اولین بخشی که در این مادربورد به چشم میخورد، وجود هفت رابط PCI-Express x16 آبی رنگ است که از این میان، چهار رابط در حالت x16 و سه رابط باقی مانده در حالت x8 فعال هستند (به یاد داشتهباشید، رابطهای x8 از مسیر رابطهای x16 به صورت اشتراکی استفاده کرده و در صورت استفاده از هر یک از رابطهای x8، سرعت یکی از رابطهای x16 به x8 کاهش مییابد). البته نمیتوان در یک زمان از تمام رابطها استفاده کرد، اما وجود دو چیپست NF200 به شما این امکان را میدهد تا بتوانید چهار کارتگرافیک را به صورت 4-Way SLI یا 4-Way CrossfireX روی این مادربورد نصب کنید (در حقیقت، یکی از فلسفههای اصلی ساخت این مادربورد نیز همین بودهاست). همچنین گیگابایت برای انجام اینکار، لوازم موردنیاز را نیز فراهم کرده و انواع پلهای ارتباطی کارتگرافیک از جمله پل 4-Way SLI را در جعبه قراردادهاست. وجود این تعداد رابط، باعث شده تا طول مادربورد بیشتر از مادربوردهای معمولی ATX باشد و در نتیجه نتوان آن را در هر کیسی نصب کرد. در ضمن، برای تأمین برق موردنیاز این رابطها، علاوه بر کانکتور استاندارد 24 پین مادربورد، دو اتصال برق Molex در بالا و پایین این رابطها در نظر گرفتهشدهاند.
گیگابایت برای خنککردن چیپستها و مدار رگولاتور مادربورد از خنککننده بزرگی استفاده میکند که البته میتوانست کمی بهتر از اینها باشد.
روی MOSFETهای مدار رگولاتور، دو خنککننده قرار گرفته که به کمک دو لوله انتقال حرارت با یکدیگر مرتبط شدهاند. خنککننده روی چیپست X58 مشابه آن چیزی است که روی مادربورد X58A-UD7 دیده میشود. دو محل برای نصب سیستمهای خنککننده مایع وجود دارد اما همانطور که در تصویر مشاهده میشود، این قسمت به کمک پیچ به بدنه خنککننده بسته شده و مایع خنککننده از میان بدنه اصلی خنککننده عبور نمیکند. مسئله دیگر، در خنککننده اضافی Hybrid Silent Pipe است که روی خنککننده چیپست بسته میشود. این خنککننده از دو لوله انتقال حرارت که از میان چندین صفحه آلومینیومی عبور کرده، تشکیلشدهاست. با این حال، امکان نصب این خنککننده وجود ندارد! زیرا پس از نصب آن بخشی از اتصال برق Molex پوشانده شده و دیگر نمیتوان این کابل را به مادربورد متصل کرد.
یک لوله انتقال حرارت نیز گرما را از پلجنوبی به پلشمالی منتقل میکند. در این مسیر و روی چیپستهای مهمی همچون NF200 یا چیپست مربوط به پورتهای SATA نسل سه، یک صفحه مسی قرار گرفته که با این لوله در تماس است.
با وجود تمامی این خنککنندهها و لولههای انتقال حرارت، در تمامی بخشهای خنککننده شاهد دمای بالا هستیم و باید کیسی را انتخاب کنیم که بتواند جریان هوای مناسبی روی مادربورد برقرارکند.
برای پردازنده، دو اتصال هشت پین در نظر گرفته شدهاست که اتصال هر دوی آنها الزامی نیست. مدار رگولاتور پردازنده از دو بخش 12 فاز مستقل از هم تشکیلشدهاست. هنگامی که به توان زیادی نیاز نیست، تنها یکی از مدار رگولاتورها فعال است و هنگامی که به برق زیادی نیاز باشد، هر دو فعال میشوند. به گفته گیگابایت، این سیستم میتواند حداکثر 1500 وات برق به پردازنده برساند. حالا اینکه کدام پردازنده بازار به این میزان توان مصرفی نیاز دارد (حتی در زمان اورکلاک) و منبعتغذیه چگونه این مقدار برق را از طریق دو اتصال هشت پین به پردازنده خواهد رساند، خود جای سؤال دارد!
یکی از نکات مثبت این مادربورد، وجود انواع پورتها و رابطها از جمله IDE ،Floppy ،USB 3.0 ،SATA نسل سه روی مادربورد و پانل پشت مادربورد است. تعداد رابطهای گیگابیتی شبکه نیز دو عدد بوده و علاوه بر خروجیهای 3/5 میلیمتری صدا، خروجی صدای اپتیکال و Coaxial نیز پشت مادربورد دیدهمیشود.
دیگران چه کردهاند؟
در میان مادربوردهای X58، میتوان گفت، مادربورد X58 4-Way SLI Classified محصول EVGA اولین مادربوردی بود که امکان نصب چهار کارتگرافیک را فراهم کرد.
البته به دلیل قدیمی بودن مادربورد، خبری از پورتهای USB 3.0 و SATA نسل سه روی آن نیست. مادربورد Rampage III Extreme از Asus نیز چهار رابط PCI-Express x16 دارد، اما تنها میتواند از سه کارتگرافیک در حالت 3-Way SLI پشتیبانی کند.
برای پشتیبانی از چهار کارتگرافیک، Asus قطعهای به نام ROG Xpander تولید کرده که روی مادربورد نصب شده و با داشتن دو چیپست NF200، میتواند از قابلیت 4-Way SLI پشتیبانی کند.
مادربورد Big Bang-X Power شرکت MSI نیز دارای شش رابط PCI-Express X16 است، اما خبری از چیپست NF200 در آن نیست و تعداد مسیرهای PCI-Express موجود در چیپست X58، میان رابطها تقسیم میشود.
جدول زیر، مشخصات این مادربوردها را در مقایسه با یکدیگر نشان میدهد.
غولیه واسه خودش