برای درك و آشنایی بیشتر با Cloud و اینكه واقعاً Cloud یك فناوری عجیب و غریب و مخصوص شركتهایی خاص است یا كاربران معمولی اینترنت هم مشتری آن هستند، چند Cloud معروف و پیشرو را بهعنوان نمونه، میآوریم.
گوگل
در دسترسترین Cloud، ابزارهای Google Docs هستند. شما میتوانید وارد اینترنت شوید و با مراجعه به سایت گوگل و انتخاب این ابزارها، مانند نرمافزارهای آفیس مایكروسافت روی اینترنت از ابزارهای آفیس گوگل استفاده كنید. اطلاعات خود را درج و ذخیره یا روی گوگل آپلود کرده و در یك نشانی خاص برای خودتان روی وب نگهداری كنید تا در آینده دوباره به سراغ آنها بیایید. توجه كنید، در استفاده از این ابزارها نه نرمافزاری نصب شد، نه مهم است كه با كدام سیستمعامل و چه فرمتی اطلاعات را آپلود و استفاده میكنید، نه فونت اطلاعات یا فرمتهای خاص اهمیت دارد و مهمتر اینكه این اطلاعات اصلاً روی هارددیسك شما نیست و روی اینترنت اما در اختیار شما است و هر زمان از هر سیستم و مكانی میتوانید به آنها دسترسی پیدا كنید. سرویسهای دیگری از گوگل مانند Gmail نیز به نوعی Cloud هستند. چون شما هنگامی كه در حال استفاده از Gmail هستید، به نصب هیچ نرمافزاری نیاز ندارید و با هر سیستمعامل و از هر مكانی میتوانید به آن دسترسی داشته و همچنین اطلاعات خود را روی ان ذخیره كنید.
آمازون
مثال بعدی آمازون، یكی از شركتهای پیشرو در محاسبات ابری و ارائه خدمات مبتنی بر Cloud است. این شركت چهار نوع خدمات تحت عنوان AWS ارائه میكند كه شامل خدمات فضای ذخیرهسازی (S3 یا Service Simple Storage )، پردازش كامپیوتری (EC2 یا Elastic Compute Cloud)، ارسال و دریافت و ذخیره پیام (Simple Queuing Service) و سیستم مدیریت بانك اطلاعاتی (Simple DB) است. S3 امكان آرشیو و ذخیره انواع اطلاعات مانند تصاویر، صوت، ویدئو، اطلاعاتی بانكی، اطلاعات پردازشی و… را فراهم میكند. شركتها میتوانند تمام منابع اطلاعاتی خود را روی S3 و با سرویسها و خدمات متغیر قراردهند و یك نسخه پشتیبانی خیلی خوب داشتهباشند. آمازون فقط امكان ذخیرهسازی را فراهم نكرده، بلکه با نرمافزارهایی مانند Sonian امكان دسترسی سادهتر و سریعتر را فراهم میكند. سرویس EC2 این شركت نیز از طرف شركتها استقبال فراوانی شدهاست و در عمل آنها را از محدودیتهای پردازشی و محاسباتی رهایی بخشیده و میتوانند به راحتی با خرید انواع سرویسهای موردنیاز كارهای خود را انجام دهند.
مایكروسافت
مایكروسافت شركت بعدی است كه حسابی دارد روی Cloud سرمایهگذاری میكند و انواع سرویسهای Cloud مبتنی بر وب مانند ،Windows Live ،Xbox Live ،Office Live را راهاندازی كردهاست. شما در این سرویسها كه از طریق اینترنت قابل استفاده هستند و قبل از آن هم باید خریداری شوند و اشتراك آنها را داشتهباشید، میتوانید تمام كارهای سیستمعاملی خود را انجام دهید، آنلاین بازی كنید و اسناد اداری خود را بسازید یا تغییر دهید. البته سرویسهای مایكروسافت به اینها محدود نمیشود و Exchange ،Share Point ،MatrixDB ،Biz Talk Service و البته سیستمعامل Windows Azure (بخوانید ویندوز اَژر) نیز راهاندازی شدهاند و شركتهای مشتری مایكروسافت، خوشحال و راضی از این سرویسهای تحت وب استفاده میكنند و دیگر به نصب، تعمیر یا نگهداری آنها نیز نیازی ندارند.
IBM
شركت IBM نیز سرویس Blue Cloud خود را ارائه دادهاست كه شامل سرورهای لینوكسی، نرمافزارهای مدیریت پردازشهای موازی و نرمافزارهای سیستمی خود IBM است. Blue Cloud یك مركز داده سازمانی اشتراكی مانند وب با قابلیت دسترسی در سراسر جهان میسازد و شركتهای بزرگ میتوانند به راحتی یك مركز داده بزرگ توزیعشده در تمام جهان را داشتهباشند. بهطور حتم، این سرویس مخصوص شركتهای بزرگ چندملیتی است و كاربران عادی كمتر به سراغ آن میروند.
پاندا
شركت امنیتی Panda نیز یك آنتیویروس مبتنی بر Cloud عرضه كردهاست كه با اتصال دائمی به سرور میتواند از سیستم شما محافظت كند. شما این آنتیویروس را روی سیستم خودتان نصب نمیكنید و در حقیقت، فقط یك رابط گرافیكی برای نصب، دانلود میكنید و بانك اطلاعاتی آنتیویروس و سیستم اسكن آن روی اینترنت وجود دارد و سیستم شما از طریق اینترنت جستوجو و ویروسزدایی میشود. با هر بار اتصال به اینترنت، به سرور پاندا متصل میشوید و سیستم شما از راه دور محافظت میشود. هنگام تشخیص یك مورد مشكوك نیز خیلی سریع با اتصال به اینترنت میتوانید وضعیت آن را مشخص كنید. حجم این آنتیویروس رایگان، برای نصب فقط سیصد كیلوبایت است.
SUSE Studio
جامعه اپنسورس در مقابل فناوری Cloud بیكار ننشسته و مانند دیگر فناوریها خیلی سریع پیادهسازی شدهاست. اوبونتو بهعنوان یك سرویس روی بسیاری از سایتهای Cloud وجود دارد و نسخه سرور آن تحت اینترنت استفاده میشود. اما یك نمونه عینی، SUSE Studio است كه تحت اینترنت امكان ساخت، سفارشیسازی و ذخیره كردن یك توزیع سفارشی لینوكس مبتنی بر هسته لینوكس و برنامههای كاربردی سوزی ناول را فراهم میكند. شما میتوانید یك فایل ISO مطابق نیازها و علاقه خود تحت اینترنت از لینوكس بسازید و همانجا نیز ذخیره كنید تا بعدها و روی سیستم دیگر استفاده شود.
Zoho
یكی دیگر از پیشقراولان Cloud و سرویسهای مبتنی بر وب روی اینترنت، سایت Zoho است. روی این سایت بیش از بیست نوع سرویس كاملاً مستقل و Cloud مانند سرویس ایمیل، آفیس اداری، چت، تالار گفتمان، اشتراكگذاری اطلاعات، اشتراكگذاری و مدیریت پروژهها و سرویسهای مخصوص شركتهای تجاری كوچك و بزرگ ارائه میشود. در حال حاضر، بیش از سه میلیون نفر در حال استفاده از این سرویسها هستند.
SugarSync
این سایت یك فضای دو گیگابایتی رایگان برای ذخیره هر نوع اطلاعات روی اینترنت در اختیار كاربران خانگی قرار میدهد. شركتهای تجاری میتوانند با پرداخت هزینهای این فضا را بیشتر و تا سی گیگابایت توسعه دهند. سرویسهای مختلفی نیز روی این فضا مانند دسترسی از راه دور، پشتیبانگیری، همسانسازی و هماهنگسازی اطلاعات روی سایت و دستگاههایی مانند نوتبوك، گوشی تلفنهمراه، آیفون و اندروید ارائه میشود.
نمونههای زیاد دیگری از Cloud مانند EMC ،Salesforce ،FotoFlexer ،Spotify ،Oracle و… هستند كه سعی میكنیم در مقاله دیگری آنها را معرفی کرده و نحوه كارشان را آموزش دهیم.
آینده پیش رو
محاسبات ابری با همه مزیتها و سرویسهایی كه ارائه میدهد، دارای چالشها و سؤالات بیجواب زیادی است. بهطوری كه در همین سال 2010، بیش از صد كنفرانس و سمینار بینالمللی در كشورهای مختلف برای برداشتن منعهای قانونی و ایجاد اطمینان و قانونگذاری و رفع ابهامات درباره Cloud برگزارشدهاست. مباحثی همچون محرمانگی اطلاعات، دسترسپذیری اطلاعات، بسترهای مختلف كشورها برای استفاده از سرویسهای Cloud، قوانین كشورها و محدودیتهای سختافزاری و نرمافزاری از جمله موانع پیش روی Cloud هستند. بهعنوان مثال، بسیاری از كارشناسان معتقدند، امنیت مبتنی بر Cloud امكانپذیر نیست و كاربران نمیتوانند اعتماد كنند و محرمانهترین اطلاعات خود را روی اینترنت منتقل یا جابهجا کرده یا امكان دسترسی یك نرمافزار روی اینترنت را به حساسترین اطلاعات روی هارددیسك خود بدهند. همچنین مباحث مربوط به كپیرایت و مجوزها نیز درباره Cloud مطرح است.
اما همگان در این موضوع اتفاقنظر دارند كه Cloud آیندهای جذاب و جدید را برای كاربران اینترنت رقم خواهد زد؛ آیندهای كه در آن كاربر به هیچ سختافزار یا نرمافزار یا سیستمعاملی نیاز نداشته و فقط با یك رابط كاربری ساده به اینترنت متصل میشود و از آن مانند یك سیستم شخصی استفاده میكند.
واقعا مقالتون حرف نداشت کاملا شسته رفته بود مر30
موفق باشید دوست عزیز و گرامی.
سلام.با اینکه این پست مربوط به 2 سال پیش هست اما واسه من تازه بود.با من در مورد سیستم ابری شنیده بودم اما اینطور برام مفهوم نداشت و اطلاعات نداشتم.من یوزرنیم و پسورد کلی از اکانت های سایت های مختلف داشتم و نمیدونستم کجا ذخیره کنم که بعد از خوندن این پست تونستم تو گوگل درایو ذخیره کنم.ممنونم.امیدوارم درمورد این سیستم پستهای جدید همراه با اطلاعات بیشتر بزارید.با سپاس از مسئولان سایت بسیار خوب سخت افزار.
خوشحالم مورد استفاده قرار گرفت دوست خوبم.
از مطلب شما كمال استفاده را برديم
ممنون و موفق باشيد
سلام
بابا دست شما براي قرار دادن اين مقاله روي سايت درد نكند.
هميشه از اين كارها بكنيد. من كه شخصاً از اين مقاله نهايت استفاده را كردم. از نويسنده مقاله كمال تشكر را دارم.
موفق باشيد