مدت زمانی طولانی است که همیشه از پا به سن گذاشتن و استرس و مشغله های ذهنی به عنوان دلایل اصلی سفید شدن موهای سر یاد میشود. اما آیا فشارهای عصبی و مسوولیت های اضافی بر دوش ما میتوانند باعث تغییر رنگ موهای ما شوند؟
اگر بخواهیم کوتاه به این سوال پاسخ دهیم، باید بگوییم که پیچیده است! استرس قطعاً میتواند علائم فیزیکی در بدن ما بوجود آورد و در وضعیت جسمانی ما تاثیر بگذارد. اما دانشمندان همچنان در حال تحقیق اند تا ارتباط آن با تغییر رنگ مو را کشف کنند. تحقیقات نشان میدهد که عوامل متعددی وجود دارد که میتوانند رنگ مو را تحت تاثیر خود قرار دهند. موهای ما رنگ خود را از سلول هایی به نام ملانوسیت دریافت میکنند، این سلول ها با تولید رنگدانه، از طریق پوست سر آنها را به ساقه مو منتقل میکنند. اما چه اتفاقی می افتد که ملانوسیت ها ضعیف رشد میکنند و دچار مرگ خاموش میشوند و موهای ما رنگ خود را از دست میدهند؟
آسیبی تحت عنوان “استرس اکسیداتیو” (به بیان ساده؛ به پیروزی رادیکال های آزاد بر دفاع آنتی اکسیدانی بدن میگویند) در تمام سلول های بدن به عنوان یک بخش طبیعی از روند پیری رخ میدهد. دلیل این آسیب، استرس های تحت فشار و امتحانات نیست. زمانی که بدن ما مسن تر میشود توان مبارزه با انواع خاصی از مولکول های مضر که در دهه های دوم و سوم زندگی به سادگی میتوانست را از دست میدهد. در این زمان استرس اکسیدایتو اثر خود را در موهای ما نشان میدهد. این روند طبیعی سفید شدن موهای ما است. اما استرس های عاطفی هم باعث بوجود آمدن استرس اکسیداتیو میشود و غیر مستقیم باعث تغییر رنگ موهای ما میشود؟
بدون مطالعات گسترده و قراردادن یک گروه از مردم، تحت یک دوره طولانی مدت استرس مصنوعی، نمیتوان با قطعیت به این پرسش پاسخ داد. از گذشته تا کنون کشمش میان دانشمندان بسیار زیاد بوده است و قطعا به اندازه کافی دلایل قوی برای عدم ارتباط و یا ارتباط بین شرایط استرس زا و تغییر رنگ موها وجود ندارد. Miri Seiberg مشاور پوست از موسسه جهانی پوست و مو در فلوریدا عقیده دارد: “استرس بیشتر از احتمال سفیدی مو، باعث افزایش ریزش مو میشود.” پس اگر در یک موقعیت استرس زا هستید، نگرانی در مورد خاکستری شدن رنگ موهای خود را فراموش کنید. اما در نظر داشته باشید که مطالعات نشان میدهد نگرانی های طولانی مدت با دخالت در فرایندهای بیولوژیکی که بر رشد مو حاکم است، میتواند باعث افزایش ریزش مو شود.
اما در طی تحقیقاتی در سال 2007، محققان دانشگاه هاروارد اعلام کردند که بطور مداوم در شرایط استرس زا قرار گرفتن، میتواند به روند سفید شدن مو سرعت بخشد زیرا استرس میتواند باعث تولید رادیکال های آزاد بیشتری شود که در روند تولید ملانین اختلال ایجاد میکند. دکتر Tyler Cymet میگوید: “بوده اند افرادی که برای مدت دو یا سه سال در شرایط پراضطراب قرار داشتند و موهای آنها به سرعت خاکستری شد.” اما این یک مطالعه کوچک بود و شواهد قطعی برای اثبات این فرضیه همچنان وجود ندارد. برخی از کارشناسان تلاش کردند تا بین استرس های روانی و استرس های عاطفی تفاوتی در نظر گرفته باشند اما از آنجاییکه این شرایط استرس زا، میزبان عوارض دیگری در بدن نیز هست، تشخصی اینکه استرس مستقیا چه تاثیری در رنگ موهای شما میگذارد را سخت میکند.
تحقیقات همچنان ادامه دارد. در اوایل سال جاری دانشمندان بریتانیایی ژن IRF4 را شناسایی کردند و ارتباطی بین این ژن و خاکستری شدن مو پیدا کردند. این تحقیق نشان میدهد که برخی از افراد بیشتر از دیگران برای مستعد سفید شدن موهایشان هستند. اما این تیم تحقیقاتی تاکید کرد که عوامل محیطی بسیاری در این فرایند نقش دارند. عواملی مانند سیگار کشیدن، در معرض آلودگی هوا قرار گرفتن، رژیم غذایی نامناسب. پس اگر میخواهید که رنگ موهایتان را حفظ کنید از این عوامل دوری کنید و مطمئناً ایده بدی نخواهد بود اگر مقداری به خودتان و مغزتان استراحت دهید و از شرایط استرس زا خودتان را دور کنید.
برای اطلاع از جدیدترین اخبار دنیای دیجیتال، قیمت انواع قطعات سخت افزاری و تجهیزات الکترونیکی، آگاهی از اخبار مرتبط با تکنولوژی از جمله نوسان قیمت ارز، تصاویر، ویدئوها و مطالب آموزشی اختصاصی به کانال تلگرام وب سایت سخت افزار بپیوندید: telegram.me/sakhtafzarmag
من از ۲۸سالگی تا الان که۳۱سالمه به دلایلی تو شرایط بسیار پر استرسی زندگی میکنم و تو این مدت موهام خیلی زیاد سفید شدن..در صورتی که تو ژنتیک خونواده ما خانم ها به خصوص خیلی دیرموهاشون سفید میشه
واقعا استرس بدن آدمو نابود میکنه☹️
سلام
من کمتر دکتری دیدم که با اینترنت و کامپیوتر سر و کار داشته باشه.
همین که جنابعالی مطلبی را در اینترنت خوانده و به آن جواب میدهید جای تقدیر و تشکر دارد. امیدوارم که همهی دکترهای ما اینگونه شوند و فقط از صبح تا شب فقط داخل مطب ننشینند و از تکنولوژی عقب نمانند.
وقتی هیچ کدوم از شرایط زندگی سالم فراهم نیست بهتره اصلا بهش فکر نکرد!
یه غذای ناسالم رو بی خیال بخوری اثرش خیلی کمتره تا این که با فکر و خیال بخوریش!
همین طور بقیه مسائل
سلم; بله…ایشان با یک کامنت شخصی من که اصلا تجاوزی به حریم ایشان هم نیست دارند حرص می خورند!
سلام.ممنونم امیرجان از محبت همیشگی ات و حسن توجه شما. اگر جزئیات بیشتری خواستید; مخلصانه در خدمت حاضرم.
سلام. اکر مایل به بحث تخصصی در هر کدام از موارد ذکرشده هستید ;با کمال میل در خدمت شما هستم…بنده این افتخار را دارم که تکست هاریسون( و نه این چکیده هایی که شما می خوانید.) را چهارده بار عمیقا خوانده ام. درضمن از ادبیات یک پزشک بسیار بعید است که از جملاتی همچون “مشکلات خود رافرافکنی می کنید”; استفاده می کنید…درعین حال اینجا سایت عزیز سخت افزار است و قرار نیست که من مطالب پزشکی را بصورت تکست انگلیسی بنویسم; درآن صورت نه دیگران رغبتی برای خواندن دارند و نیز همین کار نوعی خودنمایی بی جهت حساب می شود.در هر صورت جنابعالی که بنده را به فرافکنی متهم کردید که از “نپختگی شماست”; هرجایی از هریسون که مغایر کلیات سخنان بنده است را مرقوم بفرمایید تا پاسخگو باشم.
واقعا هم همینطوره در مورد ریزش من بواقع حس کردم موقعیت های استرس زا میتونن آسیب جدی بزنن
همین حرص خوردن هم باعث سفیدی مو میمشه(الکی):smiley3:smiley3:smiley3
برای درمان افسردگی و استرس باید زد به خط بی خیالی !!!!!! :emoji4:emoji4:emoji4
موقعیکه هر ماجرایی کش نباید پیدا کند میشود جامعه ای مانند ایران …………………..
جناب سعید مداحی با سلام
نامبردن از لیست تمام بیماریهایی که گفتین ساده س ولی بدون رفرنس هیچ ارزشی ندارد. طبق نوشته هاریسون در مبحث گوارش هیچ رابطه ای بین پپتیک اولسر و مشکلات معدی ذکر شده در بالا با استرس موجود نیست یا اگر باشد در حد حدس و گمان و نه کلینیکال تریال است. بهترست گفته شود که استرس یکی از علل سفید شدن مو یا هرکدام از موارد فوق ست نه اینکه تمام علل را به این فاکتور نسبت داد بیماریهایی ذکر شده شما مولتی فاکتوریل هستند و اینطور قاطع صحبت کردن در علم پزشکی نشان از بی توجهی به سایر مسایل یا برون فکنی مشکل خودتان می باشد.
درود سعید جان :-bd:-bd واقعا واقعا لذت بردم از صحبت هاتون ممنون . حقیقت همینه و مردم کشور به شدت تحت استرس و فشارهای عصبی و ناراحتی های پی در پی هستند کیفیت پایین امکانات و رفاهی و تفریحی مردم باعث شده کلا افکار ها پریشون و ذهنیت ها فرسوده بشند که در واقع خود من هم که علاقه زیادی به مطالب پزشکی دارم به همین موضوع پی بردم که اصل سلامتی انسان از سفیدی مو گرفته تا انواع سرطان ها به چند عامل کلی مربوطه اول تغذیه سالم که نداریم دوم ذهن و روان سالم که شرایطش جور نمیشه و سوم فرهنگ زندگی که همه به خوبی میدونیم بهترین و سالم ترین فرهنگ زندگی توی کشور ایران بوده با توجه به تمدن 2500 ساله اش ولی افسوس که اون فرهنگ و شیوه ناب و اصیل از بین رفته . امیدوارم سال های رو به جلو مسولین و به خصوص خود مردم دقت بیشتری به این سه اصل داشته باشند
سلام. به شخصه (بعنوان یک پزشک) معتقدم که استرس, همه چیز را به هم میریزد و اصلا نیازی به اثبات و طی فرایند و آزمایش های پیچیده برای رسیدن به این مرحله نیست…به گفته یکی از دوستان روانپزشک من, ایرانیان کچل ترین و سفیدموترین مردم دنیا هستند!!! (ایشان سفرهای متعدد خارجی دارند.)/ ازطرفی استرس به تنهایی می تواند باعث ایجاد بسیاری از بیماریهای اتوایمیون و واسکولیت ها(التهاب عروق) و انواع درماتیت و بیماری پوستی شود; مضافا پوشیده نیست که استرس می تواند باعث شعله ورشدن بسیاری از بیماریها از جمله افزایش/کاهش فشارخون,تشدید نارسایی قلبی (chf) , بروز MI (سکته قلبی در زمینه فشارخون بالا,بیماری های ایسکمیک قلبی,آنژین پرینزمتال و حتی گاهی بدون علت مشخص شود که این مورد آخر را در پزشکی ایدیوپاتیک می نامیم و اتفاقا بیشتر در جوانان بروز می کند.)/ از طرفی استرس باعث تشدید دیسترس های(ناراحتی) گوارشی از دیس پپسی(سوء هاضمه) گرفته تا بروز گاستریت(ورم معده) و دئودنایتیس(ورم اثنی عشر) در حضور/غیاب میکروب h.pylori و حتی خونریزی های گوارشی با علتی ظاهرا نامعلوم گردد.استرس می تواند بسته به فرد وشرایط باعث افزایش/کاهش قند خون شود که بخصوص در دیابتی ها اصلا وضعیت خوبی نیست.استرس می تواند با مکانیسم های پیچیده باعث استئوپنی/استئوپروزیس(کاهش تراکم استخوان) شود که ذکرعلل آن خارج از حوصله است…بطور خلاصه, استرس می توان تمامی ارگان های بدن را بهم ریزد که نمی توانم به تک تک عناوین دراینجا اشاره کنم; ولی حداقل بدانید که استرس هر مشکل سوماتیک(جسمانی) را تشدید و شعله ور می کند.متاسفانه استرس در ما ایرانی ها بیداد می کند که به عوامل متعددی از قبیل کیفیت پایین مواد غذایی(منظور فرایند تولید و استفاده از مقادیر زیاد افزونیهای نامرغوب), سوء تغذیه,کمبود تحرک بدنی, استرس های شغلی و نبود امنیت کاری و مسائل فرهنگی و عادتی و غیره (علل بی شمار خاص کشور ما) اشاره کرد…بیاد دارم که دکتر مجد که در اوایل دهه هفتاد یکی از اساتید بنده بودند می گفت اگر من وزیر بهداشت بودم در آب تهران کپسول داکسپین می ریختم تا این ملت بخورند و کمی آرام شوند…بشخصه هم اعتقاد دارم(بر خلاف نظر غالب)که اکثر ایرانی جمعیت با توجه به شرایط نامناسب فعلی نیاز به یک داروی ضدافسردگی/ضد اضطراب یا سداتیو یا حتی یک داروی آنتی سایکوتیک دارند.در هر صورت اگر بخواهیم به مقوله استرس بپردازیم; بحث نا محدود است و فقط اینرا در نهایت اشاره کنم که طبق پیش بینی ها مشکلات اعصاب و روان تا چندسال آینده, بطور مستقیم یا غیر مستقیم شایعترین علل موربیدیتی/مورتالیتی(ناخوشی و مرگ ومیر) خواهند بود.اگر کسی سوال دارد درخدمت هستم; چون این مقوله سر دراز دارد.
الان دیگه موی همه سفید شده