در هفتههای گذشته انویدیا و معماری گرافیکی جدید این کمپانی در بین اخبار داغ تکنولوژی و سخت افزار قرار داشتهاند. شایعات و گزارشات غیر رسمی متعددی از نسل بعدی کارت گرافیکهای تیم سبز منتشر شده که همگی نوید یک انقلابی تازه را در صنعت GPU به ما میدهند. به نظر میرسد انویدیا باری دیگر کاربران را با ارائه یک نسل فوقالعاده قدرتمند ارزشمند غافلگیر خواهد کرد. در حالی که سری RTX 3000 هم به میزان قابل توجهی قدرتمند بودند، اما نسل RTX 4000 به لطف برخورداری از معماری جدید Ada Lovelace بسیار قدرتمندتر شده است. حالا باری دیگر شاهد افشای اطلاعاتی در مورد مشخصات فنی این معماری و یکی از پرچمداران انویدیا در نسل بعد هستیم که قدرت بی نظیری دارد.
RTX 4090 دو برابر قدرتمندتر از RTX 3090
وب سایت 3DCenter فهرستی از مشخصات فنی پردازنده گرافیکی AD102 انویدیا را منتشر کرده که بر اساس اطلاعاتیست که دو افشاگر اطلاعات با عناوین مستعار @kopite7kimi و @greymon55 فاش کرده بودند. 3DCenter این کار را در واقع در دسامبر سال 2020 انجام داده بود اما اکنون اطلاعات موثقتری درج شده و شاهد ارتقای چشمگیر توانایی ترافلاپسی از AD102 GPU انویدیا هستیم.
بر اساس مشخصات فنی ذکر شده، AD102 نسل جدید انویدیا بر پایه فرآیند ساخت جدید 5 نانومتری TSMC توسعه داده شده و دارای 18432 هسته پردازشی کودا میباشد که تعداد فوقالعاده چشم گیری است. به منظور مقایسه، GA102 موجود در کارت گرافیک RTX 3090 از 10496 هسته کودا برخوردار است. شاید از همین قسمت بتوان تشخیص داد تفاوت عملکرد نسل جدید با نسل قبل بر اساس تعداد هستههای کودا چه میزان خواهد بود. کلاک پردازشی در AD102 احتمالا 2.2 گیگاهرتز یا کمی بیشتر خواهد بود که در این صورت توانایی پردازشی این GPU به 81 ترافلاپس خواهد رسید. RTX 4090 از این حیث نیز در برابر RTX 3090 با توان 35.5 ترافلاپس فوقالعاده قدرتمندتر ظاهر خواهد شد.
حافظه GDDR6X نسل جدید مایکرون در قلب RTX 4090
غافل گیریها از مشخصات RTX 4090 به همینجا ختم نمیشود. نکته مهمتر آنکه انویدیا قصد دارد از حافظه GDDR6X جدید مایکرون با سرعت خیره کننده 24 گیگابیت بر ثانیه استفاده کند که نسبت به سرعت 19.5 گیگابیت بر ثانیهای سرعت حافظه موجود در RTX 3090 باز هم یک پیشرفت قابل توجه محسوب میشود. GPU جدید AD102 انویدیا دارای از رابط گرافیکی 384 بیتی استفاده میکند. بنابراین پهنای باند حافظه گرافیکی احتمالا به 1152 گیگابایت بر ثانیه خواهد رسید. یک ارتقای 23 درصدی دیگر در این بخش نسبت به پهنای باند 936 گیگابایت بر ثانیهای حافظه کارت گرافیک RTX 3090.
انویدیا در حال حاضر پروژه توسعه معماری Ada Lovelace را به پایان رسانده و به همین دلیل است که گزارشات در این باره این روزها زیاد منتشر میشود. فاز بعدی این معماری، نهایی شدن طراحی و سپس عرضه آن است. اتفاقی که البته زودتر از اواخر سال 2022 صورت نخواهد گرفت. اما در هر صورت از لحاظ عملکرد کلی، با توجه به تمامی اطلاعات منتشر شده، عملکرد RTX 4090 احتمالا بیش از 100 درصد بهتر از RTX 3090 و RTX 3080 Ti خواهد بود. با این تفاسیر گیمینگ در نسل بعد در رزولوشن 4K و با نرخ 120 فریم بر ثانیه یا بیشتر دیگر رویای دست نیافتنی گیمرها نخواهد بود. همچنین احتمالا همزمان با معرفی نسل بعد، اقدام به معرفی فناوری DLSS 3.0 نیز کند که باز هم شرایط بیشتر بر وفق مراد گیمرها خواهد شد.
نزدیک به یک سال با عرضه گرافیکهای RTX 4000 فاصله داریم و در طول این مدت ممکن است انویدیا دست به عرضه سری جدیدی از گرافیکهای Ampere در قالب سری GeForce RTX 30 SUPER بزند. اقدامی که در بازه زمانی حال تا سه ماهه پایانی 2022 عملی خواهد شد.
غافل گیری نه و غافلگیری – سر همه
و چهار برابر گرانتر از RTX3090 چه پیشرفتی!
روی زیبا دو برابر شده است
غریب به یقین موقع عرضه 4090 اونور آبم و راحتر میخرم
قریب
کاش حداقل ی چندتایی بیشتر بسازه زمان معرفی ، که مثل این نسل نباشه بعد ۲ دقیقه اتمام موجودی بشه ، فک کنم جمعا پنج شیش تا ساخته بودند😑🤣
Ada Lovelace
یکی از بزرگترین دانشمندان و ریاضی دانهای زمان خودش بود که برای اولین بار، مدل تحلیلی از یک موتور (ماشین) پردازشی ارائه کرد. تا قبل از خانم آدا لاولیس دید عمومی دانشمندان نسبت به ماشین ها صرفا محاسبه گر اعداد بود. اما در “علم شاعرانه” آدا، می شد در یک ماشین محاسباتی، به جای اعداد، از نمادها استفاده شود تا ماشین به جای محاسبه، “پردازش” کنه!
این مدل تحلیلی از یک ماشین پردازش گر، صرفا روی کاغذ بود تا حدود 130 سال بعد که به واقعیت تبدیل شد. به همین خاطر خانم آدا لاولیس به عنوان اولین دانشمند دنیا که توانایی ماشین ها رو بیش از محاسبه اعداد در نظر گرفت و اولین الگوریتم پردازشی مبتنی بر نماد ها رو ارائه کرد می شناسند. او به عنوان اولین برنامه نویس کامپیوتر شناخته می شود.
متاسفانه عمر بسیار کوتاهی داشتند و طبق معمول در زمانه اش کسی متوجه اهمیت کارها و تفکراتش نبود. به غیر از دانشمندان زمانه اش مثل مایکل فارادی و بسیاری دیگر که متوجه نبوغ این دختر خانم بودند، مابقی جامعه در خواب بود.
تمام اهمیتی که به ایشون داده شد یک صد سال بعد از آن بود که عقل بقیه آدمها به اندازه ای ایشون رشد کرد و اونوقت متوجه نبوغش شدند. نامگذاری نسل بعدی معماری انویدیا بعد از نام ایشون، شاید جهانی ترین تلاش برای ماندگاری نامشون باشه. دم انویدیا گرم.
امیدوارم یه تایتان ( اونم یه تایتان هیبریدی مثل تایتان V ) نباشه و الکی حافظش رو زیاد نکنن که قیمتش بیشتر از 1200 دلار بشه .
سلام
خیلی هم عالی، مبارک گیمرها و ماینرها.