شرکت Fractal Design در کشور سوئد به طراحی و تست تجهیزات کامپیوتر شامل کیس، پاور، فن و خنک کننده مایع می پردازد. کیفیت بالا و طراحی هوشمندانه از مهم ترین خصوصیات محصولات فرکتال دیزاین به شمار می رود. در کنار این دو فاکتور مهم، قیمت بسیار مناسب و رقابتی به عنوان یک فاکتور مهم در انتخاب محصولات این برند تاثیر گذار است. محصولات Fractal Design به تازگی توسط شرکت اوتانا وارد بازار کشور شده و ورود این برند حرفه ای را به فال نیک می گیریم. فرصتی دست داد تا به بررسی کیس Define R5 بپردازیم.
جعبه و بسته بندی
با توجه به وزن و ابعاد کیس با بسته بندی بزرگی روبرو هستیم. استفاده از مقوای ساده و به دور از جذابیت در نگاه اول کمی نا امید کننده است اما زمانی که به تصویر کیس و مشخصات آن می نگریم، بی صبرانه در انتظار جعبه گشایی و ملاقات از نمای نزدیک با کیس Define R5 قرار می گیریم.
نمای نزدیک از کیس و همچنین نمای انفجاری از Define R5 در دو سمت جعبه به وضوح مشاهده می شود. کد محصول و جدول مشخصات کامل در دو سمت کناری کیس در نظر گرفته شده که نشان دهنده امکانات کامل و قابل قبولی برای کیس Fractal Design است.
خارج کردن کیس همانند سایر محصولات فقط در صورت سر و ته کردن آن امکان پذیر است و با توجه به دو محافظ یونولیتی می توانید با اطمینان خاطر نسبت به خارج کردن کیس به این روش اقدام کنید. پس از جداسازی دو عدد محافظ، باید روکش نایلونی را باز کنید تا از نمای نزدیک با کیس Define R5 روبرو شوید.
اولین برخورد با توجه به ابعاد و ظاهر کیس، بسیار جذاب و غیر منتظره بود. دفترچه راهنما و معرفی کمپانی از مواردی هستند که درون جعبه کیس به چشم می خورند.
پس از باز کردن درب کیس و درون محفظه هارد دیسک های ۳.۵ اینچی می توانید بسته مقوایی کوچکی را مشاهده کنید که کلیه پیچ ها و ابزار های مخصوص کیس Define R5 درون آن قرار دارند.
روی این بسته می توانید نوع و تعداد پیچ ها و ابزار آلات را مشاهده کنید که در نوع خود بسیار جالب و کاربردی است.
به این صورت می توانید روی استفاده از پیچ ها در شرایط مختلف برنامه ریزی کنید تا با کمبود ابزار مواجه نشوید. هر چند با توجه به تعداد پیچ ها و ابزار ها به سختی با کمبود آنها در هنگام اسمبل قطعات حرفه ای مواجه می شوید.
طراحی
اصل اولیه در طراحی کیس Define R5 جلوگیری از ورود گرد و غبار و همچنین عدم خروج نویز از درون کیس است. به گونه ای که تمامی مسیر های ورودی و خروجی (به جز فن ۱۴ سانتی متری پشت کیس) توسط فیلتر ضد گرد و غبار پوشانده شدند. قابلیت شست و شو برای فیلتر ها وجود دارد تا در صورتی که در محل کار شما گرد و غبار فراوانی وجود دارد، در بازه های زمانی معین نسبت به شست و شوی فیلتر ها اقدام نمائید.
دو عدد فیلتر قابل جداسازی در پنل جلو و زیر کیس نصب شدند و روی سقف کیس نیز سه عدد پنل ماژولار در نظر گرفته شده است. در لایه زیرین پنل های ماژولار، یک لایه فیلتر برای جلوگیری از خروج نویز مشاهده می شود که نشان دهنده تمرکز ویژه Fractal Design روی دو فاکتور گرد و غبار و نویز است. پنل جلو به صورت دو تکه طراحی شده و برای دستیابی به فضای داخلی آن باید درب جلوی کیس را باز کنید. پس از باز کردن درب جلو، با یک فیلتر قابل تعویض، دو عدد محفظه ۵.۲۵ اینچی مخصوص نصب درایو نوری و کلید مخصوص فن کنترلر روبرو می شوید. یک عدد فن ۱۴ سانتی متری با پره های سفید رنگ که توسط Fractal Design طراحی و تولید می شود در قسمت پشت فیلتر ضد گرد و غبار تعبیه شده است.
لایه پشتی درب جلوی کیس توسط فیلتر مخصوص پوشانده شده تا از خروج نویز جلوگیری به عمل آورد. درب های کناری کیس که با توجه به کیفیت و آلیاژ استیل، وزن بسیار سنگینی دارند به دو صورت قابل جداسازی هستند. در حالت اول می توانید گیره مخصوص درب کناری را به سمت پایین فشار داده و درب را به سمت عقب بکشید که روشی مرسوم در بین سایر تولید کنندگان است.
اما در همین شرایط می توانید درب کیس را به صورت کشویی به سمت بیرون کشیده و آنها را جدا کنید. لایه درونی درب ها نیز توسط فیلتر های مخصوص پوشانده شده تا کمترین میزان نویز به خارج از کیس منتقل شود و یکی از دلایل وزن سنگین درب های کناری و همچنین وزن ۱۰.۵ کیلوگرمی کیس را می توان در نصب فیلتر های متعدد جست و جو کرد.
باز کردن فیلتر پنل جلوی کیس توسط اهرم مخصوص و فیلتر زیرین کیس نیز به صورت کشویی انجام می شود. با توجه به نمای بیرونی کیس که تمامی مسیر های ورودی و خروجی هوا (به جز فن پشت) به طور کامل پوشانده شدند، نمای ساده اما شکیلی را ارائه می دهد. کیفیت بالای قطعات در ارائه نمای شکیل کیس Define R5 بسیار تاثیر گذار است.
نوع اسکلت | اسکلت معکوس مادربورد در بالا و پاور در پایین |
ابعاد | ۵۳۱×۲۳۲×۴۶۲ میلی متر ۲۰ تا ۳۵ میلی متر |
ابعاد مادربورد قابل نصب | Micro-ATX/Mini-ATX/ATX |
ارتفاع کارت گرافیک قابل نصب | ۳۱۰ میلی متر ۴۴۰ میلی متر در صورت حذف محفظه هارد دیسک |
ارتفاع خنک کننده پردازنده قابل نصب | ۱۸۰ میلی متر |
خنک کننده | ۲ عدد فن ۱۴۰ میلی متری قابلیت نصب یک عدد فن ۱۲۰ یا ۱۴۰ میلی متری در پنل جلو قابلیت نصب حداکثر سه عدد فن ۱۲۰ یا ۱۴۰ میلی متری روی سقف قابلیت نصب حداکثر دو عدد فن ۱۲۰ یا ۱۴۰ میلی متری در قسمت کف
|
محفظه ۲.۵ و ۳.۵ اینچی | ۸ عدد اشتراکی ۲ عدد ۲.۵ اینچی اختصاصی |
محفظه ۵.۲۵ اینچی | ۲ عدد |
فضای نصب واترکولر | رادیاتور ۳۶۰ میلی متری در پنل جلو رادیاتور ۴۲۰ میلی متری در سقف کیس رادیاتور ۱۴۰ میلی متری در پنل پشت رادیاتور ۱۴۰ میلی متری در کف |
پورت ها | دو عدد USB 3.0/دو عدد USB 2.0 و جک های صوتی |
پشتیبانی قطعات
ابعاد کیس به طور دقیق شامل ۵۳۱ میلی متر برای طول، ۴۶۲ میلی متر برای ارتفاع و ۲۳۲ میلی متر برای پهنا می باشد. با توجه به چنین ابعادی و همچنین اسکلت معکوس Define R5 می توانید به نصب قطعات حرفه ای امیدوار باشید. اما سورپرایز های کیس Define R5 تمامی ندارد و می توانید به سادگی محفظه مخصوص نصب دو عدد درایو نوری و همچنین محفظه های نصب هشت هارد دیسک ۳.۵ اینچی را از کیس جدا کنید و به این صورت فضای داخلی به شکل قابل توجهی افزایش می یابد.
پیش از باز کردن فضای نصب درایو ها قادر به نصب کارت گرافیک با طول ۳۱۰ میلی متر خواهید بود که در صورت جداسازی براکت ها، این فضا به رقم قابل توجه ۴۴۰ میلی متر افزایش می یابد. در صورتی که به خنک کننده های مایع سیکل باز علاقه دارید، کیس Define R5 یکی از بهترین گزینه های موجود برای شما به شمار می رود.
فضای موجود در پنل جلوی کیس به شما این امکان را می دهد تا از رادیاتور با حداکثر طول ۳۶۰ میلی متر استفاده کنید. سقف کیس فضای بسیار مناسبی برای نصب رادیاتور به شمار می رود، به این دلیل که یک رادیاتور به طول ۴۲۰ میلی متر (ابعاد قابل پشتیبانی ۱۲۰، ۲۴۰، ۲۸۰، ۳۶۰ و ۴۲۰ میلی متر) به سادگی در این بخش قرار می گیرد.
محل قرار گیری مادربورد به گونه ای طراحی شده تا در صورت استفاده از واترکولر به همراه فن در سقف کیس، مشکلی برای نصب مادربورد به وجود نیاید. در سینی زیر کیس و در کنار پاور، امکان نصب رادیاتور های ۱۲۰ و ۲۴۰ میلی متری وجود دارد، اما در صورت نصب پاور های حرفه ای که طول بیشتری نسبت به نمونه های متداول دارند، فضای خنک کننده مایع به ۱۲۰ میلی متر محدود می شود.
در صورت بهره گیری از رادیاتور ۲۴۰ میلی متری در بخش زیرین کیس، فضای پاور به ۱۶۵ میلی متر محدود می شود. اگر از رادیاتور خنک کننده مایع در این بخش استفاده نکنید، امکان قرار گیری پاور به طول ۳۰۰ میلی متر وجود دارد. پهنای ۲۳۲ میلی متری کیس سبب فراهم آمدن شرایط برای قرار گرفتن یک ایرکولر حرفه ای با ارتفاع ۱۸۰ میلی متر می شود.
دو عدد فن ۱۴۰ میلی متری Fractal Design Dynamic GP14 با سرعت چرخش ۱۰۰۰ دور در پنل جلو و پشت کیس مشاهده می شود که قابلیت تنظیم سرعت چرخش آنها توسط فن کنترلر وجود دارد. فن کنترلر کیس Define R5 به سه عدد کانکتور ۳ پین مجهز است و از این رو می توانید یک عدد فن ۳ پین دیگر نیز به آن متصل کنید.
اسمبل
ابعاد کیس و فضای داخلی به شما اجازه می دهد تا با آزادی عمل بیشتری نسبت به اسمبل قطعات اقدام کنید و در صورت حذف محفظه های نصب هارد دیسک و درایو نوری می توانید فضای بیشتری نیز در اختیار گیرید. به این صورت اسمبل قطعات حرفه ای به سادگی و در کوتاه ترین زمان ممکن صورت می گیرد.
در نظر گرفتن روکش لاستیکی برای شیار های مدیریت کابل کشی به منظور زیبایی در اسمبل بسیار خوب است، اما با عبور هر کابل و کانکتور باید در انتظار خارج شدن این روکش ها از محل نصب خود باشید و البته نصب مجدد آنها به دقت بالایی نیاز دارد. بهتر است هنگام عبور کابل ها و کانکتور ها، با یک دست خود، مانع از خارج شدن روکش از محل نصب شوید.
دو شیار مدیریت کابل کشی در قسمت بالای سینی مادربورد به شما این امکان را می دهد تا کابل فن ها و همچنین کابل ۴ یا ۸ پین پردازنده را از این قسمت عبور دهید. محفظه درایو های نوری با سه عدد پیچ به بدنه کیس متصل شده که یک عدد به پنل جلو و دو عدد نیز به سینی مادربورد پیچ شده اند.
محفظه های هارد دیسک نیز هر کدام با دو عدد پیچ به پنل جلوی کیس متصل شدند و باز کردن آن ها حتی بدون نیاز به ابزار نیز امکان پذیر است. نصب فن ها روی سقف کیس با توجه به فضای قابل توجه، پیش بینی می شود که بسیار ساده انجام شود، اما همین فضا سبب سردرگمی شما برای یافتن محل دقیق نصب فن ها می شود و برای این منظور نیاز به دقت کافی و تست موقعیت های متعدد دارید. به خصوص اگر فن مورد نظر شما از نوع ۱۲۰ میلی متری باشد، اندکی بر مشکل شما افزوده می شود.
اما همین فضای قابل توجه به شما آزادی عمل بیشتری می دهد تا بر اساس نوع خنک کننده پردازنده به کار رفته روی سیستم نسبت به نصب فن ها اقدام کنید تا اثرگذاری بیشتری را در کولینگ داخل کیس شاهد باشید.
نکته جالب توجه در خصوص نصب مادربورد روی سینی مخصوص، در نظر گرفتن یک تبدیل پلاستیکی برای قرار دادن آسان پایه های مادربورد است که ایده ای بسیار مفید به شمار می رود. هر چند می توانید این تبدیل را به همراه چهارسو استفاده کنید، اما این اقدام شما در همان مرحله اول سبب از بین رفتن خطوط روی تبدیل می شود و پس از آن استفاده از چهارسو به همراه تبدیل، امکان پذیر نخواهد بود.
سیستم تست
برای بررسی محصول مورد نظر از سیستمی با مشخصات زیر بهره گرفتیم.
پردازنده مرکزی: پردازنده چهار هسته ای قدرتمند Intel Core i7-6700K با در اختیار داشتن ۸ رشته پردازشی و ۸ مگابایت حافظه نهان، یکی از قدرتمندترین پردازنده های اینتل برای کامپیوتر های دسکتاپ به شمار می رود. فرکانس پایه پردازنده برابر با ۴ گیگاهرتز است که در صورت فعال سازی فناوری توربو بوست به ۴.۴ گیگاهرتز اورکلاک خواهد شد.
مادربورد: مادربورد GIGABYTE Z170X-UD5 یکی از گزینه های بسیار مناسب گیگابایت برای کاربرد های مختلف در سوکت ۱۱۵۱ اینتل به شمار می رود و قابلیت پشتیبانی از انواع پردازنده های این سوکت با توجه به مدار تغذیه مناسب وجود دارد. چهار اسلات حافظه رم DDR4، سه اسلات PCI 3.0، پورت های ساتا اکسپرس، کانکتور M.2 از امکانات اصلی و جانبی مادربورد Z170X-UD5 به شمار می روند.
حافظه رم: دو ماژول چهار گیگابایتی DRR4 با فرکانس ۲۴۰۰ مگاهرتز برای یک سیستم تست، گزینه های مناسبی هستند. هیت سینک آلومینیومی در دو سمت ماژول ها وظیفه خنک سازی و کنترل حرارت چیپ ست های حافظه DDR4 را بر عهده دارند.
کارت گرافیک: وظیفه پردازش های گرافیکی سیستم تست بر عهده یک عدد کارت گرافیک GIGABYTE GTX 780 WF3X OC قرار دارد. پردازنده گرافیکی با معماری Kepler و فناوری ساخت ۲۸ نانومتری و حضور ۳ گیگابایت حافظه گرافیکی GDDR5 عملکرد مناسبی از خود ارائه می دهد.
پاور: تامین توان مورد نیاز قطعات سیستم تست بر عهده پاور GREEN GP1050B-OC+قرار دارد که با استاندارد 80 Plus Platinum راندمان بالای ۹۴ درصد ارائه می دهد. وجود مدار های محافظتی مختلف و مطابق با استاندارد های روز جهان در کنار مدیریت کابل کشی فول ماژولار از امکانات کلیدی پاور ۱۰۵۰ وات سری OC+ گرین به شمار می رود.
کیس: هیچ گزینه ای بهتر و کارآمد تر از OC Station برند گرین برای اسمبل قطعات یک سیستم تست در بازار داخلی وجود ندارد. یک کیس با ساختار و طراحی بسیار ساده و کاربردی که سرعت نصب و جداسازی قطعات سیستم را به شدت افزایش می دهد. از سوی دیگر محدودیت فضا برای نصب خنک کننده پردازنده و کارت گرافیک روی کیس OC Station معنایی ندارد و می توانید بدون مشکل از حرفه ای ترین ایرکولر، واترکولر و کارت های گرافیک روی سیستم تست بهره مند شوید.
ذخیره سازی: یک عدد درایو سالید Samsung 850 EVO با ظرفیت ۲۵۰ گیگابایت برای نصب سیستم عامل ویندوز ۱۰، بنچمارک ها و نرم افزار های کاربردی و یک عدد هارد دیسک WD Caviar Blue با ظرفیت ۱ ترابایت برای آرشیو اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد.
رقبا:
CoolerMaster Silencio 652: ساختار این کیس شباهت هایی به کیس Define R5دارد اما باید اعتراف کرد که محصول فرکتال دیزاین از فضای داخلی و قابلیت های ماژولار بیشتری برخوردار است. با این وجود کولرمستر سایلنسیو ۶۵۲ رقیب مناسبی برای Define R5 به شمار می رود.
GREEN Z7-Gladiator: به کار گیری استیل الکتروگالوانیزه با ضخامت ۰.۸ تا ۱ میلی متر یکی از دلایل ما برای معرفی کیس Z7-Gladiator گرین به عنوان رقیب Define R5 است. اما ساختار تا حدودی بسته در فضای پنل جلو و سقف کیس Z7 کمک شایان توجهی به کاهش میزان نویز خروجی از درون کیس می شود و به نوعی فضای ساکت و آرامی برای محیط کار شما فراهم می شود.
ممنون منم کیس گرین رو ترجیح میدم
سلام دوست عزیز
ممنون از نظرات بسیار خوب، مفید و ارزنده شما
با توجه به شرایط و فضای موجود برای عکاسی،از نظر تعداد و زاویه با محدودیت هایی مواجه بودیم.
به طور حتم در بررسی های آینده به مواردی که اشاره کردید، ترتیب اثر داده می شود.
موفق باشید
سلام
برسی خیلی ناقصی بود. :-q:-q:(:(
کلی عکس بودن ولی خیلی هاشون عکس های به درد به خور نبودن. من هر چی عکس ها رو بالا پایین کردم یه عکس که پنل ها بسته شه باشن و جلو و کنار کیس و بالای کیس معلوم باشه ندیدم!!! هیچی!!! منظورم یه عکس از زاویه ای مثل عکس کیس گرین تو بخش رقبا هست.
بعد این که شما باید تو برسی ها دمای داخل کیس و نویز … رو هم با بقیه کیس ها مقایسه کنید. 😀
اصلا در مورد فضایی که برای کیبل منیجمنت ( Cable Management ) در پشت سینی مادربورد هست توضیحی ندادید و عکسی هم نبود.:-q:-q
امیدوارم برای برسی های بعد این عیب ها برطرف بشه . برای نمونه می تونید به برسی های کیس تو کانال یو.تی.وب Linus Tech Tip مراجعه کنید.
موفق باشید
کیس نسبتا خوبیه ولی من Gladiator رو ترجیح میدمB-)