استانداردهای NFC
سامانه NFC برپايه استاندارد جهاني ISO/IEC 18000-3 در فاصله چهار سانتيمتري و با فركانس 13/56 مگاهرتز كار ميكند و ميتواند سرعت تبادل اطلاعاتي بين 106 تا 424 كيلوبيت بر ثانيه داشتهباشد. اين فناوري از دو بخش تشكيل شده که شامل بخش فعال (Active) يا شروعكننده (Initiator) و بخش غيرفعال (Passive) يا هدف (Target) میشود. بخش فعال، دستگاهي است كه داراي منبع برق دائمي بوده و همواره در حال توليد فركانس راديويي است تا اگر دستگاه غيرفعالي (مانند Tag يا كارت الكترومغناطيسي) در ميدان آن قرار گرفت، سريع آن را خوانده و جواب دهد. پس تلفن همراهي كه با استفاده از آن مبلغي پرداخت ميشود، نقش يك دستگاه غيرفعال را بازي ميكند اما هنگامي كه اطلاعات يك Tag را ميخواند، در واقع نقش يك دستگاه فعال را داشته و برق موردنياز براي توليد ميدان مغناطيسي از باتري دروني آن تأمين ميشود. همچنين دستگاههاي فعال توانايي تغيير و بازنويسي در اطلاعات دستگاههاي ديگر را دارند. به همين دليل پس از خريد اين دستگاه به صورت خودكار مبلغ را از اعتبار شما كم کرده و اعتبار جديد را بازنويسي ميكند.Tag هاي NFC كه همگي آنها Passive هستند، براساس نوع به چهار دسته اصلي تقسيم ميشوند. نوع اول و دوم، سرعتي معادل 106 كيلوبيت بر ثانيه دارند و به ترتيب حافظه ذخيرهسازي آنها 96 و 48 بايت است. نوع سوم، با سرعتي معادل دو برابر مدلهاي قبلي و حافظه بيشتر خود را يك سر و گردن بالاتر ميآورد و نوع چهارم، با بيشترين سرعت يعني 424 كيلوبيت بر ثانيه و حافظه چشمگير 32 كيلوبايت تمامي رقباي خود را از ميدان به در ميكند. در تمامي مدلهاي نامبرده ميتوان آنها را به صورتي توليد كرد كه در صورت نياز حافظه آنها داراي قابليت بازنويسي باشد يا فقط پس از يكبار ذخيرهسازي در حافظه، نتوان محتويات آن را تغيير داد. همچنين در صورت نياز به حافظه بيشتر بايد اندازه Tag نيز بزرگتر شود كه اين خود سبب افزايش هزينه ميشود. از لحاظ امنیتی، NFC به دليل استفاده از رمزنگاري خاص هنگام برقراري ارتباط، دارای امنیت بالایی بوده و میتوان کاملاً به آن اعتماد کرد.
موارد استفاده NFC
مهمترين مورد استفاده NFC كه روي آن تبليغات فراواني شده، پرداخت سريع و بيدردسر با کمک تلفنهاي هوشمند است که ممکن است در دو سناریوی مختلف اتفاق بیفتد.
در حالت اول، چیپست NFC بهطور پیشفرض در مدار تلفن کار گذاشته شدهاست و حالت دوم، مربوط به گوشیهای هوشمندی میشود که فاقد چیپست داخلی بوده و بايد از سيمكارتهاي مخصوصی استفاده كرد كه چيپست NFC درون آنها قرار داده شدهاست. همانطور كه در بالا توضيح داده شد، اين سیستم نياز به منبع برق دائم ندارد و در صورت اتمام باتري تلفن همچنان ميتوان از آن بهره برد. قبل از آنکه بتوانید با تلفن همراه خود پرداخت کنید، باید اطلاعات کارت اعتباری را در تلفن هوشمند خود وارد کنید. پس از انجام اینکار، برای پرداخت میتوان از دو روش استفاده کرد. روش اول اين است كه، هنگام پرداخت اطلاعات حساب شما، تلفن هوشمند و چيپست NFC به يكديگر متصل شده و به صورت آنلاين از حساب شما كسر ميشود. در اين روش، براي انجام هر تراكنش مالي بايد پينكد حساب خود را وارد كنيد. البته ميتوان گوشي را به صورتي تنظيم كرد كه اين پينكد را ذخيره كرده و در دفعات بعدي نيازي به وارد كردن آن نباشد كه اين روش به دلایل امنیتی به هيچعنوان توصيه نميشود. در روش دوم، شخص ميتواند مقدار مشخصي از اعتبار را به گوشي خود منتقل كند (هنگام انتقال اعتبار، به پينكد نياز است) و اين اعتبار از حساب بانكي شما كسر و به تلفن همراه شما منتقل خواهدشد و در پرداختهاي بعدي حساب بانكي شما درگير نبوده و فقط از اعتبار گوشي شما كم ميشود. تنها نكته منفي در اين روش اين است كه، اگر باتري تلفن شما به اتمام برسد و گوشي تلفن خاموش شود، تنها ميتوانيد از اعتباري كه از قبل مانده، استفاده كنيد و تا روشن شدن دوباره گوشي نميتوان اعتبار جديدي به گوشي اضافه كرد. همچنين كاربر بايد از نظر امنيتي گوشي خود را به کلمه عبور مجهز كند تا در صورت مفقود شدن تلفن همراه از آن سوءاستفاده نشود. زيرا هنگام قفل بودن گوشي، چيپست NFC فعال نيست و نميتوان از هيچكدام از دو روش بالا براي پرداخت استفاده کرد.
يكي ديگر از كاربردهاي اين سامانه، امكان تبادل اطلاعات به روشي بسيار سريع است. در نظر بگيريد، در یک مکالمه رو در رو تمايل داريد شماره تلفن، ايميل و دهها مورد ديگر از اطلاعات خود را به شخص موردنظر ارائه دهيد. در صورتي كه تلفن همراه هر دوي شما به NFC مجهز باشد، ميتوانيد در كسري از ثانيه و تنها با كنار هم قرار دادن تلفنهاي خود اين اطلاعات را رد و بدل كنيد. در واقع، اين سامانه تبديل به راهي سريع براي انتقال كارت ويزيت ديجيتالي شما ميشود.
كاربرد سوم كه تا حدودي هيجانانگيز است، در رابطه با جفتكردن (Pair) سريع دو دستگاه است. حتماً تا به حال صدها بار از بلوتوث براي انتقال اطلاعات يا جفتكردن هدفون و هندفري بيسيم با تلفن همراه استفاده كردهايد و از آمادهسازي طولاني اين فناوري براي شناختن، رمز عبور و متصل شدن به يكديگر گلهمند هستید. با استفاده از NFC ميتوانيد در 0/1 ثانيه دو دستگاه مختلف را با هم جفت كرده و پس از آن به صورت خودکار انتقال اطلاعات از طريق بلوتوث يا Wi-Fi صورت ميگيرد.
این ویژگی پتانسيل بالايی را برای شرکتهای بزرگ صنعت IT از جمله Sony ،Nokia ،Monster ،JBL و… فراهم کرده تا محصولات متعددي را براساس اين فناوري عرضه کرده و امکان ارتباط آنها با وسایل همراه را بیش از پیش ساده كنند.
بلندگوهای بیسیم JBL با قابلیت اتصال بیسیم و ارتباط از طریق NFC
تگهای سونی برای خودکارسازی برخی امور در زمان اتصال به گوشیهای هوشمند سونی
و هدستهای ویژه Monster که برای گوشیهای نوکیا معرفی شدهاند، از جمله برخی از این محصولات هستند.
در حال حاضر، بيشتر گوشيهاي هوشمند و تبلتهایی همچون Nokia Lumia 920 ،Samsung Galaxy SIII ،HTC 8X و Google Nexus 7 و محصولاتی که به تازگی معرفی شدهاند، قابلیت پشتیبانی از فناوری NFC را دارند. با این حال، Apple از اين فناوری حتي در جديدترين محصولات خود يعني iPhone5 ،iPad mini بهره نبرده و ميدان را براي گوشیهای اندرویدی و محصولات مجهز به ویندوز هشت خالي گذاشتهاست كه تاحدود زيادي جاي تعجب دارد.
حرف آخر
برپايه پيشبينيهاي انجامشده، فناوری NFC تا چند سال ديگر به شدت همه گير ميشود و نقش پررنگي در دنياي ديجيتال بازي خواهدكرد. بيشتر مردم در حال حاضر تعداد زيادي كارت اعتباري و الكترومغناطيسي درون كيف پول خود حمل ميكنند كه این مسئله در بعضي از موارد مشکلساز ميشود. تصور اينكه محتويات تمامي اين كارتها را درون تلفن همراه خود داشتهباشيد، خيلي هيجانانگيز است، به خصوص كه از نظر سرعت، عملكرد بسيار سريعتري نسبت به كارتهاي الكترونيكي دارند. اگر امسال ميخواهيد گوشي تلفن خوبي خريداري كنيد، شايد داشتن يا نداشتن چيپست NFC در اولويت نباشد اما میتوان گفت، از سال بعد وجود NFC يكي از پارامترهاي مهم براي تلفن آينده شما خواهدبود.
دیدگاهتان را بنویسید