AMD رسما تایید کرد که این شرکت در حال توسعهی ریزمعماری هستهی پردازندهی مرکزی Zen 5 است و قرار است بعد از عرضهی Zen 4 تا سال ۲۰۲۲ نوبت به آن عرضهی آن برسد. طبق اعلام مارک پیپرمستر (Mark Papermaster) که مدیر ارشد فناوری AMD است، طراحی هر دو ریزمعماری Zen 5 و Zen 4 توسط دو تیم مجزای خبره در حال توسعه است.
این اولین بار است که AMD به صورت علنی از Zen 5 به عنوان یک معماری هستهی مستقل نام میبرد که باعث میشود این معماری که توسط معمار افسانهای پردازندههای مرکزی، آقای جیم کلر (Jim Keller) طراحی شده بود، تبدیل به یکی از معماریهای پردازندهی مرکزی x86 شرکت AMD شود که مدتهای زیادی است دوام آورده و از آن استفاده میشود.
اگر بخواهیم مقایسهای انجام دهیم، معماری قبلی این شرکت یعنی Bulldozer تنها در چهار نسخه عرضه شد و سپس به پایان عمر خود رسید. اما Zen با احتساب Ryzen نسل دومی که برپایهی Zen+ بود، در حال حاظر سه نسل را پشت سر گذاشته و انتظار میرود تا چهار سال آینده نیز اساس محصولات محاسباتی آیندهی این شرکت باشد.
AMD Zen 3 در سال ۲۰۲۰، Zen 4 تا ۲۰۲۲ و Zen 5 بعد از ۲۰۲۲ عرضه خواهند شد
سری Ryzen 4000 و خانوادهی پردازندههای مرکزی سرور Milan که مبتنی بر معماری هستهی نسل بعدی Zen 3 هستند قرار است در نیمهی دوم سال آیندهی میلادی عرضه شوند. Zen 3 در اوایل امسال در پروسهی ساخت مثبت ۷ نانومتری TSMC قرار داشت و سال بعد به تولید انبوه خواهد رسید تا در نیمهی دوم همان سال به بازارهای جهانی عرضه شود.
انتظار میرود محصولات Zen 3 از نظر سوکتها با تمامی محصولات فعلی AMD از خانوادهی Zen هماهنگ باشند و این یعنی اگر شما در حال حاظر سیستم مبتنی بر Ryzen داشته باشید سال بعد میتوانید به راحتی پردازندهی مرکزی خود را تنها با یک به روز رسانی بایوس (BIOS) ارتقا دهید.
در طرف دیگر طبق انتظارها Zen 4 تا سال ۲۰۲۲ عرضه نخواهد شد و این بدین معنی است که احتمال دارد شاهد نسلی از محصولات Ryzen باشیم که مبتنی بر Zen 3+ بوده و در سال ۲۰۲۱ برای پر کردن جای خالی Zen 4 عرضه خواهند شد. هنوز مشخص نیست که Zen 4 بر پایهی کدام نود (Node) پردازشی استوار خواهد بود ولی نشانههایی وجود دارد که طبق آنها Zen 4 در حقیقت مبتنی بر نود پردازشی فوقالعاده به روز و آیندهی ۵ نانومتری TSMC خواهد بود.
گفته میشود AMD قرار است در کنار Zen 4 پلتفرم جدید دیگری را نیز معرفی کند که به احتمال زیاد این یعنی یک سوکت جدید برای کامپیوترهای شخصی. هرچند اگر بخواهیم رک حرف بزنیم بعد از دو نود پردازشی و چهار نسل از محصولات این مسئله چندان هم تعجب آور نیست. همچنین این شرکت تیم دومی را نیز مسئول توسعهی Zen 5 کرده تا بعد از سال ۲۰۲۲ جایگزین Zen 4 شود.
با کند شدن سرعت قانون مور (Moore’s Law: هر دو سال تعداد ترانزیستورهای موجود روی یک تراشه با مساحت ثابت تقریبا دو برابر میشود) منطقی به نظر میرسد که AMD حداقل دو نسل جدید مبتنی بر Zen 4 و چند نسل دیگر مبتنی بر Zen 5 را معرفی کند. در صورت عملی شدن این پیشبینی تا اواسط دههی بعدی میلادی هم از معماری Zen استفاده خواهیم کرد و از آن حرف خواهیم زد که نشان میدهد اساس این ریزمعماری تا چه اندازه قدرتمند است.
دیدگاهتان را بنویسید