در نمایشگاه MWC امسال یکی از محصولاتی که سر و صدای زیادی به پا کرد و نظرات بسیاری را به خود جلب کرد، گوشی جدید 808 PureView بود. البته سیستم عامل Symbian Belle یا صفحهنمایش بزرگ این گوشی در نگاه اول چندان خبرساز نیست، اما دوربین جدید 41 مگاپیکسلی تعبیه شده در 808 PureView هم از نظر مقدار مگاپیکسل تصویر و هم از بابت کیفیت توانسته رکورد خوبی را برای خود به ثبت برساند. حال این سوال پیش میآید که آیا 41 مگاپیکسل بودن تنها جنگ مگاپیکسل است و همچنان با یک دوربین موبایل معمولی روبرو هستیم، یا اینکه نوکیا راهکار جدیدی را ارائه کرده است؟ خود نوکیا اعتقاد دارد که گزینه دوم صحیح است و فناوری PureView یک حرکت کاملاً جدید در دنیای دوربینهای دیجیتال به شمار میآید. با توجه به اين موضوع ميخواهيم تحليلي کامل در مورد اين فناوري داشته باشيم.
آشنایی با PureView Pro
PureView Pro ترکیبی از یک سنسور بزرگ با دقت تصویر بسیار بالا (41 مگاپیکسل)، لنز Cral Zeiss و چندین فناوری دیگر از جمله Oversampling و سیستم بزرگنمایی جدید است که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد. قابلیت Oversampling با مقایسه چندین پیکسل کنار هم و ترکیب آنها، یک پیکسل صحیح و دقیق ایجاد میکند تا کیفیت نهایی عکس بالاتر برود. سیستم بزرگنمایی تصویر نیز به نحوی است که به گفته نوکیا در زمان عکسبرداری میتواند سه برابر بزرگنمایی و در زمان فیلمبرداری در حالت Full HD چهار برابر بزرگنمایی بدون افت کیفیت فراهم کند. سنسور به کار گرفته شده در این دوربین، میتواند تصاویری با حداکثر دقت تصویر 7728×5368 پیکسل به ثبت برساند (تصویر 1).
اندازه این سنسور 1/1.2 اینچ است که نه تنها از بسیاری از سنسور دوربینهای موبایل، بلکه از بسیاری از دوربینهای عکاسی کامپکت میان قیمت نیز بزرگتر است. طول این سنسور 10.67 میلیمتر و عرض آن هشت میلیمتر است و میزان Crop Factor آن 3.24 است. اندازه سنسور در دوربینهای عکاسی ارزان قیمت و میان قیمت معمولاً 1/2.5 یا 1/2.3 اینچ است و در برخی موارد در میان دوربینهای گران قیمت (مانند Canon G11) از سنسور هایی با ابعاد 1/1.6 اینچ استفاده میشود. سنسور به کار رفته در این دوربین تقریبا دو برابر سنسورهای با اندازه 1/2.5 اینچ است و از این بابت باید نوکیا را مورد تحسین قرار داد. استفاده از سنسور بزرگ باعث میشود تا میزان نور بیشتری از محیط جذب شده و در نتیجه به کیفیت بالاتری دست یابید. با این حال افزایش حداکثر دقت سنسور باعث شده تا اندازه هر پیکسل به حدود 1.4 میکرون برسد که تا حدودی کوچک است.
بزرگنمایی
بزرگنمایی در این دوربین کمی با مدلهای معمول متفاوت است. وقتی با یک موبایل معمولی با دوربین پنج مگاپیکسل دو برابر زوم میکنید، تصویر پنج مگاپیکسلی شما دو برابر شده و به صورت یک فایل پنج مگاپیکسلی ذخیره میشود. نتیجه نهایی مانند زمانی میشود که در کامپیوتر خود یک فایل را در اندازه 200 درصد تماشا کنید. در این حالت کیفیت تصویر کاهش یافته و لبههای دندانهدار و جزییات نه چندان قابل قبول روبرو خواهید شد. راهکار نوکیا در PureView چندان هم عجیب و غریب نیست. تصور کنید که با دوربین عکاسی 18 مگاپیکسلی یک عکس بگیرید و روی صفحه نمایش ببینید. با چندبار فشردن کلید زوم در کامپیوتر تصویر شما بزرگتر شده و باز هم یک تصویر با کیفیت در اختیار دارید و تا زمانی که اندازه بزرگنمایی از 100 درصد فراتر نرفته، کیفیت تصویر خوبی را تجربه خواهید کرد. در PureView نیز وضعیت تا حدودی به همین شکل است. در گوشی Nokia 808 PureView به طور پیشفرض سایز عکس پنج مگاپیکسل انتخاب شده است و شما تا زمانی میتوانید با گوشی زوم کنید که تصویر قابل ثبت از مقدار مگاپیکسل انتخابی (در مثال ما پنج مگاپیکسل) کمتر نشود. بدین ترتیب نوکیا اعلام کرده است که میتواند بزرگنمایی بدون افت کیفیت داشته باشد. در مقایسه با یک دوربین عکاسی که زوم آن با تغییر فواصل بین لنزها صورت میگیرد و اندازه تصویر نهایی در بزرگنماییهای مختلف بدون تغییر باقی میماند، در PureView هنگام زوم کردن برشی از تصویر با دقت پایینتر ذخیره خواهد شد. نوکیا در فرایند زوم کردن از قابلیت Oversampling نیز استفاده میکند. همانطور که گفته شد، این قابلیت با ترکیب چندین پیکسل کنار هم میتواند یک پیکسل با کیفیت تولید کند. به گفته نوکیا، این قابلیت نویز موجود در تصویر و در حالتهای نوری مختلف را به شدت کاهش میدهد. هرچه اندازه تصویر کوچکتر باشد، تعداد پیکسلهای بیشتری برای استفاده در Oversampling در دسترس بوده و خروجی نهایی این پروسه دقیقتر خواهد بود. در ضمن با کاهش اندازه تصویر بیشتر میتوان روی تصویر زوم کرد (البته زوم کردن به روش PureView).
البته این نکته را در نظر بگیرید که با زوم کردن روی تصویر، تعداد پیکسلهای موجود برای پروسه Oversampling کاهش پیدا کرده و دقت این روش نیز کاهش مییابد.
لنز
لنز دوربین این گوشی ساخت Carl Zeiss بوده و شامل یک عدسی کلی (که از پنج قطعه تشکیل شده) میشود. فاصله کانونی این لنز 8.02 میلیمتر است که با در نظر گرفته میزان Crop Factor، معادل یک لنز 26 میلیمتری (در نسبت تصویر 16:9) یا یک لنز 28 میلیمتری (در نسبت تصویر 4:3) عمل میکند. مقدار F-Number این لنز f/2.4 است که تاثیر بالایی در جذب بیشتر نور دارد. از معایب دوربینهای عکاسی که عدسیهای متحرک دارند، تغییر F-Number و بسته شدن دیافراگم در زمان زوم کردن است. ثابت بودن دیافراگم در PureView باعث میشود تا نور کافی برای ثبت عکس در مدت زمان کمتری به سنسور برسد و در نتیجه بتوان از سرعت شاتر بالاتر برای ثبت عکس استفاده کرد و تصویری بدون محو شدگی ناشی از سرعت پایین شاتر ثبت نمود. ترکیب سرعت شاتر بالا و حساسیت ایزو این امکان را فراهم میکند تا در اکثر اوقات بتوان به سرعت شاتر مناسبی دست پیدا کرد و میزان لرزش تصویر را به حداقل رساند. البته همچنان در محیطهای کم نور، لرزشگیر یک دوربین عکاسی میتواند کارایی بهتری را از خود نشان دهد. زیرا افزایش مقدار ایزو باعث افزایش نویز تصویر، نیاز به پردازش تصویر برای کاهش نویز و در نهایت کاهش جزییات تصویر خواهد شد.
عدم تغییر F-Number، عدم وجود زوم اپتیکال و کم بودن اجزای تشکیل دهنده لنز باعث میشود میزان نویز و اعوجاج تصویر بسیار کم باشد. این نکته نیز قابل ذکر است که حداقل فاصله قابل فکوس برای این لنز 15 سانتیمتر است.
این میزان اندازه دیافراگم در کنار نوع لنز به کار رفته، باعث میشود تا بتوان عمق میدان دلپذیری را در عکسها ایجاد کرد و شکل هنری تری را به عکسها بخشید، یا بر روی بخشی از تصویر فکوس نمود و بخشهای دیگر را در حالتی محو ثبت کرد (حالت Bokeh).
دیدگاهتان را بنویسید