انویدیا به شکل رسمی اعداد مربوط به عملکرد سریعترین کارت سری GeForce RTX 30 خود را به اشتراک گذاشت که براساس آن گرافیک RTX 3090 تا 15 درصد سریعتر از RTX 3080 خواهد بود. با این حال این مدل بیشتر برای گیمینگ (در حالت Up Scale) در وضوح 8K طراحی شده و محصولی حرفهای محسوب میشود که تمام جامعه به آن دسترسی نخواهند داشت.
در بلاک GeForce، تیم سبز ادعا کرده که GeForce RTX 3090 یک BFGPU میباشد زیرا تنها یک کارت گرافیک سنتی گیمینگ نیست. از زمان رونمایی RTX 3090 از آن به عنوان جانشین Titan یاد میشود که مشخصات و جایگاه آن در بازار نیز همین موضوع را نشان میدهد.
RTX 3090 تا 15 درصد سریعتر از RTX 3080
با توجه به صحبتهای انویدیا RTX 3090 برای کاربرانیست که از گرافیک خود نه تنها برای گیمینگ بلکه برای امور حرفهای و خلق محتوا نیز استفاده میکنند تا به مقصود خود برسند. در زمینه گیمینگ اما RTX 3090 اولین مدل با قابلیت ارائه گیمینگ در وضوح 8K میباشد. البته کارتهایی وجود داشتند که قادر بودند بازیها را در چنین وضوحی اجرا نمایند اما 3090 میتواند فریم ریت قابل قبولی را در این وضوح ارائه دهد.
از نظر کارایی استاندارد RTX 3090 تقریبا 10 الی 15 درصد سریعتر از GeForce RTX 3080 میباشد و تا 50 درصد سریعتر از Titan RTX خواهد بود. انویدیا جدولی را به اشتراک گذاشته که نشان میدهد RTX 3090 میتواند تا دو برابر سریعتر از Titan RTX در برنامههای حرفهای مانند Luxmark و Blender و Red Shift ظاهر شود.
در آخر نیز تیم سبز اعلام کرده که GeForce RTX 3090 در زمان عرضه در تعداد بسیار محدودی ارائه خواهد شد و آنها در حال همکاری با شرکای خود هستند تا در هفتههای آتی میزان عرضه را افزایش دهند. این کارت چندین نمونه سفارشی نیز در زمان عرضه خواهد داشت اما تعداد کم میتواند اتفاقی به مانند مشکلات روز انتشار GeForce RTX 3080 را رقم بزند.
گرافیک GeForce RTX 3090
NVIDIA GeForce RTX 3090 قرار است به عنوان سریعترین کارت گرافیک حال حاضر فعالیت کند و مشخصا هیچ چیز (به احتمال زیاد) حتی نزدیک آن نیز نخواهد شد. این مدل به شکل شگفت انگیزی بسیار سریعتر از GeForce RTX 2080 Ti میباشد که براساس معماری Turing توسعه یافته بود، اما سریع بودن برای کارتی در این مقیاس کافی نیست. RTX 3090 با هستههای بیشتر، بیش از دو برابر حافظه بیشتر، بهره وری عملکرد بالاتر و همچنین هستههای نسل بعدی Ray Tracing و Tensor همراه شده تا به معنای واقعی یک کارت گرافیک نسل بعدی باشد.
در قلب کارت گرافیک ما چیپ GA102 را مشاهده خواهیم کرد. این پردازنده گرافیکی یکی از چندین مدل Ampere میباشد که در دسته گیمینگ عرضه خواهند شد. GA102 سریعترین چیپ گیمینگیست که انویدیا تولید نموده. این گرافیک براساس فناوری ساخت 8 نانومتری سامسونگ تولید میشود که به شکل سفارشی برای انویدیا طراحی شده و 28 میلیارد ترانزیستور را در خود جای داده است. این مدل ابعادی 628 میلیمتر مربعی دارد که آن را تبدیل به دومین چیپ گیمینگ تا به حال تولید شده بعد از Turing TU102 خواهد کرد.
هسته سایه زن جدید معماری Ampere تا 2.7 برابر سریعتر، هستههای Ray Tracing یا رهگیری پرتو تا 1.7 برابر و هستههای جدید Tensor نیز تا 2.7 برابر نسبت به نمونههای حاضر در نسل Turing سریعتر هستند. نسل دوم هستههای RT شتاب دهندههای اختصاصی سخت افزاری رهگیری پرتو هستند که قابلیتهای منحصر بفردی را فراهم میکنند.
در مورد کارت گرافیک GeForce RTX 3090 انویدیا سنگ تمام گذاشته و 82 واحد SM را در پرچمدار خود قرار داده تا شاهد 10496 هسته CUDA باشیم. به علاوه هستههای CUDA گرافیک 3090 همانطور که گفتیم با هستههای نسل جدید RT و Tensor و البته واحدهای تازه SM یا چند پردازندههای جریانی همراه شده است.
در بحث حافظه ما شاهد هستیم که GeForce RTX 3090 قدم بسیار بزرگی برداشته، جایی که بیش از دو برابر میزان حافظه RTX 2080 Ti را شاهد هستیم. این پرچمدار به 24 گیگابایت حافظه ویدیویی مجهز شده و پهنای باند عظیم 1 ترابایت بر ثانیه را ارائه میدهد. نوع آن نیز GDDR6X است تا جدیدترین تکنولوژیها در این میان را شاهد باشیم.
انویدیا پرچمدار کلاس Titan لاین آپ Ampere یعنی GeForce RTX 3090 را در تاریخ 24 سپتامبر (3 مهر) عرضه میکند. این کارت با قیمت رسمی 1499 دلار یعنی بیش از دو برابر RTX 3080 در بازار موجود خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اولین بررسی GeForce RTX 3090 منتشر شد – عملکرد گیمینگ
کجای هسته های سایه زن آمپر تا 2.7 برابر سریعتر از تورینگ هست
دوبرابر هسته بیشتر ولی 60 درصد افزایش کارایی یعنی کاهش کارایی هسته ها نه افزایش کارایی
هسته های سایه زن سریع به خاطر افزایش تعداد هسته ها به 2.7 برابر گفته میشه تا 2.7 برابر سریعتر از تورینگ هستند که در محاسبه فلاپس دو کارت به چنین افزایش عملکردی میرسیم. اما فلاپس بیشتر به معنای کارایی بیشتر نیست و فاکتورهای دیگه درشون دخیل هست.
اون چیزی که شما مد نظر داری IPC هست و کسی ادعا نکرده هسته های کودا در آمپر 2.7 برابر هسته های تورینگ Ipc دارند.
معماری آمپر مشابه تورینگ هست با این تفاوت که تعداد FP32 ها به ازای هر واحد sm دوبرابر شده. اما به خاطر محدودیتهای دیگه از جمله پهنای باند مموری، واحد های ROP محدود و همچنین پیاده سازی نرم افزاری، افزایش تعداد هسته های کودا به این مقدار بسیار زیاد باعث نشده عملکرد به اون اندازه ای که ابا این حجم هسته انتظار میرفت افزایش پیدا نکنه.
ایول.