پکمپانی انگلیسی ARM امسال جزئیات فنی پردازنده های گرافیکی جدید خود را که با معماری Bifrost توسعه داده شده اند منتشر کرد و در همان موقع اولین چیپ گرافیکی خود را با این معماری با عنوان Mali-G71 معرفی کرد. هواوی اولین سازنده ای بود که از این پردازنده گرافیکی در چیپست Kirin 960 استفاده کرد. در حالی که Mali-G71 به منظور استفاده در گوشی های رده بالا و پرچمدار توسعه داده شده است، ARM چیپ گرافیکی Mali-G51 را برای گوشی های میان رده وارد بازار خواهد کرد. از مشخصه های بارز این چیپست میان رده پشتیبانی از Vulcan است. همراه ما باشید تا به جزئیات این پردازنده ی گرافیکی بپردازیم.
پیش از اینکه به سراغ مشخصات Mali-G51 برویم، نگاهی سریع داشته باشیم به معماری Bifrost. کمپانی ARM پیش از این دارای دو معماری اصلی در بخش تولید چیپ های گرافیکی داشته است. معماری Utgard که توسط OpenGL ES 2.0 پشتیبانی میشد و در پردازنده هایی مانند Mali-400 و Mali 470 و غیره استفاده میشد. سپس معماری Midgard پا به میدان گذاشت که توسط OpenGL ES 3.0 پشتیبانی میشد و شامل چیپ های گرافیکی از جمله Mali-T604 که در نکسوس 10 استفاده شد، Mali-T760 که در گلکسی اس 6 به کار گرفته شد و Mali-T880 که در چیپ های اگزینوس سامسونگ مانند اگزینوس 8890 که در گلکسی اس 7 استفاده شد یا میت 8 هواوی استفاده شده بود.
از جمله ویژگی های معماری Bifrost پشتیبانی کامل از API گرافیکی Vulcan است به علاوه ارتباط کامل گرافیکی است. این ارتباط کامل باعث میشود چیپ گرافیکی یک همکار تمام عیار برای پردازنده محسوب شود و دیگر مانند سابق تنها یک جز زیر مجموعه محسوب نشود. این بدین معنا است که پردازنده ی مرکزی و پردازنده ی گرافیکی همزمان میتوانند اطلاعات را از حافظه دریافت کنند و دیگر نیازی به انتقال اطلاعات بین او دو بخش نیست. در حالی که در Mali-G71 تمرکز بر روی بالاترین عملکرد ممکن بوده است در حالی که قیمت چندان در نظر گرفته نشده است، ARM در G51 سعی بر این داشته است که عملکرد را تا حد مناسبی حفظ کند و در عین حال قیمت را نیز پائین نگه دارد. اقدام مثبت ARM در میان رده ی خود، حفظ ویژگی هایی از جمله Vulcan و ارتباط کامل گرافیکی بوده است.
پردازنده های گرافیکی Bifrost از لحاظ فنی تا 32 هسته ی سایه زن را پشتیبانی میکنند هر چند این موضوع در G51 کمی متفاوت است.به طور معمول پردازنده های Mali همواره یک پیکسل را با یک هسته ی سایه زن در هر دوره پردازش میکنند اما در G51 برای اولین بار هر هسته میتواند دو پیکسل را پردازش کند. ترفند ARM در این بخش این است که هسته ی سایه زن دوگانه نیاز به استفاده از سیلیکون را نسبت به زمانی که دو هسته ی متمایز استفاده شود را کاهش میدهد. بنابراین تحت این چینش، G51 میتوان شامل سه سایه زن دوگانه شود و در هر سیکل شش پیکسل را پردازش کند. بنابراین احتمالا G51 با نام Mali-G51,P6 نیز شناخته خواهد شد.
در بخش کارایی و عملکرد، G51 تا 60 در صد تقویت شده است در حالی که مصرف انرژی نیز به همین میزان بهبود یافته است. این در صد ها در مقایسه با چیپ گرافیکی Mali-T830 صورت گرفته است. این تراشه نسبت به Mali-T830 نیز 30 در صد کوچک تر شده است و G51 اکنون به عنوان کوچکترین پردازنده ی گرافیکی ARM شناخته میشود که از Vulcan پشتیبانی میکند.
اما ARM در کنار G51 از پردازنده ی ویدئویی Mali-V61 نیز رونمایی کرد. در حالی که اکثریت کاربران تنها به پردازنده ی مرکزی و پردازنده ی گرافیکی یک چیپست توجه میکنند، بخش های دیگری نیز بر روی یک چیپست قرار گرفته اند. از مهم ترین این بخش ها پردازنده ی ویدئویی است. پردازش های تماشای ویدئو از وب سایت های مختلف یا ضبط فیلم تمام توسط این بخش از چیپست صورت میگیرد. Mali-V61 پیش از این با اسم رمز Egil فاش شده بود. V61 در کنار پیشرفت در عملکرد و کارایی و البته بهبود مصرف انرژی، شامل ویژگی هایی از جمله پشتیبانی از کدک VP9 و HEVC نیز شده است که پردازش ویدئو را نسبت به نسل های قبل تا 50 در صد افزایش میدهد. همچنین این کدک باعث کاهش هزینه ها شده است و امکان پخش ویدئو های 4K را نیز فراهم آورده است.
در نهایت پیش بینی میشود که Mali-G51 در چیپست هایی که در اوایل سال 2017 وارد بازار میشود استفاده شود و در سال 2018 نیز شاهد به کارگیری از این چیپست ها در گوشی های هوشمند خواهیم بود. نظر شما در مورد پردازنده ی گرافیکی جدید ARM چیست؟
برای اطلاع از جدیدترین اخبار دنیای دیجیتال، قیمت انواع قطعات سخت افزاری و تجهیزات الکترونیکی، آگاهی از اخبار مرتبط با تکنولوژی از جمله نوسان قیمت ارز، تصاویر، ویدئوها و مطالب آموزشی اختصاصی به کانال تلگرام وب سایت سخت افزار بپیوندید: telegram.me/sakhtafzarmag
دیدگاهتان را بنویسید