شبکه های اجتماعی پدیده های عصر نوین ارتباطات هستند. این پلتفرم ها مزایا و معایب متعددی دارند و به همین نسبت دارای موافقان سرسخت و مخالفین جدی نیز می باشند. بسیاری از محققین عقیده دارند شبکه های اجتماعی فضایی برای رهایی کاربران از تنش های زندگی روزمره فراهم می کنند و آنها را در یافتن دوستان بیشتر و بیان آزادانه تر احساسات خود یاری می نمایند. در طرف مقابل نیز افراد زیادی وجود دارند که به عقیده آنها درگیر شدن بسیار زیاد کاربران با شبکه های اجتماعی باعث بروز ناهنجاری های فردی و اجتماعی در رفتار و شخصیت کاربران می شود و آنها را از داشتن تعاملات واقعی با انسان های واقعی دور می کند. در هر حال به نظر می رسد تحقیقات درباره جنبه های مختلف حضور در شبکه های اجتماعی و از جمله محبوب ترین آنها یعنی فیسبوک، توییتر و اینستاگرام همچنان ادامه داشته باشد.
پس از آنکه محققین اعلام کردند موفق شده اند با بررسی و تحلیل توییت های کاربران در توییتر و پست های آنان در فیسبوک به برخی از ویژگی های شخصیتی آنها پی ببرند، این بار نوبت به دیگر پلتفرم محبوب این روزهای جهان یعنی اینستاگرام رسیده که کاربران آن زیر ذره بین کارشناسان قرار گیرند. تحقیقاتی که اخیرا توسط گروهی از دانشمندان دانشگاه های هاروارد و ورمونت انجام شده و نتایج آن نیز در ژورنال EPJ Data Science به چاپ رسیده نشان می دهند تصاویری که کاربران در اینستاگرام به اشتراک می گذارند ویژگی های جالبی از لایه های درونی شخصیتی آنها را مشخص می کند. در این تحقیق بیش از 43000 عکس به اشتراک گذاشته شده در اینستاگرام توسط 166 کاربر که 71 نفر از آنها دارای سابقه افسردگی بوده اند مورد بررسی قرار گرفتند.
این تصاویر به وسیله الگوریتم های هوش مصنوعی مورد از لحاظ روشنایی تصویر، شدت نور و رنگ ها، فیلترهای به کار رفته و وجود چهره افراد در آنها مطالعه شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد افرادی با پیش زمینه یا استعداد افسردگی تصاویر بیشتری نسبت به کاربران عادی در اینستاگرام به اشتراک می گذارند. همچنین آنها تمایل دارند تصاویری با جلوه آبی یا تیره و خاکستری منتشر کنند. همچنین این کاربران از فیلترهای کمتری برای تصاویر خود استفاده می کنند و در صورت به کارگیری فیلترها نیز تمایل بیشتری به استفاده از فیلتر Inkwell دارند که باعث سیاه و سفید شدن تصاویر می گردد. همچنین تصاویر به اشتراک گذاشته شده توسط این کاربران دارای چهره افراد کمتری نسبت به کاربران عادی می باشند اما بیشتر عکس های آنها دارای تصویر یک فرد است. در طرف مقابل کاربران عادی از تصاویری با رنگ های شاد بیشتر استفاده می کنند و افراد بیشتری در عکس های آنها حضور دارند که می تواند نشان دهنده تعامل بیشتر این افراد با دنیای واقعی و محیط پیرامون خود باشد. فیلتر مورد علاقه کاربران بدون سابقه افسردگی Valencia است که باعث روشن تر و شفاف تر شدن تصاویر می شود.
با این وجود نمی توان نتایج به دست آمده را به همه کاربران شبکه اجتماعی اینستاگرام تعمیم داد. افرادی که در این بررسی حضور داشته اند دارای برخی پارامترهای خاص بودند که از جمله آنها می توان به تمایل برای به اشتراک گذاشتن همه تصاویر منتشر شده در اینستاگرام با تیم تحقیقاتی، فعالیت در اینستاگرام و البته برای گروهی از آنها سابقه افسردگی اشاره کرد. در هر صورت این دانشمندان معتقدند تحقیقات مشابه می توانند در نهایت به یافتن راهی برای نظارت پزشکی بر افراد آسیب پذیر و پیگیری روند درمان افسردگی منجر شوند.
و هزاران کار مخفیانه که ما ازش خبر نداریم. 😀