انتخاب برترین جنگنده های جهان همواره یکی از پر هیاهو و البته طرفدار ترین مباحث نظامی است که پای تکنولوژی نیز در میان است.بسیاری از مجموعه های معتبر جهانی همواره در حال بروز رسانی انتخاب خود هستند و از جمله آنها می توان به مجموعه معتبر Military Today و Aircraftcompare اشاره کرد.انتخاب های این مجموعه ها عمدتا بر اساس فناوری های به کار رفته،قابلیت های پناهنکاری،رادار،توانایی انجام عملیات و مانورهای مختلف،تسلیحات قابل حمل،کارنامه،گاها هزینه تولید،موتورها،کامپیوتر و سخت افزار و…مواردی از این دست تنظیم می گردد.
از آنجایی که اینبار مقداری اختلاف نظر در انتخاب های این دو مجموعه دیده می شود،تصمیم به معرفی 10 جنگنده برتر جهان بر اساس هر دو لیست گرفته ایم.به عبارت ساده تر یک میکس از انتخاب های هر دو مجموعه را در این مطلب معرفی خواهیم کرد.با ما همراه باشید.
F-22 Raptor
اولین جنگنده مشترک در تمامی لیست ها،شکارچی درنده آمریکایی است. به اعتقاد بسیاری از فعالان این رشته،F-22 پیشرفته ترین جنگنده جهان است.F-22 یک جنگنده پنهانکار چند منظوره و تولید کشور آمریکا است.این جنگنده از خانواده نسل پنجم است و توان درگیری با اهداف زمینی و هوایی را به صورت همزمان داراست.لاکهید مارتین این جنگنده را در سال 2005 رونمایی کرده و برخی از قابلیت های تخصصی آن همچنان محرمانه است.تا کنون 187 عدد از F-22 ها تولید شده است که به دلیل عدم نیاز به تعداد بیشتر،تولید آن متوقف شده است.(این چیزی است که آمریکا اعلام کرده است و احتمال تولید آن به به صورت سری وجود دارد).آمریکا علاقه چندانی به صادرات این جنگنده ندارد و به جای آن F-35 را به متحدان خود پیشنهاد داده است.حتی پیشنهاد اسرائیل به منظور خرید آن با پاسخ منفی روبرو شده است. در تست های انجام شده،بسیاری از رادارهای هوایی و زمینی جهان قادر به تشخیص این جنگنده نبوده اند و F-22 یک خطر جدی برای دسته های پروازی است.سامانه های بسیار پیشرفته الکترونیکی،کارهای خلبان را بسیار ساده کرده است. این هواپیما اولین تجربه جنگی خود را در سال ۲۰۱۴ در جریان حمله علیه نیروهای داعش در عراق و سوریه به دست آورد. از اف-۲۲ در این حملات برای شلیک بمبهای هزار پوندی هدایت جیپیاس به مواضع داعش در نزدیکی سد تشرین استفاده شده اما مأموریت اصلی این هواپیما استفاده از اویونیک پیشرفتهٔ خود برای مأموریتهای جاسوسی، پایش و مراقبت و شناسایی است. موتورهای بکار رفته در این هواپیما قابلیت کنترل دمای گاز خروجی برای کاهش خط اثر حرارتی دارد که مشابه این تکنولوژی فقط در بمب افکن رادارگریز بی-2 اسپیریت بکار رفته است و حتی جنگنده نسل پنجمی سوخو پک فا هم دارای این تکنولوژی پیچیده نیست.
F/A-18E/F Super Hornet
وئینگ اف/ای-۱۸ئی/اف سوپر هورنت یک جنگنده مافوق صوت و چندمنظوره ناونشین/آفند زمینی است. اف/ای-۱۸ئی مدل تک سرنشینه و اف/ای-۱۸اف مدل دو سرنشینه میباشند و این دو مدل، مدلهای بزرگتر و پیشرفتهتر اف/ای-۱۸سی و دی هورنت است. این جنگنده توسط شرکت مکدانل داگلاس برای نیروی دریایی آمریکا طراحی شده و در سال ۱۹۹۵ اولین پرواز خود را انجام داد. در ۱۹۹۷ پس از ادغام شرکت مکدانل داگلاس در بوئینگ وارد خط تولید شده و از ۱۹۹۹ وارد خدمت رسمی در نیروی دریایی ایالات متحده شد. از سال ۲۰۰۶ میلادی با خروج جنگنده رهگیر اف-۱۴ تامکت جایگزین این جنگنده شد و در کنار اف-۱۸ هورنت در این نیرو به عنوان جنگنده چندمنظوره نیروی دریایی مشغول به خدمت است. سوپر هورنت میتواند ۱۷٫۷۵۰ پاوند (۸۰۳۲ کیلوگرم) مهمات را در ۱۱ مقر خارجی حمل تسلیحات بارگذاری نماید. این جنگنده دارای راداری مخصوص کار در همه نوع شرائط آب و هوایی است که دارای توانایی رهگیری اهداف هوایی و سیستمی جهت افزایش دقت در پرتاب بمبهای عادی یا هدایت شوندهاست. دو محل بارگذاری در نوک بالها، چهار مقر در زیر بالها برای حمل سوخت یا مهمات هوا به زمین و دو مقر در زیر بدنه و نزدیک دماغهٔ هواپیما جهت نصب موشکهای هوا به هوای اسپارو یا غلافهای شناسایی و یک محل در مرکز بدنه برای حمل مخازن سوخت یا تسلیحات هوا به زمین است. ضمن اینکه یک مسلسل ۲۰ میلی متری از نوع M۶۱ A۱ Vulcan در نوک هواپیما تعبیه شدهاست.این جنگنده نسخه توانمند و سریعتر تام کت است.
Dassault Rafale
داسو رافال هواپیمای جنگنده دوموتوره چندمنظوره فرانسوی است که توسط شرکت هوانوردی داسو طراحی شده و ساخته میشود. داسو این هواپیما را جنگندهای همهمنظوره با قابلیت پنهانکاری نسبی توصیف کرده که قادر است همزمان وظایفی همچون برتری هوایی، بمباران اهداف زمینی، شناسایی و مأموریتهای بازدارندگی اتمی را ایفا کند. نخستین پیشنمونه رافال در سال ۱۹۸۶ پرواز کرد اما کاهش بودجه پروژه در پایان جنگ سرد به تأخیر زیاد در اتمام این پروژه منجر شد و نهایتاً این جنگنده در سال ۲۰۰۱ در نیروی هوایی و نیروی دریایی فرانسه عملیاتی شد. اسو رافال در سه مدل تولید میشود: مدل B که ۲ کابین است و مخصوص نیروی هوایی، مدل C که تک کابین و باز مخصوص نیروی هوایی است و مدل M که تک کابین و مخصوص نیروی دریایی و ناوهواپیمابر است. رافال مثل نزدیکترین همتای خود یوروفایتر تایفون، جت جنگندهای با بال دلتا، کانارد و بدون دم است اما از یوروفایتر کوچکتر و سبکتر و چابک تر است. این جنگنده با توجه به اندازه کوچکش قادر است بدون داشتن بال تاشو بر روی ناوهای هواپیمابر حمل شود. رافال با وجود اندازه کوچک توانایی حمل میزان سنگینی مهمات را دارد. وزن خالی مدل C آن ۹٬۵۰۰ کیلوگرم و وزن مدل M که ناونشین ۱۰٬۱۹۶ کیلوگرم است اما قادر است با حداکثر ۲۲٬۲۰۰ کیلوگرم وزن از زمین برخیزد. ضمن اینکه شرکت داسو امیدوار است این میزان را تا حدود ۲۵ تن ارتقاء دهد. در واقع رافال بدون مهمات و سوخت حدود ۱٫۵ تن از اف-۱۶سی سبکتر است اما میتواند با ۴٫۵ تن وزن بیشتر از زمین برخیزد. این توانایی باعث میشود تا رافال بتواند ۹٫۵ تن انواع بمب و موشک یا سوخت خارجی و ۴٬۷۰۰ کیلوگرم سوخت داخلی را حمل کند. این جت جنگنده بالمثلثی با دو مخزن سوخت خارجی رهاشونده قادر است عملیاتهای ضربتی در عمق ۱۸۵۲ کیلومتری خاک دشمن را حتی با داشتن موشکهای سنگین هوابهسطح و موشکهای هوابههوا به انجام رساند.
Sukhoi Su-35
کمپانی سوخو رقیب اصلی میگ است.SU-35 یک جنگنده پیشرفته روسی است که از وزن نسبتا بالایی برخوردار است.نخستین پرواز این جنگنده به سال 1988 بازمیگردد.در سال 2010 یک خط جدید برای یک نمونه پیشرفته از این جنگنده با نام SU-35S در روسیه افتتاح شد.SU-35 یک جنگنده تک سرنشین و دو موتوره است که از ادوات ارتباطی پیشرفته ایی برخوردار است.SU-35 به کشورهایی مانند برزیل،هند و کره جنوبی پیشنهاد شده است.اطلاعات دقیقی از عملیات های این جنگنده در دست نیست. سوخو-۳۵بیام توسط سازنده آن به عنوان نسل ++۴ هواپیماهای جنگنده طبقهبندی شدهاست.
F15 Silent Eagle
اف-۱۵ ایگل (عقاب) جنگنده آمریکایی است که برای برتری هوائی به سفارش دولت آمریکا (برای نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا و گارد ملی هوائی) طراحی و ساخته شدهاست. این هواپیما را شرکت مکدانل-داگلاس که اکنون بخشی از شرکت بوئینگ است میساخت. اف-۱۵ جنگنده اصلی آمریکا برای مراقبت از مرزهای هوائی این کشور است. .عربستان تعداد زیادی از جنگنده های F-15 در انواع مختلف را در اختیار دارد.اسکادران های F-15 عربستان در کنار جنگنده های F-16،نیروی هوایی این کشور را به خوبی مدرن ساخته اند.نسخه سایلنت دارای ویژگی های بسیار زیادی است.برای کاهش سطح مقطع راداری در Silent Eagle برخی از تسلیحات را درون بدنه جاسازی کردند. تمامی مدل های اف۱۵ دارای یک جایگاه زیر هر بال است که البته جایگاه سه شعبه است ولی یک جایگاه بیشتر در سایلنت ایگل توان حمل تسلیحات زیر بال را افزایش میدهد. همچنین این جنگنده توان حمل تمامی غلاف های موجود چون اسنایپر،لیتینیگ و همچنین سامانه تصویر بردار حرارتی چشم شاهین را دارد . اگر سایلنت ایگل مجهز به مخازن سوخت تطبیقی کنار بدنه باشد دارای برد انتقالی بیش از ۵۵۰۰ کیلومتر است ولی بدون انها دارای برد ۳۹۰۰ کیلومتر است.این پرنده به چندین کشور پیشنهاد شد. اول کره جنوبی و ژاپن بود که هر دو ایگل(ژاپن) و استریک ایگل(کره جنوبی) را در خدمت داشتند ولی در نهایت هر دو اف۳۵ را برگزیدند. عربستان نیز این جنگنده را بررسی کرد ولی در نهایت F-15SA نسخه پیشرفته استریک ایگل را انتخاب کرد . در حال حاظر سایلنت ایگل هیچ سفارشی ندارد و اگر وضعیت مثل چندین سال پیش ، پیش رود ممکن است به تاریخ بپیوندد.
F16 Fighting Falcon
این جنگنده تولید کمپانی جنرال داینامیک است و از یک موتور استفاده میکند.کاربردهای F-16 برتری هوایی و رهگیری است.از سال 1976 که تولید F-16 آغاز گشت،بیش از 4500 فروند از آن ساخته شده است.این جنگنده توانایی مناسب برای شرایط آب و هوایی مختلف داشته و در اختیار بیش از 25 کشور جهان است.نمونه های بسیار زیادی از این جنگنده تولید شده است که برخی از آنان مجهز به سامانه های پیشرفته هستند.F-16 یک جنگنده سبک،چند منظوره و ارزان قیمت است.برخی از منابع معتقد هستند که 15% از کل جنگنده های جهان را F-16 ها تشکیل میدهند. نیروی هوایی شاهنشاهی ایران در بین سالهای ۱۹۷۶ و ۱۹۷۷ سفارش خرید ۳۰۰ فروند از این جنگنده را به شرکت جنرال داینامیکس ابلاغ کرد که با موافقت طرف آمریکایی مراحل اولیه این معامله نیز انجام گرفت. ولی بعد از انقلاب این سفارش و تقریبا تمام خریدهای نظامی ایران از آمریکا لغو شد.
MiG-31
میگ-۳۱ ، یک هواپیمای رهگیر مافوق صوت است که توسط شرکت میکویان در شوروی به عنوان جایگزین جنگنده میگ-۲۵ فاکسبت ساخته شد. دفتر طراحی میکویان این جنگنده را بر اساس میگ-۲۵ طراحی کردهاست. میگ-۳۱ اولین پرواز خود را در سال ۱۹۷۵ انجام داد و از سال ۱۹۸۲ وارد خدمت فعال نظامی در ارتش شوروی شد و تا زمان فروپاشی شوروی، پیشرفتهترین هواپیمای رهگیر این کشور بود. میگ ۳۱ تواناترین هواپیمای رهگیر دفاع هوایی روسهاست که قابلیت درگیری همزمان با چندین هدف را دارد. رادار نیرومند زاسلون اسبیآی-۱۶ مهمترین عامل تاثیرگذاری میگ-۳۱ است که در زمان خود قویترین رادار جنگنده دنیا محسوب میشد. موتور جدید سولویف دی-۳۰اف۶ هم موجب شده بود تا برد عملیاتی و پارامترهای پروازی اصلی این هواپیما در مقایسه با میگ-۲۵ ارتقا پیدا کند. بدنه و بالهای آن هم از میگ-۲۵ قویتر بود و توانایی پرواز مافوق صوت در ارتفاع پایین را دارد. دو موتور توربوفن دی-۳۰اف۶ با نیروی گشتاور ۱۵۲ کیلونیوتن امکان رسیدن به سرعت ۱٬۲۳ ماخ در ارتفاع پایین و ۲٬۸۳ ماخ در ارتفاع بالا را به این هواپیما میدهند. از نظر قوای محرکه امکان گذر از سرعت ۳ ماخ هم برای این هواپیما وجود دارد اما فشار بیش از اندازهای را به موتور و بدنه پروازی وارد میکند و به همین جهت در حالت عادی و غیراضطراری نباید هواپیما را به چنین سرعتی رساند. روسها تا سال ۱۹۸۷ بیش از ۱۵۰ فروند میگ-۳۱ را در نقاط مختلف مرزی از آرخانگلسک در شمال غربی کشور گرفته تا خاور دور شوروی مستقر کرده بودند. این هواپیما صرفا برای دفاع هوایی از سرزمین اصلی شوروی طراحی شده بود و ماموریت دیگری ندارد.
F-35
جنگنده F-35 به تازگی بسیار از مشکلات خود را از سر را برداشته است.عمده این مشکلات در زمینه سخت افزار،سیستم عامل و نرم افزار بود.به عنوان مثال می توانید به این لینک رفته و مشکلات برطرف شده این جنگنده گران قیمت را مطالعه نمائید. لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲ یک هواپیمای جنگنده چندمنظوره نسل پنجم است که اکنون تحت آزمایش و توسعه نهایی قرار دارد. اف-۳۵ هواپیمایی پنهانکار، تکسرنشین و تکموتوره است که در وهلهٔ اول برای مأموریتهای هجومی هوابهسطح طراحی شده اما توانایی انجام مأموریتهای شناسایی و دفاع هوایی را نیز دارد. اف۳۵ سه مدل اصلی دارد: اف-۳۵ ای با توان نشست و برخاست متعارف، اف-۳۵ بی با توان برخاست کوتاه و نشست عمودی و اف-۳۵ سی با توان ناونشینی. اف-۳۵ نوع توسعهیافته هواپیمای ایکس-۳۵ است. ایکس-۳۵ هواپیمایی بود که توسط لاکهید مارتین برای رقابت در پروژه (جنگنده تهاجمی مشترک) (JSF) ساخته شد و توانست بر رقیب خود در این پروژه هواپیمای ایکس-۳۲ شرکت بوئینگ پیروز شود. اف-۳۵ توسط یک تیم صنایع هوافضا به رهبری شرکت لاکهید مارتین طراحی شده و شرکتهای آمریکایی نورثروپ گرومن و پرت اند ویتنی و بریتانیایی بیایئی سیستمز از شرکای ارشد این پروژه محسوب میشوند. ایالات متحده آمریکا طرح خرید و بهکارگیری ۲٬۴۵۷ فروند اف-۳۵ را تا سال ۲۰۳۷ دارد. این جنگنده مورد استفاده هر سه واحد نظامی ایالات متحده یعنی نیروی هوایی، نیروی دریایی و سپاه تفنگداران قرار خواهد گرفت. کلاه خلبانی جنگنده اف-۳۵ به عنوان اولین جنگنده ایست از یک نمایشگر بهره میبرد این نمایشگر اطلاعاتی که قبلا در نمایشگر هاد وجود داشت را در جلوی دید خلبان نمایش میدهد. همچنین تصاویر دید در شب توسط حسگرهای الکترواپتیکی به کلاه خلبان ارسال شده و بر روی آن نمایش داده میشود.
Saab JAS 39 Gripen
ساب ۳۹ گریپن (به سوئدی: Saab 39 Gripen) جنگنده چندمنظوره سبک و تکموتوره است که توسط شرکت سوئدی ساب سوئد طراحی و تولید گردیدهاست. گریپن (به معنی شیردال) که در ۱۹۸۸ برای اولین بار به پرواز درآمده بود، در سال ۱۹۹۷ به نیروی هوایی سوئد پیوست و جایگزین جنگندههای ساب ۳۵ دراکن و ساب ۳۷ ویگن شد. این هواپیما در سالهای بعد به کشورهای آفریقای جنوبی، تایلند، جمهوری چک و مجارستان هم فروخته شد. گریپن جت مافوق صوتی با سرعت بیش از دو ماخ است که مثل جنگندههای قبلی شرکت ساب از طراحی بالمثلثی و بدون دم همراه با کانارد بهره میبرد. مدلهای تازهتر ساب ۳۹ به تجهیزات سوختگیری هوایی هم مجهز شدهاند و مدلهای صادراتی آن سازگاری قابل توجهی با استانداردهای ناتو دارند. این جنگنده از یک موتور ولوو-فلایگموتور نیرو میگیرد که از موتور آمریکایی جنرال الکتریک اف۴۰۴ اقتباس شده است. موتوری که در جنگندههای اف-۱۸ هورنت هم نصب شدهاست. نیروی هوایی سوئد به تازگی سفارش خرید جدیدترین مدل گریپن را دادهاست که از یک موتور ارتقایافته با نام اف۴۱۴جی و رادار آرایه فازی فعال بهره میبرد. در این مدل که با نام سوپر گریپن یا گریپن انجی شناخته میشود، ظرفیت سوخت داخلی هواپیما هم به طور قابل توجهی افزایش یافتهاست.
MIG-35
میگ-۳۵ (نامگذاری در ناتو Fulcrum-F) جنگنده چندمنظوره با هدف ایجاد برتری هوایی است که توسط شرکت میکویان گورویچ در روسیه طراحی و ساخته شده است. این هواپیما از ترکیب و ارتقای دو ورژن میگ ۲۹ (MiG-29M/M2 و MiG-29K/KUB) ساخته شده است که آنرا به عنوان یکی از برترین جنگندههای نسل ++۴ مطرح کرده است. اولین پیش نمونه این جنگنده بنام MiG-29M2 اصلاح شده مدل اثبات گر تکنولوژی بود، ۱۰ نمونه دیگر تاکنون از این جنگنده ساخته شده است و در حال حاضر در معرض آزمایشهای گسترده قرار دارد. میگ -۳۵ برای اولین بار بطور رسمی در سطح بینالمللی در نمایشگاه هوانوردی Aero India ۲۰۰۷ معرفی شد. میگ -۳۵ در ۲ مدل، تک کابین و ۲ کابین ساخته میشود که مدل ۲ کابین آن بنام میگ -۳۵ دی نام دارد. این جنگنده تا حد زیادی از نظر آویونیک و سیستمهای سلاحی بهبود پیدا کرده بویژه رادار جدید (AESA) و همچنین طراحی منحصر به فرد سیستم مکان یاب نوری (OLS) این جنگنده را از سیستم زمینی کنترل رهگیری (GCI) بینیاز کرده و قادر ساخته تا برای ماموریتهای مختلف به شکل مستقل عمل کند. روسیه ۵ فروند از نسخه آزمایشی این هواپیما را در اختیار دارد این هواپیما جایگزین میگ-۲۹ در ناوگان این کشور خواهد شد. : با توجه به اولین رونمایی این هواپیما در نمایشگاه هوایی ۲۰۰۹ Aero India و برنامههای نظامی گسترده میان دو کشور روسیه و هند احتمال دارد که هند یکی از مهمترین خریداران این هواپیما باشد.
شایان ذکر است که جنگنده های منتخب در لیست بر اساس مدل های موجود در خدمت انتخاب شده اند.اینک برترین جنگنده جهان از نظر شما عزیزان کدام است؟
شک نکنید تا 80 درصد به خلبان هواپیما بستگی داره بنده خودم هر تایپی تقریبا در سیمولاتور dcs world تست کردم اف 14 تامکت جزو 5 جنگنده برتر جهانه
فقط بدانید تامکت یک قابلیت اش اینه که میتونه از چند صد کیلومتری رو هدف قفل راداری کنه و نابودش کنه قبل از اینکه خلبان دشمن اصلا اثری از حریفش ببینه هواپیماش به درک واصل میشه
اف14های ایران تا 2020 کاملاً مدرنیزه میشوند +عکس
مشرق – ماهنامه «Combat aircraft» به معنای هواگردهای رزمی یکی از نشریات تخصصی در حوزه هوانوردی نظامی است که از زمان آغاز به انتشار خود در 14 سال پیش، موضوعات هوانوردی نظامی در سراسر جهان را به صورت تخصصی تجزیه و تحلیل می کند.
گزارش از توان نیروی هوایی کشورهای مختلف، پوشش رزمایش های هوایی برگزار شده در جهان و انعکاس جدیدترین دستاوردها و اخبار هوانوردی نظامی به تفکیک مناطق مختلف دنیا از جمله بخش های مهم این مجله مشهور است. این مجله در حال حاضر پرفروش ترین نشریه در این حوزه در منطقه آمریکای شمالی به شمار می آید.
Combat aircraft تاکنون به مناسبت های مختلف، به تشریح وضعیت ناوگان هوایی ایران پرداخته و اکنون نیز در یکی از جدیدترین شماره های خود به بررسی توان تامکت ها یا همان جنگنده های اف 14 ایران پرداخته است؛ موضوعی که از جمله بحث های مورد علاقه این مجله است که هر از چند گاهی به آن پرداخته می شود. اگرچه در این گزارش نیز ردپای روشنی از بیان اطلاعات و تحلیل های مغرضانه غربی ها درباره ایران به چشم می خورد، اما در لابلای آن نیز موارد مهم و قابل توجهی مطرح شده که دانستن و خواندن آن برای علاقه مندان به گربه های افسانه ای ایران حتماً مفید خواهد بود.
هرچند برخی دیگر از اطلاعات مطرح شده در این تحلیل نیز همچون درگیری تامکت های ایرانی با UFO و خریدهای خارجی کشورمان بیشتر به یک گمانه زنی رسانه ای شباهت دارد تا تحلیل علمی و نظامی.
تحسین خودکفایی ایران در اورهال تامکت ها
نویسنده این گزارش با اشاره به اینکه اگرچه فناوری جنگنده F-14A متعلق به دوران جنگ سرد است اما همچنان یکی از تأثیرگذارترین رهگیرهای جهان محسوب می شود، به کارنامه این هواگرد در جنگ تحمیلی اشاره و تأکید می کند که تامکت ها توانایی خود را در نبرد اثبات کرده اند.
این مجله با یادآوری اینکه قبل از سقوط رژیم شاهنشاهی در ایران، این کشور نزدیک ترین متحد آمریکا در منطقه بود و مجاز بود به پیشرفته ترین سخت افزارهای تکنولوژیک آمریکا دسترسی داشته باشد، به بررسی سیر تشکیل اسکادران های اف 14 در شهرهای مختلف ایران پرداخته و افزوده است: در مجموع 79 فروند تامکت به ایران تحویل داده شده بود و یک فروند به عنوان نمونه در آمریکا باقی مانده بود تا به عنوان مرجع تامکت ایران مورد استفاده قرار بگیرد.
این گزارش با اشاره به اینکه وقوع انقلاب مردم ایران باعث شد تا روند آموزش کادر مورد نیاز برای این جنگنده ها متوقف شود و برخی از مسؤولان این دوره ها نیز از وابستگان به رژیم شاه بودند، خاطرنشان کرده است که در ادامه مشکلات نیروی هوایی ایران، تحریم های تصویب شده علیه نیروهای مسلح مانع از رسیدن قطعات یدکی به شکاری ها شده و تنها معدودی از آنها کاملاً آماده برای عملیات بودند.
Combat aircraft برای اطلاع مخاطبان خود از سطح آمادگی رزمی تامکت های نیروی هوایی پیش از آغاز حمله عراق به ایران، نگاهی به یک گزارش بازرسی نیروی هوایی در آگوست 1980 میلادی در مورد ناوگان تامکت پایگاه هشتم را درج کرده است که بر اساس این گزارش از 61 تامکت در این پایگاه هوایی، فقط هفت فروند قابل پرواز بودند که آمادگی رزمی 12 درصدی را نشان می داد!
تامکت های ایرانی با استتار دوران جنگ تحمیلی
این گزارش با اشاره به زمین گیر شدن تامکت های ایران در ابتدای جنگ تحمیلی و مشکلات فراوان برای عملیاتی کردن آنها، اعلام کرده است: هنگامی که تعداد تامکت های قابل استفاده برای عملیات به 10 تا 12 فروند رسید، نیاز به اورهال شدن و تعمیرات سنگین به شدت احساس می شد بنابراین در سال 1981 میلادی اولین شکاری به مهرآباد ارسال شد تا توسط صنایع هوایی ایران اورهال شود و عملیات اورهال در سال 1982 به پایان رسید.
این رسانه که توسط یک بنگاه انتشاراتی انگلیسی منتشر می شود، به نقل از کارشناسان خود نوشته است که در رژه هوایی 22 سپتامبر 1988 به مناسبت اولین هفته دفاع مقدس بعد از آتش بس، 24 فروند تامکت شرکت کردند و این رژه باعث شد که متخصصان نظامی غربی نتیجه بگیرند که این 24 فروند، همه تامکت های بازمانده از نبرد هشت ساله هستند و بقیه یا در جنگ از بین رفته اند یا به دلیل نبود قطعات زمین گیر شده اند و همین متخصصان نتیجه گیری کردند که از این 24 فروند نباید بیش از دو فروند دارای رادار سالم باشند!
ارتقای گربه های ایرانی در زمان صلح
این مجله در ادامه گزارش تفصیلی خود با تجلیل از توان اورهال جنگنده مدرن اف 14 توسط متخصصان کشورمان بدون داشتن بسیاری از اطلاعات و قطعات، تأکید کرده است که بعد از اورهال های موفقیت آمیز، تعداد تامکت های قابل پرواز در سال 1991 دو برابر شده بودتحلیلگر Combat aircraft با اعلام اینکه جمهوری اسلامی ایران و نیروهای مسلح آن از سال 1980 تا کنون تحت تحریم های شدید بوده اند، ادعا کرده است که برخی قراردادهای ایران با کشورهای دیگر برای خرید جنگنده های جدید با فشار آمریکا لغو شده است.
وی افزوده است: نیروی هوایی در نهایت اقدام به به روز رسانی ناوگان هوایی خود کرد و در اولین تلاش موشک های هاوک زمین به هوا را به سامانه کنترل اسلحه چند تامکت با استفاده از یک پیلون تطبیقی اضافه کرد و یک واسط رایانه ای به تامکت اضافه شد تا کار تطبیق داده های تامکت با موشک هاوک را انجام بدهد و موشک حاصل را “سجیل” نامیدند.
این گزارش افزوده است که بعد از انجام تست موفق با یک اف 14، فرماندهی نیروی هوایی ارتش ایران اجازه اعمال تغییرات به شکاری های دیگر را نیز صادر کرد و در نهایت نخستین پرتاب آزمایشی موشک برعلیه دشمن واقعی در سال 1987 انجام شد و یک شکاری میراژ F1 عراق در ماه فوریه نزدیک جزیره خارک سرنگون شد.
این نشریه غربی با بیان تحلیل خود در خصوص به اتمام رسیدن موشک های فینیکس اف 14 های ایران، خاطرنشان کرده است که در اوایل سال های دهه 2000 میلادی، اقداماتی در نیروی هوایی و صنایع دفاع ایران انجام شد و موشک های فینیکس بازسازی شدند و به خدمت بازگشتند و برای تامکت های هشدار و واکنش سریع پایگاه های ششم و هشتم نهاجا مورد استفاده قرار گرفتند. سپس ایران موشک فینیکس AIM-54A جدید خود را که AIM-54A+ یا “فکور” نامیده شد، ارائه کرد.
رونمایی از مدرن سازی جنگنده های اف 14 تا سال 2020 میلادیبه نوشته این مجله، کار مدرن سازی این جنگنده های استراتژیک در ژانویه 2009 میلادی در تهران آغاز شده است، این مدرنیزه شدن را شامل تعویض قطعات الکترونیک قدیمی به ویژه قطعات مربوط به رادار AN/AWG-9 و قطعات مربوط به سامانه مهمات با قطعات سبک تر و سریع تر عنوان کرده و افزوده است: همچنین سامانه جنگ الکترونیک AN/ALQ-100 با تعویض آنتن، پروسسور، تحلیلگر و سامانه پیش تقویت با قطعات جدید به روز شد و کل سیم بندی شکاری نیز تعویض شده و مقرهای 1 و 8 برای افزودن قابلیت حمل MIM-23C یا R-73E تقویت شده است. افزون بر این یک سامانه ناوبری داخلی، سامانه رادیو UHF/VHF و بعضی قطعات دیگر نصب شده اند.
Combat aircraft تصریح کرده است: بعد از پایان عملیات مدرنیزه کردن حین اورهال، به محض آنکه تمام تست های موتور و چک های زمینی تکمیل گردید در 18 ژانویه 2012 یک پرواز 30 دقیقه ای استاندارد چک کارکردی شکاری انجام شد. در نهایت شکاری در آوریل 2012 میلادی به اسکادران مذکور تحویل داده شد و در سپتامبر 2012 نیز شکاری مدرنیزه شده از تلویزیون به مردم ایران نشان داده شد در حالی که به رنگ استتار اولیه رنگ آمیزی شده بود.
پایگاه آمریکایی «بیزینس اینسایدر» (business insider) در مطلبی به مسابقه تسلیحاتی آمریکا و روسیه پس از پایان جنگ سرد اشاره کرده است و مینویسد: گرچه شوروی در سال 1991 فروپاشید اما تقابل عمیق میان آمریکا و روسیه هیچگاه به طور کامل فروکش نکرد.
مشارکت ایران و روسیه در پروژه جنگنده سوخو 50 + عکس
این پایگاه خبری مینویسد: «روسیه و آمریکا حالا ساخت نسل پنجم جنگندههایشان را در دستور کار دارند. درحالی که آمریکا جنگندههای اف-35 را با شرکای منتخبی از سراسر جهان میسازد، روسیه نیز ساخت نسل پنجم جنگندههای این کشور – سوخو 50 – را آغاز کرده است.»«همانند پروژه اف-35 آمریکا، سوخو 50 روسها نیز شرکای خارجی دارد.» شرکت “سوخوی” نیز با انتشار یک اینفوگرافی، طرح توسعه پیشرفتهترین مدل جنگندههای سوخو – و مدلهای مختلف آن را – به تصویر کشیده است.
براساس این طرح، مدل نهایی جنگنده سوخو (SU – 50) تا سال 2016 بطور کامل عملیاتی خواهد شد. از مدل اولیه این جنگنده (T-50 PAKFA) نیز تا کنون 5 فروند ساخته شده است و پس از تکمیل مدل نهایی SU-50، این جنگنده پایهگذار پروژه نسل پنجم جنگندهها خواهد بود که بخشی از مدلهای آن برای صادرات در نظر گرفته شده است، که به عنوان مثال، هند یکی از مشتریان اصلی آن است و مدلهایی برای این کشور ساخته میشود.
به جز هند، مدلهای دیگری از جنگندههای سوخو 50 برای کره جنوبی و ایران نیز در حال ساخت است. مدل SU-50EK برای کرهجنوبی تا سال 2018 به این کشور تحویل داده خواهد شد.بیزینس اینسایدر همچنین از تحویل جنگندههای نسل پنجم روسی به ایران نیز خبر داده است. مدل SU-50ES از جنگندههای سوخو نیز برای ایران در حال ساخت است و تا سال 2022 تحویل این کشور خواهد شد.http://cdn.mashreghnews.ir/files/fa/news/1393/11/11/885670_354.jpg
کجاش باورت نشد دوست عزیز تا سند برات بیارم و اونم سند اونور
ابی
داستان های باور نکردنی :smiley1
دوستان چند مطلب هست که باید بدونید
1- نیروی هوایی ایران تامکت های خودش رو با استناد به گزارش اژانس نظامی انگلیس بروز رسانی کرده و خودش موشک های فونیکس رو میسازه
2- ایران با پروژه پکفا تی50 قراره به صحنه هوایی برگرده و با روسیه و هند و مالزی اگه اشتباه نکنم تو این پروزه سرمایه گزاری کردن .اولین تی50 رو در سال 2021 قراره تحویل بگیره و مدل تحویلیش توی سرچ گوگل هست
3-همه یمطالب بالا تقریبا شامل جنگنده ها ی هوا پایه میشه و بیشتر برای ردگیری و درگیری هوایی ساخته شدن و شامل غول هایی مثل بمب افکن ها نمیشه
4-تامین و ساخت جنگنده بنا به نیاز هر کشور و موقعیت جغرافیایی و نیاز دفاعی یا تهاجمی ساخته میشه و ایران این خلا رو با ساخت موشک جبران کرده و عملا نیاز به جنگنده رو کم کرده با ساخت رادار و موشک رهگیر و نقطه زن و عملا دیگه نیازی به پرواز هواپیما با اون هزینه های سرسام اور نیست چون موشک سریع تر به هدف میرسه و قابل جابجایی هستش و جالب تر این که سامانه های دفاعی هواپیماهای موجود به ندرت میتونن شناسایی کنن نوع موشک ها و سمت شلیک رو چون تکنولوژی ساخت انحصاریه و اطلاعاتی ازش ندارن
یه چیز بگم دلم نمونه: در زمان تحویل تامکت ها به ایران و در خلال جنگ ایران و عراق عربستان به شدت دنبال اف 14 بود توی کنگره به رای گزاشتن وبه پنتاگون اعلام شد در صورت صلاحدید واگذار کنه اما جواب پنتاگون جالب بود :
اف 14 تامکت بالاتر از شعور و درک اعراب می باشد
F14 افسانه قرن بود شک نکنید ✌
ولی هر قهرمانی یک روز بازنشست میشه
ما ایرانی ها مدیون این عقاب بلند پرواز و تیزچنگال هستیم
چرا این قدر از f14 تعریف بیخود و الکی دارید؟
اگر f14 جنگنده خوبی است پس سوخو 35 روسیه و میگ 31 روسیه و F22 آمریکا بهتر نیستند؟
هواپیمای سوخو سی و پنج همتراز f 22 و t50 pakfa بهترین جنگنده حال حاضره بدون تعصب .اینو من نمیگم خودشون میگن تو یو تیوب برو ببین
دوست عزیز من خودم عاشق جنگنده های امریکایی هستم اما تیکه اخر حرف شما متعصبانه بود بله هواپیمایی میگ و سوخو برتری های هوایی داشتن از جمله اون همین جنگ ایران عراق بوده یا جنگ بین اعراب اسرایل یا جنگ ویتنام با امریکا شما با یه گشت زدن میتونی نمونه هاشو پیدا کنی توی جنگ فاکتورهای زیادی هست
اینهمه اصرار برای چسبوندن کپی های روسها به نسل مدرن جالبه… دوره کپی کاری و ظاهرخفن , سرعت بالا و قدرت مانور دیگه بسر اومده… تکنولوژی ساخت مواد والکترونیک اصلا” اجازه نزدیک شدن برای درگیری رونمیده… گرچه همون دوره اش هم سابقه نبردهای هوایی کاملا” یکطرفه بوده … کسی یادش میاد آخرین باری که یه هواپیمای روسی تو نبرد هوایی یه مدل غربی رو اذیت کرده باشه ؟
فقط قادر
فقط F22_RAPTOR بهترین بهترین ها با موشگا های داگ فایت
از همه اینها وحشتناک تر بمب افکن بی 3 خواهد بود که قابلیت خروج از جو و برگشت دوباره رو داراست و اینکه با سرعت 2.7 ماخ که تا 10 ماخ میرسه ظرف 3 ساعت به هر نقطه ای از کره طمین که بخواد میتونه برسهو بهش لقب شبح داده اند
عربستان اف 16 نداره :emoji0
درست میفرمایید حضور ذهن نداشتم شرمنده
امیرحسین آریایی گیر آوردی ملتو! هواپیمای نسل پنجم و فوق پیشرفته قاهر 313 کو پس؟!
آدم ماکت بسازه و بیاد تو تلویزیون نمایش بده یه رئیس جمهور هم بره برای پرده برداری یه طرح _ ماکت مفهومی!!!:l:l:l
حتما با اف 14 فسیل شده میتونه شک نداشته باش
اون سوخو 47 برکوته که بال معکوس داره و تولید نشده
دوست عزیز درسته f14 هواپیمای خوبیه ولی فراموش نکنید نیروی دریایی وهوایی امریکا این هواپیما رو بازنشست کرده و f18 جایگزینش شده قطعا f18 کاملا برتر است . در ضمن ذخیره سلاح اختصاصی این هواپیما یعنی موشک هوا به هوای فینیکس هم تمام شده و اگر چنتایی مونده کاملا جنبه نمایشی داره. عملا f14 بدون فینیکس در نبردهای هوایی top gun به حساب نمیاد
سوخو 47 واقعا جنگنده عجیب و باحالیه
pak fa هم قراره براش یه موتور جدید بسازن بعد تولید انبوه بشه. چون موتورش در حال حاضر رد گرمایی بالایی به جا میذاره
هواپیما های پاگفا و سوخو 47 یا هواپیما های چینی سری j و یا یوروفایتر و یا هواپیما اسرائیلی و یا… این لیست خیلی بلند بالاست. داداش درسته که گفتی هواپیما در خدمت ولی مطمئن باش که خیلی ها سری دارن پروژهها رو انجام میدن و مثل بعضیا هنوز نساختن های و هو نمی کنن:emoji1
عجب!!!
ممنون جالب بود :-bd واقعا از قدرت نظامی روسیه و آمریکا باید ترسید
مرسی عالی بود من خودم تجربه استفاده از F-22 Raptor رودارم البته در بازی هاواکس اونجاکه حریف نداشت صددرصد تواین لیست هم اولین امریکا باید به ساخت این پرنده ها بباله
اون سوخویی که دوستان میگن نسخه آزمایشی su45 با بال معکوس که واقعا اعجوبه ای بود مخصوصا در مانور هوایی که تقریبا میشه گفت هیچ جنگنده ای توان رویارویی باهاش رو نداشت ،که بعضی از قابلیت هاش در سوخو پک فا که جدیدا وارد خط تولید شده استفاده میشه ولی هیچ کدوم از این دو یکی بخاطر عدم تولید و دیگری بخاطر در خدمت نبودن وارد این لیست نشدن
البته احتمالا سوخو45 به طور سری در تعداد محدود در خدمت نیروی هوایی روسیه هست ولی اعلام نمیشه
تیتر رو که خوندم با خودم گفتم حتما F-22 برترین جنگندست، دوستانی هم هم همش میگن سوخو سوخو به این لیست توجه کنن=smile
واقعا خفن بودن ولی خب یه خلبان خوب با یه F14 هم میتونه از پس بهترین شون هم بر بیاد