گوشی های هوشمند جزئی جدایی ناپذیر از زندگی ما هستند و تصور زندگی بدون آنها برای بسیاری از ما میتواند دشوار باشد. در کنار این گوشی ها، تبلت ها قرار دارند که چند وقتی است در میان ما حضور یافته اند و با کنار زدن نت بوک ها توانستند جایگاه خوب و مستحکمی برای خود دست و پا کنند. هر یک از این محصولات در اموری خاص ایده آل هستند و به خوبی کار ما را راه اندازی میکنند و برخی از ما نیز هر دو دستگاه را در اختیار داریم تا بتوانیم از هر بابت برای انجام کارهای مختلف آماده باشیم.
مدتی پس از حضور تبلت ها و گوشی های هوشمند که به تدریج به ابعاد آنها افزوده میشد، محصولاتی به نام فبلت ارائه شدند که پرچمدار آنها نیز کمپانی سامسونگ است (البته همانطور که در ادامه اشاره خواهیم کرد سامسونگ اولین سازنده فبلت نبوده است). محصولاتی که همانطور که از نامشان پیداست قرار است هم تبلت باشند و هم گوشی و بتوانند نیاز هر دو کاربر را برآورده نمایند. اما آیا واقعاً همینطور است؟ یک فبلت میتواند هم تبلت و هم گوشی هوشمند باشد یا در واقع فبلت دستگاهی است که نمیتواند نقش هیچ کدام از این دستگاه ها را به درستی ایفا نماید؟ قبل از آنکه وارد این بحث شویم میخواهیم ببینیم گوشی هوشمند و تبلت چه جایگاهی در زندگی ما دارد و ما چه استفاده ای از آنها میکنیم. فبلت در برخورد با این نیاز ها چگونه پاسخ خواهد داد و آمارها درباره فبلت ها چه میگویند.
گوشی های هوشمند
اولین و مهمترین کاری که یک گوشی (فارغ از هوشمند بودن یا کودن بودن آن) باید انجام دهد برقراری ساده و سریع تماس و امکان پاسخگویی آسان به پیغام ها است. ما از گوی در خانه، محل کار، خیابان، پارک، فروشگاه اتوبوس، مترو و بسیاری از مکان های دیگر استفاده میکنیم و به همین خاطر انتظار داریم اولین کاری که باید با گوشی انجام شود به خوبی اجرا گردد. در مورد گوشی های هوشمند موارد دیگری نیز وارد بازی میشوند که در کارکرد و استقبال از آنها تاثیر گذار است. امکانات ارتباطی متعدد، دسترسی آسان به اینترنت، امکان نصب نرم افزار های مختلف و داشتن سخت افزاری مناسب برای اجرای سریع و راحت نرم افزارها، صفحه نمایشی بزرگتر برای مرور بهتر صفحات وب و تماشای عکسهایی که با دوربین گوشی گرفته اید و مهم تر از همه اینکه یک رابط کاربری مناسب و امکانات جانبی کافی برای استفاده هرچه بهتری، سریعتر و راحتتر از این امکانات جزو مواردی هستند که هر یک اهمیت خاصی در گوشی های هوشمند امروزی دارند.
عمر باتری نیز مسئله دیگری است که امروزه به فاکتوری مهم تبدیل شده و برخی مواقع جزو معضلات به شمار می آید! اگر زیاد از گوشی هوشمند پیشرفته استفاده میکنید حتماً میدانید که تقریباً هر روز (یا حداکثر یک روز در میان) باید آن را شارژ نمایید تا دچار مشکل نشوید. این مسئله باعث شده تا برخی افراد به سراغ باتری های ثانویه یا باتری های مسافرتی و قابل حمل روی بیاورند تا مبادا با مشکل اتمام باتری گوشی مواجه نشوند.
تبلت
تبلت به خوبی توانست نت بوک ها را از راه به در کرده و جای آنها را بگیرد. کسانی که میخواستند با خرید نت بوک روی مبل لم داده و با نت بوکشان (که به زحمت سعی میکردند آن را در دست نگه دارند) به مرور صفحات وب بپردازند و عکسهای آخرین مسافرت خود را تماشا کنند، حالا میتوانند وسیله ای بسیار سبک تر با عمر باتری بسیار بهتر و رابط کاربری آسان تر (شامل صفحه نمایش لمسی و بدون نیاز به درگیری با تنظیمات مختلف سیستم عامل و غیره) را در دست گرفته و در ضمن دستشان نیز دیرتر خسته شود!
صفحه نمایش بزرگ در تبلت ها باعث میشود تا مرور صفحات وب، خواندن کتاب، دیدن عکس و فیلم (و حتی انجام ویرایش روی آنها)، اجرای نرم افزار های مختلف و انجام امور کاری و اداری (نه در حد کارهای بسیار سنگین) به خوبی انجام شده و به دوست و همنشینی خوب برای کاربر تبدیل شود. کمی پس از ورود آیپد و سپس تبلت های اندرویدی نحوه استفاده از تبلت ها شکل مشخص تری به خود گرفت و بسیاری تبلت ها را خطری حتی برای نوت بوک ها دانستند! (در حالی که میدانیم در نهایت نوت بوک ها و کامپیوتر های دسکتاپ همچنان پابرجا باقی خواهند ماند).
تبلت ها در ابتدا در اندازه حدود 10 اینچ ارائه شدند و پس ورود تبلتهای 7 و حدود 8 اینچ مشاهده شد که ابعاد 7 و هشت اینچ بسیار کاربردی و پر طرفدار هستند (با این حال این مسئله چیزی از ارزش های یک تبلت 10 اینچی کم نمیکند). از نقطه ضعف های تبلت ها میتوان به امکانات ارتباطی آنها در حد یک گوشی هوشمند اشاره کرد و عدم امکان قرار دادن کارت حافظه یا حافظه فلش بخشی از انعطاف پذیری تبلت ها را کم میکند (برای داشتن این قابلیت یا باید به سراغ لوازم جانبی مختلف رفته و یا از تبلت های مجهز به پایه مخصوص همچون سری ترنسفورمر ایسوس استفاده نمود).
با تمام این اوصاف بازار تبلت ها آنقدر خوب بوده که سازندگان بسیاری به لطف Open Source بودن سیستم عامل اندروید به سراغ آن رفته و محصولات مختلفی به بازار عرضه کرده اند. با این حال از میان این محصولات تنها تعداد معدودی در رده تولیدات خوب قرار گرفته و توانسته اند به جایگاهی ماندگار دست یابند. قطعاً تبلت در جیب جای نمیگیرد اما وزن آن در مقایسه با نوت بوک و نت بوک باعث میشود تا جابجایی آن در کیف راحتتر باشد.
فبلت
گلکسی نوت اولین فبلت با اندازه 5.3 اینچ است که باعث شد نام فبلت در گوشه و کنار شنیده شود. البته پیش از آن وسایل هوشمند دیگری با ابعاد بزرگ وجود داشتند که شاید کمتر از نام فبلت برای آنها استفاده میشد و در ضمن تولیدات چندان موفقی نیز به شمار نمی آمدند (مانند Dell Streak با اندازه 5 اینچ). فروش یک میلیون گوشی گلکسی نوت در دو ماه و سپس پنج میلیون گلکسی نوت 2 در مدت زمان مشابه باعث شد تا نگاه ها به سوی این محصول با ابعاد و ویژگی های جدید جلب شده و رقبا نیز به فکر تولید محصولات مشابه باشند. قلم در محصولات نوت با دقت بالا و امکاناتی که دارد جزو ویژگی های منحصر به فرد به شمار می آید و میتواند بسیاری را برای خرید خود ترغیب کند (حالا اینکه این قلم چقدر به کار کاربر بیاید به خود او بستگی خواهد داشت).
Dell Streak با صفحه نمایش 5 اینچ
هموطن کره ای سامسونگ نیز رقیب این گوشی را با نسبت تصویری متفاوت از آنچه در میان گوشی های هوشمند اندرویدی ارائه کرد، اما در نهایت با استقبال مشابه روبرو نشد و در پایان سال حتی برخی از سایت ها لقب زشت ترین گوشی سال را به آن تقدیم کردند! این روند ادامه پیدا کرد و ناگهان سیل ارائه انواع فبلت ها بالا گرفت و امروزه با سری گوشی های سامسونگ گلکسی مگا، هواوی اسند میت، سونی اکسپریا زد اولترا، ال جی اپتیموس جی پرو و حتی محصولات جدید ایسوس روبرو هستیم که اکثراً ابعادی بیش از شش اینچ داشته و همگی بر این نکته اصرار دارند که در رده گوشی های هوشمند (و نه تبلت) قرار میگیرند. نگاهی به اندازه فبلت ها مسئله جالبی را نمایان میکند: 5.3، 5.5، 5.8، 6.1، 6.3 و 6.5 اینچ! از قرار چیزی همچون جنگ مگاپیکسل در دوربین های دیجیتال یا جنگ مگاهرتز در پردازنده های کامپیوتر اینبار در اندازه صفحه نمایش به راه افتاده و به این مسئله توجه نمیشود که وسایلی با این ابعاد به سختی در جیب شلوار (محلی که عموماً گوشی را قرار دارد) قرار میگیرند. مسئله دیگری که ابعاد بزرگ باعث به وجود آمدن آن میشود، نیاز به کار کردن با گوشی با دو دست است. حتی صفحه کلید های طراحی شده برای کار با یک دست نیز چندان مشکل گشا نیست و در نهایت باید از دو دست خود برای گوشی استفاده نمایید. اگر هم بخواهید فبلت را در کیف قرار دهید، باید حتماً به سراغ هندفری بلوتوث و یا حتی ساعت هوشمند بروند تا تماس ها را از دست ندهند (البته برای پاسخ به پیام های متنی باید باز هم گوشی را از کیف خارج کرد). در مقایسه با گوشی هوشمند، تماشای فایل های چند رسانه ای و خواندن متون در این دستگاه ها جزو موارد مثبت به شمار می آید و قطعاً هرچه صفحه نمایش بزرگتر باشد تجربه بهتری ارائه خواهد کرد. همچنین عمر باتری در تولیدات جدیدی که تجربه کار با آنها را داشتیم (گلکسی مگا و اسند میت) در مقایسه با یک گوشی هوشمند در سطح بهتری قرار میگیرد.
گلکسی مگا 6.3 در میان نکسوس 7 و گلکسی اس 4
فبلت قرار است یک تبلت نیز باشد، اما همچنان یک نکسوس 7 یا آیپد مینی تجربه بهتری از خواندن مطالب، مرور صفحات وب و امور مختلف دیگر را ارائه داده و باید اعتراف کرد یک فبلت نمیتواند جایگزین این تبلت ها شود (چه برسد به تبلت های بزرگتر) و امور مختلفی که از تبلت انتظار داریم را به درستی انجام دهد (این مسئله در زمانیکه تمام این وسایل با ابعاد مختلف را در اختیار داشته و بتوانید مدتی را با آنها سر کنید به خوبی دیده میشود).
نظرات و آمارهای مختلف
آمارها و پیش بینی های مختلفی درباره فبلتها ارائه شده است. موسسئه تحقیقاتی ABI Research اعلام کرده که انتظار میرود تا سال 2015 فروش فبلت ها به 208 میلیون دستگاه برسد. البته در این آمار دستگاه هایی با اندازه 4.6 تا 5.5 اینچ در گروه فبلت ها قرار گرفته اند. تحقیق جالب دیگری که توسط Viacom در سه ماهه اول 2012 صورت گرفته نشان میدهد برخلاف پرتابل بودن تبلتها، دارندگان تبلت در امریکا 74 درصد از زمان خود با تبلت را در خانه سپری میکنند.
کمپانی Flurry آمار دیگری از دستگاه های هوشمند ارائه کرده که ابعاد دستگاه بر حسب مدل دستگاهها، کاربران و فعال و دفعات استفاده را شامل می شود. در این آمار درصد استفاده از فبلت ها کمترین میزان را به خود اختصاص داده است.
آنها که آمدند، آنها که رفتند
در دنیای فناوری محصولات مختلفی وجود داشتند که در ابتدای ورود سر و صدای زیادی به پا کردند، اما وقوع یک اتفاق تازه باعث محو شدن آنها شد. نت بوک ها و PDA ها جزو این موارد هستند.
لپ تاپ هایی که عموماً در اندازه 10 اینچ تولید شدند که با قیمت مناسب باعث شدند افراد مختلفی آنها را خریداری کرده و در ابتدای ورود به بازار با استقبال خوبی مواجه شوند. اما پردازنده های ضعیف، مسئله توان مصرفی، ابعاد کوچک صفحه نمایش و صفحه کلید و موارد دیگر باعث شد تا نتوان به خوبی از این وسایل بهره گرفت. در نهایت به محض ورود تبلتها و در مدتی کوتاه، نت بوک ها با دنیای فناوری خداحافظی کردند.
PDA ها نیز موارد دیگری بودند که به سرعت توسط Smartphone ها با رابط کاربری ساده تر و سرراست تر جایگزین شدند. PDA ها تقریباً تمامی امکانات ارتباطی را در اختیار داشتند و صفحه نمایش بزرگ لمسی و قلم نیز از ویژگی های همیشگی آنها بود. اما رابط کاربری پیچیده (مخصوصاً نسخه های ویندوزی) باعث میشد تا هر کسی نتواند به سراغ آنها برود و با آن سر و کله بزند. گوشی های هوشمند به خوبی PDA ها را پس زدند و جایگاه این وسایل را از آن خود کردند. با نگاهی به این دو وسیله و اتفاقی که برای آنها افتاد میبینیم که نحوه تعامل با کاربر، راحتی استفاده، کاربرد و نوآوری در تولید محصولات شاید جزو مهمترین مواردی باشند که یک کاربر به آنها نیاز دارد و در ضمن باعث میشود تا کاربران جدید نیز جذب آن شوند. اما به نظر میرسد نوآوری حال حاضر کمپانی ها تنها ارائه محصولی با صفحه نمایش بزرگتر است تا لقب بزرگترین را از آن خود کرده و در ضمن ببینند کدام اندازه را کاربران بیشتر میپسندند (انگار دنیای موبایل در حال گذار از یک مرحله خودشناسی دوباره است!). به نظر میرسد این دنیا به یک نوآوری تازه احتیاج دارد تا نحوه تعامل کاربر با وسیله هوشمند را بهبود بخشد و تجربه ای لذت بخش تر در کار با این وسایل و انجام امور مختلف را ایجاد کند. آیا شما هم از دارندگان فبلت ها هستید؟ تجربه خود از کار با این محصولات را برای ما بنویسید و اینکه از کدام قابلیت فبلت خود بیشترین استفاده را کرده و کدام محدودیت برایتان آزار دهنده است. منتظر نظرات خوب شما هستیم.
با سلام.
اقایون من شدیدا گیج شدم …. از یه طرف دنبال یه چیزی میگردم که بتونم باهاش کارامو که با ورد و پاور پوینت هست انجام بدم. یه چیزی که بتونم وصل به دیتا کنم و ی طرف به عنوان گوشی هم ازش استفاده کنم …………… کسی هست بتونه کمکم کنه شدیدا نیاز دارمممممممممممممممم.
سلام دوست عزیزم
اگر کاربرد شما در این بخش است به نظرم خرید فبلت با سیستم عامل اندروید نیاز شما را به خوبی براورده می کند در این میان با در نظر گرفتن قیمت و امکانات سونی Z Ultra گزینه منطقی برای خرید خواهد بود.
من گلکسی نوت دارم. قبل از خریدش شک داشتم که میتونم سایز بزرگش رو تحمل کنم یا نه. ولی الان تنها چیزی که میتونم بگم اینه که با یه اسمارت فون معمولی نمیتونم کار کنم. اتفاقا قلم گوشی برای من بیشتر جنبه تفریحی داره تا کاربردی و دلیل علاقه من به این گوشی قلمش نیست! با اینکه یه کاور هم دورشه و قطرش بیشتر از پیش هم شده، ولی همیشه باهاش احساس راحتی میکنم. حتی برای راحتی در تایپ کردن، چون از کیبرد سواپ استفاده میکنم نیازی به کوچک کردن کیبورد هم ندارم. راحت بگم، از اینکه یه گوشی متفاوت دارم لذت میبرم. سایزش هم مورد پسندمه و اذیتم نمیکنه.
فبلت ها فقط به خاطر قلمی که روی آنها بود و امکان طراحی میداد طرفدار پیدا کرد که این هم به علت پشتیبانی نرم افزاری خوب و قلم کاربردی ارئه شده روی گلکسی نوت بود ولی الان می تونیم یه قلم بخریم+نرم افزار های مخصوص طراحی.
حال فبلت ها دیگه اون حس و حال اولیه رو دیگه ندارن،حداقل برای من که اولی بار توی بازار موبایل رفتم و باز هممیدونم که طرفدارای فبلت کم نیستن.
فبلت ها کارایی هیچکدومو از فون ها یا تبلت ها رو ندارن(در متن نیز اشاره شد.) و برای من کاملا بی مصرفن.
به نظر من کسی که مخواهد از اندروید استفاده کنه باید تبلت یا فون بخره که کار به در نظر گرفتن فاکتورها و انتظاراتی که داره میتونه انتخاب کنه.
در حال حاضر با ورود اسند میت و گلکسی مگا باید یک دسته بندی جدید هم اضافه کنیم، چون این محصولات نه قبلت هستند و نه تبلت.
ممنونم از تحلیل خوب آقای ولی زاده در این زمینه.