انویدیا در نمایشگاه کامپیوتکس 2025 که در تایپه تایوان برگزار شد، مجموعهای از اخبار مهم را با تمرکز بر مراکز داده و ابتکارات هوش مصنوعی سازمانی خود اعلام کرد. یکی از مهمترین این اخبار، معرفی برنامه جدید NVLink Fusion بود که به مشتریان و شرکای انویدیا اجازه میدهد از فناوری کلیدی NVLink این شرکت برای طراحیهای سفارشی در مقیاس رک استفاده کنند. این برنامه به معماران سیستم امکان میدهد پردازندهها یا شتابدهندههای غیر از محصولات انویدیا را در کنار محصولات این شرکت و در معماریهای رک به کار بگیرند و در نتیجه، قابلیتهای جدیدی را فراهم میکند. انویدیا برای این ابتکار، با شرکتهایی چون کوالکوم و فوجیتسو همکاری میکند تا این فناوری را در پردازندههای خود ادغام کنند. برنامه NVLink Fusion همچنین به شتابدهندههای هوش مصنوعی سفارشی نیز گسترش یافته و شرکای سیلیکونی متعددی مانند مارول (Marvell) و مدیاتک، به همراه شرکتهای طراحی نرمافزار تراشه مانند Synopsys و Cadence به این اکوسیستم پیوستهاند.
نقش کلیدی NVLink در پردازش هوش مصنوعی
NVLink یکی از فناوریهای کلیدی بوده که برتری انویدیا را در بارهای کاری هوش مصنوعی تضمین کرده است؛ چرا که سرعت ارتباط بین گرافیک و پردازنده مرکزی در سرورهای هوش مصنوعی یکی از بزرگترین موانع برای مقیاسپذیری و در نتیجه، دستیابی به عملکرد و بهرهوری انرژی حداکثری محسوب میشود. NVLink انویدیا یک ارتباط اختصاصی برای ارتباط مستقیم گرافیک به گرافیک و پردازنده مرکزی به گرافیک است که پهنای باند و تأخیر بسیار بهتری نسبت به رابط استاندارد PCIe ارائه میدهد؛ این فناوری تا 14 برابر پهنای باند بالاتری را فراهم میکند، اگرچه همچنان از رابط الکتریکی PCIe استفاده میکند.
انویدیا در طول چند نسل محصول، عملکرد NVLink را افزایش داده اما با افزودن تراشه سوئیچ سفارشی NVLink، موفق شد این فناوری را از درون یک نود سرور به معماریهای رک گسترش دهد که امکان ایجاد خوشههای عظیم گرافیک برای پردازش همزمان بارهای کاری هوش مصنوعی را فراهم میکند. این مزیت کلیدی NVLink باعث شده تا رقبایی مانند AMD و برودکام نتوانند با آن رقابت کنند.
با این حال، NVLink یک رابط اختصاصی است و به جز همکاریهای اولیه با IBM، انویدیا این فناوری را عمدتاً محدود به محصولات مبتنی بر سیلیکون خود نگه داشته بود. در سال 2022، انویدیا فناوری C2C (ارتباط تراشه به تراشه) را برای استفاده سایر شرکتها در سیلیکون خود جهت تسهیل ارتباط با گرافیکهای انویدیا ارائه کرد که از پروتکلهای استاندارد صنعتی Arm AMBA CHI و CXL بهره میبرد. با این حال، برنامه گستردهتر NVLink Fusion، کاربردهای مقیاسپذیر و توسعهپذیر در معماریهای رک را با استفاده از ارتباطات NVLink هدف قرار داده است.
NVLink Fusion این الگو را تغییر داده و به فوجیتسو و کوالکوم اجازه میدهد تا این رابط را با پردازندههای خود به کار بگیرند و گزینههای جدیدی را فعال کنند. قابلیت NVLink در یک چیپلت کنار بسته محاسباتی ادغام شده است. انویدیا همچنین شتابدهندههای سیلیکونی سفارشی مانند ASICهای طراحیشده توسط مدیاتک، مارول و Alchip را وارد این اکوسیستم کرده تا از سایر انواع شتابدهندههای هوش مصنوعی نیز در کنار پردازندههای Grace انویدیا پشتیبانی شود. Astera Labs نیز به این اکوسیستم پیوسته تا احتمالاً تراشههای ارتباطی تخصصی NVLink Fusion را ارائه کند. ارائهدهندگان نرمافزار طراحی تراشه مانند Cadence و Synopsys نیز برای ارائه مجموعهای کامل از ابزارهای طراحی و IP به این ابتکار ملحق شدهاند.

همکاری کوالکوم و فوجیتسو با NVLink Fusion
کوالکوم اخیراً تأیید کرده که پردازنده سرور سفارشی خود را به بازار عرضه خواهد کرد و اگرچه جزئیات هنوز مشخص نیست اما همکاری این شرکت با اکوسیستم NVLink امکان بهرهمندی پردازندههای جدیدش از رشد سریع اکوسیستم هوش مصنوعی انویدیا را فراهم میکند.
فوجیتسو نیز در حال کار روی عرضه پردازندههای عظیم Monaka با 144 هسته است که هستههای پردازشی سهبعدی روی حافظه قرار گرفتهاند. ویوک مهاجان، مدیر ارشد فناوری فوجیتسو، بیان کرده است: «پردازنده نسل بعدی ما، FUJITSU-MONAKA، یک پردازنده مبتنی بر Arm با فناوری 2 نانومتری است که هدف آن دستیابی به بهرهوری انرژی بینظیر است. اتصال مستقیم فناوریهای ما به معماری انویدیا، گامی بزرگ در تحقق چشمانداز ما برای پیشبرد تحول هوش مصنوعی از طریق فناوری محاسباتی پیشرو در جهان است؛ این امر راه را برای نسل جدیدی از سیستمهای هوش مصنوعی مقیاسپذیر، مستقل و پایدار هموار میکند.»
انویدیا همچنین نرمافزار جدید Mission Control را برای یکپارچهسازی عملیات و مدیریت، بهینهسازی اعتبارسنجی در سطح سیستم و مدیریت بارهای کاری عرضه میکند که قابلیت کلیدی برای تسریع زمان عرضه به بازار است.
رقبای انویدیا مانند برودکام، AMD و اینتل به طور قابل توجهی در اکوسیستم NVLink Fusion حضور ندارند. این شرکتها و بسیاری دیگر، عضو کنسرسیوم Ultra Accelerator Link (UALink) هستند که هدف آن ارائه یک رابط باز و استاندارد صنعتی برای رقابت با NVLink و دموکراتیزهکردن فناوریهای ارتباطی در مقیاس رک است.
دسترسی به محصولات و خدمات جدید
در همین حال، شرکای انویدیا با خدمات طراحی تراشه و محصولات جدید خود که به گفته شرکت هماکنون در دسترس هستند، به پیشرفت ادامه میدهند.
دیدگاهتان را بنویسید