پس از چند ماه چشم انتظاری، بالاخره مادربرد های رده بالای Z390 شرکت MSI قبل از عید 98 وارد بازار شدند و رنج قیمتی مناسبی را برای خریداران بوجود آوردند. خدا رو شکر اغلب مدلهای رده بالای MSI که همه منتظرشان بودند وارد شدند و امید ها برای ورود رده پایین ها را هم بالا بردند. اینجا جا داره از دفتر محترم MSI حسابی تشکر و سپاس ویژه داشته باشیم. برای بسیاری از کاربران در ایران فقط قیمت مهم هست، بله، قیمت مهم هست، خیلی مهم هست، اما قبل از قیمت، موجودی مهمتر است. درسته اگر کالایی در بازار موجود باشد ولی آنقدر گران که کسی نتواند خریداری کند فایده ای ندارد؛ اما اول باید چیزی موجود باشد و بعد به دنبال بهتر شدن قیمت آن رفت. برای ارزان شدن قیمت قطعات و کلیه کالاهای وارداتی، چشمها به سمت بانک مرکزی باید باشد که چگونه ارزش ریال را در برابر دلار مدیریت می کند – نه وارد کننده؛ آنچه که دفاتر نمایندگی شرکت های بزرگ مانند MSI باید انجام دهند، تلاش برای واردات قطعات روز دنیاست تا ما که در ایران هستیم هم بتوانیم تا جای ممکن از نظر فن آوری با بقیه دنیا حرکت کنیم. بحث اقتصادی و درآمد زایی وارد کننده به کنار، شاید باور نکنید، بخش مهمی از توسعه کشور عزیزمان ایران در گرو ورود فن آوری IT روز دنیا است. شاید شما فکر کنید یک سیستم گیمینگ در دوران جوانی و نوجوانی می خرید، اما همین سیستم گیمینگ که برای سرگرمی خریداری شده، بعد ها بزرگترین کمک برای شما در کار، تحصیلات و یا حتی درآمد شما خواهد بود. شاید الان گیم بزنید، اما فردا پروژه های بزرگ کاری و فنی شما بر روی همین سیستم (مورد استفاده در گیم) به سر انجام خواهد رسید. در آینده خیلی بیشتر از امروز متوجه اهمیت کامپیوتر خود می شوید.
شاید وضع اقتصادی عمومی آنقدر خوب شد که توانستید سیستم فعلی خود را به Z390 ارتقا بدین، اما شاید هم دوران سخت تر شد و هر آنچه که امروز و یا دیروز برای کامپیوتر هزینه کردید، خدای ناکرده دیگر در آینده نتوانید آن را بهتر کنید، پس مهم است که در لحظه خرید بهترین ها و آخرین فن آوری را تهیه کنید. از این جهت ارزش واردات قطعات High End و به روز کامپیوتر در توسعه آینده کشور بسیار بالاست. این چند کلمه در مورد اهمیت واردات فن آوری روز دنیا به ایران را در مقدمه آوردم تا به تلاش دفتر محترم نمایندگی MSI برای واردات این محصولات ارج نهیم؛ شاید باور نکنید، از چند ماه پیش که این مادربرد در لابراتوار ما تست شد، تا امروز که بررسی آن را منتشر می کنم، بارها و بارها از دفتر MSI پیگیر زمان واردات این محصولات با کیفیت بودم که خدا رو شکر این مهم انجام شد. دستشون درد نکنه.
در مورد نسل نهم پردازنده های اینتل که همزمان با پلتفرم Z390 عرضه شدند، به جای مقدمه معمول در مورد بحث فنی پردازنده های نسل جدید، یک مسئله مهمتر را می خواهم مطرح کنم که امیدوارم دوستانی که دستی در کار واردات حرفه ای دارند، کمکی کنند. واقعیت این است که اینتل با عرضه نسل 8 و 9 پردازنده های Core i، بیش از پیش دست بالا را در بازار پردازنده ها از آن خود کرده است. شاید بگویید AMD با Ryzen توانسته بخشی از بازار پردازنده ها را بدست بگیرد، این موضوع درست است، اما، آنچنان فروش سیستم های مبتنی بر معماری Coffee Lake اینتل رو به افزایش بوده و هست که نه تنها موجودی انبار های اینتل را خالی از پردازنده های میان رده Mainstream کرده، بلکه تمام کارخانه های نیمه فعال اینتل را که سالیان گذشته بر روی بخش R&D پردازنده های نسل بعد کار می کردند را وادار به تولید پردازنده های 14 نانومتری کرده، به طوری که اینتل حسابی از برنامه های خود برای نسل دهم عقب افتاده است.
نتیجه اینکه، در دنیا پردازنده های Coffee Lake، بخصوص نسل نهم ملقب به Coffee Lake Refresh کم است. به محض موجودی روی هوا این پردازنده ها را می خرند. بدون شک تقاضا برای پلتفرم اینتل بسیار بالاتر از حد انتظار بوده که باعث کمبود جهانی پردازنده های نسل 9 اینتل شده است. از طرف دیگر، ما دوستاران سخت افزار و فن آوری، مشکل دیگری به اسم تحریم داریم که ورود فن آوری را به کشور مشکل می کند. شرکت اینتل یک شرکت چند ملیتی آمریکایی است و واردات محصولات شرکت های وابسته به ایالات متحده آمریکا به ایران با دشواری های فراوانی همراه است و کمبود و کسری شدید پردازنده های نسل 9 در بازار ایران نشان از وجود مشکل جدی در واردات پردازنده های اینتل به ایران است. بی شک به صورت رسمی امکان واردات از اینتل نیست، بنابراین باید راهی وجود داشته باشد، بالاخره ما در بازار ایران به وفور گوشی های iPhone XS Max آخرین فن آوری اپل را داریم، پس اگر همت کنیم پردازنده های نسل 9 اینتل را هم می توانیم داشته باشیم، بخصوص حال که کلکسیون بازار کامپیوتر کشور از وجود مادربرد های جدید Z390 اینتل کامل تر می شود، نیاز به وجود پردازنده های نسل 9 اینتل بیش از پیش حس می شود؛ از این رو امیدواریم شرکت های نمایندگی و کارشناسانی که دستی در واردات قطعه دارند، و توانایی حل این مشکلات را دارند، کمک کنند تا این پردازنده ها در ایران به مانند دیگر کشور های جهان با قیمت مناسب موجود شود؛ تا انشاالله مردم ایران نیز بتوانند به مانند دیگر مردمان در سراسر دنیا از وجود فن آوری روز دنیا بهره ببرند، برای بازی، برای کار، برای زندگی بهتر در حال و آینده.
لیست پردازنده های Coffee Lake Refresh هر روز کاملتر می شود، و پردازنده های بهتری به درون لیست راه می یابند. اینتل البته، پردازنده هایی که با ضریب باز قابلیت اورکلاک دارند را به دو نسخه با پسوند K، و KF تقسیم بندی کرده است که مدلهای منتهی به KF مجهز به گرافیک مجتمع نیستند. همچنین در پردازنده های غیر K، از خمیر سیلیکن به جای لحیم در زیر IHS استفاده می شود تا هزینه های تولید را برای اینتل کاهش دهد.
پردازنده مورد تست این بررس Core i7 9700K است که یک پردازنده 8 هسته ای و 8 رشته پردازشی است که می توان آن را اولین Core i7 اینتل به شمار آورد که از Hyper-Threading بی بهره است. اینتل به صورت کلاسیک همیشه Core i7 ها را با 4 هسته و 8 رشته پردازشی به بازار می داد تا زمان 8700K که این تعداد به 6 هسته و 12 رشته پردازشی افزایش یافت. حال 9700K را با 8 هسته واقعی به بازار داده است. این پردازنده از 12MB کش Level3 برخوردار است و به مانند یاران رده بالای خود میزان مصرف 95W دارد. در حالت پیش فرض فرکانس پایه هسته اول تا 4.9 گیگاهرتز می تواند افزایش یابد. به غیر از 8700K که در برخی بنچ مارکها کمی از 9700K جلوی می افتد، مابقی پردازنده های سری 9 از سری 8 برتر و قدرتمند تر هستند.
چیپست Z390 با تاخیر یک ساله به بازار های جهانی آمد. از تنوع و تعداد زیاد تولیدات Z390 شرکت های مادربرد سازی اینگونه بر می آید که آنها مدت ها است که آماده عرضه این چیپست هستند اما برای این کار منتظر چراغ سبز اینتل بودند. واقعیت این است که در رقابت با پردازنده های Ryzen، اینتل مجبور شد پردازنده های Coffee Lake را زود تر از برنامه هایش عرضه کند. برای استفاده از کافی لیک چون هنوز چیپ Z390 آماده عرضه نبود اینتل به الجبار یک چیپ نصفه و نیمه به نام Z370 را به بازار داد تا موقتا بتواند از کافی لیک پذیرایی کند. مهمترین خصوصیت Z390 برخورداری از اتصال شبکه بی سیم 802.11AC با پهنای باند 1.73 گیگابیتی است که اینتل این فن آوری را در زمستان 2017، تقریبا سه ماه پس از ارائه کافی لیک به بازار عرضه کرد. و حالا تقریبا پس از یک سال از ورود این فن آوری، مادربرد های Z390 مجهز به آن – هرچند با تاخیری یک ساله، اما بالاخره وارد بازار شدند. در تیزر ویدیویی که در وبسایت اینتل موجود است، ترکیب کارت وایرلس Wireless-AC 9560 را با پردازنده های نسل هشتم تبلیغ می کند، گویی که در ابتدا قرار بود همزمان با هم عرضه شوند. و حال ترکیب این کارت وایرلس را با نسل نهم پردازنده های اینتل بر روی چیپست Z390 داریم. ناگفته نماند بلوتوث نسخه پنجم نیز داخل این کارت وایرلس به صورت مجتمع وجود دارد که نسبت به نسل پیش از خود دارای برد و پهنای باند بهتری است. البته همیشه چیپ های وایرلس Qualcomm بهتر از Intel بوده، و چیپ های اینتل بهتر از Realtek، من به شخصه خوشحالتر می شدم اگر Z390 مجهز به چیپ وایرلس کوالکام می بود تا اینتل، ولی خوب به هر صورت اینتل از روز اول به دنبال انحصار مطلق در کلیه مبادی ارتباطی موجود بر روی مادربرد های خود بوده است و تمام تلاشش را نیز در این ارتباط می کند تا به آن برسد. دیگر تفاوت عمده مادربرد های Z390 نسبت به نسل پیش از خود، استفاده از مدار VRM قوی تر برای اورکلاک بهتر و بیشتر پردازنده است، بخصوص پردازنده Core i9 9900K که در حالت دیفالت دارای TDP 95W و در اورکلاک واتیج مصرفی آن به بیش از 140W هم می رسد.
و تفاوت پایانی، یک جفت اتصال USB 3.1 Gen. 2 منشعب از چیپست را نیز شاهد هستیم، اتصالی که در مادربرد های Z370 از طریق یک کنترلر ثانویه امکانپذیر می شد. هنوز متاسفانه آنطور که باید تعداد قطعاتی که بتوانند از پهنای باند USB 3.1 Gen.2 استفاده کنند بسیار محدود است.
معرفی محصول:
بریم سراغ مادربردی که امشب برای بررسی در نظر گرفته ایم: مادربرد MSI MEG Z390 ACE که رسما جزو محصولات رده بالای ام اس آی محسوب می شود. ام اس آی اخیرا تغییراتی در بخش نامگذاری مادربرد های خود بوجود آورده است. سه کلمه MEG، MPG، و MAG به نامگذاری مادربرد ها اضافه شده اندو شاید برای بعضی ها گیج کننده باشد. کلمه MEG مخفف MSI Enthusiast Gaming است که خانواده High End و سطح بالای مادربرد های MSI را نمایندگی می کند. خانواده MPG در رده دوم مخفف MSI Performance Gaming و خانواده MAG به معنای MSI Arsenal Gaming به ترتیب خانواده های رده متوسط و بودجه محور جدید مادربرد های MSI را تشکیل می دهند.
در بالاترین رده، یعنی MEG، در حال حاضر دو مادربرد پر از امکانات فنی، اتصالات متعدد و در عین حال از نظر قدرت اورکلاک و راندمان کاری قدرتمند، قرار دارند که مخصوص کاربران فوق حرفه ای و گیمر های سخت پسند عرضه شده اند. این دو مادربرد شامل مادربرد 590 دلاری MEG Godlike، و مادربرد 272 دلاری MEG ACE می شود که خوب فاصله قیمتی انها زیاد است، ولی این بدان معنا نیست که مدل ACE ضعیف باشد، خیر، ACE کاربران Performance محور را که بیشترین درصد قیمت به کارایی را مد نظر دارند هدف قرار داده و Godlike کاربرانی را که نهایت فن آوری Z390 با همه ی امکانات اضافی MSI را می خواهند یکجا داشته باشند هدف گرفته است. متاسفانه تا به امروز دست ما هنوز به هیچ مدلی از Godlike نرسیده است که بررسی کنیم، ولی شنیدیم آنها که داشتند و دارند بشدت راضی هستند. امشب اما به سراغ ACE می رویم که آس MSI به شمار می آید.
نمای بیرونی، طراحی و بسته بندی:
جعبه مادربرد تم مشکی نوک مدادی و طلایی دارد. در مورد اطلاعات پشت و روی جعبه می توان به پشتیبانی از فن آوری Mystic Light، DDR4 Boost، Steal Armor برای اسلات های گرافیک، پنل ثابت پشتی، اتصالات بی سیم از جمله Wi-Fi و Bluetooth نسخه پنج اشاره کرد.
اقلام داخل جعبه، شامل دفترچه راهنما، DVD درایور ها، 4 عدد کابل SATA 6G، یک عدد کابل اکستنشن RGB و یک عدد کابل اکستنشن Rainbow RGB، پل SLI، آنتن Wi-Fi و بج MSI می باشد.
مادربرد MSI MEG Z390 ACE در ابعاد استاندارد ATX ساخته شده است. از امکانات این مادربرد مجهز به چیپ Z390 می توان به چهار اسلات رم DDR4 که در مجموع 128 گیگابایت رم تا فرکانس 4500 مگاهرتز را پشتیبانی می کند اشاره کرد. البته باید توجه داشته باشید پشتیبانی از فرکانس های بالای 4500 مگاهرتز در زمانی امکان پذیر است که از دو ماژول رم استفاده کنید و اگر مثلا تمامی اسلاتهای رم را با ماژولهای 32 گیگابایتی پر کنید، به دلیل محدودیت IMC پردازنده حداکثر فرکانس مورد پشتیبانی کاهش پیدا خواهد کرد.
همچنین سه اسلات PCIE Gen.3 گرافیک که می توانند همزمان در حالت (8X+8X+4X) و یا (16X+-X+4X) فعالیت کنند به همراه سه سوکت M.2 که هر کدام می توانند تا 32GB/s سرعت نقل و انتقال داده ها داشته باشند وجود دارند. مجموع 5 عدد هدر PWM/DC مخصوص فن کیس، یک هدر برای فن پردازنده، یک هدر مخصوص اتصال پمپ واترکولر، مجموع 4 درگاه USB 2.0، 4 درگاه USB 3.1 Gen.1، 6 خروجی USB 3.1 Gen.2 که دو در I/O پنل مادربرد قرار دارد و یکی Type C و دیگری Type A است. یک ورودی Lan گیگابیتی متصل به کنترلر Killer E2500، شش عدد درگاه SATA III 6G، دو عدد خروجی 12 ولت LED RGB 5050، یک خروجی Rainbow RGB سه پین و یک خروجی Rainbow RGB سه پین مخصوص کورسیر، همه از امکانات فراوان این مادربرد به شمار می روند.
صبر کنید، برای استفاده از گرافیک مجتمع پردازنده های اینتل هیچ خروجی تصویری برای این مادربرد در نظر گرفته نشده است. خیلی از مواقع کارشناسان به اینتل خرده می گرفتند که چرا روی پردازنده های High End از گرافیک مجتمع استفاده می کند، در حالی که کسی که قیمت بالایی بابت یک پردازنده و مادربرد High End میدهد نیازی به استفاده از گرافیک مجتمع ندارد. حال اینتل در برخی از پردازنده های نسل 9 که به پسوند KF ختم می شوند گرافیک مجتمع را حذف کرده است، و از این طرف MSI نیز با حذف خروجی تصویر از روی مادربرد ACE فضا را به اتصالات بیشتر داده است. اگرچه ممکن است حرکت اینتل را درک کنم، ولی این انتقاد را به مادربرد ACE وارد می دانم که با حذف این خروجی، عملا از امکانات طبیعی یک مادربرد Z390 کم کرده است، و بالاخره کسی که 270 دلار بابت یک مادربرد می دهد ممکن است برای پیدا کردن خطا در مادربرد خود به گرافیک مجتمع نیاز پیدا کند و یا هنگام ارتقا کارت گرافیک، مدتی را بدون گرافیک سر کند، با حذف این خروجی عملا کاربر بدون گزینه دوم باقی خواهد ماند پس این انتقاد را به طراحی ACE داریم.
در مورد طراحی مادربرد، انصافا مادربرد خوبی را MSI طراحی کرده است، طرح سینک های خنک کننده روی مادربرد را می پسندم، و حالت آرمور روی I/O پنل هم زیباست، آن شیشه RGB بالای آرمور هم که به نام MSI Mystic Light Infinity است به خوبی خود نمایی می کند که به زیبایی هر چه بیشتر مادربرد کمک می کند.
ولی، هرچه بخش فوقانی مادربرد خوب طراحی شده است، با طرح پلاستیکی سینک خنک کننده روی چیپ Z390 در بخش جنوبی اصلا ارتباط برقرار نمی کنم و جای نورپردازی RGB بر نشان اژدهای روی آن بشدت خالی است. مطلب بعدی، تنها استفاده از یک سینک خنک کننده برای خنک سازی SSD M.2 در این مادربرد است، در حالیکه سه درگاه M.2 برای این مادربرد طراحی و ساخته شده است اما فقط یک سینک خنک کننده برای آن قرار دادن، نهایت خساست MSI را می رساند.
من حیث المجموع، در بخش طراحی ظاهری انتظارات ما برای یک مادربرد در سطح MSI Enthusiast Gaming کمی بیشتر بود، و در بحث فنی هم، حضم فقدان خروجی تصویری بر روی یک مادربرد High End دشوار است. کارشناسانی که به گرافیک مجتمع اینتل بر روی Core i7 انتقاد داشتند، انتقادشان به پردازنده اینتل بود، نه به سازندگان مادربرد اینتل. همیشه سازندگان مادربرد باید بیشترین امکانات را بر روی مادربرد های خود قرار دهند، فارق از اینکه رنج خاصی از پردازنده ها ممکن است آن امکان را نداشته باشند و یا کاربر به آنها نیاز پیدا خواهد کرد یا نه.
ویژگی های سخت افزاری:
کلیه سینک های خنک کننده را از روی مادربرد باز می کنیم. همانطوری که در تصویر مشخص است، بهترین و پر قدرت ترین سینک خنک کننده مربوط به بخش VRM است که MSI درون آن حتی از یک لوله ی انتقال حرارت نیز بهره گرفته است تا بهترین کولینگ را برای بخش VRM به ارمغان آورد.
می رویم به سراغ VRM که بحث جذاب داستان را تشکیل می دهد. مدار VRM مادربرد ACE از سیستم 13 فازی دیجیتالی به صورت ترکیبی از 2+6 فاز مادر استفاده می کند. 6 فاز اصلی به لطف توسعه دهنده های IR3598 به 12 فاز مجزا افزایش می یابد که در سمت ولتاژ بالا از ماسفت های ساخت ON Semiconductor به نام ON4C029N و در سمت ولتاژ پایین از ماسفت های ON4C024N بهره گرفته است. این مدار تغذیه که توسط دو کابل 8 پین EPS تامین نیرو می گردد توسط کنترلر های 8 کاناله IR35201 PWM مدیریت می شود.
بی تعارف این سطح از مدار فاز VRM و سیستم متشکل آن برای این رده از مادربرد فوق العاده به حساب می آید. با این مادربرد به راحتی می توان i9 9900K را نیز اورکلاک کرد.
همانطور که از تصویر بر می آید، بخش VRM به خوبی توسط سینک های خنک کننده پوشیده شده است و خنک کنندگی مناسبی را به همراه می آورد.
از راست به چپ تصویر، دو تا هدر مخصوص فن CPU و پمپ واترکولر داریم، یک خروجی Rainbow RGB دیجیتالی برای محصولات کورسیر، یک خروجی RGB چهارپین داریم که در زیر آن نمایشگر دیباگر قرار گرفته است، در وسط یک هدر فن سیستم، سپس محل اندازه گیری ولتاژ های ورودی و خروجی، و یک عدد هدر دیگر فن کیس قرار دارد. LED دیباگر مخصوص هر بخش که موقع بوت سیستم سلامت هر مرحله را نشان می دهد، در بالای سوکت 24 پین قرار دارد و در زیر آن دو خروجی USB 3.1 مخصوص فرانت پنل کیس. دقیقا مطمئن نیستم طراحان این مادربرد، کیس ها را چطوری دیدند که دو تا خروجی فرانت پنل USB 3.1 Type C برای این مادربرد در نظر گرفتند، چون همین حالا هم کیس های مجهز به اتصال فرانت پنل Type C بسیار بسیار کم و انگشت شمار هستند، چه رسد به کیس هایی که دو تا اتصال فرانت پنل داشته باشند. در حال حاضر وجود دو درگاه USB 3.1 Type C برای فرانت پنل هدر رفت امکانات است؛ هرچند در آینده ممکن است با فراگیر شدن اتصال USB 3.1 Type C برای فرانت پنل، نیاز به این درگاه بیشتر شود.
در ادامه، از چپ به راست، یک خروجی USB 3.0 فرانت پنل و شش درگاه SATA 6G که همگی آنها به صورت افقی قرار دارند، در لبه پایینی، دکمه های پاور و ریست، در کنار پیچ مخصوص Game Boost که توانایی اورکلاک اتوماتیک پردازنده را دارد قرار گرفته است.
این کلید ها و سوییچ OC سیستم Game Boost در بهتره مکان ممکن بر روی مادربرد قرار گرفته است.
امکان Game Boost هم در بایوس، هم در روی مادربرد به صورت پیچ سخت افزاری و هم به صورت نرم افزاری از داخل ویندوز قابلیت فعال سازی دارد، و مشروط به داشتن کولر مناسب و پردازنده مناسب می تواند پردازنده های سری 9 را تا درجات بالایی برای شما به صورت اتوماتیک اورکلاک کند. اصولا اورکلاک اتوماتیک MSI را بهترین سیستم اورکلاک اتوماتیک می دانیم، گزینه اورکلاک اتوماتیک بخصوص برای دوستانی که خیلی وارد نیستند کاملا شیوه ای است بی خطر که از این طریق می توانند قدرت بیشتری از سیستم خود دریافت کنند.
در بخش جنوبی، اگر از اتصال دوم فرانت پنل USB 3.0 و چهار جفت اتصال USB 2.0 بگذریم، مجموع 2 هدر دیگر فن قرار دارد و اتصال RGB و Rainbow RGB رقص نور.
سه اسلات گرافیک روی مادربرد تقویت شده توسط محافظ استیل است تا کارتهای گرافیک سنگین بدون نگرانی بر روی آن نصب شوند. سه سوکت مخصوص SSD های M.2 PCIE Gen. 3 X4 در بطن مادربرد قرار دارد که از فن آوری Intel Optane پشتیبانی می کنند. متاسفانه فقط درگاه پایینی M.2 مجهز به سینک خنک کننده است. با توجه به اینکه MSI ابداع کننده سینک خنک کننده برای SSD به شمار می رود، انتظار داشتیم حداقل 2 درگاه M.2 مجهز به سینک باشند. وجود این سینک های خنک کننده به عملکرد متعادل و خنک SSD های M.2 کمک فراوانی می کند.
در بخش صوتی همچنان کنترلر Realtek ALC1220 بر مادربرد های سری 300 حکمرانی می کند، و در کنار آن DAC مدل ESS Sabre 9018 32-bit به کار گرفته شده است.
از مهمترین خصوصیات این بخش استفاده از خازن های Nippon Chemi-con طلایی کلاس صوتی حرفه ای در این بخش است. برای کلیه جک های صوتی از روکش طلا استفاده شده است.
در I/O پنل مادربرد خروجی های 7.1 کاناله و Optical صدا قرار دارد. همچنین یک درگاه Lan متصل به چیپ E2500 KILLER به همراه شش درگاه USB 3.1 Gen.2، چهار درگاه USB 2.0 و دکمه های بایوس فلش بک و CLEAR CMOS حضور دارند.
کارت وایرلس Intel AC9560 به همراه بلوتوث نسخه پنج نیز به عنوان مهمترین عناصر ارتقا از Z370 به Z390 در I/O پنل خودنمایی می کند.
بایوس:
بایوس MSI Click BIOS آنچنان که در دیگر مادربرد های High End شرکت MSI دیده ایم بسیار کاربردی و کامل طراحی شده است. بیشترین تنظیمات مهم در حالت Advanced در بخش OC حالت Expert نمایان می شود. یکی از مواردی به نظر مهم آمد، تنظیمات Sub Timing رمهاست که مرتب و به صورت جمع و جور همه در حداقل فضای ممکن قرار دارند. خود مادربرد به صورت اتوماتیک در صورت افزایش فرکانس به صورت دستی، تنظیم Sub Timing ها را تا اندازه ای خودکار می تواند انجام دهد.
نرم افزار:
نرم افزار های کلیدی MSI شامل Dragon Centre و Mystic Light در پلتفرم Z390 به صورت بسیار کاملتر از قبل در اختیار کاربران قرار دارد.
تمام ویژگی ها و خصوصیات سخت افزاری را می توانید در این نرم افزار به خوبی مدیریت کنید و اطلاعات سیستم خود را در لحظه به صورت زنده در آن مشاهده کنید.
معرفی سیستم تست :
کارت گرافیک MSI GTX 1060 ARMOR 6G OC
این کارت گرافیک با فرکانس کاری 1759 مگاهرتز، 6 گیگابایت حافظه از نوع GDDR5، حداکثر فرکانس حافظه تا 8008 مگاهرتز، رابط حافظه 192 بیتی، توان مصرفی 120 وات، یک ورودی برق 8 پین و سیستم خنک کننده کارآمد، گزینه مناسبی برای گیمرها است. کارت گرافیک GTX 1060 انتخاب خوبی برای کاربرانی است که می خواهند در رزولوشن 1080 پیکسل بازی ها را روان اجرا کنند. این کارت می تواند در این رزولوشن حتی در حداکثر تنظیمات هر بازی، به خوبی جوابگوی نیاز شما باشد. این کارت گرافیک توسط شرکت MSI در اختیار ما قرار داده شده است.
حافظه G.SKILL TRIDENT Z 3600 CL 16 2X8G
این سری از حافظه های جی اسکیل برای دست یابی به فرکانس بالا بهینه شده است. کیت مورد استفاده 2 ماژول 8 گیگابایتی DDR4 است که با فعال کردن XMP از حداکثر فرکانس کاری 3600 مگاهرتز با زمان تاخیر CL16 بهره می برد. این ماژول ها از جی اسکیل تایوان به دست وب سایت سخت افزار مگ رسیده است.
درایو ذخیره سازی PLEXTOR M8PE M.2 NVME 256G
اس اس دی مورد استفاده PLEXTOR M8PE 256G با سرعت بسیار بالا به پروتکل NVME 1.2 مجهز است و از طریق رابط PCIe Gen.3 x4 به درگاه M.2 متصل می شود. استفاده از فناوری DRAM Cache Buffer، و موتور تصحیح خطای ECC از جمله امکانات آن به حساب می آید. این حافظه دارای سرعت نوشتن 900 مگابایت در ثانیه و سرعت خواندن 2000 مگابایت در ثانیه است. اس اس دی مورد نظر توسط شرکت پلکستور برای سیستم تست دفتر مجله سخت افزار ارسال شده است.
درایو ذخیره سازی SAMSUNG 860 EVO 250G
اس اس دی مورد استفاده برای تست درگاه SATA III، آخرین نسل از درایو های خانواده EVO سامسونگ است که به لطف کنترلر قدرتمند MJX، و حافظه های 3D TLC NAND، و کش DDR4، حداکثر سرعت خواندن 550MBps و حداکثر سرعت نوشتار 520MBps را در اختیار سیستم قرار می دهد. ناگفته نماند سرعت خواندن و نوشتن اتفاقی بر روی این درایو به ترتیب 98K IOPS و 90K IOPS می باشد.
خنک کننده GREEN GLACIER 360-EVO
این قویترین واتر کولر شرکت پردیس صنعت سیاره سبز (گرین) است که در حال حاضر از پر فروش ترین واتر کولر های بازار ایران به شمار می رود. از جمله ویژگی های این خنک کننده می توان به استفاده از رادیاتور 360 میلیمتری آلومینیومی، استفاده از سه فن 12 میلیمتری کم صدا مجهز به LED های قرمز با طول عمر 100 هزار ساعت، واتر پمپ بلبرینگ سرامیکی قدرتمند بی صدا با طول عمر 80 هزار ساعت، واتر بلاک کاملا مسی مجهز به نمایشگر نشان دهند دمای کولانت و دور پمپ اشاره کرد. این رادیاتور برای تست توسط دفتر گرین در اختیار ما قرار داده شده است که تشکر ویژه داریم.
منبع تغذیه GREEN GP850B-OCPT
نسل جدید پاور های پلاتینیومی خانواده Overclocking Evo شرکت گرین است. این پاور از یک ریل پرقدرت 12 ولت 70 آمپری بهره می برد، که به لطف مبدل DC-DC برای ایجاد ولتاژ شاخههای +5V و +3.3V در بخش ثانویه، باعث تثبیت هر چه بیشتر ولتاژ شاخههای خروجی در این پاور می شود. امکان تحقق عملی Zero Voltage Switching در بخش ورودی این پاور به کمک توپولوژی Half-Bridge در کنار مبدل LLC Resonant ایجاد شده است تا حاملهای EMI،RF و تلفات سوئیچینگ در ورودی کاهش یافته و بازدهی مصرف انرژی افزایش یابد. حالت Fan-Less بودن و استفاده از قطعات صنعتی برای افزایش طول عمر، فن خنک کننده با عملکرد بهینه و نویز بسیار کم از دیگر امکانات آن به شمار می رود. این پاور با 10 سال گارانتی، توسط شرکت گرین برای سیستم تست در اختیار ما قرار داده شده است.
خمیر سیلیکون گرین GREEN GT-4 PREMIUM
برای تست پردازنده از خمیر سیلیکن جدید گرین GT-4 Premium استفاده کردیم. این خمیر سیلیکن با ضریب انتقال حرارت 5.0W/m.K، قابلیت استفاده در پردازنده و کارت گرافیک را در دامنه دمایی منفی 40 تا 240 درجه سانتی گراد، داراست. شرکت گرین با فرمولاسیون جدید و استفاده از مواد با کیفیت این خمیر سیلیکن را برای استفاده های حرفه ای تولید کرده، و آن را در اختیار آزمایشگاه تست مجله سخت افزار قرار داده است که سپاسگذاریم.
بررسی کارایی: (CPUz)
پردازنده نسل نهمی 9700K دارای 8 هسته بدون امکان Hyper-Threading است بنابراین تعداد رشته های پردازی به همین تعداد 8 عدد محدود است. پردازنده9700K به ازای هر هسته تنها 1.5 مگابایت کش سطح سوم دارد، و در مجموع این پردازنده دارای 12 مگابایت کش Level 3 می باشد. این پردازشگر از نظر خنک کنندگی بسیار بهینه تر از نسل پیش از خود است چرا که اینتل از لحیم به جای خمیر سیلیکن برای چسباندن Die به IHS استفاده کرده است. بنابراین قدرت اورکلاک آن بالاست. برای تست این مادربرد، یک بار کلیه تست ها را به صورت پیش فرض گرفته و ثبت کردیم و بار دوم کلیه تست ها را در حالت اورکلاک شده پردازنده گرفته و ثبت کردیم. برای اورکلاک تنها به افزایش ضریب پردازنده اکتفا کردیم و تمام هسته ها را نیز به صورت Sync یا همسان شده در یک فرکانس ثابت قرار دادیم. با این مادربرد توانستیم پردازنده ی 9700K را تا فرکانس 5.24 گیگاهرتز اورکلاک کنیم که تقریبا 340 مگاهرتز بیش از توان اسمی آن به شمار می رود. در زمینه اورکلاک رمها نیز توانستیم آنها را از فرکانس 3600 مگاهرتز به 4000 مگاهرتز با تایمینگ 19 اورکلاک کنیم.
دمای پردازنده 9700K در فرکانس پیش فرض، در هنگام بی کاری حداقل 29 درجه و در هنگام لود به حداکثر 58 درجه سانتیگراد می رسد. دمای این پردازنده در فرکانس 5.24 گیگاهرتز، در هنگام بیکاری حداقل به 32 درجه و در هنگام لود به حداکثر 78 درجه می رسد.
نتیجه گیری:
برای اورکلاک پردازنده های نسل 9، شما نیاز به مادربردی با مدار تغذیه VRM قدرتمند و خنک دارید تا بتوانید پردازنده 16 رشته پردازشی 9900K را به صورت با ثبات اورکلاک کنید. مادربرد MSI MEG Z390 ACE از این نظر یک پکیج کاملا مناسب و در خور را ارائه می دهد. نه فقط برای اورکلاک 9900K، بلکه کلیه پردازنده های ضریب باز نسل 8 و 9 با این مادربرد به خوبی اورکلاک می شوند.
در مورد ویژگی های گیمینگ، از کارت شبکه E2500 Killer گرفته تا کارت شبکه بی سیم 1.73 گیگابیتی اینتل و بلوتوث 5 و تعداد فراوان درگاه های USB 3.1 Gen.2 در کنار ویژگی های صوتی قدرتمند نرم افزاری و DAC چیپ ESS، شرکت ام اس آی هر آنچه که یک گیمر به آن نیاز دارد را به همراه مادربرد عرضه کرده است.
از لحاظ قیمت گذاری هم، شاهد قیمت خوب و متناسبی برای ACE هستیم، بخصوص با مشکلات ارزی اخیر پیش آمده، ارزش خرید بالایی را این مادربرد به خود اختصاص می دهد. اتفاقا به دلیل قیمت خوب آن، نشان بهترین ارزش خرید را به آن می دهیم.
از بابت نورپردازی، به غیر از پنجره زیبای Infinity که شخصیت جالبی را به مادربرد می دهد، خروجی های RGB و Rainbow RGB به تعداد مناسب در این مادربرد وجود دارد که همه با هم در اکو سیستم Mystic Light با دیگر تجهیزات نورپردازی Sync می شوند.
مهمترین انتقادات ما نسبت به این مادربرد یکی فقدان خروجی تصویری گرافیک مجتمع است، که باعث می شود در صورت نیاز نتوان از گرافیک مجتمع پردازنده بهره گرفت، مگر اینکه کاربر از همان ابتدا به دنبال پردازنده های KF باشد که با این وضعیت موجودی پردازنده های نسل نهم اینتل کاری سخت است؛ دومین انتقاد هم کمبود حداقل یک سینک خنک کننده دیگر برای درگاه دوم SSD M.2 است که، البته اغلب کاربران بیش از یک SSD M.2 ندارند، ولی خوب، داشتن این آپشن در این رده از مادربرد ها برای RAID 0 کردن دو SSD M.2، یک الزام به حساب می آید.
در مجموع، با توجه به پکیج خوبی که MSI با قیمت خوب ارائه کرده است، بخصوص استفاده از مدار سطح بالای VRM و تنوع اتصالات USB و همچنین نورپردازی عالی، نشان ارزش خرید بالا را به این مادربرد اعطا می کنیم.
9امتیاز9.1راندمان8.2امکانات9بایوس9.2اورکلاک و کولینگ8.5طراحی9.5نرم افزار8.9کیفیت ساخت9.5ارزش خرید
بالاخره به دلایلی که برای خودشون مشخص هست تصمیم گرفتن در مدلهای بالا این حرکت رو بزنند که متفاوت باشه از بقیه برند ها.
من ترجیه میدم که مادربرد بتونه از تمامی امکانات پردازنده استفاده کنه. چون اگر بحث نخواستن کاربر باشه، خوب کاربر میره پردازنده KF می خره که اصلا گرافیک مجتمع نداشته باشه، ولی مادربرد به نظرم باید مجهز به همه ی امکانات ممکن باشه. میدونید وجود یک امکان آرامش بخشه، حتی اگر ازش استفاده نشه.
بارها و بارها سیستم های کاربران که به مشکل فنی می خورند، ما از کاربران میخوایم اول از همه گرافیک رو از مدار خارج کنند و دوباره سیستم رو با گرافیک مجتمع تست کنند. فقدان گرافیک مجتمع حتی امکان عیب یابی رو هم برای کاربر در خانه محدود می کنه و مجبورش می کنه کل سیستم رو ببره برای سرویس کار تا عیب یابی کنه. اون سرویس کار هم مجبوره یه کارت گرافیک یدک داشته باشه تا سیستم رو با گرافیک دیگه تست کنه.
من به نظرم، بودن گرافیک مجتمع مهمه.
بله حرف شما کاملا متین ولی من یه نگاهی به مادربرد های پرچمدار شرکت msi کردم تو هیچ کدوم از سری z390 MEG خروجی مجتمع نیست به نظرتون این عجیب نیست حتی سری GODLICK هم که گرون ترین مادربرد شرکت msi
خیلی جامع و کامل بود آرمین جان:-bd
عالی :-bd
البته پیمان جان، بحث اینه، کسی که یه مادربرد 220 دلاری میخره، ممکنه همون لحظه که می خره پول نداشته باشه به قول شما 500 دلار هم برای گرافیک هزینه کنه، در نتیجه، میاد اول مادربرد و پردازنده رو میخره میره خونه، چند ماه پول جمع می کنه بعدش میاد یه گرافیک 500 دلاری می خره، وجود خروجی گرافیک مجتمع باعث میشه اون کاربر تا زمانی که پول برای گرافیک جور می کنه بتونه از کامپیوترش استفاده کنه. ولی الان بدون این خروجی عملا هیچ استفاده ای بدون کارت گرافیک از کامپیوتر نمیتونه انجام بده.
نیاز به گرافیک مجتمع در ایران خودش رو بیشتر نشون میده، که مردم نمیتوانند همه ی قطعات رو با هم یکجا تهیه کنند. وانگهی، مخاطب این مادربرد فقط گیمر ها نیستند، خیلی از کاربران مثل من امکانات اورکلاک و اتصالات زیادی لازم دارند که این مادربرد میتونه بهشون بده. من گرافیک لازم ندارم، پس وجود گرافیک مجتمع به من و خیلی های دیگه کمک می کنه بتوانیم از امکانات وسیع این مادربرد استفاده کنیم.
گیمر ها هم، ممکنه امروز کارت گرافیک بخرند، پسفردا بخواهند ارتقا بدن، حد فاصل فروش گرافیک قدیمی تا خرید گرافیک بالاتر، یه مدتی ممکنه طول بکشه، بدون گرافیک مجتمع عملا کامپیوتر برای گیمر هم بدون استفاده است.
اینها دلایل من بود البته، نظر شما هم محترم هست. =smile
ممنون اقای ابیشی مثل همیشه عالی بود فقط راجبع انتقاد از نداشتن خروجی مجتمع به نظرم کسی که یه مادربرد 220 دلاری بخره حتما ته بندش یه کارت 500 دلاری هست به نظر من شرکت msi کار خوبی کرده که برای کاهش قیمت از مادربر های گیمینگش این جور خروجی هارو برداشته :-bd
قیمتشم که نگم 4.200 ناقابل خدا به دادمون برسه =))