بسیاری از ما برای به یاد آوردن چیزهایی که میخوانیم، راهکارهایی داریم. این راهکارها تا چه اندازه موثرند؟ بهترین راه برای حفظ کردن و بخاطر آوردن تمام چیزهایی که میخوانیم چیست؟ با طرح این پرسش به صورت عمومی و گردآوری پاسخ های مردم براساس تجربیات شخصی و تحقیقات آنها، شاخص ترین راهکارها مشخص شدند و در این مطلب قصد داریم شما را با 9 مورد از بهترین ترفندها جهت بخاطر سپردن مطالبی که مطالعه میکنیم، آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
1. یک نگاه سطحی به متن در ابتدای کار
سطحی خواندن متن در ابتدا، یک استراتژی کلیدی برای حفظ اطلاعات است. این ایده به معنی نادیده گرفتن فرآیند کلی خواندن نیست، بلکه این نگاه سطحی به شما در فهمیدن نکات کلیدی و مهم متن کمک میکند و شما خواهید دانست هنگام خواندن متن چه چیزی در انتظار شما است. این تکنیک به شما در به یادآوردن موارد خاص کمک خواهد کرد.
2. یادداشت کردن از متن
عده ای باور دارند که هرگز بدون مداد نباید چیزی را خواند. زیر جملاتی که گیج کننده اند، جذابیت دارند و یا مهم اند خط بکشید. دور پاراگراف های مهم کادر بکشید و برای دیدن ساختار ایده های کلیدی نمودار رسم کنید. نُت برداری ترفندی بسیار کلیدی برای یادگیری و یادآوری است.
3. درباره موضوع از خودتان سوال بپرسید
با سوال کردن از خودتان در مورد موضوع مورد مطالعه، تعاملی با متن پیدا خواهید کرد. اگر شما در حال خواندن یک کتاب درسی هستید، ساده ترین سوالی که میتوانید از خودتان بپرسید: “ایده اصلی این بخش چیست؟” است.
4. درک، اشتراک، تکرار
حافظه یک فرایند سه جانبه دارد. بخش اول درک موضوع است. شما میتوانید قدرت ادراک خودتان را از متن مورد مطالعه با تصویرسازی ذهنی در آن موقعیت و یا با توصیف رویارویی خودتان در وقایع افزایش دهید. بخش دوم مشارکت یا ربط دادن موضوع به آن چیزی که شما از قبل میدانید است. مثلاً نام یکی از شخصیت ها شبیه نام دوستتان است و با این وجه تشابه آن نام به یاد شما خواهد ماند. بخش سوم تکرار است. هرچه بیشتر بخوانید، حافظه شما قوی تر خواهد شد. اگر شما نمیخواهید که کل کتاب را بازخوانی کنید، قسمت های مهم از متن را هایلایت کنید تا برای بازخوانی فقط نیاز به خواندن آنها باشد.
5. معرفی اطلاعات به دیگران
اگر شما میخواهید چیزی که تجربه کرده اید را به یادآورید، این مهم است که با آن اطلاعات خود کاری انجام دهید. صحبت کردن در مورد آنچه که خوانده اید یک راه مفید برای پردازش اطلاعات جدیدی است که بدست آورده اید. سعی کنید آن چیزی را که یاد گرفته اید به روشی (وبلاگ نویسی، مقاله و..) برای دیگران بازگو کنید. علاوه براین زمانی که شما متوجه شوید که نمیتوانید آن را برای دیگران توضیح دهید، ممکن است که بخواهید به عقب برگردید و یک بازنگری داشته باشید.
6. با صدای بلند بخوانید
عده ای براین باورند که خواندن با صدای بلند، به فهم و یادآوری آنچه که خوانده اند بیشتر کمک میکند. این استراتژی زمانی که متن نکات کلیدی داشته باشد، برای یادآوری به شما کمک میکند. دلیل این موضوع این است که زمانی که شما صحبت میکنید (و یا حتی زمزمه)، صدای شما با صدای بلند صحبت کردنتان متمایز است. شما کلمات کلیدی را بلند میگویید و میشنوید و در این حالت حافظه شما متفاوت از زمانی که کلمات را در سکوت میخوانید رفتار میکند.
7. از روی کاغذ بخوانید
تبلت ها، آیپدها و E-reader ها ممکن است برای زمانی که امکان جابجایی کتاب ها به این سر و آن سر شهر نباشد، گزینه های مناسبی باشند. اما تحقیقات نشان داده که این ابزارها میتوانند قدرت حافظه شما را تضعیف کنند. تحقیقی نشان داده است افرادی که کتاب های کاغذی مطالعه میکنند در مقایسه با این اشخاص قدرت یادآوری بیشتری دارند. البته ممکن است برای افرادی که به این سبک مطالعه عادت کرده اند، مشکلی وجود نداشته باشد. اما در تحقیق دیگری که با موضوع درک مطلب خواندن در بین دانش آموزان دبیرستانی انجام شد، مشخص شد عملکرد دانش آموزان زمانی با متن چاپ شده بر روی کاغذ بهتر از خواندن از روی صفحه کامپیوتر بوده است.
8. یادگیری به طور غیر یکنواخت
Ben Y. Zhao استاد علوم کامپیوتر معتقد است که تلاش برای حفظ کردن همه مطالب یک صفحه اتلاف وقت است و باید بصورت غیر یکنواخت مطالب را یاد گرفت. تلاش نکنید که همه چیز را به یک اندازه خوب و کامل به یادآورید. در عوض، بر روی مطالب کلیدی که زیربنای بقیه مطالب است تمرکز کنید. اکر شما زمان خود را بر روی یادگیری مهمترین بخش ها و مفاهیم متمرکز کنید، قادر خواهید هر تکه از آن مطلب را برای خود یادآوری کنید.
9. از الگوریتم “Cornell notes” استفاده کنید
روش یادداشت کرنل، سیستمی به مراتب بهتر نسبت به روش یادگیری معمولی است. این الگوریتم پنج بخش دارد که در وب سایت دانشگاه کرنل شرح داده شده است:
- ثبت: نُت برداری از مطلبی که درحال خواندن آن هستید.
- سوالات: با نوشتن سوالاتی پیرامونی یادداشت های خود ادامه دهید.
- خواندن: سوالات را بخوانید و سعی کنید پاسخی برای این سوال ها کشف کنید.
- بازتاب: عمیق تر در مورد مفهوم کلی متن تفکر کنید.
- بازخوانی: زمانی را به بازخوانی یادداشت های خود اختصاص دهید.
مشغله زیاد فکری:smiley0
“درباره موضوع از خودتان سوال بپرسید” ، آخرش با خودم دعوام میشه
ولی انصافا هرچی سن میره بالاتر حفظ و یادگیری مطالب جدیدتر هم سخت تر میشه … حالا یا بخاطر مشغله زیاد فکریه یا پیر شدن سلولهای مغزه ، یا …. :smiley3