کاربرانی که آی مک، مک بوک، و یا آلترابوک های سرفیس و زنبوک و هواوی دارند، همه از یک درد مشترک رنج می برند و آن هم کمبود تعداد درگاه های USB است. زجر آور است بر روی سیستم خود فقط یک یا دو درگاه USB بیشتر نداشته باشید و تعداد زیادی دستگاه USB را مجبور باشید که به سیستم خود متصل کنید. خسته کننده و از همه بدتر برای دستگاه شما هم آسیب زاست. وقتی لپتاپ و یا مک بوک شما فقط یک یا دو درگاه دارد و مجبور هستید روزی 10 بار، بلکه بیشتر دائما به آن یک درگاه هی USB وصل کنید و جدا کنید و یکی دیگه بزنید، شک نکنید آن درگاه بعد از مدتی به فنا خواهد رفت.
چاره چیست؟ می توان رفت و از بازار یک هاب USB گرفت و به سیستم متصل کرد؛ اما چه هابی؟ هر هابی را نمی توان به سیستم وصل کرد چرا که هاب USB هم می تواند آسیب زا باشد. یک شرح کوتاهی از نحوه تعامل کامپیوتر شما با درگاه USB باید گفته شود تا اهمیت انتخاب هاب USB بیشتر روشن شود.
درگاه USB بر روی لپتاپ یا مک بوک شما یک کنترلر دارد که وظیفه اش انتقال داده ها (Data) و همچنین تامین نیروی مورد نیاز برای راه اندازی دستگاه USB است که به آن متصل می شود. دستگاه USB شما می تواند یک حافظه فلش USB باشد، موبایل شما باشد، یا شارژر دوربین و پاوربانک و یا حتی موس و کیبرد و هر چیزی که به اتصال USB مجهز است باشد.
شرکت سازنده کنترلر USB بر اساس استاندارد های USB، در ذهنش یک میزان فشار مشخصی با معیار مشخصی و تعداد مشخصی دستگاه USB را تصور می کند که ممکن است به درگاه USB سیستم متصل شود، و بر همان اساس، میزان مشخصی از جریان Current را به درگاه اختصاص می دهد که عموما” کفاف تامین نیرو برای اجرای فقط یک دستگاه USB را می دهد.
هاب های ارزان قیمت موجود در بازار، از دو طریق آسیب زا هستند، یکی اینکه بدون توجه به اهمیت وجود جریان کافی برای اجرای تعداد زیادی اتصال USB، صرفا با افزایش تعداد درگاه باعث وارد آمدن فشار سنگین بر روی کنترلر اصلی USB سیستم شما می شوند و عموما یا به کنترلر سیستم میزبان آسیب می زنند و باعث سوختن آن می شوند و یا با آسیب زدن به دستگاهی که آن را به هاب وصل کردید، باعث سوختن کنترلر دستگاه میهمان می شوند.
مشکل دیگری که هاب های ارزان قیمت دارند، بحث سرعت پایین، و تداخل ارتباط است، بسیار دیده شده هاب های ارزان قیمت، دائم قطع و وصل می شوند و یا وسط نقل و انتقال داده ها، بدون هیچ دلیلی Reset می شوند. تمام این مسایل، باعث کاهش طول عمر درگاه USB سیستم شما و آسیب زدن به کل سیستم و یا قطعات مجهز به درگاه USB خواهد شد.
پس باید در خرید هاب USB، نهایت دقت و وسواس را به خرج داد، تا هابی تهیه کنید، بدون آسیب رساندن به کنترلر USB سیستم کامپیوتر شما، بتواند، از اتصالات متعدد USB به خوبی میزبانی کند. شرکت اوریکو ORICO یکی از موفق ترین شرکت ها در تولید لوازم جانبی بسیار با کیفیت، بخصوص هاب های پر قدرت USB است که توانسته جایگاه خود را در میان رقبا به سرعت بهبود بخشد. یکی از جدید ترین و با کیفیت ترین محصولات این شرکت هاب 10 پورتی USB 3.0 مدل M3H10-V2 است که در بازار ایران به صورت انحصاری تحت گارانتی رسمی خوشنام چهار فصل عرضه می شود و ما امروز به بررسی آن می پردازیم.
جعبه و اقلام همراه و مشخصات فیزیکی
جعبه ORICO M3H10-V2 محکم و در عین حال ساده است. از مهمترین مشخصاتی که بر روی جعبه نوشته شده است، پشتیبانی از USB 3.0، بدنه آلومینیومی، و تعداد 10 عدد درگاه USB است.
اقلام داخل جعبه، شامل یک عدد کابل با کیفیت USB 3.0 جهت اتصال هاب به کامپیوتر، یک عدد آداپتور برای تامین نیروی مورد نیاز برای راه اندازی دستگاه های USB متصل به هاب می شود.
این هم هاب 10 پورتی اوریکو که از جنس آلومینیوم بسیار با کیفیت و سنگین ساخته شده است. طول و عرض و ارتفاع آن برابر 18.3 در 6.7 در 3.4 سانتیمتر و وزن آن برابر 250 گرم می باشد. کلیه درگاه ها در یک ردیف و با زاویه 30 درجه نسبت به سطح میز قرار گرفته اند و یک عدد LED آبی رنگ نشانگر روشن بودن دستگاه در سمت چپ قرار دارد.
در سمت چپ درگاه USB 3.0 است که به کامپیوتر میزبان متصل می شود.
در سمت راست نیز ورودی برق 5 ولت تامین کننده نیروی مورد نیاز هاب و دستگاه های متصل به آن است.
تنها ایرادی که می توان به این شکل از طراحی گرفت، بحث مدیریت کابل کشی است، اینکه مجبور هستید از دو سمت هاب کابل به آن متصل کنید، کمی مدیریت کابل کشی را دشوار می نماید، به غیر از این، هیچ شکایت دیگری در مورد طراحی آن نداریم.
آداپتور هاب بسیار با کیفیت و مجهز به خروجی 12 ولت 3 آمپر است. به لطف این خروجی 3 آمپری، با این هاب می توانید تعداد 10 عدد دستگاه USB را با خیال آسوده به سیستم خود متصل کنید بدون آنکه نگران کمبود جریان کافی برای راه اندازی دستگاه های متصل باشید.
سخت افزار
در بحث سخت افزاری شرکت ORICO از سه عدد کنترلر USB ساخت شرکت Realtek برای راه اندازی این هاب 10 پورتی استفاده کرده است.
این کنترلر USB 3.0 ریل تک با پارت نامبر RTS5411 مجهز به فن آوری BC1.2 است که می تواند نسبت به شارژ دستگاه های USB متصل به درگاه خود اقدام کند و هم اینکه به صورت همزمان نسبت به نقل و انتقال داده ها از و به دستگاه USB مربوطه بپردازد. این کنترلر تا 4 پورت را پشتیبانی می کند و وجود 3 عدد از آنها بدین مفهوم است که احتمالا شرکت اوریکو، 2 عدد از آنها را به 6 پورت (هرکدام 3 پورت) و یک عدد از آن را به 4 پورت متصل کرده است تا در نهایت یک هاب 10 پورتی بسازد.
از دیگر ویژگی های این کنترلر امکان رفتن به حالت sleep در زمان بیکاری است تا میزان مصرف جریان را کاهش دهد. همچنین این کنترلر مجهز به مدار های محافظتی لازم است، که از جمله آن می توان به محافظت از ولتاژ بیش از حد OVP، محافظت از جریان بیش از حد OCP، محافظت از نشت جریان Leakage، و محافظت از خطر اتصالی یا SCP نام برد. بدین ترتیب با وجود چنین هاب قدرتمندی که می تواند از دستگاه های شما محافظت لازم را داشته باشد، دیگر به هیچ وجه لازم نیست نگران بروز مشکلات در صورت استفاده از هاب USB باشید.
آخرین مطلبی که در بخش سخت افزاری باید به آن بپردازیم بحث استفاده از قطعات فوق العاده با کیفیت و لحیم کاری بی نقص و همچنین استفاده از خازن های جامد در برد الکترونیکی این هاب خوش ساخت است.
عملکرد
برای سنجش عملکرد این هاب اوریکو، ابتدا به ساکن آن را به سیستم مجهز به ویندوز 10 متصل کردیم و بلافاصله درایور های لازم بر روی سیستم به صورت اتوماتیک نصب شد. بنابراین برای نصب آن در سیستم میزبانی درایور های لازم در خود سیستم عامل وجود دارد و نیازی به انجام کار خاصی از سمت کاربر نیست.
سپس متداول ترین شیوه برای استفاده از این هاب را تصور کردیم که همان اتصال کابل به یکی از درگاه های USB 3.0 جلوی کیس است. صد البته پیشنهاد می شود برای اطمینان از سرعت بیشتر، این هاب را به یکی از USB 3.0 های موجود در I/O پنل پشت مادربرد نصب کنید تا عملکرد بهتری داشته باشد. اما ما برای سخت تر کردن شرایط تست به اتصال USB 3.0 فرانت پنل اکتفا می کنیم.
برای بررسی از یک SSD سامسونگ مدل Samsung 860 Evo 250G استفاده می کنیم که به وسیله مبدل SATA به USB 3.0 به شکل یک درایو اکسترنال در آمده است. این مبدل از کنترلر JMS578 ساخت JMicron بهره می برد که یکی از بهترین کنترلر های تبدیل SATA به USB 3.0 موجود در بازار است که در هارد دیسک های اکسترنال Western Digital استفاده می شود.
برای بدست آوردن سرعت معیار، ابتدا این مبدل را به صورت مستقیم به سیستم وصل کرده و تست Crystal Disk Mark را اجرا می کنیم.
همانطور که مشاهده می کنید نتیجه فوق از اتصال مستقیم مبدل به سیستم بدست آمده است. برای در نظر گرفتن معیار تست، سرعت خواندن متوالی را در نظر می گیریم که 435.6 مگابایت در ثانیه ثبت شده است. حال این مبدل را از سیستم جدا کرده و آن را به هاب 10 پورتی اوریکو متصل می کنیم و مجدد همین تست را تکرار می کنیم. دقت کنید، فقط همین یک درایو را به هاب متصل کرده ایم.
تقریبا نتیجه به طور خیلی ناملموس کمتر از تست به صورت مستقیم است و باید البته به یاد داشته باشیم، این نتیجه پس از اضافه شدن یک کنترلر دیگر در مدار و همچنین طولانی تر شدن سیم اتصال بدست آمده است بنابراین قطعا کاهش پرفورمنس طبیعی است، ولیکن در اینجا این کاهش بسیار کم و قابل اغماض است. خوب برگردیم به سراغ تست، رقم 431.5 مگابایت در ثانیه ثبت شده است که به نسبت اتصال درایو به صورت مستقیم کمتر از 1 درصد کاهش پرفورمنس را نشان می دهد. دقیق تر بگوییم تقریبا 0.9% کاهش را شاهد هستیم که مطلوب است.
حال برای تست در بدترین شرایط، تمام 10 پورت هاب را توسط دستگاه های مختلف USB پر می کنیم و سپس به عکس العمل سیستم نسبت به دستگاه های متصل و همچنین تست مجدد سرعت می پردازیم.
از آنجایی که تعداد 10 دستگاه USB در دسترس نبود ما از دوستان و همسایگان نیز تعدادی گجت قرض گرفته تا بالاخره موفق شدیم 10 عدد دستگاه متنوع را به هاب متصل کنیم.
این دستگاه ها شامل، یک حافظه فلش 16 گیگابایتی Apacer USB 2.0، یک عدد مودم 4G ایرانسل، یک عدد گیرنده بلوتوث نسخه 4 شرکت ORICO، یک عدد فلش 64 گیگابایتی Patriot Rage، یک عدد مبدل USB 3.1 کارت حافظه Adam Elements، یک عدد هارد اکسترنال 2 ترابایتی توشیبا، یک عدد دوربین دیجیتال Cannon، یک عدد حافظه فلش Adata UV310 USB 3.0، یک عدد کارت شبکه وایرلس DLink، و در آخر هم مبدل اکسترنال درایو SSD که تست را بر روی آن انجام می دهیم.
لازم به ذکر است کلیه دستگاه های USB بدون استثنا در همان ثانیه اول به محض اتصال به هاب اوریکو بلافاصله توسط سیستم عامل مورد شناسایی قرار گرفته و راه اندازی شده اند. به غیر از برقراری اتصال Data، مودم 4G ایرانسل به صورت همزمان به شارژ خودش هم پرداخت که نشان از قدرت مناسب این هاب حتی در ساعات شلوغی دارد. اتصال بلوتوث و همچنین اتصال شبکه WiFi بدون مشکل برقرار شد، دوربین، هارد اکسترنال، و فلش های USB نیز به راحتی مورد شناسایی قرارگرفتند. برای اطمینان از صحت عملکرد هاب، چندین مرتبه جای برخی دستگاه ها را عوض کردیم و نتیجه عالی بود بدون استثناع قطعات مختلف بلافاصله توسط سیستم مورد شناسایی قرار می گرفتند. حال پس از این مرحله مجدد به سراغ تست اس اس دی می رویم.
اینجا در نهایت در حالی که تعداد 9 دستگاه متنوع دیگر به هاب متصل بود، عدد 428.2 مگابایت در ثانیه برای سرعت خواندن متوالی ثبت شد که همچنان عدد بسیار خوب و قابل قبولی برای این بررسی به شمار می رود. این میزان نسبت به حالتی که فقط درایو مبدل به هاب متصل بود تقریبا 0.8% کمتر است که بازهم عددی کمتر از 1 درصد به شمار می رود و در مجموع نسبت به حالت اولیه اتصال مستقیم 1.7% کاهش پرفورمنس را شاهد بودیم که سرجمع حتی 2 درصد هم نمی شود.
نتیجه گیری
تقریبا سه روز متوالی با هاب ORICO M3H10-V2 کار کردیم و مورد خاص یا حرکت عجیب خاصی از هاب و یا دستگاه های متصل به آن مشاهده نکردیم. لازم به ذکر است، با توجه به آداپتور بسیار با کیفیتی که به همراه محصول عرضه می شود نسبت به حفظ سلامت هاب، دستگاه کامپیوتر مادر و دستگاه های USB میزبان جای هیچ نگرانی نیست.
این محصول با فن آوری BC1.2 عرضه می شود که به پورت ها امکان شارژ با قدرت 1.2 آمپر را می دهد و می توان از آن برای شارژ تلفن همراه و یا پاور بانک نیز استفاده کرد. صد البته 1.2 آمپر میزان استانداردی برای جریان مورد نیاز برای شارژ است و اگر همه ی درگاه ها پر باشد از قدرت شارژ تقسیم شده بین دستگاه ها می کاهد. اما برای شارژ سریعتر، اگر تنها یک وسیله برای شارژ به یکی از 10 درگاه موجود در این هاب متصل کنید و بقیه درگاه ها خالی بماند می توانید از حداکثر جریان 2.4 آمپری برای شارژ سریع Quick Charge دستگاه متصل به آن استفاده کنید.
بدنه فلزی و نقره فام این هاب آن را به یک دستگاه جانبی مناسب برای ست کردن روی میز به همراه مک بوک و آی مک تبدیل می کند و صد البته این هاب با انواع سیستم عامل های ویندوز، مک، و لینوکس سازگاری کامل دارد.
هاب M3H10-V2 اوریکو به قیمت حدودی 880 الی یک میلیون تومان در بازار ایران به فروش می رسد. یک نسخه قدیمی تر از این هاب نیز وجود دارد که پارت نامبر آن M3H10-V1 است، و در آن امکان شارژ سریع میسر نمی باشد. البته ازنظر قیمتی دقت کنید که نسخه V1 تقریبا 200 هزار تومان ارزان تر از نسخه ی V2 این هاب است. برای خرید این دستگاه با گارانتی رسمی چهار فصل می توانید به فروشگاه های سخت افزاری آنلاین مثل شهر فافا، لیون کامپیوتر و یا دیجی کالا مراجعه بفرمایید.
با توجه به کیفیت بسیار بالا، و همچنین قدرت کافی و توانایی حفظ راندمان کاری در حالات مختلف مجموعه سخت افزار نشان پیشنهاد شده توسط سخت افزار را به این هاب اعطا می نماید.
9.4امتیاز9.4راندمان
اصلا به درد نمیخوره چون خیلی گرونه
سزای گرون فروش نخریدن است
وقتی بازار کشور مملو از آشغاله orico هم مارک عالی میشه، مثل خودرو های کره ای که به لطف شرایط در ایران عالی تصور میشن! فرض کنید بخوایم از آمازون بخریم، با قیمت دلاری مشابه برند درست حسابی مثل انکر یا بلکین میگیری و در اکثر مواقع خریدش با هزینه حمل به ایران کمتر از این درمیاد! بارها تجربه خرید داشتم که میگم کمتر میشه…
ارزشش رو داره دوست عزیز. بخصوص اگر این تعداد درگاه لازم داشته باشید هم ارزشش رو داره و هم منطق خرید داره.
یعنی هر پورت یو اس بی این دستگاه 100 هزار تومن برامون تموم میشه؟ :l
حالا نشتابیم نمیشه؟
مدل A3H10 دارم البته قبل گرونی ها خریدن واقعا عالی
راه اندازی هارد اکسترنال از طریق درگاه USB بین 300 میلی تا 1 آمپر توان لازم داره.
موقع نوشتن بخش نتیجه گیری اون پتک تو سر منم میخوره =))
ممنون بررسی کاملی هست 🙂
وقتی این بررسی رو میخونی خیلی کیف می کنی=smile هم از قلم توانای نویسنده مطلب هم از کیفیت هاب. اما یکدفعه قیمت رو که می بینی یه پتک مشدی می خوره توسرت و مجبوری میشی بیخیال همه چیز بشی و فکر خریدشو از سرت بیرون کنی:D:-((:-o:-D
تشکر
یه سوال
توان مورد نیاز یه هارد 1 و 2 ترا اکسترنال حداکثر چقدره ؟
علی جان بسته به نوع استفاده شما اوریکو مدلهای مختلف و متنوعی داره. مثلا اگر بحث شارژ برای کاربر مهمتر باشه مدل Orico P12-U3 که 12 پورته و سه درگاه شارژ 2.4 داره و از نظر قیمتی هم مشابه همینه میتونه گزینه مطلوبی باشه.
این هابی که بررسی کردم بیشتر به درد کاربری میخورده که نیاز به اتصال فلش و حافظه های USB بیشتری داره تا شارژ کردن. اگر بیشتر نیاز به شارژ کردن داشته باشید گزینه های جذاب دیگری هم در محصولات اوریکو پیدا میشه B-)
ممنون اصلاح شد. :-bd
یه سوال فنی
قدرت پاور این دستگاه 12 ولت و 3 آمپر هست ( میشه گفت 36 وات )
در صورتی که همه پورت ها خالی باشه فقط میشه 2.4 آمپر واسه شارژ استفاده کرد ؟ ( اونم 5 ولت که تازه میشه 12 وات )
هاب به این بزرگی طراحی کردن حداقل یه آداپتور واسش میزاشتن یا یه جوری طراحی میکردن که واسه دستگاه های بیشتری بشه واسه شارژ استفاده کرد
الان عملا بعد استفاده از 2 شارژر عملا به اون 8 پورت فقط میشه فلش وصل کرد و وسایل پرمصرف دیگه ای نمیشه متصل کرد !
[quote]یک عدد هارد اکسترنال 2 گیگابایتی توشیبا[/quote] 😮 :emoji9
هارد 2 گیگاباتی از کجا آوردین؟ کمترین حجم هاردی که دیدم 40 گیگ بوده 🙁
درست میفرمایید و این مشکل ناشی از کاهش ارزش قدرت خرید پول ملی کشوره وگرنه اگر پارسال بود قیمت ها حداقل یک سوم کمتر از الان می بود. :emoji4
این قیمت بالا تقریباً پای ثابت معایب تمام محصولایی که بررسی میشن شده :smiley0