شرکت Valve این روز ها به عنوان یکی از ثروتمند ترین و شناخته شده ترین وزنه های حاضر در صنعت بازی های کامپیوتری شناخته می شود. شرکتی که در عرصه های مختلفی از بخش PC Gaming مشغول فعالیت بوده و در اکثر آن ها نیز موفق به کسب پیروزی های فراوانی شده است. در همین راستا می توان شاهد این نکته بود که شبکه ی آنلاین انحصاری این شرکت یا همان استیم اکنون پای خود را از قامت یک فروشگاه آنلاین صرف در زمینه ی فروش بازی های کامپیوتری بسیار فرا تر نهاده و سوای نقش تعیین کننده ای که در زمینه ی میزان فروش بازی های مختلف ایفا می کند، در بحث تولید بازی های کامپیوتری جدید توسط تیم های مستقل بازی سازی نیز نقش قابل تاملی را بر عهده دارد. از سوی دیگر در بخش بازی های آنلاین و تولید عناوین محبوب حاضر در دنیای eSports نیز آثار تولیدی این شرکت اکنون بار مهمی را از لحاظ میزان در آمد جابجا شده در صنعت بازی های کامپیوتری به دوش می کشند و در این بخش شاهد این نکته هستیم که تنها دو بازی انحصاری Valve در این زمینه یعنی Dota 2 و Counter Strike: Global Offensive اکنون مخاطبان فراوانی در سر تا سر جهان دارند و از راه این محبوبیت در آمد قابل توجهی را به جیب سران شرکت Valve سرازیر می سازند. شاید به دلیل همین موفقیت ها باشد که اعضای این شرکت اکنون به دنبال جاه طلبی های تازه ای هستند و می روند تا بازار کنسول های خانگی را نیز به چالش بکشند.
در واقع پروسه ی به چالش کشیدن کنسول های موفق خانگی نظیر اکس باکس وان و پلی استیشن 4 توسط Valve اینک بر عهده ی جدید ترین محصول این شرکت یعنی Steam Machine نهاده شده است. محصولی که دو روز دیگر یعنی در تاریخ دهم نوامبر امسال به شکل رسمی در اختیار کسانی قرار خواهد گرفت که پیش از این نسبت به پیش خرید آن اقدام کرده اند. به مناسبت تولد رسمی این پلتفرم جدید بازی، رییس شرکت Valve یعنی آقای گیب نیول اظهاراتی را در مورد استیم ماشین بیان داشته که در خلال آن می توان مواردی نظیر کری خوانی برای کنسول های خانگی و همچنین اطمینان از موفقیت های آتی این ابزار جدید و حتی شاید بتوان گفت نوعی غرور کاذب را احساس کرد. آقای نیول در این صحبت ها سیستم عامل انحصاری استیم ماشین که با نام Steam OS شناخته می شود را به عنوان یکی از برگ های برنده ی این پلتفرم جدید مطرح ساخته و مدعی شده که این امر می تواند عاملی برای مقرون به صرفه بودن استیم ماشین در میان کاربران باشد. در واقع سیستم عامل این ابزار یک سیستم عامل منبع باز مبتنی بر لینوکس و نگارش Ubuntu است که توسط مهندسان شرکت Valve برای پلتفرم استیم و ابزار مبتنی بر آن یعنی استیم ماشین شخصی سازی شده است. امری که می تواند در آینده منجر به ساخته شدن بسیاری از برنامه های کاربردی برای این ابزار نوین باشد که هر کدام از آن ها قادرند گیمر ها را در داشتن تجربه ای بهتر از بازی های خود یاری رسانند. در این میان به نظر می رسد که نیول بسیار به آینده ی این ابزار نو پا خوش بین است و دلایل این خوش بینی را باید به موفقیت چشمگیر و گسترش فرای انتظار شبکه ی استیم در میان PC بازان مربوط دانست. آقای نیول در میان صحبت های خود مدعی شده که در ابتدای راه اندازی شبکه ی استیم، هیچ کس تصور نمی کرد که بتوان تجربه ی آنلاین از بازی های پلتفرم PC را بیش از این ارتقا بخشید. اما به گفته ی او آن ها در نهایت توانستند به این موفقیت دست یابند و به موجب موفقیت های روز افزون شبکه ی آنلاین استیم، این امر در ظاهر نا ممکن را ممکن سازند. به نظر می رسد که رییس Valve معتقد است که تمامی پروژه های او لزوماً موفقیتی هم پای شبکه ی استیم را خواهند داشت (فرضیه ای که می توان گفت تا کنون خللی بر آن وارد نشده است). با این حال آیا توان استیم ماشین در آن حدی هست که بتواند چالشی جدی و رقیبی سرسخت برای کنسول های بازی باشد؟
اگر چه شخصاً پاسخ این پرسش را یک “خیر” بزرگ می دانم اما باید اعتراف کرد که استیم ماشین لا اقل روی کاغذ از این توانایی برخوردار است. نخستین برگ برنده ی این ابزار جدید بی شک وجود شبکه ی آنلاین استیم است. شبکه ای که در همان ابتدای ورود استیم ماشین به خانه ی کاربران به آن ها امکان بهره وری از رقمی معادل 1397 بازی مختلف را می دهد. عناوینی که تمامی آن ها با سیستم عامل انحصاری Valve یعنی Steam OS کاملاً سازگار هستند و از این رو مسلماً بر روی استیم ماشین نیز بی کم و کاست اجرا خواهند شد. شاید این امر در کنار قابلیت تجربه ی بازی های مختلف در قالب کیفیت تصویری 1080 پیکسلی و فرمت 4K بتواند استیم ماشین را از سایر ابزار های استریم کننده ی ریز و درشت موجود در بازار متمایز سازد. یکی از مواردی که نیول از آن به عنوان برتری استیم ماشین در برابر کنسول های بازی یاد کرده به سرعت بیشتر این ابزار به نسبت کنسول های خانگی مربوط می شود. کنسول هایی که البته گیمر ها با قیمتی کمتر از استیم ماشین می توانند آن ها را در اختیار داشته باشند. نکته ی جالب در مورد محصول جدید Valve قیمت آن است که به هیچ وجه ثابت نیست و با توجه به ویژگی های مورد نظر کاربران (نظیر میزان قدرت یا زیبایی ظاهری آن) می تواند از رقم 499 دلار تا 6 هزار دلار متغیر باشد! در واقع استیم ماشین را می توان همان پلتفرم PC در نظر گرفت که شما می توانید به نسبت توان مالی خود نسخه های بهتری از آن را در اختیار بگیرید. در واقع اگر نیک به قضیه بنگریم، برخلاف ادعای آقای نیول و سران Valve مبنی بر ایجاد چالش برای کنسول های خانگی توسط ابزار جدید شان، با آمدن استیم ماشین به بازار در عمل هیچ تغییری در دنیای بازی های کامپیوتری ایجاد نمی شود. چرا که قطعات استیم ماشین محصولات هر دو رقیب حاضر در بازار کارت های گرافیک یعنی انویدیا و AMD را پشتیبانی می کند و در واقع می توان این ابزار جدید را همان کامپیوتر های خانگی قلمداد کرد که اکنون تنها شکل ظاهری آن تغییر یافته و از قامت یک کیس بزرگ به جعبه ای کوچک تر تبدیل شده که برای راه اندازی به جای ماوس و کی بورد به یک کنترلر بازی نیازمند است (که این کنترلر می تواند کنترلر اختصاصی استیم باشد یا کنترلر کنسول اکس باکس 360). البته یک نکته را هم نباید از نظر دور داشت. این که سران شرکت Valve و آقای نیول می توانند به موجب قدرت قابل توجه و فراگیری شبکه ی استیم در میان گیمر های علاقمند به پلتفرم PC و همچنین با اتکا بر سیاست های انحصار طلبانه، موقعیت نسبتاً خنثی فعلی را تغییر دهند. یعنی درست نظیر همان کاری که به تازگی شرکت انویدیا به موجب اجباری ساختن دانلود آپدیت جدید درایور های گرافیکی خود به آن دست زده است. پس باید منتظر ماند و دید که آیا سازندگان استیم ماشین دست به چنین اقدامی خواهند زد یا این که سود آوری خود را تنها به فروش استیم ماشین به کاربران علاقمند به آن محدود می سازند.
اگه اشتباه نکنم دو بازی left for dead هم مال این شرکته که خیلی خوبن.
نمیتونه رقابت کنه با ایکس باکس و پلی استیشن ولی یه بازار محدود رو هدف گرفته
خدا وکیلی باید تو این دنیای سریع تکنولوژی یه فکری به حال سرعت و حوه ی فیلترینگ کشور کرد
از خیلی چیزهای ساده به سادگی محرومیم