HDMI
مخفف High Definition Multimedia Interface بوده و در سال 2003، طی یک پروژه عظیم و همکاری شرکت های سونی، هیتاچی، فیلیپس، توشیبا، Thomson، Silicon Image و Matsushida پایه گذاری گردید. هدف از تولید این استاندارد جدید، ارتقا کیفیت ضبط و پخش تصاویر و فیلم ها بوده و در کنسول های بازی (PS3 و XBOX 360) ، پلیرهای خانگی (سینمای خانگی) و کامپیوترهای شخصی مورد استفاده قرار گرفته است. هم اکنون اکثر محصولات کامپیوتری به خروجی HDMI جهت پشتیبانی از کیفیت پخش HD مجهز هستند. یکی از دلایل موفقیت استاندارد HDMI، کوچک بودن خروجی آن و عدم نیاز به اتصال از طریق پیچ (مانند DVI و D-Sub) بوده که استفاده از ان را راحت و سریع کرده است. هم اکنون استاندارد HDMI 1.4a، آخرین نسخه از این پورت است که در محصولات صوتی و تصویری جدید و مدل های جدید کارت های گرافیکی دیده می شود. همچنین قابلیت پخش تصاویر سه بعدی و صدای 8 کاناله از طریق استاندارد HDMI میسر گردیده است. هم اکنون 1100 شرکت از HDMI در محصولات خود بهره می برند و دو میلیارد دستگاه مجهز به خروجی HDMI توسط کاربران در سراسر جهان، مورد استفاده قرار می گیرد. کیفیت پخش تصاویر از 480P تا حداکثر 2160P قابل پشتیبانی است که هم اکنون استاندارد 1080P توسط اکثر لوازم مجهز به خروجی HDMI مورد استفاده قرار می گیرد. نرخ انتقال در استاندارد HDMI نسخه 1.4a در حدود 10.2 گیگابیت در ثانیه و فرکانس آن معادل 340 مگاهرتز است. اتصال به خروجی HDMI در لوازم الکترونیکی از طریق کابل 19 رشته ای (19 پین) با پروتکل انتقال اطلاعات TMDS صورت می گیرد. خروجی HDMI برای اولین بار در کارت های گرافیک سری GTX 200 شرکت انویدیا و سری 3000 شرکت ATI مورد استفاده قرار گرفت.
DVI
مخفف کلمات Digital Visual Interface بوده و در سال 1999 جایگزین استاندارد D-Sub گردید. برخلاف رابط HDMI، اتصال کابل DVI به تجهیزات تصویری از طریق اتصال به صورت پیچ صورت می گرفت و از طرفی اندازه بزرگ خروجی و کابل آن، استفاده از آن را در تجهیزات همراه را غیر ممکن کرد. البته این به معنی عدم استفاده از این رابط ویدیویی در پخش کننده های تصویری نیست، بلکه به معنی عدم رواج عمومی آن در این محصولات است. هم اکنون تمام صفحه نمایش های کامپیوترهای شخصی به این خروجی ویدیویی مجهز هستند. ساختار پورت و کابل DVI به صورت 29 رشته سیم (29 پین) است که می تواند انتقال اطلاعات را با سرعت 3.96 گیگابیت در ثانیه انجام دهد. اختراع و تولید رابط ویدیویی DVI توسط شرکت Silicon Image و در سال 1999 صورت پذیرفت و در همین سال در اختیار شرکت های فعال در حوزه صفحه نمایش قرار گرفت.حداکثر تفکیک پذیری قابل پشتیبانی برای این رابط 1200×1920 پیکسل بوده و فرکانس کاری آن 400 مگاهرتز است.
D-Sub
مخفف کلمات D-Subminiature است که در سال 1952 و توسط شرکت Cannon تولید گردید. حرف D در ابتدای نام این رابط، بدلیل ساختار D مانند آن است. تاکنون نسخه های فراوانی از این رابط تولید گردیده که تنها سه نمونه در کامپیوترهای شخصی مورد استفاده قرار گرفته اند، که شامل نسخه DB9 (تشکیل شده از 9 رشته سیم در دو ردیف)، نسخه DE15 (تشکیل شده از 15 رشته سیم در سه ردیف) و در نهایت نسخه DB23 (تشکیل شده از 23 رشته سیم در چهار ردیف) است. از نکات قابل توجه، میزان آمپراژ و ولتاژ عملیاتی این رابط است که قادر به پشتیبانی از شدت جریان 40 آمپر و ولتاژ 13500 ولت است! رابط D-Sub برای اولین بار به عنوان خروجی تصویری در کامپیوترهای شخصی در Commodore 64 و سپس در Amiga تعبیه گردید. البته اولین استفاده عمومی از آن در کنسول بازی Atari 2600 بود. خروجی D-Sub مورد استفاده در Atari 2600 از نوع DE9 و در کامپیوترهای شخصی کومودور 64 و آمیگا از نسخه DB23 بوده است.
[quote name=”siju”]منم هر وقت کامپیوترو روشن مکنمD.SUB رو بالا میاره چیکار کنم درست بشه[/quote]
سلام دوست عزیز
منظور شما این است که سیستم از روی پورت D-SUB تصویر را منتقل می کند؟
منم هر وقت کامپیوترو روشن مکنمD.SUB رو بالا میاره چیکار کنم درست بشه
سلام و خسته نباشید خدمت تمامی دست اندرکاران پرتلاش این سایت و نشریه
یک سوال از خدمت عزیزان داشتم
از لحاظ کیفیت کدوم یکی از دو کابل DIV و D-Sub بهتر عمل میکنند و اینکه تاثیر چشمگیری در استفاده از این کابلها احساس میشه.
کارت گرافیک و مونیتور بنده هردو کابل DVI را پشتیبانی میکنند و میخوام بدونم اگه تاثیر داره نسبت به تهیه این کابل اقدام کنم…
سپاس
سلام دوست عزیزم
به طور کلی D-Sub یک کابل آنالوگ است و برای همین بهتر است در صورت پشتیبانی مانیتور شما از کابل DVI استفاده کنید.
خوب بود ممنون و مرسی
تشکر از آقای پناهی عزیز و سعید جان
ممنون از لطف شما
مرسی حسام جان عزیز
دست گلت درد نکنه حسام عزیزم ! وقعاً گل کاشتی آقا !