پارسیدورا
چندی پیش هدایت وطنخواه، در انجمن کاربران فدورای ایران مژده ساخت توزیعی بهینهشده و محلیسازیشده برای کاربران ایرانی فدورا را داد. او از کاربران خواست تا برای این توزیع جدید نامی انتخاب کنند. پس از اظهارنظر کاربران و ذکر دلایل آنها برای نام پیشنهادی خود، در نهایت نام «پارسیدورا» برای این توزیع انتخاب شد. این نام برای هر کاربر گنو/لینوکسی نامی است که در نظر اول میتواند ویژگیهای این توزیع را تداعی کند: فدورا+پارسی.
مصطفی دانشور و محسن سعیدی نیز در تست و انتشار پارسیدورا به هدایت وطنخواه کمک میکنند. به دلیل وجود برنامهها و کدکهایی که از غیر از مخازن رسمی فدورا روی پارسیدورا قرار گرفتهاند، امکان انتشار آن به عنوان یک Spin فدورا وجود ندارد و این توزیع باید با نام و نشان دیگری معرفی و منتشر میشد.
اعلام موجودیت
با اینکه مدتی از اعلام موجودیت این توزیع میگذرد اما به دلیل مشکلات متعدد مانند در دسترس نبودن اینترنت با سرعت بالا برای آپلود ایمیج دیسکها روی اینترنت و نیاز به معرفی گسترده، انتشار رسمی و برگزاری جشن انتشار این توزیع به تأخیر افتاد. اولین نسخه پارسیدورا پس از انتشار فدورا ۱۳ ساخته شد اما هماکنون در آستانه انتشار فدورا ۱۴ و در سمینار فدورا/پارسیدورا معرفی شد. پارسیدورا برای هر کدام از پردازندههای ۳۲ و ۶۴ بیتی در یک DVD منتشر میشود. اولین عرضه رسمی نیز در حاشیه همایش فدورا/پارسیدورا در فروشگاه گنو/لینوکس سیتو در محل همایش انجام شد که هر دیسک در یک بسته با طرح و نقشی زیبا به قیمت ۱۵۰۰ تومان در اختیار علاقمندان قرار گرفت. به دلیل حجم بسیار بالای دیسکها (هرکدام حدود چهار گیگابایت) عملاً امکان قرار دادن ایمیجهای پارسیدورا برای دانلود کاربران روی سرورهای اینترنتی غیرممکن شدهاست. من نیز برای حمایت از این توزیع نوپا و همچنین تست آن یک نسخه ۶۴ بیتی تهیه کردم که بررسی اجمالی آن را خواهید خواند.
بوت پارسیدورا
پارسیدورا در یک DVD و به صورت نصبی ارائه میشود. به این معنی که، امکان استفاده از آن به صورت دیسک زنده وجود ندارد. پس از بوت کردن کامپیوتر خود با پارسیدورا به منوی آغازین نصب پارسیدورا رسیدم. این منو همان منوی نصب رسمی فدورا ۱۳ است که نام پارسیدورا به جای فدورا درج شده است. نسخه ۶۴ بیتی با کارتگرافیک NVIDIA من مشکل داشت و به هیچوجه با آن بوت نشد، بنابراین از گزینه Install system with basic video driver استفاده کردم. این مشکلات برای اولین انتشار یک توزیع آنهم بدون تست همگانی و گزارش اشکال کاربران امری طبیعی است و امید زیادی به بهبود اینگونه مشکلات در نسخههای آتی وجود دارد.
اولین مرحله پس از بوت شدن، ظاهر شدن آناکونداو بود که پیام خوشامدگویی و معرفی است، در مرحله دوم زبان فارسی را برای نصب انتخاب کردم تا ببینم این توزیع تا چه حد فارسی شده است. بسیاری از گزینههای آناکوندا ترجمه شده بودند اما هنوز هم گزینههای انگلیسی وجود داشت. پیشتر، محسن سعیدی در مراسم معرفی پارسیدورا خبر از ترجمه صد درصد برنامه نصبکننده فدورا/پارسیدورا برای نسخه آتی خبر داده بود. نصب بدون هیچ مشکلی انجام شد و پس از کمی تغییر در برنامههای مورد علاقهام که مایل به نصب آنها بودم، در نهایت ۱۲۵۳ بسته در زمان بیست دقیقه نصب شد.
برنامههای پاسیدورا
همانگونه كه اشاره شد، پارسیدورا در حقیقت فدورایی است که بستههایی به آن اضافه شدهاند، بنابراین کنجکاو شدم تا ببینم چه برنامهها و بستههایی در پارسیدورا وجود دارند. در بخش انتخاب میزکار در زمان نصب، میزکارهای LXDE و چند مدیر پنجره افزوده شده بودند. در بخش چندرسانهای نیز برنامههای پخشکننده VLC، ،Smplayer ،MPlayer ،Kaffeine پخشکننده تلویزیون اینترنتی Miro و ویرایشگر فیلم Pitivi وجود داشت. کدهای Gstreamer و Ffmpeg نیز به طور کامل وجود داشتند. بنابراین تماشای فیلم یا آهنگ برای کاربران استفادهکننده از این توزیع به نصب هیچ برنامه اضافهای نیاز ندارد!
توجه داشته باشید که فقط Mplayer و Totem به همراه کدکهای موردنیاز برای پخش فیلم و موزیک به صورت پیشفرض نصب میشوند و برای نصب سایر پخشکنندهها باید هنگام نصب آنها را انتخاب کنید.
علاوه بر برنامههای فوق که موردنیاز همه است، برنامههایی مانند اپلت تقویم جلالی «مولا پهنادایان» یا فونتها و پشتیبانیهای لازم برای زبان فارسی، افزودن پیشفرض زبان فارسی به طرحهای صفحهکلید و دیگر تنظیمات برای بهینهسازی پارسیدورا برای فارسیزبانان نیز انجام شدهاست.
برای دریافت پشتیبانی یا کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به پایگاه رسمی پروژه پارسیدورا به نشانی www.parsidora.org مراجعه کنید. این پایگاه تازه تأسیسشده و در آینده ویژگیها و اطلاعات بیشتری را پوشش خواهد داد.
دیدگاهتان را بنویسید