در میان دریایی از مدلهای مختلف لپ تاپها، هر ساله در مدلهای جدید امکان ارتقا و تعمیرپذیری کمتری را شاهد هستیم اما یک کمپانی کوچک با نام Framework ایده جذابی را در سر پرورانده و یک لپ تاپ ماژولار واقعی را طراحی کرده که امکان شخصی سازی بسیار بالایی دارد. این دستگاه از پلاستیک و آلومینیوم بازیافتی ساخته شده و امید میرود آینده گیمینگ بر روی لپ تاپ با این محصول جذاب دستخوش تغییراتی عظیم شود.
یکی از مهمترین انتقاداتی که به اکثر لپ تاپهای امروزی وارد است، اولویت قرار دادن سبکی، باریکی و زیبایی در لپ تاپها نسبت به امکان ارتقا و تعمیرپذیری است. اگر چه غالب لپ تاپهای امروزی قابلیت ارتقای حافظه رم و حافظه ذخیره سازی را دارند اما در برخی موارد مانند مک بوکهای اپل، این قطعات بر روی برد لحیم شده اند و امکان ارتقا ندارند. از سوی دیگر تعمیرپذیری این دستگاهها کار هر کسی نیست و فقط متخصصین میتوانند آن هم به صورت محدود تعمیرات را در صورت لزوم انجام دهند. در این میان کمپانیهایی مانند Pine 64 و Fairphone مسیر دیگری را بر خلاف جهت سازندگان در پیش گرفتهاند. در جدیدترین مورد، یک استارتآپ جدید به نام Framework لپ تاپی را ساخته که قطعات آن به سادگی توسط کاربر تعویض و ارتقا هستند.
Framework Laptop – یک لپ تاپ ماژولار واقعی
Framework Laptop مجهز به یک نمایشگر 13.5 اینچی با نسبت تصویر 3:2 و رزولوشن 1504 * 2256 با حداکثر روشنایی بیش از 400 نیت میباشد. قطعات سخت افزاری این محصول در یک بدنه آلومینیومی قرار گرفته که ضخامت آن کمتر از 16 متر و وزن کلی آن 1.3 کیلوگرم است. در بخش پیکربندی قطعات، کاربران میتوانند برای قسمت پردازنده از مدلهای نسل یازدهم اینتل با گرافیک Xe در مدل های i5-1135G7، i7-1165G7 یا i7-1185G7 بهره مند شوند. برای اتصال شبکه به صورت بیسیم نیز امکان انتخاب ماژول وای فای تا نسخه 6E وجود دارد.
اگر چه Framework محصول یک لپ تاپ ماژولار واقعی و جذاب را طراحی کرده اما پردازنده این دستگاه بر روی مادربرد لحیم شده و به صورت بسته BGA طراحی شده، بنابراین کاربر نمیتواند پردازنده لپ تاپ را تعویض کند. هر چند به گفته این کمپانی، در آینده زمانی که پردازندههای جدیدی عرضه شوند، Framework مادربردهای جدید مجهز به پردازندههای نسل جدید را وارد بازار خواهد کرد که توسط مادربردها کاربران میتوانند از پردازندههای جدید نیز بهرهمند شوند. همچنین به لطف درسی که از لپ تاپ Alienware Area-51m R1 گرفته شده، استفاده از پردازندههای اینتل در این بخش کار را بسیار آسانتر کرده است.
در بخش حافظه، کاربران میتوانند تا دو ماژول 32 گیگابایتی DDR4 با فرکانس 3200 (مجموعا 64 گیگابایت) را با پردازنده اصلی همراه کنند. از نظر فضای ذخیره سازی، امکان پیکربندی دستگاه با حداکثر 4 ترابایت حافظه SSD M.2 2280 وجود دارد. اسلات برد اصلی این لپ تاپ قادر به پشتیبانی از درایورهای PCIe با چهار مسیر است بنابراین امکان نصب سریعترین SSDهای حال حاضر در بازار بر روی این لپ تاپ وجود دارد.
امکان شخصی سازی پورت های لپ تاپ
بخش اتصالات خارجی لپ تاپ Framework یکی از جذابترین قسمت های آن محسوب میشود. Framework یک راهکار جذاب برای چهار پورت تعبیه شده بر روی لپ تاپ تعبیه کرده که قاب این بخش اجازه میدهد کاربر به لطف ماژولهای قابل خارج کردن، پورت مورد نیاز خود را درون این قاب جای دهد. از آنجایی که ارتباط از طریق USB-C صورت میگیرد، میتوانید به سادگی پورتهای USB-A، HDMI، درگاه کارت حافظه و یا DisplayPort و حتی جک هدفون را به لپ تاپ متصل کنید. همچنین سیستم ماژولار لپ تاپ به شما اجازه میدهد پورتها را به میل خود در سمت راست یا چپ دستگاه متصل کنید که بعضی مواقع بسیار کاربردی است.
جالب است بدانید حتی صفحه نمایش لپ تاپ ماژولار Framework نیز قابل تعویض است. نمایشگر دستگاه از طریق آهنربا در جای خود قرار میگیرد، جایی که یک وبکم 1080p و میکرفون با همراه دکمه فیزیکی محافظت از حریم شخصی نیز قرار دارد. کورس کلیدهای کیبورد این لپ تاپ 1.5 میلی متر بوده اما حتی کلیدها نیز قابل شخصی سازی هستند. در نهایت باتری لپ تاپ با ظرفیت 55 وات ساعت نیز قابل تعویض توسط کاربر بوده و مانند لپ تاپهای امروزی، باتری از نوع داخلی نیست یا به بدنه چسبانده نشده است.
تیم شرکت Framework در نظر دارد بر روی این لپ تاپ سیستم عاملهای ویندوز 10 یا لینوکس را ارائه دهد. محصولی که قرار است عرضه آن از تابستان پیش رو آغاز شود اما فعلا قیمت آن مشخص نیست. ماژولهای قابل تعویض دستگاه نیز از طریق فروشگاههای Framework در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: ثبت اختراع دوربین ماژولار شیائومی – زمزمه یک رویا
احسنت به ایده و پیاده سازی