تصوير يك نمایی از صفحه بارگذار بوت این دیسک زنده را نشان میدهد.
بارگذاری گنوم ۳ یا بهتر بگویم بارگذاری اپن زوزه با میزکار گنوم ۳ از روی ديسكنوري زنده در سیستم تست من ۳ دقیقه طول کشید. ظاهر گنوم ۳ نسبت به گنوم ۲ سادهتر و زیباتر شده و فضای بیشتری برای پنجره برنامهها از میزکار در نظر گرفته شده است.
در گنوم ۳ دسترسی به تمام منوها در کلید Activities یا گوشه داغ (Hot Corner) خلاصه شده است و با کلیک روی آن یک نوار از برنامههای مورد علاقه یا برنامههایی که اخیرا از آنها زیاد استفاده شده در Overview در سمت چپ میزکار ظاهر میشوند.
دو منوی Applications و Windows، یک نوار جستجو و یک نشاندهنده و سوییچکننده بین دسکتاپهای فعال مشابه آن چیزی که در گنوم ۲ به نام Workspace Switcher ناميده میشود هم در سمت راست و وسط میزکار قرار میگیرند.
با کلیک روی Activities گزینه Windows به صورت پیشفرض انتخاب میشود و لیتی از پنجرههای باز روی میزکار را نمایش میدهد.
با کلیک روی منوی Application لیستی از زیر منوها در سمت راست صفحه میآید که شامل موارد متعددي است. با انتخاب هر بخش از این زیر منوها، آیکونهای بزرگ برنامههای موجود در آن بخش در وسط میزکار ظاهر میشوند که میتوان برنامه مورد نظر را از این طریق باز و استفاده کرد.
با Drag & Drop کردن هر آیکون به فضای OverView، آیکون آن برنامه به آن نوار کپی میشوند که در مراجعات بعدی دسترسی به برنامه را بسیار سرعت خواهد بخشید.
جستجو در گنوم ۳
یکی از امکانات جالب در گنوم۳، جستجو بین برنامههای آن است. با تایپ نام برنامه با بخشی از اسم آن، برنامههای مرتبط با واژهای که کادر جستجو وارد کردهاید نمایش داده میشود اما اگر واژهای را وارد کنید که در گنوم ۳ موجود نباشد ۲ گزینه جستجو در گوگل و ویکیپدیا ظاهر میشود که به راحتی با کلیک روی هرکدام میتوان آن واژه را در موتور جستجوی مورد نظر خود جستجو کنید. با این کار مرورگر پیش فرض که در گنوم این مرورگر Epiphany است اما در توزیع شما به احتمال زیاد Firefox است باز خواهد شد و نتایج جستجو را برای شما نمایش خواهد داد.
یکی دیگر از اتفاقات جالب در گنوم ۳ حذف دکمههای Minimize و Maximize است. البته با دو بار کلیک روی نوار عنوان پنجره میتوان آن پنجره را Maximize کرد یا به انداز پیشفرض پنجره بازگرداند.
ارتباطات یکی از مهمترین بخشهای میزکارهای امروزی است. اما کار زجرآوری است که برای مشاهده هر پیام و پاسخ دادن به آن مجبور شویم پنجرهها را عوض کنیم. نمایش پیامها روی صفحه دسکتاپ و امکان پاسخ دادن سریع آنها امکانی است که از زمانی که امپاتی پا به گنوم گذاشت به وجود آمد و در گنوم ۳ این امر حتی بهبود یافته است.
گنوم یدکی
گنوم ۳ برای اجرای افکتهای تصویری خود نیاز به نصب شتابدهنده سهبعدی کارتگرافیک شما خواهد داشت. گرچه هم اکنون شتابدهندههای اپن سورسی بسیاری از کارتگرافیکهای مدرن در توزیعهای لینوکسی وجود دارد اما به هر دلیلی که شتابدهنده کارتگرافیک شما نصب یا فعال نباشد گنوم ۳ قادر به استفاده نخواهد بود. به همین منظور امکانی با نام یدکی یا fallback در گنوم ۳ پیشبینی شده است که در صورت عدم توانایی از قابلیتهای سهبعدی کارتگرافیک باز هم میزکار اجرا شود اما نه آن گنوم ۳ پر سر و صدا، بلکه یک گنوم ساده؛ چیزی شبیه به گنوم ۲.
(لازم به ذکر است که حتی در مد fallback باز هم سرعت گنوم و قدرت آن نسبت به گنوم سری ۲ افزایش یافته است).
در نسخه آزمایشی که من این بررسی را روی آن انجام دادم راه مستقیمی از میز کار برای خاموش کرد یا ریستارتکردن سیستم وجود نداشت. بلکه ابتدا میبايست از نشست فعلی خارج میشدم و سپس اقدام به خاموش یا ریستارت کردن سیستم میکردم. لاگ اوت کردن از نشست فعلی ۳ ثانیه و از صفحه GDM تا زمان خاموش شده کامل سیستم 14 ثانیه زمان نیاز است.
برنامههای گنوم ۲ در گنوم ۳ کار میکنند و حتی بهبوداتی برای اجرای سریعتر و روانتر این برنامهها در گنوم ۳ نیز انجام گرفته است. با این وجود این برنامههای در حال انتقال و کوچ به گنوم ۳ هستند.
گنوم ۲
میزکار گنوم ۲ عمری بسیار طولانی دارد و نگهداری بخشهایی از آن کار بسیار سختی شده است. ادامه انتشار گنوم ۲ در برنامه پروژه گنو نیست و بسیاري از برنامههای گنوم ۲ پس از انتشار گنوم ۳ دیگر برای نسخه قبلی هیچ انتشاری نخواهند داشت. گرچه با انتشار ۳ دیگر گنوم ۲ منتشر نخواهد شد اما برخی از توزیعها به دلیل پشتیبانی طولانی مدت، تا زمان پایان مدت پشتیبانیشان، نگهداری از گنوم ۲ را ادامه خواهند داد.
نتیجهگیری
این نسخه تنها یک پیشنمایش از گنوم ۳ است که قرار است در سال جاری میلادی منتشر شود، بنابراین خالی از نقص و کمبود نیست. به عنوان مثال ابزار gnome-screenshot در این نسخه موجود نبود بنابراین مجبور شدم که عکسها را از طریق دیگری تهیه کنم. همچنین زمانی که میخواستم در حین کار با گنوم ۳ این مقاله را نیز تهیه و تایپ کنم متوجه شدم که ابزار gnome-keyboard-properties نیز در این نسخه وجود نداشت تا بتوانم مقاله را به زبان فارسی تایپ کنم!
با وجود مشکلاتی که در سر راه انتشار این نسخه از گنوم وجود دارد اما نمیتوان منکر سرعت این نسخه و همچنین زیباییهای آن شد. برای دیدن استقبال کاربران از این نسخه باید تا زمان انتشار نسخه نهایی و قرار گرفتن آن در توزیعهای محبوبی مانند فدورا، لینوکس مینت، اپن زوزه و مندریوا منتظر ماند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به وب سایت گنوم ۳ به نشانی http://gnome3.org مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید