فایرفاکسیهای دوآتیشه!
همانطور که گفتم، هدف این مقاله این نیست که چندین مرورگر برتر را ردیف کرده و پس از آن در موارد مختلف برنده و بازنده را انتخاب کند، دست آخر نیز در نموداری به شباهتها و تفاوتهای آنها بپردازد. در عوض، میخواهم نظر شخصی خود را بهعنوان کسی که مدتها با فایرفاکس کار کرده، در مورد گوگل کروم بگویم. میدانم بسیاری از شما فایرفاکسی دوآتیشه هستید اما بد نیست بدانید، فایرفاکس تنها مرورگر جهان نیست.
از حرف تا واقعیت
حین دانلود گوگل کروم کمی در مورد این مرورگر جستوجو کردم. نکتهای که نظرم را جلب کرد، تبلیغات منحصر بهفرد گوگل بود که در آن سرعت بارگذاری صفحات در گوگل کروم را با سیبزمینی، صوت و صاعقه مقایسه کرده بود! در حقیقت، گوگل اصرار زیادی به مطرح کردن سرعت این مرورگر دارد. اما این مطلب تا چه حد واقعیت دارد؟ با نگاه بیطرفانه باید بگویم، گوگل کروم واقعاً سریع است! بهعنوان مثال، در شرایط مشابه، گوگل کروم نسخه ۶ و فایرفاکس نسخه 3.6.10 را در سیستمعامل مک مقایسه کردم و در مواردی سرعت بارگذاری صفحات در گوگل کروم بالاتر بود. حتی اگر در نظر بگیریم افزونههای مختلف نصبشده روی فایرفاکس بر سرعت تأثیرگذارند، باز هم خدشهای به این واقعیت که گوگل کروم سریع است، وارد نخواهد شد.
گوگل کروم، کمی متفاوتتر
گوگل کروم بسیار ساده طراحی شده و از منوها و تنظیمات مختلف در آن خبری نیست. با وجود این، قابلیتهایی دارد که نظیر آنها را کمتر دیدهایم. بهعنوان مثال، در کروم هر یک از زبانهها مستقل هستند و اگر صفحهای با مشکل روبهرو شود، بستن زبانه موردنظر به بسته شدن کامل مرورگر نمیانجامد. با این حال، این مسئله کمی با انتظارات من متفاوت بود. به این دلیل که تصور میکردم با ایجاد یک زبانه جدید امکان راهاندازی یک Session جدید وجود خواهد داشت و این بدان معنی است که اگر وارد حساب کاربری ایمیل خود شدهاید با تایپ دوباره آدرس سرویسدهنده ایمیل در زبانه دیگر، امکان Logo شدن با مشخصات دیگر وجود خواهد داشت. اما این قابلیت زمانی امکانپذیر است که به غیر از زبانه عادی، یک زبانه Incognito ایجاد کنید. تعجب نکنید! من هم ابتدا این اسم را کمی در مغزم حلاجی کردم و به جایی نرسیدم! دست آخر دست به دامن فرهنگ لغت شدم! معنای لغوی Incognito ناشناس است و این کلمه به خوبی بیانگر نحوه عملکرد این نوع زبانهها در گوگل کروم است. در حقیقت، اگر میخواهید حین وبگردی ردپایی از خود به جای نگذارید، باید از این نوع زبانه استفاده کنید. با این حال، برخی از کاربران درباره مستقل بودن زبانهها و اختصاص یک پردازش (Process) به هر یک از آنها رضایت ندارند. اگر پس از باز کردن چندین زبانه سری به Windows Task Manager در ویندوز یا Activity Monitor در مک بزنید، متوجه منظور من خواهید شد. از دیگر مشخصات گوگل کروم، میتوان به امکان نصب پوسته و افزونههای مختلف (Extension)، همچنین نبود بخشی اختصاصی برای جستوجو برخلاف مرورگرهای دیگر (برای جستوجو تنها کافیست کلیدواژه موردنظر را در نوار آدرس تایپ کنید) اشاره کرد. البته تعدد و تنوع افزونههای این مرورگر نسبت به افزونههای فایرفاکس بسیار کمتر است، با این حال، بسیاری از نیازهای کاربران را مرتفع میکنند. آخرین نکته، وجود قسمتی به نام Inspect Element است که برای تحلیل و مشاهده کدهای سایتها استفاده میشود.
گوگل کروم زیرذرهبین
حین نگارش این مقاله، به بخشی در سایت مایکروسافت برخورد کردم که برای بررسی و تست یک مرورگر از جنبههای مختلف شامل روشهای مختلف میشدند.
این روشها که در آدرس http://ie.microsoft.com/testdrive/Performance/SpeedReading/Default.html قرار دارند، در حقیقت روشی برای معرفی ویژگیها و امکانات مرورگر اینترنت اکسپلورر ۹ هستند. با این حال، به کمک آنها میتوانید سرعت و عملکرد مرورگر خود را بررسی کنید. بهعنوان مثال، در مورد تست تانک ماهی که برای بررسی عملکرد گرافیکی مرورگرها در نظر گرفته شده، دو مرورگر گوگل کروم نسخه ۶ و فایرفاکس نسخه 3.6 از نظر اشغال حجم حافظه براساس آنچه که در Activity Monitor سیستمعامل مک نمایش دادهمیشد، تفاوتی نداشتند. اما عملکرد کروم به چند دلیل واقعاً بهتر بود. برای مثال، با زیاد کردن تعداد ماهیها، سرعت نمایش فریمها کاهش پیدا میکرد. به گونهای که در فایرفاکس سرعت نمایش فریمها با وجود بیست ماهی، بین سه تا چهار و با وجود دویست و پنجاه ماهی، تنها یک فریم بود! این در حالی بود که در کروم سرعت نمایش فریمها با وجود بیست ماهی، بین ده تا دوازده و با وجود دویست و پنجاه ماهی، دو فریم بود. البته بدون در نظر گرفتن این اعداد و ارقام، حرکت ماهیها در کروم بسیار بهتر و روانتر بود. از طرفی، کار کردن با فایرفاکس حتی با وجود تنها بیست ماهی یک کابوس بود! بهعنوان مثال، برای بازگشت به صفحه قبلی، بارها روی دکمه بازگشت کلیک کردم تا سرانجام یکی از کلیکها عمل کرد! در مقابل، کروم حتی با وجود هزار ماهی عملکرد قابل قبولی داشت! در مورد تست فناوری HTML 5 نیز عملکرد کروم بهتر بود. در این قسمت، امکان انجام بازی Pinball وجود دارد که براساس فناوری HTML 5 طراحی شدهاست. همانطور که به آن اشاره کردم، انجام این بازی در گوگل کروم بینقص و بسیار روان بود، در حالی که فایرفاکس در مواردی مکثهایی را تجربه میکرد.
سخن آخر
گوگل کروم را باید یک محصول خوب دیگر از سوی گوگل دانست. این مرورگر به همان اندازه که ساده طراحی شده، سریع است. با این حال، برخی از کاربران بر این باور هستند که تمام سایتها با این مرورگر سازگار نیستند یا اینکه تنوع افزونههای آن محدود است. در مجموع، مسئله مهم این است که جنگ تازهای میان مرورگرهای اینترنتی آغاز شده است که مهمترین نشانههای آن ورود نسخه ۹ اینترنت اکسپلورر و نسخه چهارم آزمایشی (Beta) فایرفاکس است.
سلام لطفا ادرس سایت من را هم در این لیست قرار دهید