احتمالا تا به حال با خبر شده اید که امشب، جمعه 5 مرداد ماه 97، قرار است طولانی ترین ماه گرفتگی قرن رخ دهد و از شانس بسیار خوب ما، کشور ایران درست در منطقه ای قرار گرفته که می توان تمام جزئیات این رویداد تاریخی را به صورت کامل در آن مشاهده کرد. به احتمال بسیار فراوان این تنها شانس ما برای دیدن یک ماه گرفتگی کامل در طول زندگی خواهد بود و در نتیجه بهتر است تحت هیچ شرایطی یکی از بزرگترین اتفاقات علمی تاریخ را از دست ندهید. خوشبختانه جدول های زمانی بسیار خوبی برای راهنمایی ساعت دقیق هر بخش از این ماه گرفتگی منتشر شده که با استفاده از آنها می توانید برنامه ریزی مناسبی برای امشب داشته باشد.
ماه گرفتگی پنجم مرداد از نوع “گرفت کامل” خواهد بود و علاوه بر ایران و خاورمیانه، برخی از مناطق آمریکای جنوبی، اروپا، آفریقا و استرالیا نیز می توانند بخش هایی از این ماه گرفتگی را مشاهده کنند. بر اساس اطلاعات نجومی موجود از ابتدای قرن بیست و یکم تا به حال 17 ماه گرفتگی کامل بر روی زمین مشاهده شده که تا پایان این قرن به 85 عدد خواهد رسید. از طرفی به گفته مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران این ماه گرفتگی با مدت 103 دقیقه طولانی ترین ماه گرفتگی قرن خواهد بود. البته در سال 1408 هم یک ماه گرفتگی طولانی دیگر به مدت 102 دقیقه رخ خواهد داد که به دلیل غروب ماه در آسمان این بخش از کره زمین در ایران قابل مشاهده نخواهد بود. آن طور که منابع علمی بین المللی اعلام کرده اند، آغاز گرفت نیم سایه در ماه گرفتگی امشب از ساعت 21:44 به وقت ایران خواهد بود و گرفت جزئی از 22:54 دقیقه اتفاق می افتد. سپس در ساعت 00:00 (دقیقا 12 نیمه شب یا صفر بامداد) گرفتگی کلی آغاز می شود و در ساعت 00:51 (پنجاه و یک دقیقه بامداد) به اوج خود می رسد. پایان گرفتگی کلی نیز ساعت 1:43 دقیقه شب خواهد بود و به تدریج، تا ساعت 2:49 گرفت جزئی نیز به پایان می رسد و در نهایت در ساعت 3:58 بزرگترین ماه گرفتگی قرن بیست و یکم پایان می یابد.
با توجه به این جدول، پیشنهاد می کنیم حتی در صورتی که نمی توانید از ابتدا این ماه گرفتگی تاریخی را دنبال کنید، بین ساعت های 00:00 تا 1 بامداد را به هیچ عنوان از دست ندهید. چنین اتفاقی احتمالا تنها یک بار در زندگی هر فردی رخ خواهد داد.
دیدگاهتان را بنویسید