دو روز پیش رئیس سازمان پدافند غیرعامل در مصاحبه ای اعلام کرده بود که کمترین حمایت از شبکه های پیام رسان داخلی صورت نگرفته است و در طبقه نهم ساختمان دیتاسنتر مرکز امام خمینی سرورهایی که برای تلگرام بوده، حالا در اختیار هاتگرام و طلاگرام قرار گرفته است، در صورتی که میشد آنها را به سروش اختصاص دهند. در همین راستا روابط عمومی وزارت ارتباطات امروز با ارسال دعوتنامه ای از رسانه ها خواست تا از مرکز مخابراتی امام خمینی بازدید کنند. در این دعوتنامه آمده است که پیرو اظهارات مطرح شده در رسانه ها مبنی بر استقرار سرورهای هات گرام و تلگرام طلایی در طبقه نهم شرکت ارتباطات زیرساخت، از رسانه ها دعوت می شود برای بازدید از این مرکز امروز دوشنبه ساعت ۱۴ در ساختمان زیرساخت امام خمینی حضور یابند.
آذری جهرمی، وزیر ارتباطات نیز در این رابطه اینگونه واکنش نشان داد:
برخی یک بار می گویند سرور در طبقه نهم است، یک بار میگویند اینترنتش را وزارت ارتباطات تامین می کند. خوب، همه اینترنت کشور را ما تامین میکنیم. نمیشود حرفهای بی ربط بزنیم و صحبتهایی مطرح کنیم که مبنایی نداشته باشد. ما هم معتقدیم باید حمایت شوند و این کار را هم کردهایم. مرجع قضاوت در این خصوص هم مرکز ملی فضای مجازی است. کسی که مدام می رود مصاحبه می کند خودش بگوید در راستای حمایت از پیام رسانهای بومی چه کار کرده؟ نمی شود که مدام مطالبه کنیم و حرف بزنیم و بگوییم لنگش کن، فضای جامعه این تیپی است.
روز گذشته سرانجام بازید از طبقه نهم زیرساخت در حضور تعدادی از رسانه ها و عکاسان برگزار شد. در این بازدید امکان مشاهده 11 طبقه دیگر این ساختمان وجود نداشت. سهراب آغ بیات، مدیرکل کنترل و هماهنگی مدیریت شبکه شرکت ارتباطات زیرساخت در توضیحات خود اعلام کرد که طور کلی این طبقه مربوط به بخش نگهداری سوئیچ های ارتباطات تلفنی بین شهری و بین المللی است و به بیان دیگر مسیریابی مکالمات خارج از کشور از این طبقه پشتیبانی می شود. او با تاکید براینکه اینجا مرکز حساس تلفن و مربوط به ارتباطات است و ورود به هر طبقه اش نیازمند مجوز است، افزود: سردار جلالی فقط طبقه نهم را ادعا کردند؛ اگر طبقه دیگری را نیز هر یک از مسئولان و رسانه ها ادعا دارند بگویند آنهم برای بازدید در خدمتتان هستیم.آغ بیات در پاسخ به اینکه ممکن است سرورهای مدنظر در طبقات دیگر این ساختمان مستقر شده باشند، گفت:
اصلا همچنین چیزی وجود ندارد. موضوع مورد اشاره در طبقه ۹ مرکز امام بوده است که ما می گوییم در این طبقه، تنها تجهیزات سوئیچ تلفنی نصب است. در طبقه هشتم هم اینچنین چیزی نیست. در کل این ساختمان بحث، بحث تجهیزات زیرساختی کشور است؛ سرورهای طلاگرام و هاتگرام که عنوان می شود، متعلق به شرکت ارتباطات زیرساخت نیست.
او اعلام کرد که سرورهای پیام رسان های بومی در سایت خودشان نگهداری و تنها ارتباطات آنها، توسط زیرساخت ساپورت می شود و نگهداری تجهیزات آنها به ما ربطی ندارد. زیرساخت ارتباطات، این شبکه ها را پشتیبانی می کند و آنها برای ارائه خدمات، تجهیزاتشان را در سالنهای زیرساخت می گذارند. آغ بیات در خصوص امکان استقرار سرورهای تلگرام در این ساختمان اظهار بی اطلاعی کرد و گفت هیچ مرجع رسمی تاکنون موضوع استقرار سرورهای تلگرام در ایران را تأیید نکرده است.
به گزارش خبرگزاری مهر وی در پاسخ به سوال دیگری که آیا کلا در این ساختمان سروری وجود ندارد اینگونه پاسخ داد:
ببینید بحثی که شده طبقه نهم بود که ما در این زمینه در خدمت شما هستیم. شاید سرور هم وجود داشته اما سروری که مدنظر است وجود خارجی و تاییدیه رسمی از نظر زیرساخت ندارد.
در این بازدید جمال هادیان مدیر روابط عمومی نیز در خصوص مطالبه اصحاب رسانه برای بازدید از سایر قسمتهای این مرکز مخابراتی و اخبار مربوط به انتقال سرورهای تلگرام تاکید کرد: خیلی چیزها گفته می شود اما واقعیت این است که شما هم اکنون در طبقه ۹ ساختمان امام هستید و دقیقا با تجهیزاتی که اینجا نصب هست آشنا می شوید و خدماتی که ما از طریق این تجهیزات به کشور ارائه می کنیم را ملاحظه می کنید.اگر سوالات دیگری دارید مرجع دیگر و روسا و مسئولان دیگری باید در یک کنفرانس خبری توضیح بدهند. ما یک کنفرانس خبری نگذاشتیم. فقط گفتیم این ادعا که شده صحت ندارد.
اینکه وزارت ارتباطات فقط امکان بازدید از طبقه نهم را ممکن کرد، این شائبه را همچنان در ذهن نگه داشت که ممکن است سرور نسخه های فارسی تلگرام در سایر طبقات این ساختمان و یا سایر ساختمانهای مرتبط با این وزارتخانه باشد. اما حداقل چیزی که با این بازدید مشخص شد این بود که ادعای نگهداری سرورهای هاتگرام و تلگرام طلایی در طبقه نهم این ساختمان بی اساس بوده است.
سلام. این بازدید به درخواست ريیس سازمان پدافند غیر عامل نبود؛ بلکه خود وزیر پیش دستی کرد و درپی ادعای نامبرده، واکنش نشان داده و بلافاصله خبرنگاران را برای بازدید و اثبات بی اساس بودن این حرف، دعوت نمود.