اجزای داخلی
از آنجا که هنوز چیپستهای شبکه آنقدر پیشرفته نشدهاند که همه چیز را در یک چیپست مجتمع کنید، برای هر بخش از یک چیپست مجزا استفاده شده است. برای پورت شبکه 802.11ac از ماژول Alpha Networks WMC-AC01 استفاده شده است که از رابط Mini PCIe و چیپست Broadcom BCM4360 بهره میبرد. این چیپست از قابلیت MIMO 3×3:3 نیز پشتیبانی مینماید. برای رابط بیسیم 802.11n نیز از چیپست Broadcom BCM4331 بهره گرفته شده که این چیپست نیز از قابلیت MIMO 3×3:3 پشتیبانی میکند. مدیریت پورتهای گیگابیتی (یک پورت WAN و چهار پورت LAN) نیز بر عهده چیپست BCM4706 و سوئیچ BCM53125 است. پردازش اطلاعات بر عهده پردازشگر Broadcom BCM4706 بوده و 256 مگابایت حافظه RAM نیز برای آن در نظر گرفته شده است.
یاور پرسرعت
برای تست این محصول بهتر است دستگاهی با قابلیت پشتیبانی از استاندارد 802.11ac داشته باشید تا بتوانید به نهایت کارایی دست یابید. خوشبختانه به همراه این محصول یک گیرنده Wi-Fi محصول D-Link مدل DWA-182 نیز بدست ما رسیده است.
این گیرنده از استاندارد 802.11n با حداکثر سرعت انتقال اطلاعات سیصد مگابیت در ثانیه و استاندارد 802.11ac با حداکثر سرعت انتقال اطلاعات 867 مگابیت در ثانیه (در باند پنج گیگاهرتز) پشتیبانی میکند (دقت کنید که در استاندارد 802.11n تنها از باند 2/4 گیگاهرتز پشتیبانی میشود). مجموعه این اعداد رقمی نزدیک به 1200 را ایجاد میکنند و به همین خاطر D-Link عبارت AC1200 را روی جعبه آن حک نموده است. این گیرنده نیز جزو اولین تولیدات D-Link در زمینه گیرندههای مجهز به استاندارد 802.11ac است. ابعاد این محصول اندکی بزرگ است (13/5×29/1×97/3میلیمتر) و یک پایه برای قرارگیری روی میز و نصب این گیرنده روی آن نیز در نظر گرفته شده است تا بتوان بهترین محل را برای آن پیدا کرد. یک دکمه WPS برای اتصال راحتتر با روتر در نظر گرفته شده و یک دیودنوری کوچک نیز فعالیت این گیرنده در زمان نقل انتقال اطلاعات را نشان میدهد.
راهاندازی
راهاندازی روتر مانند دیگر محصولات اخیر D-Link به سادگی صورت میگیرد. یک کارت به همراه دستگاه ارائه میشود که نام SSID و کلمه عبور (در باند 2/4 و 5 گیگاهرتز) روی آن نوشته شده و پس از تصال به شبکه بیسیم، راهنمای قدم به قدم راهاندازی در صفحه مرورگر شما نمایان خواهد شد. پس از چند مرحله ساده روتر قابل استفاده است. طراحی پانل کاربری مشابه دیگر محصولات D-Link بوده و شامل بخش Setup برای راهاندازی بخشهای مختلف و بخش Advanced برای تنظیمات پیشرفتهتر است. البته برخی موارد چیدمان چندان جالبی ندارند. برای مثال تنظیمات مربوط به رمزنگاری شبکه بیسیم در قسمت Setup واقع شده و اگر بخواهید موارد دیگر مربوط به شبکه بیسیم را تغییر دهید، باید به بخش Advanced بروید. این مسئله در برخورد اول میتواند باعث گیج شدن کاربر شود، اما پس از آشنا شدن با چیدمان آن، مشکلی در استفاده پیدا نخواهید کرد.
بخشهای متنوعی برای این روتر در نظر گرفته شده که باعث میشود این محصول برای گروههای مختلفی از کاربران مناسب باشد. سیستم فیلتر آدرسهای وب، کاربران و سیستمها، سیستم زمانبندی برای فعال و غیرفعالسازی شبکه بیسیم، QoS و مدیریت برنامهها برای استفاده از پهنای باند (که البته باید به صورت دستی تنظیم شود)، تنظیمات مربوط به وسایل ذخیرهسازی متصل به پورت USB و راهاندازی iTunes Server، DLNA و Firewall از جمله مواردی هستند که در این پانل کاربری یافت میشوند. در ضمن این روتر از IPv6 نیز پشتیبانی کرده و Firewall تعبیه شده در روتر در هر دو حالت IPv4 و IPv6 عمل میکند.
بخش Help نیز قدرتمند ظاهر شده و نکتههای خوبی برای تنظیم گزینههای مختلف در آن یافت میشود (پس بد نیست درباره برخی گزینهها که اطلاعاتی درباره آن نداشته یا محدود است به این بخش مراجعه کنید).
میدان عمل
قبل از هر چیز Firmware دستگاه را بروزرسانی کردیم تا برخی مشکلات جزیی در کار با پانل کاربری و شناسایی شبکه برطرف شده و به بهترین شکل ممکن این روتر را تست کنیم. از آنجا که تنها یک گیرنده 802.1ac در اختیار داریم، تصمیم گرفتیم تا کمی محیط تست را نسبت به قبل تغییر دهیم. روتر در فاصله حدود 1/5 متری از سطح زمین قرار داشته و با پورت شبکه گیگابیتی به سیستم تست ما متصل است. سیستم تست شامل پردازنده Intel Core i5-2400، هشت گیگابایت حافظه Corsair Vengeance DDR3-1600، مادربورد ASRock Z68 Extreme 3، کارت گرافیک Asus HD 6950 و منبع تغذیه Green GP585B میشود.
کارایی شبکه بیسیم 802.11n را با گیرنده داخلی نوتبوک Acer 5750 مجهز به کارت شبکه 802.11n با حداکثر سرعت انتقال اطلاعات 300 مگابیت در ثانیه (که از تجربه تست های قبلی میدانیم کارایی خوبی دارد) و کارایی شبکه 802.11ac را نیز با استفاده از گیرنده DWA-180 سنجیدیم. این گیرنده به خوبی در ویندوز هشت نصب شده و پس از نصب، هر دو شبکه در باند 2/4 و 5 گیگاهرتز نمایان میشود. در بخش تنظیمات به طور پیشفرض گزینه رمزنگاری TKIP و AES انتخاب شده که به صورت دستی گزینه AES انتخاب شد. در بخش سیستم امنیتی نیز WPA2-Personal برگزینه شده است. در باند 2/4 گیگاهرتز به طور پیشفرض کانال 9 و در باند 5 گیگاهرتز کانال 36 و 40 انتخاب شده است. در محیط تست حدود نه شبکه بیسیم دیگر در باند 2/4 گیگاهرتز قرار دارند، اما هیچگونه شبکه بیسیم با باند 5 گیگاهرتز در محیط شناسایی نشد. موانع در فاصله شش متر دو دیوار، یخچال و مایکروویو، در فاصله نه متر دو دیوار و یک تلفن بیسیم و در فاصله 11 متر شامل سه دیوار میشود.
همانطور که انتظار داریم کارایی استاندارد 802.11ac در مقایسه با 802.11n افزایش چشمگیری داشته است و در فواصل نزدیک کارایی بسیار خوبی را نمایش میدهد. اما همانطور که در مقاله آشنایی با فناوری و استاندارد 802.11ac خواندیم، افزایش فاصله و به میان آمدن موانع باعث افت شدید قدرت سیگنال شده است. این مسئله محدودیت کلی درباره استاندارد 802.11ac است، اما اگر شاید در این محصول از آنتن خارجی استفاده میشد، قدرت سیگنال افزایش پیدا میکرد. اما نکته جالب اینجاست که با افت شدید سیگنال همچنان ثبات آن قابل قبول بوده و سرعت خواندن اطلاعات نیز در سطح خوبی قرار میگیرد.
در مورد استاندارد 802.11n نیز با کارایی خوبی مواجه هستیم. قدرت سیگنال در سطح مناسبی قرار دارد و به جز یک مورد (فاصله شش متر) با سرعت انتقال اطلاعات مناسبی روبرو هستیم. این نکته را به خاطر داشته باشید که روتر از یک سو با کابل به سیستم تست ما متصل است و به همین خاطر روتر تنها از یک سو اطلاعات را از طریق شبکه بیسیم منتقل میکند.
در مجموع باید گفت قطعاً 802.11ac قدمی بزرگ در افزایش کارایی بوده است و ارتقا به این استاندارد برای کسانی که نیاز به انتقال حجم بالایی از اطلاعات دارند سودمند خواهد بود. روتر D-Link DIR-865L نیز محصولی مطمئن برای کاربران خانگی و ادارات کوچک خواهد بود و گزینههای مفیدی در اختیار آنان قرار میدهد. البته این نکته را نیز باید به یاد داشته باشید که دیگر دستگاههای شبکه نیز باید دارای گیرنده 802.11ac باشند تا بتوانند از سرعت بالای انتقال اطلاعات در این شبکه بهره ببرند.
پیشنهاد سخت افزار: مناسب برای شبکه خانگی با حجم انتقال اطلاعات بالا، سیستمهای شبکه بیسیم در محیطهای کوچک که نیاز به سرعت بالا و تداخل کم در انتقال اطلاعات دارند.
دیدگاهتان را بنویسید