حافظه يك سيستم همواره به عنوان يك عامل محدودكننده كارايي سيستم محسوب ميشود که اين موضوع به دليل سرعت پايين حافظه (تاخير خواندن و نوشتن از سلولهاي حافظه) نسبت به پردازنده است. در اكثر موارد به خاطر تاخير سلولهاي حافظه در خواندن و نوشتن دادهها، پردازنده بايد منتظر رسيدن داده از حافظه بماند كه اين موضوع زمان بيكاري (IDLE) بودن آن را افزايش ميدهد كه نهايتاً به كاهش بهرهوري (Utilization) پردازنده ميانجامد. وجود اين مشكل در سالهاي اخير سازندگان حافظه و پردازنده را بر آن داشته تا همواره دنبال راههايي براي افزايش سرعت ارتباط حافظه و پردازنده مركزي باشند كه استفاده از فناوري DDR يا (Double Data Rate) و مشتقات آن (DDR2 ،DDR3 و …) را ميتوان در همين راستا دانست.
در اين فناوري هدف تسريع خود سلولهاي حافظه است به طوري كه خواندن از آن يا نوشتن در آن زمان كمتري تلف كند اما بايد توجه داشت كه اين فقط قسمتي از موضوع است. همانطور كه ميدانيد حافظه توسط مداري به نام كنترلكننده حافظه (Memory Controller) كنترل ميشود. اين مدار در پردازندههاي جديدIntel (معماري Nehalem) و پردازندههاي Athlon64 شركت AMD، درون خود پردازنده جاسازي شده است كه به آن IMC يا (Integrated Memory Controller) ميگويند اما در پردازندههاي قديميتر هر دو شركت، مدار كنترلكننده حافظه درون چيپست مادربورد (Northbridge) قرار داشت. يك كنترلكننده حافظه صرف نظر از اينكه كجا قرار داشته باشد، همواره با سه سري سيم (Bus) به حافظههاي سيستم متصل است. اين سيمها عبارتند از Address bus (براي آدرسدهي سلول مورد نظر در حافظه)، Data bus (براي انتقالدادهها به / از حافظه) و Control Bus (براي مشخصكردن عمليات مورد نظر، مانند خواندن يا نوشتن). البته سيگنال پالس ساعت (clock) نيز به صورت يك سيم جدا به حافظه متصل ميشود. تعداد خطوط باس آدرس و باس داده دو پارامتر مهم در تعيين حداكثر ظرفيت حافظه قابل پشتيباني توسط سيستم و سرعت انتقال دادهها بين پردازنده و حافظه است. بنابراين يكي از راههاي افزايش سرعت ارتباط حافظه و پردازنده، افزايش پهناي باند اتصال حافظه به كنترلكننده آن است. (تصوير يک)
تصوير 1 يك كنترلكننده حافظه را نشان ميدهد كه روي چيپست مادربورد (پل شمالي) قرار گرفته و از طريق يك كانال داده، آدرس و كنترل به دو ماژول حافظه متصل است.
ممنون از آقای سبط بابت مطلب بسیار زیبا و کاربردی
آقای پناهی ای کاش این مطلب روی ماهنامه میرفت، واقعا عالی کار شده
از کاربر گرامی و کل مجموعه سخت افزار سپاسگذارم من عاشق مطالب اموزشی هستم دوباره سپاس