انگشت برای ورود به سیستم استفاده کند! در هر صورت، واضح است که توسعهدهندگان اپلیکیشنها هنوز هم پس از این همه زمان باید پیشرفت کنند و وجود گوشیهای تاشو را به عنوان یک واقعیت پذیرند.
اینها تنها نمونههای عدم پشتیبانی از برنامهها نیستند، زیرا برخی از برنامهها هنگام استفاده از حالت چند پنجره یا حالت فلکس سامسونگ نیز به خوبی اجرا نمیشوند. اما امیدواریم اندروید 12L و نسخههای اندروید آینده در را برای پشتیبانی بهتر باز کنند.
مشخصات سخت افزاری ناامید کننده در گوشیهای تاشو
قسمت دیگری که به دلیل شکل این گوشیها با محدودیت مواجه است را میتوان در برگه مشخصات کلی آنها مشاهده کرد. بیشتر گوشیهای تاشوی موجود در بازار به دلایل فنی در بخش مشخصات کلی محتاط عمل کردهاند.
به عنوان مثال، گلکسی زد فولد 4 همچنان همان باتری 4400 میلی آمپر ساعتی نسلهای قبلی خود را دارد و فاقد دوربین 108 مگاپیکسلی یا دوربین 10x S22 Ultra است. در همین حال، Xiaomi Mix Fold 2 فاقد شارژ بی سیم، مقاومت در برابر آب و لولای بدون توقف است. گلکسی زد فلیپ 4 باتری بزرگتری را به همراه دارد، اما همچنان با سیستم دوربین 12+12 مگاپیکسلی قدیمی روزگار میگذراند.
کمبود فضا دلیل اصلی در محدودیت سخت افزاری
برای فهمیدن دلیل چرایی استفاده از سخت افزارهای ضعیف باید به این نکته توجه کرد که گوشیهایی مانند سری گلکسی زد فولد به دلیل صفحه نمایش باریک گوشیهای هوشمند، فرم باریکتری دارند. بسیاری از گوشیهای تاشو نیز در مقایسه با گوشیهای هوشمند معمولی تا حدودی نازکتر هستند. تنها وجود یک لولای بزرگ و پیچیده خود به تنهایی برای از بین بردن فضای کافی جهت استفاده از باتریهای بزرگ، سنسورهای دوربین بزرگ و سایر موارد کافی است. در حال حاضر چندین دستگاه تاشو را داریم که با استفاده از طراحی باتری دوگانه سعی کردهاند تا از فرم فاکتور خود حداکثر استفاده را ببرند.
نمیتوان از شرکتهای تولید کننده توقع داشت که یک شبِ همهی مشکلات را حل کنند، اما بازهم منتظر هستیم تا ببینیم آنها چه راهکارهایی را برای برون رفت از این مشکل دردسرساز در گوشی های تاشو ارائه میکنند. اگر واقعاً یک دستگاه بدون محدودیت سخت افزاری را بخواهیم، ممکن است مجبور باشیم منتظر فناوریهای جدید مانند لنزهای کوچکتر و فناوریهای باتری جدید باشیم. از طرف دیگر، تنها راه حل سریع در دسترس، استفاده از گوشیهای تاشوی بسیار ضخیم است که خود میتواند به یکی از مشکلات این دستگاهها تبدیل شود. با این وجود، این وضعیت به ویژه با توجه به قیمت بالای آنها کاملا غیر منطقی و ناامید کننده است.
عدم تنوع در گوشیهای تاشوی در دسترس
یکی دیگر از مشکلات عمدهای که امروزه گوشی های تاشو با آن روبرو هستند، مشکل در دسترسی آسان به این مدل از دستگاهها است. سامسونگ، موتورولا و هوآوی تنها برندهای اصلی گوشیهای هوشمند هستند که در حال حاضر گوشیهای تاشو را به صورت منظم به بازارهای جهانی عرضه میکند.
اگر بجای آن شیائومی، آنر، اوپو یا ویوو تاشو بخواهید چه؟ خوب، به دست آوردن آنها بسیار دشوار است، زیرا این دستگاهها فقط در چین موجود هستند و بنابراین باید آنها را وارد کنید و در صورت دسترسی هم مطئنا به دلیل انحصار آنها برای کشور چین با مشکلات ثانویهای هم رو به رو خواهید شد. این موضوع ناامیدکنندهای است، زیرا برخی از این دستگاهها واقعاً میتوانند جایگزینهای قانعکنندهای برای گوشیهای تاشو Galaxy باشند.
البته امید میرود در سال 2023 با گزینههای جهانی بیشتری از شرکتهای مختلف آشنا شویم تا گشایشی در زمینه چالشهای توسعه گوشی هوشمند تاشو و زنجیره تامین اتفاق بیفتد که البته میتواند در قیمت نهایی و کیفیت کار نیز تاثر گذار باشد. با تمام این اوصاف فعلا سامسونگ را میتوان تنها گزینه پیش فرض در دسترس در نظر گرفت، مخصوصا که اپل به عنوان مهمترین رقیب سامسونگ در زمینه گوشیهای هوشمند، هنوز تصمیم جدی برای ورود به دنیای گوشیهای هوشمند تاشو نگرفته است.
قیمت و دیگر هیچ
شاید در حال حاضر بزرگترین چالشی که گوشیهای تاشو با آن روبرو هستند هزینه نهایی تولید و در نتیجه قیمت فروش بسیار بالای آنها است، به صورت ویژه با توجه به محدودیت سخت افزار به کار رفته در آنها نسبت به گوشیهای هوشمند معمولی.
تنها کافیست به قیمت گوشی Galaxy Z Fold 4 با قیمت پایه 1799 دلاری به عنوان در دسترسترین گزینه توجه کنید و آن را با گلکسی اس 22 اولترا معمولی مقایسه کنید که قیمتش از 1200 دلار شروع میشود اما از مشخصات بهتری برخوردار است. در سمت دیگر Huawei Mate XS 2 حتی بیشتر از سری Z به چشم میآید و با قیمت 1999 یورو (~ 1984 دلار) به غیرمنطقیترین گوشی حال حاضر برای خرید تبدیل میشود، چراکه در کنار محدودیت سخت افزاری، این گوشی حتی از گوگل هم پشتیبانی نمیکند.
البته این بدان معنا نیست که گوشیهای تاشو ارزانتری در بازار وجود ندارد، زیرا قیمت گلکسی زد فلیپ 4 تنها با 999 دلار میتواند نسبت به گزینههای قبلی معقولتر به نظر برسد. اما این قیمت هم هنوز در مقایسه با میانگین قیمت فروش یک گوشی هوشمند بسیار گران است، اما با پرچمداران معمولی امروزی مطابقت دارد. با این وجود، ما به این زودیها نمیتوانیم منتظر گوشیهای تاشو با قیمت متوسط باشیم.
آیای میتوان به گوشی تاشو رده متوسط رسید؟
سوال بزرگ این است که دقیقا چگونه میتوانیم به قیمتگذاری میانرده برای تاشوها برسیم؟ خوب، به نظر میرسد که برخی از محدودسازی سختافزارها که شامل تراشه، رم، فضای ذخیره سازی، رتبه IP و ظرفیت باتری هستند اولین راه حل سازندگان است. بنابراین تعجب نخواهیم کرد اگر به فرض، در آینده یک Galaxy A Flip در بهترین حالت با Exynos 1280 یا Snapdragon 7 Gen 1 همراه با 6 گیگابایت رم، 128 گیگابایت فضای ذخیره سازی و مقاومت در برابر پاشش آب عرضه شود.
همچنین انتظار میرود که شرکتها به صفحهنمایشهای تاشو ارزانتری از شرکتهایی مانند BOE روی بیاورند. در واقع، Honor Magic V در حال حاضر از یک پنل تاشو BOE استفاده میکند. در نهایت، استفاده از صفحه نمایشهای تاشو نسل اولیه برای اولین تاشوهای میان رده خود یا کنار گذاشتن برخی از ویژگیهای غیر ضروری تنها راه رسیدن به گوشیهای هوشمند میان رده خواهد بود.
نظر شما در این مورد چیست؟ آیا اصلا تمایلی به استفاده از گوشیهای تاشو دارید؟ با فرض برابری گوشی های تاشو با مدلهای معمولی از نظر قیمت و سخت افزار و بر طرف شدن مشکلات، به نظر شما آیا این مدل از گوشیها میتوانند جانشین لایقی برای گوشیهای هوشمند امروزیِ باشند؟ لطفا نظرات خود را با در میان بگذاید.
مطالب مرتبط:
گوشی تاشو فاصله بین گوشی و تبلت را برای همیشه از بین میبرد از این نظر ایده جالبی است و اگر به این ایده یک کیبورد فیزیکی هم اضافه شود رقیب نت بوک ها هم میشود یعنی یا یک تیر 3 نشان … .
گوشی تاشو یکی از ابداعات مزخرف بشر است!
تاشوهای قدیمی نوکیا و سونی که کیبورد فیزیکی داشتن خیلی باکلاس و باحال بودن.
مثل 3250 من 🙂