شاپرک با ارسال نامهای به شرکتهای پرداخت یار از اجباری شدن دریافت ای نماد برای کسب و کارهای اینترنتی خبر داده است. این موضوع هم میتواند نکات مثبت و هم منفی با خود به همراه داشته باشد. با ما همراه باشید با جزئیات بیشتر این خبر.
مدیران کسب و کارهای مجازی امروز نامهای را با امضای مدیرعامل شاپرک در شبکههای اجتماعی منتشر کردند. در این نامه همانطور که در ادامه مشاهده خواهید کرد، مدیرعامل شاپرک عنوان کرده که “پیرو مذاکرات انجام شده با نمایندگان شرکتهای پرداختیار” از ماه مرداد ماه در زمان ثبت اطلاعات پذیرندگان جدید در سامانه جامع شاپرک، ضمن اعتبارسنجی وضعیت نماد اعتماد الکترونیکی، انطباق هویت پذیرنده با اطلاعات ثبت شده مالک نماد اعتماد الکترونیکی نیز بررسی میشود و از تخصیص پایانه به موارد نامنطبق جلوگیری خواهد شد.
دلیل اجباری شدن دریافت ای نماد
سید کاظم دهقان در نامه خود خطاب به شرکتهای پرداختیار، “مبارزه با پولشویی و نظر به تکالیف ابلاغی منتهی به نامه بانک مرکزی” را دلیل این تصمیم عنوان کرده است.
تصمیم به اجباری شدن دریافت ای نماد در حالی اتخاذ شده که چندی پیش رئیس کمیسیون پرداخت انجمن فین تک در نامهای خطاب به معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی نسبت به اهمیت این موضوع و عواقب جدی آن، هشدار داده و گفته است که دریافت مجوز صرفا به شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت محدود شود. در بخشی از این نامه گفته شده “در صورتیکه بانک مرکزی شرکتهای پرداخت یار را با تعریف شرکتهای ارائه دهنده، یکسان شناسایی نماید، شرکتهای پرداخت خواستار اعمال کلیه مستنداتی خواهند بود که پیش از این به شرکتهای ارائه دهنده پرداخت اجازه عمل داده است و به تبع آن، مجوز فعالیت این شرکتها نیز به جای تفاهم نامه منعقده با شاپرک، میبایست توسط بانک مرکزی صادر شود”.
ظاهراً انجمن فینتک در نظر دارد با طرح شکایتی در دیوان عدالت اداری نسبت به ابلاغ این دستورالعمل، شکایت و اجرایی شدن آن را متوقف کند. از سویی دیگر تصمیم دارد با طرح شکایتی دیگر به شورای رقابت نسبت به توقف صدور مجوز برای شرکتهای PSP اعتراض کند.
مزایا و معایب لزوم دریافت نماد اعتماد الکترونیک
وجود نماد اعتماد الکترونیک برای سایتهای فروشگاهی یک از مواردی است که عموما در کاربران در زمان خرید حس اعتماد ایجاد میکند. هرچند که موارد بیشماری از کلاهبرداری با وجود داشتن ای نماد و یا برعکس آن وجود داشته، با این حال، باید قبول کنیم که بودن آن در فروشگاههای آنلاین بهتر از نبودش است.
اما نکته تأمل برانگیزی که در این قانونگذاری جدید وجود دارد اینست که فروشگاههای اینترنتی که در شبکههای اجتماعی و پیامرسانهایی مانند اینستاگرام و تلگرام فعالیت میکنند، بخش بزرگی از مشتریان پرداختیارها به حساب میآیند. این فروشگاهها با ارائه درگاه پرداخت رسمی و قابل پیگیری به کاربران، خیال آنها را تا حدی از بابت خرید اینترنتی مطمئن میکنند. اما حالا با قانون اجباری شدن دریافت ای نماد و از آنجاییکه صفحههای اینستاگرامی امکان دریافت چنین مجوزی را (حداقل در حال حاضر) ندارند، شرایط پیچیدهتر خواهد شد.
پرداختیارها حالا یا باید با پذیرش قانون جدید بخش بزرگی از مشتریان جدید خود را از دست بدهند و یا باید با زیر پا گذاشتن قانون کماکان به مشترکین بدون ای نماد سرویسدهی کنند. در صورتیکه پرداختیارها بخواهند از قانون جدید تبعیت کنند، فروشگاههای اینترنتی دایر در اینستاگرام و تلگرام احتمالاً مجبور خواهند بود از روشهایی مانند کارت به کارت و یا گزینههای دیگر که اطمینان زیادی برای کاربران به همراه نخواهند داشت استفاده کنند. میتوان پیشبینی کرد که این جایگزینی هم تبعات منفی برای مشاغل مجازی به همراه خواهد داشت.
نظر شما در خصوص اجباری شدن دریافت ای نماد برای کسب و کارهای مجازی نیست؟ آیا به نظر شما این موضوع تأثیری در روند بازار خواهد داشت؟ اگر پاسخ شما مثبت است، این تأثیر بیشتر از نوع مثبت خواهد بود یا منفی؟
دیدگاهتان را بنویسید