بهزودی تمام اینترنت همچون یك سیستم در اختیار كاربران خانگی و شركتهای بزرگ و كوچك خواهدبود تا بتوانند سیستمعامل و نرمافزار خود را از روی اینترنت اجرا كنند، تمام اطلاعات روی هارددیسك را به روی اینترنت منتقل كنند و البته هر كجا سیستم آنها از نظر سختافزاری با مشکل روبه رو شد، از اینترنت كمك بگیرند.
معماری Cloud
مانند هر فناوری دیگری، باید معماری و ساختار Cloud را نیز مرور كنیم تا بهتر بتوانیم با اجزاء و سیستم آن آشنا شده و چگونگی كاركرد آن را درك كنیم. بهطور خیلی ساده، معماری Cloud شامل دو بخش كلاینت و سرور یا بهتر بگوییم End Front و End Back است. Front End همان نرمافزارها، كاربرها و شركتهایی هستند كه از سرویسهای Cloud استفاده میكنند. بهعنوان مثال، یك برنامه مرورگر وب كه امكان اتصال به اینترنت و دریافت سرویسها را فراهم میكند، یك بخش از Cloud است كه در اصطلاح بخش «جلویی» و «نمایان» Cloud نامیده میشود. Back End دستگاههای ذخیرهسازی، سرورها، سختافزار، بستر اینترنت، تجهیزات ارتباطی و پلتفرمهایی هستند كه سرویسهای Cloud را روی اینترنت ارائه میكنند. Back End فناوری Cloud اغلب توسط یك شركت یا مدیر سیستم، مدیریت و كنترل میشود و به تناسب هر كاربر، سرویسهای موردنیاز، مجوزها، ترافیك، هماهنگی و تعریف پروتكلها و موارد دیگر را انجام میدهد. در همین بخش است كه مدیر سیستم میتواند از فناوریهایی مانند مجازیسازی استفاده كند و یك سختافزار فیزیكی را به چندین سختافزار مجازی تبدیل و هر یك را در اختیار یك مشتری قرار دهد. همچنین برای ذخیره اطلاعات، در ظاهر به نظر میرسد، هیچ محدودیتی وجود ندارد اما در عمل هر سیستمی یك حداكثر ظرفیت ذخیره اطلاعات دارد، بنابراین مجازیسازی در كنار فناوریهایی مانند Cluster و Grid به كمك سرویسدهنده میآیند تا به مشتریها یك ظرفیت نامحدود ترافیك و ذخیرهسازی اطلاعات بدهد. مهمترین جزء Cloud «اطلاعات» هستند و یكی از چالشهای اصلی این فناوری در حال حاضر نیز محرمانگی و نگهداری ایمن اطلاعات است.
انواع Cloud
در کل، تاکنون سه نوع Cloud پیادهسازی و استفاده شدهاست. هر یك نیز به ترتیب توسعه و رشد و رفع مشكلات Cloud ظهور یافته و مورد استقبال شركتها و كاربران قرار گرفتهاند.
SaaS
Software as a Service یا نرمافزار بهعنوان سرویس، اولین نوع و سادهترین نوع Cloud است. SaaS مدلی است كه در آن نرمافزار بدون نیاز به نصب روی كامپیوتر یا سیستم میزبان از طریق اینترنت استفاده میشود. نرمافزارهای Cloud همگی قابلیت كار تحت اینترنت و شبكه را داشته و نگهداری و رفع اشكال آنها بسیار ساده و در سمت سرور صورت میگیرد. در حقیقت، كاربر به هیچ عنوان درگیر پیچیدگیهای نصب و تنظیمات و اشكالزدایی نرمافزار نمیشود و برای نگهداری آن نیز نباید هزینه كند. نمونههایی از SaaS، نرمافزارهای آفیس اداری، گوگل، نرمافزارهای CRM، نرمافزارهای مدیریت محتوای وب، Zoho و Salesforce هستند.
PaaS
Platform as a Service یا پلتفرم بهعنوان سرویس، مدلی توسعهیافتهتر از SaaS است و انواع ابزارها و امكانات و نیازمندیهای تولید نرمافزار را در اختیار كاربران و مشتری قرار میدهد. یعنی در این مدل كاربر فقط استفادهكننده از نرمافزار نیست و میتواند خودش بدون هیچ تخصص یا برنامهنویسی سرویس و نرمافزار خود را تحت وب ساخته و راهاندازی كند و به نصب ابزارهای برنامهنویسی و مدیریت پروژه و اینجور چیزها نیازی ندارد. در PaaS تمام نرمافزار در یك محیط ساخته شده و در همان محیط نیز اجرا میشود. همانطور كه از نام این مدل مشخص است، كاربر فراپلتفرم عمل كرده و میتواند با یك پلتفرم، نرمافزاری تحت وب و پلتفرم دیگری بسازد و استفاده کند. رواج این مدل یك انقلاب نرمافزاری برای بسیاری از شركتها و سازمانهای بزرگ بود. نمونه PaaS سیستمعامل Cloud مایكروسافت یا Azure ،Ning و BungeeLabs هستند.
HasS
Hardware as a Service یا سختافزار بهعنوان سرویس نیز در این یكی دو سال اخیر و به همت همكاری شركتهای بزرگ سازنده پردازندهها و منابع سختافزاری و فناوری اشتراكگذاری منابع سختافزاری استقبال شدهاست و با وجودی كه چالشهای اساسی پیش رو دارد اما در حال تبدیل به یك مدل بسیار كاربردی و عملی برای شركتها است. در این مدل، سختافزار نیز بهعنوان سرویس ارائه میشود. بهعنوان مثال، شما در اینترنت به یك شركت ارائهدهنده Cloud اعلام میکنید، من یك پردازنده چهارهستهای به همراه هشت گیگابایت حافظه و یك هارددیسك صد گیگابایتی به مدت یك ماه نیاز دارم. نمونه این سرویس، Blue Cloud شركت IBM، سرویسهای آمازون، FlexiScale و SugerSinc هستند. از این سرویس در برخی از سایتها بهعنوان IaaS نیز یاد میشود.
واقعا مقالتون حرف نداشت کاملا شسته رفته بود مر30
موفق باشید دوست عزیز و گرامی.
سلام.با اینکه این پست مربوط به 2 سال پیش هست اما واسه من تازه بود.با من در مورد سیستم ابری شنیده بودم اما اینطور برام مفهوم نداشت و اطلاعات نداشتم.من یوزرنیم و پسورد کلی از اکانت های سایت های مختلف داشتم و نمیدونستم کجا ذخیره کنم که بعد از خوندن این پست تونستم تو گوگل درایو ذخیره کنم.ممنونم.امیدوارم درمورد این سیستم پستهای جدید همراه با اطلاعات بیشتر بزارید.با سپاس از مسئولان سایت بسیار خوب سخت افزار.
خوشحالم مورد استفاده قرار گرفت دوست خوبم.
از مطلب شما كمال استفاده را برديم
ممنون و موفق باشيد
سلام
بابا دست شما براي قرار دادن اين مقاله روي سايت درد نكند.
هميشه از اين كارها بكنيد. من كه شخصاً از اين مقاله نهايت استفاده را كردم. از نويسنده مقاله كمال تشكر را دارم.
موفق باشيد