اگر یادتان باشد 1 ماه پیش خبری درباره ابر رایانه سیمرغ منتشر کردیم که در آن وزیر ارتباطات از استفاده ابر رایانه سیمرغ برای حل مشکلات کرونا تا اواخر سال 99 خبر داده بود. حال دوباره پیگیر این ابر رایانه شدیم و مشخص شد که این ابر رایانه هم مانند بسیاری از موارد دیگر، زمان بندی دقیقی برای بهره برداری ندارد. پس ابر رایانه سیمرغ چه شد ؟ آیا برنامهی مشخص و دقیقی برای آن تعیین شده یا خیر؟ برای جزئیات بیشتر با ما همراه باشید.
رییس دانشگاه صنعتی امیر کبیر در جدیدترین اظهارات خود بیان کرد که ابر رایانه سیمرغ از برنامهها عقب نیست و تا پایان اردیبهشت ماه 1400 رونمایی خواهد شد. اما آنطور که وزیر محترم ارتباطات اعلام کرده بود، این ابر رایانه باید تا اسفند 99 به بهره برداری میرسید. حال چه شده که تاریخ رونمایی آن ۲ ماه به تاخیر افتاده و آیا امیدی به آن هست یا نه؟ رییس دانشگاه امیر کبیر در پاسخ به این سوال بیان کرد: “زمان بندی دقیقی برای افتتاح این ابر رایانه در اواخر سال 99 در نظر گرفته نشده بود و با توجه به اهمیتی که این پروژه برای ما دارد، نیازمند زمان است.”
پس ابر رایانه سیمرغ چه شد ؟
او با تاکید بر پیچیدگی ساخت ابر رایانه و کارهایی که در حال انجام است خاطرنشان کرد:” این پروژه از زمان بندیهای ما عقب نیست و فاز آزمایشی آن تا پایان اردیبهشت ماه امسال و یا حداکثر تا ابتدای خرداد رونمایی خواهد شد.” طبق گفته ایشان ابر رایانه سیمرغ زیر ساختهای لازم برای فعالیت در حوزههای هوش مصنوعی و کلان دادهها و اینترنت اشیاء را فراهم خواهد کرد. طبق برآوردهای ایشان، پروژه راه اندازی ابر رایانه سیمرغ با توجه به همه گیری و محدودیتهای دوران کرونا به خوبی پیش رفته است و دانشمندان ایرانی به صورت شبانه روزی در حال فعالیت بر روی آن هستند.
وی در ادامه بیانات خود اظهار داشت: ” این ابر رایانه یکی از عوامل مهم زیر ساختهای اطلاعاتی کشور است که با بهره گرفتن از سیستمهای سریع و فوق سریع، پردازشهای بسیار بالا را انجام خواهد داد. سرمایهگذار اصلی این پروژه نیز وزارت ارتباطات است و زمان بندی دقیق آن توسط این وزارت خانه اعلام خواهد شد.”
دی ماه سال 99، خبرگزاری مهر به نقل از وزارت ارتباطات اعلام کرد که ابر رایانه سیمرغ یکی از پروژههای کلان و استراتژیک کشور است که با ظرفیت 160 تریلیون عملیات پردازش در یک ثانیه، در بهمن 99 به بهره برداری خواهد رسید. اما با گذشت زمان، تاریخ رونمایی آن به تاخیر خورد. بعد از اینکه پروژه در بهمن 99 تحویل داده نشد، رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت که ابر رایانه سیمرغ با توان 160 ترافلاپس برای ارائه خدمات پردازشی به دانشگاهها و مراکز پژوهشی تا پایان سال به بهره برداری میرسد.
ابر رایانه سیمرغ در صورت بهره برداری، با ظرفیت پردازشی حدود ۱۶۰ ترافلاپس (۱۶۰ تریلیون عملیات پردازش در یک ثانیه) و عملیات توسعه تا مقیاس پتافلاپس یا ۱۰ به توان ۱۵ (یک میلیون میلیارد محاسبه در یک ثانیه) در رده ۵۰۰ سوپرکامپیوتر برتر دنیا قرار میگیرد.
البته که ما امیدواریم وعدههای مسئولین محقق شود و این جهش خیره کننده برای کشور رقم بخورد. اما با نیم نگاهی به وعدههای گذشته مسئولین (چه درباره همین ابر رایانه و چه درباره تولید واکسن کرونا) حق بدهید که در باور کردن این مسئله کمی شک داشته باشیم. نمیدانیم که قول و قرارهای مسئولین را باور کنیم یا به تاخیر افتادنهای تکراری را؟
هر وقت کرونا یاب ( در قابلمه ) کارکرد این هم کارمیکنه
سلام جناب جمشیدی عزیز.
در این مقالهء شما , طریق انصاف رعایت شده بود.
خدا خیرتان بده.
بله , مسئولین باید جوابگو باشند.
160ترافلاپس ک میشه ی ریگ ماینینگ فکر کنم اشتباه تایپی ی.البته من ک ب همین 160ترافلاپسم چشمم اب نمیخوره.
160 ترافلاپس!!! با این قدرت پردازش اسمشو گذاشتم ابر رایانه؟ واقعا مردومو گلابی فرض کردن
فکر کنم پتا فلاپس هست چون شنیدم فعلا تعدادی V100 داره.
این سیمرغ شون اندازه کفتر چایی هم کارایی نداره😂