اگر بحث های داغ مربوط به ورود تکنولوژی نو پای واقعیت مجازی به دنیای بازی های کامپیوتری را کنار بگذاریم ، این روز ها آن چه که بیش از هر چیز به گوش بسیاری از علاقمندان مباحث فنی و تکنیکی دنیای بازی های کامپیوتری می رسد ، اخبار و موارد مربوط به زیر و بم واسط Direct X 12 است. این در حالی است که واسط Direct X 12 قرار نیست در ادامه ی نسل حاضر و آینده ی نزدیک پیش رو، به تنهایی در عرصه ی پر پیچ و خم صنعت بازی سازی عرض اندام کند و در کنار آن ما به زودی با پدیده ای جدید به نامVulkan نیز در صنعت بازی سازی ملاقات خواهیم کرد و با توانایی های ویژه ی این واسط محاسباتی و گرافیکی کاملاً مجزا و متفاوت ، در امر ساخت بازی های کامپیوتری جدید آشنا خواهیم شد. به همین منظور در این مطلب قصد داریم نگاهی گذرا به واسط Vulkan بیاندازیم و در کنار آن از این موضوع آگاه شویم که نظر افراد آگاه ، با تجربه و استخوان خرد کرده در دنیای بازی های کامپیوتری در مورد این پدیده ی نو ظهور چیست.
واسط Vulkan در واقع یک واسط محاسباتی و گرافیکی کاملاً تازه محسوب می شود که به دست اعضای گروه Khronos طراحی شده و قرار است در امر ساخت بازی های کامپیوتری جدید ، بر روی تمامی پلتفرم های موجود در صنعت بازی سازی نقشی به سزا ایفا نماید. این واسط را در واقع می توان جانشین خلفی برای Open GL محسوب کرد که خود از بطن واسط Mantle بیرون آمده و در کل بر اساس بسیاری از خصوصیات مثبت آن شکل گرفته است. واسطی که (منظور Mantle است) به دست اعضای شرکت AMD طراحی شد و در این میان می توان لقب خط شکن را برای آن در نظر گرفت. به عبارت دقیق تر اگر بخواهیم به طور واقع بینانه به موضوع نگاه کنیم شاید بتوان ادعا کرد که اگر Mantle طراحی نمی شد اکنون راه پیش رو برای عرض اندام بی درد سر طراحان Vulkan و Direct X 12 نیز تا این حد باز و هموار نبود. به هر حال بسیاری از فعالان حاضر در دنیای بازی های کامپیوتری به همان نسبت که مشتاق مشاهده ی توانایی های واسط Direct X 12 به شکل کامل و تمام قد هستند ، به همان نسبت هم (اگر نگوییم بیشتر) در کنجکاوی ملاقات با ویژگی های منحصر به فرد Vulkan به سر می برند. در واقع واسط محاسباتی و گرافیکی Vulkan در ابتدا قرار بود کمی زود تر از حالت فعلی توانایی های خود را به رخ علاقمندان حاضر در صنعت بازی سازی بکشد؛ اما بر طبق گفته های سازندگان این واسط نو پا یعنی گروه Khronos به نظر می رسد که چشم انتظاران ملاقات با ویژگی های Vulkan در نخستین ماه های سال جاری میلادی می توانند با نخستین نسخه از این واسط دیدار نمایند. اگر چه هنوز هیچ تاریخ دقیقی برای انتشار نسخه ی ابتدایی Vulkan به شکل رسمی اعلام نشده است ، اما می توان گفت که در حال حاضر برخی از فعالان نام آشنای حاضر در صنعت بازی سازی با توانایی های این واسط نو پا آشنایی محسوسی دارند و جالب این جاست که بسیاری از آن ها آینده ای بسیار روشن را برای Vulkan متصور هستند.
به عنوان مثال یکی از کسانی که به تازگی به تمجید از ویژگی های مثبت فنی نهفته در واسط محاسباتی و گرافیکی Vulkan پرداخته آقای جان کارمک است. فردی که نام او را می توان در لیست طراحان اصلی و کلیدی بسیاری از آثار شاخص و جریان ساز حاضر در سبک اول شخص تاریخ بازی های کامپیوتری نظیر نسخه های کلاسیک سری Doom ، Quake ، Wlfenstein و سایر آثار مشابه مشاهده کرد. در واقع کارمک یکی از کلیدی ترین و تاثیر گذار ترین بازی سازان سبک شوتر اول شخص محسوب می شود و تاثیری که او و شرکت id Software در تحکیم ویژگی ها و استاندارد های این سبک و تثبیت آن در دنیای بازی های کامپیوتری داشته اند کاملاً غیر قابل انکار به نظر می رسد. البته کارمک پس از ساختن بازی Rage و در حدود دو سال قبل شرکت id Software را ترک کرد و هم اکنون به عنوان مدیر اصلی بخش تکنولوژی در شرکت Oculus به فعالیت مشغول است. از آن جایی که شرکت Oculus هم اکنون در صدد عرضه ی هدست واقعیت مجازی Oculus Rift به بازار به سر می برد و بخش مهمی از قابلیت های این هدست جدید هم بر اجرای بازی های مبتنی بر تکنولوژی واقعیت مجازی استوار شده است ، آقای کارمک اشراف نسبتاً دقیقی بر روی قابلیت های واسط Vulkan دارد. چرا که بسیاری از بازی های کامپیوتری جدید قرار است بر مبنای این واسط ساخته شوند که عناوین تولید شده برای پلتفرم های واقعیت مجازی هم جزو آن ها قرار دارند. در این میان به نظر می رسد که جان کارمک با مشاهده ی اجرای کد های اصلی طراحی شده توسط نخستین درایور های ارائه شده برای Vulkan سخت تحت تاثیر قرار گرفته است و به ذکر این نکته پرداخته که با پیشرفت مراحل طراحی Vulkan و مجهز شدن کامل موتور های گرافیکی پر تقاضای بازار نظیر نسخه های جدید از موتور های گرافیکی Unreal Engine و Unity به ویژگی های این واسط خوش آتیه ، قطعاً پیروزی های بزرگی برای Vulkan و استفاده کنندگان از این واسط جدید رقم خواهد خورد. البته آقای کارمک تنها کسی نیست که اخیراً به تعریف و تمجید از پتانسیل های مثبت و ویژگی های قابل توجه موجود در واسط Vulkan در امر کد نویسی و برنامه نویسی برای بازی های کامپیوتری پرداخته و پیش از او عضو ارشد شرکت Valve یعنی جان مک دونالد نیز اظهار نظر های مشابهی را در رابطه با آینده ی روشن این واسط جدید بیان داشته بود. به هر حال به نظر می رسد که با حضور جدی تر Vulkan و همچنین Direct X 12 در صنعت بازی سازی و فراگیر شدن هر چه بیشتر استفاده از آن ها در امر ساخت بازی های کامپیوتری جدید ، شاهد فرا رسیدن روز های هیجان انگیز تری در آینده خواهیم بود و شاید صنعت بازی سازی بتواند از رکود فنی و تکنیکی نا خوشایندی که در نسل حاضر گریبانگیر اکثر بازی های کامپیوتری گوناگون بر روی پلتفرم های مختلف بوده است بیرون بیاید.
واقعا جالبه،بالاخره یه خبر نیمچه مثبتی بود از amd
کارشون واقعا خیلی درسته.
چه جالبه.