زین پس کاربران چینی که میخواهند چند کلمه چینی را به انگلیسی یا بالعکس ترجمه کنند، نمیتوانند این کار را انجام دهند؛ چرا که گوگل سرویس Google Translate در چین را غیرفعال کرده و از آخر همین هفته، یکی از معدود خدمات دیجیتالی را که در این کشور ارائه می دهد، بهکلی حذف میکند.
وضعیت Google Translate در چین
اولین کسانی که از پایان سرویس ترجمه گوگل در چین مطلع شدند، کاربران شبکه اجتماعی Reddit بودند که متوجه قطعی آن از روز جمعه شدند. تلاشها برای دسترسی به آدرس قدیمی Google Translate در چین اکنون به سایت هنگ کنگ هدایت میشوند. بلومبرگ خاطرنشان کرد که نسخه هنگکنگ این سایت بدون VPN در چین قابل دسترسی نیست و این حرکت عدم علاقه گوگل به چین را نشان میدهد.
گوگل قابلیت ترجمه خود را در سال 2017 در دسترس چین قرار داد، از جمله یک برنامه جداگانه که مردم چین میتوانستند آن را دانلود کنند. اما این شرکت در مصاحبهای با چندین رسانه تایید کرد که دلیل غیرفعال کردن این سرویس در چین «به دلیل استفاده کم» کاربران آن است.
خبرگزاری TechCrunch ابتدا در روز جمعه این خبر را گزارش کرد و سپس خاطرنشان کرد که شلوغی پیرامون کنگره ملی آتی حزب کمونیست چین، که سومین دوره ریاست جمهوری شی جینگپینگ، رئیسجمهور چین است، ممکن است ارتباطی با تصمیمگیری گوگل داشته باشد. بر اساس گزارش Investopedia، گوگل چین تنها سهم زیر 2 درصدی از میزان جستجوی آنلاین در این کشور دارد.
باید اذعان کرد که راه سختی برای این شرکت مستقر در ایالات متحده بود تا در چین جای پای ثابتی برای خود را به دست آورد. این موضوع نه تنها به دلیل تسلط بر بازار (توسط شرکتهایی مانند بایدو و علی بابا) بلکه به دلیل اینکه گوگل در علفهای هرز سیاستهای سانسور اصلی دولت پکن گیر کرده بود.
بر اساس گزارشها، غول جستجو از هکهای دولتی رنج میبرد که مالکیت معنوی شرکت را از بین برده و به آدرسهای جیمیل فعالان حقوق بشر حمله کرده است. در سال 2010، گوگل فاش کرد که دیگر به درخواستهای چین برای سانسور واکنش نشان نخواهد داد.
در سال 2018، گزارشها نشان داد که گوگل در حال برنامهریزی برای ایجاد نسخهای از موتور جستجوی خود با اسم رمز Dragonfly است که شهروندان چینی را از دیدن محتوایی که دولتشان نمیخواهد دیده شود، محدود کند.
گوگل از طرفداران آزادی بیان انتقادات زیادی را به خود جلب کرد، به ویژه به این دلیل که تقریباً در همان زمان چین به شدت هرگونه اخبار مربوط به سرکوبهای وحشیانه در تبت را سانسور میکرد. طبق گزارش سال 2018 The Intercept، Dragonfly منجر به درگیری در تیمهای داخلی گوگل شد و در نهایت این شرکت برنامههای راهاندازی مجدد در چین را کنار گذاشت.
گوگل متعاقباً برای حفظ حضور در بازار چین تلاش کرد و در عین حال درخواستها را برای مقاومت در برابر سانسور متعادل کرد. گوگل، در کنار سایر شرکتهای بزرگ فناوری از تحویل اطلاعات کاربران به پلیس هنگکنگ خودداری کرد. در آوریل امسال، گوگل کانال یوتیوب جان لی، مدیر اجرایی جدید هنگ کنگ را به دلیل تحریمهای ایالات متحده سانسور کرد. ایالات متحده گفت که لی در سرکوب آزادی بیان در هنگ کنگ نقش اساسی داشته است.
دیدگاهتان را بنویسید