هر روز خانهها کوچکتر و فضا برای قرار دادن بلندگوهای بزرگ محدودتر میشود. اما از طرفی هم نمیتوان از موسیقی به راحتی چشم پوشی کرد، چون با وجود دغدغههای روزانه و خستگی بعد از کار، یکی از بهترین مواردی که میتواند کمک فراوانی به آرامش فکری هر کسی بکند، گوش کردن به موسیقی است. گوش کردن به موسیقی و لذت بردن از جزییات صوتی آن از جمله مواردی است که شرکتهای سازنده تجهیزات صوتی هر روزه بیش از پیش به آن توجه میکنند تا با این کار خود را از دیگر رقبا متمایز کنند. در این بازار برندهای شناخته شده قدیمی زیادی فعالیت دارند اما در میان اسمهای قدیمی نامهای جدیدی را میتوان دید که با رقبای قدیمی رقابت شانه به شانه رقابت میکنند و در بعضی از موارد رقبای قدیمی خود بهتر عمل میکنند. یکی از شرکتهایی که شاید اسم آن را برای اولین بار است میشنوید شرکت کانادایی Kanto است. این شرکت در سال 2007 بنیانگذاری شده است و هدف آن ارائه محصولاتی با کیفیت بالا همراه با طراحی جذاب است. محصولات این شرکت در سه رده Powered Speakers ،Powered Subwoofer و Speaker Stands به بازار ارائه میشود که در هر رده حداقل دو محصول عرضه شده است. محصولی که در این بررسی اجمالی به آن خواهیم پرداخت بلندگوی تازه وارد این شرکت با نام Tuk است که در نمایشگاه CES سال 2019 معرفی گردید. این محصول گران قیمتترین محصول شرکت Kanto است و جز بلندگوهای حرفه ای این شرکت به حساب میآید.
طراحی ظاهری محصول و محتویات جعبه
TUK در سری بلندگوهای Bookshelf قرار میگیرد. این سری از بلندگوها دارای طراحی به نسبت کوچکی هستند اما با وجود ابعاد کوچیک کیفیت صدا و توان خروجی بسیار خوبی دارند و میتوان از آنها در موارد مختلف استفاده کرد. این بلندگو ابعادی برابر با 27.6×21.5×17.8 سانتی متر است (ارتفاع×عمق× عرض) و وزن بلندگوی راست 5 و چپ 4.5 کیلوگرم است. بدون اغراق این محصول کیفیت ساخت بالایی دارد و وقتی برای اولین بار آن را در دست میگیرد متوجه این موضوع خواهید شد.
TUK یک بلندگوی دو کاناله است که امکان اتصال به ساب ووفر یا همان بلندگوی صدای بم را دارد و برای همین میتوان یک مجموعه صوتی خوب و قوی را با این بلندگوها درست کرد. امکانات ارتباطی و آمپلیفایر در بلندگوی سمت راست تعبیه شده است به همین دلیل در بخش جلویی و پشتی بلندگوی راست شاهد امکانات بیشتری هستیم. در قسمت جلویی بلندگوی راست علاوه بر جک هدفون و دیود تعیین وضعیت (LED Indicator) که در کنار یکدیگر قرار دارند شاهد حضور پنج سوراخ ریز هستیم که در اصل نمایشگر تعیین وضعیت ورودیهای بلندگو است.
در کل این بلندگو دارای پنج نوع ورودی است که براساس نیاز میتوانید آن را استفاده کنید و هدف از قرار دادن این پنج دیود نوری (در صورت اتصال به رنگ ابی است) مدیریت بهتر ورودیها است. زیرا گاهی اوقات شما همزمان از چند ورودی این دستگاه استفاده میکنید و نیاز دارید بین هر کدام از آنها جا به جا شوید برای این منظور یک بخش شبیه تنظیم کننده حجم صدا در بخش جلویی قرار داده شده است که با فشار دادن آن میتوانید بین ورودیها جا به جا شوید. کاور روی بلندگوها دارای چهار آهن ربا است و براحتی قابل جدا شدن است. طراحی کاورها خوب است و ساختار آن شامل یک فریم پلاستیکی است که با کاور پارچه ای پوشانده شده است. نکته جالب توجه در طراحی این بلندگو این است که تنها در چهار نقطه از بخش جلویی بلندگو قطعههای فلزی در نظر گرفته شده است تا بتوانید کاور را به آن متصل کنید. در غیر این صورت کاور روی هیچ بخش دیگری از بدنه نصب نمیشود. (حتی اگر کمی بالا یا پایینتر هم فریم را قرار دهید امکان نصب وجود ندارد).روی هر کانال دو بلندگو تعبیه شده است. بلندگوی صدای فرکانس بالا (Tweeters) دارای ابعاد 35×28 میلی متر است که به صورت مستطیلی است.
بلندگوی صدای متوسط و پایین هم قطری برابر با 5.25 اینچ یا 133.35 میلی متر دارد. داریو این بلندگو از نوع الومینیوم است و برخلاف بیشتر درایو این رده لبههای آنها اطراف Dome داریو خالی است.
یعنی لبههای ارتجاعی نگه دارنده در عقب Dome قرار داده شده است. همچنین برای توزیع بهتر صدا لبههای اطراف بلندگوی روی بدنه بلندگو یک برش با زاویه 15 درجه دارد که صدا را بهتر در محیط پخش میکند.
بدنه بلندگو از MDF اکوستیک است و ضخامت بالایی دارد تا باعث کاهش میزان ارتعاش شود. این مورد وقتی که در حال گوش کردن به موسیقی با صدای بلند هستید بیشتر خودنمایی میکند. چون وقتی بدنه بلندگو ضعیف باشد با افزایش حجم صدا ارتعاش بدنه زیادتر میشود و کیفیت صدای نهایی کاهش پیدا میکند.
در بخش پشتی بلندگوی راست علاوه بر کانال خروجی هوا که یک مورد ضروری است، ورودی RCA، Phono (ورودی RCA اختصاصی مجهز به پیش تقویت کننده Phono)، Opt (اپتیکال) و USB DAC دیده میشود. USB DAC این امکان را میدهد که بتوانید مبدلهادی دیجیتال به آنالوگ (DAC) را از طریق به این بلندگو متصل کنید.
شاید این سوال بوجود آید که Phono Pre-Amp یا پیش تقویت کننده Phono چیست؟ این دستگاه یک قطعه صوتی است که باعث تقویت سیگنال خروجی صفحه گرامافون و دیگر وسایل صوتی تا حدی میشود که امکان اتصال آن را به سیستم صوتی خود داشته باشید. همچنین علاوه بر این TUK دارای خروجی هدفون، بلندگوی صدای بم (Subwoofer) و پورت USB با توان خروجی 2 آمپر است. برای اتصال بلندگوها به یکدیگر از کانکتورهای Banana Plugs استفاده شده است. همچنین به علتی که با یک محصول حرفه ای رو به رو هستیم کانکتور GND یا همان زمین هم برای این محصول در نظر گرفته شده است.
روی بلندگوی سمت چپ به غیر از کانکتور و خروجی هوا در بخش پشتی امکان دیگری وجود ندارد. در جعبه محصول علاوه از بلندگوها، ریموت به همراه دو باتری، کابل اتصال دو بلندگو با کانکتورهای Banana، سیم برق، کابل USB، کابل مبدل 3.5 اینچ به RCA، هشت پد چسبانده برای جلوگیری از لیز خوردن بلندگو روی پایه، دو کاور روی بلندگوی مغناطیسی و دفترچه راهنما تعبیه شده است.
مشخصات فنی و تست
همان طور که گفته شد TUK مجهز به بلندگوی فرکانس بالای نوع AMT است. AMT مخفف Air Motion Transformer است که در کل کمی از بلندگوهای Tweeters استاندارد متفاوت است. در بلندگوهایی استاندارد میزان دقت و کیفیت صدا به اینکه چقدر بلندگو میتواند سریعتر هوا را جا به جا کند بستگی دارد. اما از طرفی جا به جایی سریع هوا نیاز به حرکت بیشتر دیافراگم دارد و این مورد باعث تخریب صوتی بیشتر در بلندگو میشود که برای کاربر چندان جذاب نیست. اما در بلندگوهای AMT به علت استفاده از سطح دیافراگم بزرگتر دیگر برای جا به جایی حجم بیشتر هوا نیازی به حرکت سریعتر دیافراگم نیست و با حرکت کمتر هم میتوانید میزان بیشتری هوا را جا به جا کرد. این مورد باعث میشود میزان تخریب صوتی یا Distortion به میزان چشمگیری کاهش پیدا کند. در بلندگو صدای متوسط و بم هم استفاده از دیافراگم آلومینیومی با قطر 5.25 اینچ و بهینه سازی سیستم ارتعاشی برای لبههای دیافراگم باعث شده که TUK در صدای فرکانس میانه و پایین هم به خوبی عمل کند.
برای بخش تقویت کننده در TUK از آمپلیفایر Class D استفاده شده است. در این نوع آمپلیفایر که به نام Switching Amplifier هم یک شناخته میشود ترانزیستور (معمولا ماسفتها) که نقش تقویت صدا را دارند برخلاف دیگر آمپلیفایرها که به عنوان افزایش دهنده خطی عمل میکنند، در نقش سوییچ الکترونیکی ایفای نقش میکنند.
این مورد باعث میشود آمپلیفایرهای کلاس D توان مصرفی کمتری در مقایسه با کلاسهای A ،B و AB داشته باشند و این مورد علاوه بر توان در زمینه فضا برای ساخت آمپلیفایر هم صرفه جویی میکند. از مزایای کلی طراحی و استفاده از تقویت کننده کلاس D میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
– انتخاب سایز ترانزیستور خروجی
– کیفیت صدای بهتر
– روش مدولاسیون
– طراحی فیلتر LC
– هزینه کمتر سیستم و موارد دیگر
حداکثر توان خروجی این آمپلیفایر 260 وات است که در مجموع برابر با 130 وات RMS است. محدود فرکانس قابل پشیتبانی آن بین 50 هرتز تا 20 هزار هرتز است که با در نظر گرفتن امکان نصب بلندگوی صدای بم (Subwoofer) میتوان محدود کامل دامنه صوتی یک انسان توسط این مجموعه صوتی سه کاناله به خوبی پوشش داده شود. اطلاعات بیشتری در مورد میزان SNR و میزان تخریب صوتی این محصول پیدا نکردیم. برای همین به این میزان اطلاعات موجود که دارای منبع است بسنده میکنیم. اشاره به این موضوع حائز اهمیت است که علاوه بر امکانات ارتباطی که در بالا به آن اشاره شد. این بلندگو مجهز به رابط بلوتوث نسخه 4.2 است که قابلیت پشتیبانی از کدکهای Aptx HD و AAC را دارد. این بدان معنا است که اگر گوشی شما از این کدکها پشتیبانی کند میتوانید از کیفیت صدای بهتر لذت ببرید. اشاره به این نکته حائز اهمیت است که مبدل DAC (دیجیتال به آنالوگ) این محصول قابلیت پشتیبانی از دقت 24 بیت و فرکانس 96 هزار هرتز را دارد.
برای تست از آنجایی که وسایل و تجهیزات دقیق ازمایشگاه صوتی نداشتیم، از روش دیگری برای تست بلندگو استفاده کردیم. قبل از تست کمی با TUK موسیقی گوش کردیم تا تنظیمات مناسب را بدست اوریم. برای تست ما دو حالت را تست کردیم. حالتی که TUK در حال پخش موسیقی و صدای فیلم است. در حالت دوم از آمپلیفایر سونی مدل STR-DH770 و مجموعه بلندگوی Yamaha NS-SP1800 که شامل 5 بلندگوی صدای متوسط و بالا و یک بلندگوی صدای بم است بهره بردیم. برای اینکه امکان مقایسه بهتر باشد سعی کردیم از هر کدام به صورت جداگانه ویدیو ضبط کنیم تا خودتان بهتر بتوانید شرایط را قضاوت کنید. (در مجموع شش ویدیو کوتاه گرفته شده است که امکان مقایسه بهتر وجود داشته باشد).
شرایط تست
1- پخش کننده: Pixel 2 XL مجهز به کدک Aptx HD
2- سرویس پخش موسیقی Hi-Fi به نام Tidal
3- قطعات موسیقی شامل پوشش کامل الات موسیقی و صدای خواننده ( چهار فصل Vivaldi، آهنگ Bohemian Rhapsody از گروه Queen و Lost in your light از Dua Lipa)
اشاره: دلیل انتخاب این آهنگها این بود که در آنها توانایی بلندگو در پخش ادوات موسیقی، صدای خواننده و هم صدای بم و زیر مشخص میشد. همچنین تمام قطعات موسیقی با کیفیت Hi-Fi پخش شده اند.
نکته: این اولین تجربه بود و به طور حتم به خاطر استفاده از میکروفون خود دوربین صدای ممکن است دارای کیفیت خیلی بالایی نباشد. با این وجود میتوانید تفاوت را درک کنید.
ویدیو پخش آهنگ چهار فصل Vivaldi توسط بلندگوی Tuk
ویدیو پخش آهنگ چهار فصل Vivaldi توسط آمپلی فایر سونی و بلندگوی یاماها
ویدیو پخش آهنگ Bohemian Rhapsody از گروه Queen توسط بلندگوی Tuk
ویدیو پخش آهنگ Bohemian Rhapsody از گروه Queen توسط آمپلی فایر سونی و بلندگوی یاماها
ویدیو پخش آهنگ Lost in your light از Dua Lipa توسط بلندگوی Tuk
ویدیو پخش آهنگ Lost in your light از Dua Lipa توسط آمپلی فایر سونی و بلندگوی یاماها
براساس بررسی ما TUK از نظر پردازش صدای فرکانس بالا بهتر از آمپلیفایر و مجموعه اسیپکر عمل کرد و فرکانسهای بالا بهتر پردازش میشد. در زمینه صدای فرکانس پایین کمی سیستم صوتی و آمپلیفایر بهتر بود که دلیل آن داشتن Subwoofer مجزا برای پردازش صدای بم بود. با این وجود TUK در صدای بم هم خوب عمل کرد که میتوان نمونه ان را در آهنگ Dua Lipa بشنوید. در این اهنگ صدای فرکانس پایین یا بم توسط درایوهای خود بلندگوی TUK ایجاد شده است و Subwoofer وجود نداشت. البته در آهنگ Queen ما کابل Subwoofer را به بلندگو متصل کرده بودیم اما در آن زمان بلندگوی صدای بم خاموش بود.
9.1امتیاز9.1راندمان
دیدگاهتان را بنویسید