یکی از قطعات مهم، و شاید بهتر است بگوییم حیاتی ترین قطعه کامپیوتر، پاور است. اگرچه پیشرفت فن آوری در طی سالیان گذشته در بسیاری از قطعات کامپیوتر مشهودتر بوده است؛ اما پاور، همواره کمترین تغییر را نسبت به دیگر قطعات تجربه کرده است.
البته در تمام این سالها، شرکتهای سازنده پاور تلاش کردهاند تا با افزایش ثبات ریلی و کیفیت کامپوننتهای محصولات خود، تا جای ممکن منبع تغذیه کامپیوتر را، حتی به شکل حاشیهای به روز کنند. اضافه کردن حالت Fanless، چسباندن نمایشگر، کنترلر، اضافه کردن نورپردازی، سیستم مانیتورینگ دیجیتال، حتی بلوتوث و ….، همه تلاشهایی بودند تا پاور را تا جای ممکن، حتی به ظاهر به روز نگه دارند. در این میان سازندگان مادربرد و کارت گرافیک نیز همواره تلاش داشتهاند تا محصولات جدید خود را در حداکثر سازگاری با پاورهای موجود تولید کنند.
همگان میدانند که پاور قطعهای است که معمولا سالهای سال با کاربر میماند و برخلاف مادربرد و کارت گرافیک، خیلی دیرتر به مرحله ارتقا میرسد. اما اکنون به نظر میرسد، امکان حفظ سازگاری ساختار پاورهای فعلی با سخت افزارهای روز امکان پذیر نیست.
از این رو، شرکت اینتل، 2 استاندارد جدید برای پاور تعریف کرده است. یکی استاندارد ATX12V 3.0 مخصوص عموم پاور های دسکتاپ، و دیگری استاندارد ATX12VO 2.0 مخصوص پاور های مورد استفاده در سیستم های پیش ساخته Pre-Built. با این مقدمه، به سراغ تشریح این استاندارد ها و خصوصیاتشان می رویم.
چرا به پاورهای جدید نیاز است؟
شاید 3 دلیل عمده را بتوان به عنوان موتور محرک ایجاد تغییر و پذیرش آن بر شمرد. اولین و مهمترین دلیل، شرکت اینتل است. شرکت اینتل بیش از 20 سال است که استانداردهای لازم برای سازگاری کیس، پاور و دیگر سخت افزارها را به شرکتها دیکته میکند، و این استانداردها را تحت نظام هماهنگی به نام Advanced Technology eXtended که به شکل مخفف ATX مینامند، از سال 1995 مدام به روز کرده است.
تولید کنندگان سخت افزار، نیازمندیهای فیزیکی و تغذیه محصولات خود را همواره مطابق با جدیدترین نسخه پذیرفته شده ATX اینتل سازگار میکنند؛ اکنون شرکت اینتل در آخرین به روز رسانی خود، نسخه ATX12V 3.0 را معرفی کرده است، در نتیجه سازندگان سخت افزار کامپیوتر، شامل تولید کنندگان پاور، موظف به پیروی هستند. تغییرات کمابیش گسترده ای در ATX12V 3.0 بوجود آمده تا پاورهای جدید آماده پذیرایی از مدرن ترین سخت افزارهای آینده دنیا شوند. به این تغییرات جلوتر اشاره خواهیم کرد.
اما در کنار این استاندارد جدید ATX12 3.0، اینتل یک استاندارد دیگر تحت عنوان ATX12VO 2.0 را هم برای سیستمهای پیش ساخته (Pre-built) عرضه کرده است. دو حرف 12VO در انتهای استاندارد ATX12VO مخفف 12Volt-ONLY است و مخصوص پاورهایی است که فقط خروجی تک ریل 12 ولت دارند. این پاور ها مخصوص سیستم هایی است که بخش از مدار مبدل DC-DC پاور، به روی مادربرد انتقال یافته است.
شرکت اینتل از سال 2019 پیگیر اعمال استاندارد جدید ATX12VO بوده است تا ساختار پاور هرچه بیشتر ساده سازی شود. با توجه به اینکه اکثر پاورهای مدرن دنیا از تک ریل 12 ولت برای تامین ریلهای ثانویه 3.3 و 5 ولت در درون خود بهره میبرند، اینتل به دنبال این موضوع بود که شرکتهای مادربرد سازی را مجبور به پذیرش نصب مبدل DC-DC در سطح مادربرد کند، تا پاور تنها یک خروجی 12 ولت داشته باشد و مادربرد مسئولیت تبدیل آن به ولتاژهای ثانویه را بر عهده گیرد.
بدین ترتیب دیگر نیاز به کابل برق ضخیم 24 پین مادربرد از بین میرود و تنها میتوان با یک کابل جدید 10 پین پاور را به مادربرد وصل کرد. شرکتهای مادربرد ساز، تا امروز بشدت در برابر این خواسته مقاومت کردند، اما اکنون به نظر میرسد، این مقاومت حداقل در سیستمهای پیش ساخته شکسته شده و با پذیرش ATX12VO 2.0 توسط شرکت MSI و به کارگیری آن در سیستمهای پیش ساخته ای مانند MSI MPG Trident AS 12th و یا MSI Creator P100A 12th کم کم شاهد این تغییر عمده نیز خواهیم بود.
دلیل دوم برای تولید پاورهای جدید با استاندارد ATX12VO 2.0، شرایطی است که کمیسیون انرژی ایالت کالیفرنیا، برای مصرف بهینه الکتریسیته تعیین کرده است. این کمیسیون در ایالت کالیفرنیا برای تجهیزات برقی که در آن ایالت به فروش میرسند، قوانین سخت گیرانه ای را برای مصرف بهینه انرژی وضع کرده است، که با توجه به آنها، تنها تجهیزات الکترونیکی، شامل قطعات کامپیوتر، قادر به فروش در آن ایالت میباشند که استانداردهای تعیین شده این کمیسیون را برای مصرف بهینه رعایت کنند.
از آنجایی که Silicon Valley محل استقرار تمام شرکتهای فن آوری در کالیفرنیاست، الزامات این کمیسیون مورد توجه ویژه تولید کنندگان کامپیوتر است تا با رعایت آن بتوانند محصولات خود را به راحتی در کالیفرنیا به فروش رسانند. این الزامات شامل تعیین میزان مصرف پاور و قطعات کامپیوتر، در حالت بیکاری، خواب، آماده به کار و خاموشی است. برای رعایت این استانداردها اینتل شرایط سخت گیرانه تری را در استاندارد ATX12VO 2.0 پاورها در نظر گرفته است. بقیه دنیا نیز، در توفیقی اجباری به لطف تصمیمات این کمیسیون در آن ایالت، از این مواهب آن بهرهمند خواهند شد.
دلیل سوم نیاز به پاورهای جدید، شرکت Nvidia است. دو سال پیش انویدیا با معرفی گرافیکهای سری RTX 3000، یک کانکتور 12 پین جدید به عنوان کابل تغذیه مدلهای رفرنس معرفی کرد. از آنجایی که شرکت اینتل مرجع تغییر فیزیکی کانکتورها است و نه انویدیا، شرکای AIB انویدیا هیچ کدام از آن کابل 12 پین انویدیا پیروی نکردند و تمامی کارت گرافیکهای سری 3000 که توسط شرکای انویدیا ساخته شد، همچنان از کانکتورهای استاندارد PCI Express هشت پین برای تغذیه کارتها استفاده کردند. ناگفته نماند عدم استفاده از کانکتور 12 پین انویدیا، به اسم حفظ سازگاری با پاورهای حاضر در دنیا تمام شد. اما دلیل اصلی آن، فقدان پاورهایی بود که مجهز به این نوع کانکتور باشند.
شکل ظاهری یک کانکتور، مسئله بزرگی نیست. مطلب قابل تامل در رابطه با تغذیه کارتهای سری 3000 انویدیا، بحث Spikeهایی بود که در کارت گرافیکهای رده بالا مانند RTX 3080 و RTX 3090 خود را نشان میداد. منظور از Power Spike (یا Power Excursion به قول اینتل)، افزایش لحظه ای مصرف این کارتها (در حد میکرو ثانیه) بیش از استاندارد اسمی توان مصرفی آنها است. به عبارت دیگر، کارت گرافیکی که TDP برابر 320 وات داشت، تحت لود کامل، هر از گاهی Spikeهایی بیش از این میزان مصرف را تجربه میکرد. طوری که اگر پاور شما توانایی مدیریت چنین افزایش مصرفی را نداشته باشد، سیستم محافظت در برابر افزایش توان بیش از استاندارد (OPP) پاور وارد عمل شده و سیستم را خاموش میکند.
گزارشهای متعددی از خاموش شدن دفعه ای سیستم در لود کامل با کارتهای 3080 و 3090 دیده شده که همگی نشان از عدم توانایی پاور در هندل کردن Spikeهای لحظه ای را نشان میدهد. صد البته دوستانی که پاورهای درست و حسابی یک کیلو واتی داشتند، با چنین معضلاتی کمتر مواجه بودند؛ اما همینکه این مشکل با برخی پاورها وجود داشت، نشان از نیاز به تغییر در استاندارد پاور بود.
مسئله ی سوم، که اهمیت آن کمتر از دو مورد فوق نیست، کارت گرافیک RTX 3090 Ti است که انویدیا برای تولید این کارت، در عمل مجبور به اعمال تغییرات عمده در طراحی فنی تغذیه آن شد. تولید RTX 3090 Ti، دو وجه داشت. یکی میزان مصرف این کارت بود که در ابتدا بر اساس طراحی اولیه 3090Ti قرار بود 600 وات مصرف داشته باشد. مسئله دوم مهار حرارت آن بود.
هر کابل 8 پین PCIe گرافیک، قادر به تامین 150 وات است. سه کابل 8 پین میتواند تا 450 وات برق مورد نیاز برای کارت گرافیک را تامین کند. خود کارت گرافیک نیز از طریق اسلات PCIe مادربرد میتواند تا 75 وات نیاز خود را تامین کند. جمع اینها میشود 525 وات که همچنان تا 600 وات مورد نیاز برای 3090Ti فاصله است.
از این رو انویدیا بر آن شد تا از سوکت جدیدی تحت عنوان 4+12 پین استفاده کند. این کانکتور – که بعدها تحت نام تبلیغاتی کابل PCIe Gen.5 معروف شد – قادر به تامین 600 وات توان مورد نیاز بود. (کمی جلوتر در مورد آن بیشتر خواهیم گفت).
مسئله ای که انویدیا به آن توجه نکرده بود، فقدان پاوری بود که چنین کانکتوری داشته باشد. خیلیها به این فکر کردند که با مبدل و اتصال 4 کابل 8 پین، معضل نبود پاور مجهز به کابل 4+12 پین را برطرف کنند، اما ایراد کار آنجا بود که تغذیه کارت گرافیک 3090Ti محدود به 600 وات نیست و اگر شما Spikeهای لحظه ای سری 3000 را هم به مسئله اضافه کنید، صحبت سر میزان مصرفی فراتر از اینهاست که – حتی ممکن است پاورهای 1.2KW هم برای کنترل و مدیریت این اسپایکها در بمانند.
مطلب بعدی که فشار زیادی به انویدیا وارد کرد، دشواری مدیریت توان حرارتی 600 وات در سطح برد PCB کوچکی به سایز یک کارت گرافیک بود. به نظر میرسد خنک کردن کارتی با توان 600 وات صرفا از طریق واتر کولینگ میسر باشد. این دو دلیل باعث شد انویدیا در یک عقب نشینی، مجددا 3090Ti جدیدی طراحی کند که میزان مصرف آن 450W باشد و بتوان با پاورهای فعلی و کانکتورهای استاندارد PCIe از آن استفاده کرد.
با کاهش میزان مصرف 3090Ti، صورت مسئله پاک شد، اما معضل اصلی همچنان سر جایش باقی بود! در حال حاضر پاوری در دنیا وجود ندارد که کابل 4+12 پین داشته باشد، و قادر به مدیریت Spikeهای لحظه ای بیش از 600 وات برای کارت گرافیک باشد. پس باید هر چه زودتر به فکر تولید پاورهای جدید بود. علی الخصوص آنکه، انویدیا در تابستان قرار است گرافیکهای سری RTX 4000 را معرفی کند، که توان مصرفی 600 واتی دارند. بنابراین باید تا پیش از تابستان، پاورهای جدید، در دسترس عموم قرار گیرند.
استاندارد جدید ATX12V v3.0 برای پاور
این استاندارد ضامن عملکرد طبیعی سیستم و سازگاری کامل با تمامی سخت افزارهای جدید است. بنابراین در صورتی که در آینده نزدیک تصمیم به خرید سیستم دارید، میبایستی حواس خود را جمع کنید و پاور مناسب و جدیدی برای آن خریداری کنید تا بتوانید حداکثر سازگاری، کارایی و حداقل مصرف برق را با قطعات جدید تجربه کنید. تغییرات نسخه سوم ATX12V شامل تغییرات در طراحی فنی و استاندارد مصرف بهینه بالاتر برای سازگاری با حالتهای مصرف کم Alternative Low Power Modes (ALPM) سیستم است.
تغییرات عمده در پاورهای جدید مجهز به این استاندارد شامل:
- اضافه شدن کانکتور 16 پین با نام فنی 12VHPWR معروف به کانکتور 4+12 پین یا کابل برقی که در تبلیغات پاور به آن کابل برق PCIe Gen.5 گفته میشود، برای تغذیه کارت گرافیک. این کابل تا 600 وات خروجی دارد.
- کابل کانکتور 12VHPWR بر اساس توانمندی پاور باید دارای لیبل حداکثر واتیج قابل پشتیبانی باشد.
- تمام پاورهای بالای 450W میبایستی حتما مجهز به کابل برق 12VHPWR باشند.
- پاور باید از طریق 4 پین کانکتور 12VHPWR قادر به گزارش حداکثر توانایی خود به کارت گرافیک باشد و بر اساس آن محدودیت تغذیه را تعیین کند.
- پاورهای کامپیوتر میبایستی بدون خرابی قادر به تحمل 175.200 مرتبه روشن و خاموش شدن در سال باشند (به طور متوسط روزانه 480 بار خاموش و روشن شدن).
- میزان مصرف بهینه در حالت کم باری، بیش از 60% برای 10 وات و یا 2% از حداکثر ظرفیت ریل. میزان مصرف بهینه بالای %70 پیشنهاد میشود.
- تحمل افزایش توان برای Spikeهای لحظه ای تا 2 برابر میزان توان اسمی پاور برای مدت 100 میکروثانیه در 10% چرخه کاری
- افزایش سرعت پاسخدهی پاور به لودهای گذرا (2.5 تا 5 برابر بیشتر در ریل 12 ولت)
- خروجی ریل 12 ولت میتواند به 12.2 ولت افزایش داشته باشد تا مدیریت افت ولتاژ احتمالی در این ریل راحت تر صورت پذیرد.
- مجاز شمردن نوسان بیشتر در ریل 12 ولت با سقف دامنه %5+ و یا کف دامنه %8- در اتصالات کابل PCIe و سقف %5+ و کف %7- در سایر اتصالات.
- تغییر در سرعت سیگنال Power On به طوری که اجازه پاسخدهی سریعتر به حالت بیدار باش سیستم را بدهد. حتی در زمانی که ریلهای پاور تحت هیچ باری نباشند و یا در حالتی مابین این دو.
- تغییرات در مصرف بهینه و طراحی پیش نیاز در بخش Alternative Low Power Modes (ALPM) که تا پیش از این تحت عنوان Alternative Sleep Modes از آن نام برده میشد.
- در نامگذاری پاور باید نوع تایمینگ T1 و T3 مشخص باشد.
- استاندارد جدید شرکت Cybenetics، در کنار استاندارد 80Plus، برای پاور به رسمیت شناخته میشود.
کانکتور جدید 12VHPWR گرافیک
وجه مشترک دو استاندارد ATX12V 3.0 و ATX12VO 2.0 این کانکتور جدید است که کمی در مورد آن بیشتر توضیح خواهیم داد. این کانکتور مجموعا 16 پین دارد و در مارکتینگ به نام کانکتور برق PCIe Gen.5 نیز مشهور است. در این کانکتور 12 پین در بالا و 4 پین در پایین دارد. از نظر توانمندی، کانکتور 12VHPWR میتواند در صورت نیاز تا 600 وات را برای کارت گرافیک تامین کند.
بر اساس استاندارد جدید اینتل، شرکت تولید کننده پاور میبایستی حداکثر توان اسمی این کانکتور را بر روی آن درج کند. لازم به ذکر است ضخامت کابلهای 12 پین این کانکتور میبایستی حداقل 16AWG باشد و ضخامت کابل 4 پین زیر آن برابر 28AWG.
4 پین در زیر این کانکتور، وظیفه ارسال سیگنال به پاور و در نتیجه مجاز شمردن کارت گرافیک برای مصرف بیشتر را بر عهده دارند. پاور و کارت گرافیک از طریق 2 پین از این 4 پین، وضعیت یکدیگر را به هم اعلام میکنند و پاور در هر وضعیت سیستم، میزان مشخصی از نیرو را برای کارت گرافیک تامین میکند.
تغییرات در تغذیه PCI Express
برخی از مسائل عمده ای که در بخش تغذیه قطعات توسط کابلهای برق PCIe در پاورهای جدید تغییر کرده اند:
- مجاز شمردن افزایش توان مصرفی قطعات مانند کارت گرافیک، بسیار بالاتر از میزان توان اسمی آنها.
- مجاز شمردن حداکثر میزان توان خروجی برای هر کارت توسعه (گرافیک) به 600 وات و حتی بالاتر.
- اضافه شدن شاخه (ریل) جدید 48 ولت به پاور. (برای پاورهای غیر از کلاس کاربری)
- وجود دو نوع کابل جدید 4+12 پین در پاور، یکی 12VHPWR که از ریل 12 ولت تغذیه میکند و حداکثر توان آن 600 وات است. و نوع دیگر به نام 48VHPWR که از ریل جدید 48 ولت تغذیه میشود و حداکثر توان 600 واتی دارد. این نوع کابل 48 ولتی نیز به مانند برادر 12 ولتی خود، دارای 4 پین اضافی در زیر کانکتور است تا ارتباط بین کارت گرافیک با پاور در تمام حالات سیستم حفظ شود.
کابل جدید 48 ولتی 48VHPWR که در استاندارد PCIe CEM 5.0 از آن نام برده شده است، برای مصارف صنعتی استفاده خواهد شد. بنابراین فعلا در سطح کلاس کاربری یا Mainstream از آن خبری نیست و اجباری در مجهز کردن پاورهای عادی به آن وجود ندارد.
مجاز شمردن حداکثر میزان توان خروجی برای هر کارت توسعه به 600 وات فقط در صورتی است که از کابل جدید 12VHPWR استفاده شود. در غیر این صورت استاندارد قبلی 300 واتی برای هر کارت توسعه همچنان برای کابلهای PCIe سابق حفظ شده است.
نکته قابل تامل در این میان عدم امکان استفاده از پاورهای قدیمی برای تامین 600 وات کابل جدید 12VHPWR است. چرا که حتی اگر شما از مبدل استفاده کنید، محدودیت ذاتی پاورهای قدیمی، چه در بحث محدودیت حداکثر توان مجاز 300 واتی برای هر کارت توسعه، و چه در بحث مدیریت Spikeها تا 300 وات فراتر از میزان مصرف، آنها را ناتوان از تغذیه صحیح کارت گرافیکهای جدید خواهد کرد. پس حتی فکر استفاده از مبدل را هم نکنید.
اینتل چند رده بندی کلی برای حداکثر پاور مورد نیاز سیستم انجام داده است. برای مثال، در آخرین ردیف، اگر کارت گرافیک 600 وات مصرف داشته باشد، و پردازنده 300 وات (مثلا Core i9 باشد)، و مابقی سیستم هم 300 وات مصرف داشته باشد، شما برای چنین سیستمی به حداقل یک پاور 1200W نیاز خواهید داشت.
اما داستان به این راحتی نیست چون باید توان خروجی پاور بیش از اینها باشد.
تاب آوری Power Spikes، فراتر از توان اسمی
این بخش، از جمله مهمترین تغییرات در پاورهای نسل آینده است. بر اساس استاندارد جدید ATX 3.0، یک پاور باید بتواند تا 2 برابر توان اسمی خود را برای مدت محدودی تامین کند. البته برای سیستمهای رده پایین، مثلا برای پاور سیستمی که تا 450W مصرف دارد، این موضوع مشکل خاصی نیست چون قطعات آن ذاتا نیازی به توان بالاتر از این ندارند. اما، اگر مصرف سیستم بالای 450W باشد، بر اساس استاندارد جدید، این پاور باید بتواند تا 2 برابر میزان توان مصرفی را در مدت 100 میکرو ثانیه (در 10% چرخه کاری) تامین کند.
بنابراین سیستم محافظتی OPP در پاورهای جدید باید اجازه مصرف تا 2 برابر میزان توان پاور را در این مدت زمان بدهد، و فقط در صورتی که این شدت از مصرف بیش از زمان مورد نظر ادامه پیدا کرد، وارد عمل شده و برای محافظت پاور را شات داوون کند.
در چنین شرایطی، یک پاور 1000 واتی، باید بتواند یک مرتبه (در صورت نیاز) تا 2000 وات نیرو را به مدت 100 میکرو ثانیه تامین کند، پس از این مدت زمان، دوباره به حالت استاندارد تولید 1000 وات بازگردد و پس از طی مدت 900 میکروثانیه، مجددا باید بتواند برای 100 میکروثانیه 2000 وات تولید کند. یک پاور مجهز به استاندارد ATX 3.0 باید بتواند این چرخه را دائم تکرار کند.
با این توصیف، پاورهای نسل آینده در عمل باید از قطعات و کامپوننتهایی استفاده کنند که تا 2 برابر توان اسمی پاور را بتوانند مدیریت و تامین کنند. اما آنچه که حفظ این استاندارد را دشوار میکند، نه تولید دو برابری توان اسمی، بلکه بازی و نوسانات سیستم در بازه بین 1000 تا 2000 وات است.
برای مثال در جدول فوق که برای استاندارد یک پاور 1000 واتی نمونه آمده است، افزایشهای دفعه ای مصرف در رنجهای میانی جدول مانند 1800W، 1600W است که علی الظاهر پاور باید بتواند مدت بیشتری آنها را تحمل کند.
در حال حاضر قریب به اتفاق چیپهای مانیتورینگ ولتاژ، سرعت عمل کافی برای مدیریت 100 میکروثانیه ای را ندارند. از آن بدتر اینکه، این چیپ ها امکان حفظ این میزان بار اضافی را برای مدت طولانی اصلا ندارند. بنابراین باید طراحی فنی پاور را به کلی عوض کرد تا استانداردهای مورد نظر اینتل رعایت شوند.
تغییر در رگلاتوری ریلهای پاور
رگلاتوری جدید (حد نوسان کف و سقف) استاندارد ریلهای مختلف پاور را در جدول فوق مشاهده میکنید.
کف حداقل میزان قابل قبول در ریل 12 ولت از %5- به %7- کاهش یافته است، بنابراین پاورهای جدید مجاز هستند با دامنه نوسان بیشتر تا حداقل 11.2 ولت را برای شاخه 12 ولت خود (به هنگام لود) فراهم کنند. از طرف دیگر اینتل برای مقابله با شرایط سخت، امکان افزایش ولتاژ ریل 12 ولت را به 12.2 ولت داده است.
وضعیت حداکثر توان و دامنه نوسان ریل 12 ولت در کانکتورهای PCIe و 12VHPWR تا %8- مجاز دانسته شده است.
تغییرات در تایمینگ پاور
در بخش فوق، تایمینگ پاورهای قدیمیدر ستون Legacy Timing نمایان است، که بر اساس تغییرات جدید، پاورها میبایستی ستون Required را برای ایجاد تغییرات در هر بخش مد نظر قرار دهند و همچنین حالات استراحت سیستم تحت عنوان ALPM را نیز اعمال کنند.
بنابر دستور اینتل، پاورهای جدید باید در مورد تایمینگ در برچسب مشخصات خود، اطلاعات کافی را قرار دهند تا سازندگان مادربرد بتوانند سیستم را بر اساس تایمینگ پاور، بهینه کنند.
پذیرش استاندارد لابراتوار Cybenetics
در کنار استاندارد های مصرف بهینه موسسه 80Plus، اینتل استاندارد یک شرکت دیگر به نام Cybenetics را برای سنجش کیفیت پاورها به رسمیت پذیرفته است. شرکت Cybenetics دارای مجهز ترین لابراتوارهای جهان برای سنجش و تست پاور است و بسیاری از بررسیهای آنلاین حرفه ای پاور را انجام میدهد. این شرکت پس از بررسی، استانداردهای مخصوص به خود را برای بخشهای مختلف پاور ارائه میدهد. بنابراین این نشان را به خاطر داشته باشید که از این به بعد، بیشتر در موردشان خواهیم دید و شنید.
در پایان امیدوارم، این مقاله یک دید کلی نسبت به اهمیت پاورهای نسل جدید، غیر قابل استفاده بودن پاور های قدیمی (فعلی) در آینده، و تشریح دو استاندارد ATX12V 3.0 و ATX12VO 2.0 به شما داده باشد. همچنین با توضیح مفصلی که در رابطه با کابل برق جدید PCIe Gen.5 داده شد، امیدوارم تمامی ابهامات پیرامون آن برطرف شده باشد.
آنچه که مسلم است، در آینده برای سیستمهای High End که از پردازندههای i9/R9 استفاده میکنند، و اگر فقط یک کارت گرافیک 600 واتی داشته باشند، خیلی طبیعی و عادی خواهد بود که شاهد استفاده از پاورهایی با توان 1.6KW و یا حتی 2KW باشیم.
باسلام. ممنون. خیلی عالی و جامع و مفید بود. اما برای من یه مورد مبهمه. من هیچوقت از کارت گرافیک xx70 و xx80 و جدیدا هم که xx90 اومده استفاده نمیکم. سراغ هر نسلی از کارتهای انویدیا برم از xx60 استفاده میکنم. آیا موارد بالا فقط شامل حال کارتهای گرافیک رده بالایی مثل xx80 و xx90 انویدیا (و موارد مشابه ای ام دی) خواهد بود یا اینکه شامل حال کارتهای گرافیک کم مصرف تر هم خواهد شد؟
ممنون
سلام آقا آرمین
خسته نباشی. واقعا مفید مود مطالب.
فقط یه سوال دارم
من می خوام جدیدا یه پاور بخرم چون نیاز سیستممو برطرف نمیکنه.
می خواستم راگ استریکس 850 وات بگیرم تا اینکه خبر این پاور های جدید رو خوندم
والا نمیدونم الان چی کار کنم. آقا آرمین به نظر شما چه پاور بخرم برای سیستمم؟ صبر کنم یا از همین قدیمیا بخرم؟
سیستمم خم اینه
MB. Rog strix z490e
I7 10700k
Ram 16
Rx570 4gb
چند تا هم فن و یه هارد 2 ترا
و یه ssd
خیلی ممنون میشم راهنماییم کنید
آقا محمد امین عزیز،
هنوز که پاور های ATX12V 3.0 وارد بازار نشدند. بر فرض وارد بازار هم بشوند، برای استفاده گرافیک های جدید نسل آینده خواهند بود مثل RTX 4080.
شما هر زمان تصمیم گرفتی RTX 4080 تهیه کنی، اون زمان پاور جدید ATX12V 3.0 هم میخری.
فعلا با همین سیستمی که داری پاور ROG Strix 850W عالیه. همونو بگیر.
خیلی ممنون
جالبه بالاتر از تیتانیوم دیاموند هست که تا حالا هیچ جا ندیدم 🙂
سلام جناب ابیشی وقتتون. بهترین برند پاور بنظرتون کدومه؟ چون چندتا برند خوب داریم مثل ایسوس، کولرمستر و…
هیچکی بهتر از شما نمیتونه جواب این سوال رو بده چون زیاد رو پاور سوخت دادین😅
سلام آقا بهنام عزیز، تقریبا همه ی برند ها پاور خوب و بد دارند، مدل پاور و سازنده اش OEM مهمتر از برند پاوره، برای همین ممکنه برند پاور کورسیر باشه، ولی خازن هاش دسته سوم چینی باشن. مدل ها اهمیت دارند، نه برند.
مهمترین فاکتور برای تشخیص پاور خوب – مثل اکثر قطعات – قیمته 🙂
درست ترین تحلیل کلی (تعصب فقط روی برند اشتباهه) ✌️
که اینطور ممنونم 🙏
یعنی میتونم بگم اینتل کمر ای ام دی رو شکست اینتل با لودر از روی شرکت الکی ای ام دی رد شد
بخاب
بسیار مقاله خوبی بود. بخش Certificate اگر واقعا روی پاور بزنن، راحت تر میشه خرید کرد دیگه لازم نیست حتماً حتما بگردیم دنبال Review ها
وقتی ارباب اینتل کاری رو انجام میده مگه کسی جرات مخالفت باهاشو داره(صد البته که کارشم واقعا درسته)
باشد بیشین
عالی
درود بر شما
مقاله ای بی نهایت مفید
سپاسگزارم
ممنون از آقای ابیشی عزیز
توضیحات جامع و کامل و ساختار متن عالی بود
دست مریزاد
اینتل شاه بازار