سامانه موشکی و نسبتا مدرن S-300 مدت ها است که در اخبار ایران دارای مطالب بسیار زیادی است.از حاشیه های آن که بگذریم،این روزها شاهد اخبار خوشحال کننده و یا به عبارت دیگر امیدوار کننده ای هستیم.بسیاری از خبرگذاری ها به نقل از منابع بلند پایه دولتی،خبر ورود این سامانه را در روزهای آینده اعلام کرده اند.به همین بهانه در این مطلب،شما را با تاریخچه و فناوری این سامانه موشکی آشنا خواهیم ساخت.برای یک زنگ تفریح جذاب با ما همراه باشید.
اس-۳۰۰ (به روسی: С-300) یک سامانه موشکی سطحبههوای دوربرد و خودکششی با قابلیت استفاده در تمامی ارتفاعهاست که در اواخر دهه ۱۹۷۰ توسط شرکت همکاریهای صنعتی آلماز برای نیروی دفاع هوایی شوروی ساخته شد. مدلهای مختلف این موشک در نامگذاری ناتو با نامهای سام ۱۰، سام ۱۲ و سام ۲۰ شناخته میشوند. اولین مدل این موشک با نام اس-۳۰۰ پی برای نخستین بار در سال ۱۹۷۹ در شوروی عملیاتی شد، هرچند تکامل آن از سال ۱۹۶۹ به منظور ساخت موشک سطح به هوایی با برد ۷۵ کیلومتر که هم در نیروی زمینی و هم در نیروی دریایی استفاده شود، آغاز شده بود. این موشک در ابتدا برای رهگیری هواپیماها و موشکهای کروز ساخته شده و بعدها توانایی رهگیری موشکهای بالیستیک نیز به آن افزوده شد. از جدیدترین مدل های این سامانه می توان به سامانه اس-۳۰۰ پیامیو اشاره کرد که یکی از پیشرفته ترین موشکهای زمین به هواست و توانایی آن را دارد تا اهدافی واقع در ارتفاع حداکثر ۲۷ کیلومتری را منهدم سازد. این سامانه توانایی پیگیری همزمان ۱۰۰ هدف و درگیری همزمان با ۱۲ هدف را دارد. زمان آمادهسازی آن حدود ۵ دقیقه و موشکهای آن از نوع انبارشوندهاست که مانند مهمات معمولی نیاز به هیچگونه نگهداری در مدت عمر مفید خود ندارند.
اس-۳۰۰ شباهت زیادی با سامانه پدافندی آمریکایی امآیام-۱۰۴ پاتریوت دارد. مدلهای پیشرفتهتر اس-۳۰۰ توانایی اجرای تاکتیک «بزندررو» را دارند که بقاپذیری آنها را در شرایط جنگی افزایش میدهد و در شرایط ویژه میتوانند به عنوان یک سلاح تهاجمی عمل کنند؛ برای مثال موشکهای اس-۳۰۰ چینی مستقر در تنگه تایوان توانایی حمله به فضای هوایی تایوان را دارند و تهدیدی برای تمامی هواپیماهای آمریکایی به شمار میروند که ممکن است در درگیری احتمالی به کمک این کشور بیایند؛ به جز هواپیماهای فوقالعاده رادارگریز بی-۲ و جنگنده اف-۲۲ رپتور. به همین جهت پیشبینی میشود که مأموریت حمله وسیع به سیستمهای اس-۳۰۰ به جنگندههای اف-۲۲ واگذار شود. اس-۴۰۰ فاتح با نام ناتو سام-۲۰ سیستم موشکی تکاملیافته اس-۳۰۰ است که در سال ۱۹۹۹ معرفی و از سال ۲۰۰۶ وارد فعالیت در ارتش روسیه شدهاست.موشک سطح به هوای اس۳۰۰ در سال ۱۹۷۹ برای دفاع از ساختمانهای حساس و مهم شوروی ساخته شد. این سامانه پدافندی سپس با تکمیل و توسعه بیشتر برای دفاع در برابر موشکهای بالستیک بکار میرود. تا کنون چندین نوع سامانه پدافندی اس-۳۰۰ با موشکهای متفاوت و سیستمهای راداری بهینه شده، افزایش ویژگی مقابله با اخلال الکترونیک، افزایش دقت برخورد باهدف به خصوص برای اهدافی که در ارتفاع کم پرواز میکنند و موشکهای بالستیک طراحی شده است. دستهبندی کلی این نوع سامانهها در نمودار درختی زیر نشان داده شده است.
در سال ۲۰۰۷ قراردادی به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار برای فروش ۵ سیستم اس-۳۰۰ از سوی روسیه به ایران به امضاء رسیده بود که بدون تحویل هیچگونه موشکی از سوی روسها فسخ شد. دمیتری مدودف رئیسجمهور روسیه در سال ۲۰۱۰ در راستای اجرای قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت دستوری را صادر کرد که به موجب آن فروش هرگونه موشک و جنگافزارهای دیگری چون تانکهای جنگی، خودروهای زرهی، ادوات توپخانهای کالیبر بالا، کشتیها و هواپیما و هلیکوپترهای نظامی به ایران ممنوع شدهبود. ایرانیها نیز یک درخواست غرامت ۴ میلیارد دلاری را به دیوان بینالمللی داوری فرستادند. وزیر دفاع ایران نیز در سال ۹۱ اعلام کرد که ایران طرح تولید موشک مشابهی به نام باور ۳۷۳ را در دست دارد.روسها در تلاش برای صرفنظر کردن ایران از درخواست غرامت، سیستم تور ام-۱ را به جای آن پیشنهاد دادند که گفته میشود توسط ایران رد شدهاست. آنتی ۲۵۰۰ نیز پیشنهاد دیگری است که میتواند برای نیازهای ایران مناسبتر باشد. اس-۳۰۰ پیامیو مطابق با نیازهای نیروهای دفاع موشکی توسعه یافته اما آنتی-۲۵۰۰ برای نیروی زمینی ساخته شدهاست و میتواند برای نیروی زمینی بزرگ ایران سودمند باشد. اس-۳۰۰ پیامیو مطابق با نیازهای نیروهای دفاع موشکی توسعه یافته اما آنتی-۲۵۰۰ برای نیروی زمینی ساخته شدهاست و میتواند برای نیروی زمینی بزرگ ایران سودمند باشد. محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در سفری که به مسکو داشت گفته بود که تهران تمایلی ندارد به جای سامانه اس ۳۰۰ از روسیه سامانه آنتی-۲۵۰۰ دریافت کند اما در دیماه ۱۳۹۳ اعلام شد که هیئتی از سوی ایران برای بررسی دریافت یک سیستم جایگزین برای اس-۳۰۰ به روسیه خواهد رفت. آخرین اخبار در ۱۴ مارس ۲۰۱۵ مطابق با ۲۴ فروردین ماه ۹۴ ولادمیر پوتین دستور لغو ممنوعیت تحویل سامانه s300 به ایران را صادر کرد. البته روسیه اعلام نکرد چه زمانی این سیستم موشکی را به ایران تحویل خواهد داد، اما به گزارش تلویزیون دولتی روسیه، کرملین برای تحویل بی درنگ این سامانه موشکی اعلام آمادگی کرده است.اوت ۲۰۱۵ اعلام شد که قرارداد جدید برای خرید این سامانه امضا شده است. خبرگزاری اینترفاکس روسیه از قول یک منبع آشنا به این قرار داد گفته که ارزش چهار گردان اس -۳۰۰ درخواستی ایران ۹۰۰ میلیون دلار تعیین شده است و مدل خریداری شده اس-۳۰۰ وی -۴ آخرین مدل آنتی-۲۵۰۰ است که در سال ۲۰۱۳ عملیاتی شد.
مدل تحویلی به ایران احتمالا از نوع وی-4 خواهد بود.مدل ارتقایافته اس-۳۰۰ وی (آنتی-۲۵۰۰) که تحویل آن از سال ۲۰۱۴ به نیروی زمینی روسیه آغاز شده و برد موثر آن ۴۰۰ کیلومتر اعلام شده است.با ورود این سامانه توان حراست از آسمان میهن عزیزمان بسیار افزایش خواهد یافت.
این شما و این هم یک ویدئوی جذاب از حمله اس-300 به آسمان!!
باز هم به بهانه ی دیگر تحویل سامانه سپر دفاع موشکی S300 به ایران به تعویق افتاد
دوشب پیش سخنگوی وزارت دفاع روسیه آب پاکی رو ریخت رو دست ایرانی ها…:emoji2
بیخود نیست اسراییل خودشون تیکه پاره میکنه این سامانه دست ایران نرسه. دریغ از اینکه مدل به روز رسانی شده این مدل رو هم سفارش دادند
به نظر بنده اینطور نیست ! در زمانی که مهندسی معکوس پیشرفت کرده ! ایران هم در زمینه ساخت موشک تجربات خوبی داشته ! جدا از هوش ایرانی … دیگه نیازی به 50 سال نیست !
ما دارای امکانات و تجربیات بیشتری هستیم تا 40 سال پیش شوروی(روسیه امروزی)
بالاخره باید از جایی شروع بشه … فقط حمله مهم نیست ! کشورهای پیشرفته فکر دفاع از مرزهای هوایی خود هستند ! یا پول و رابطه بین اللملی خوبشو دارن که پیشرفته ترین سامانه های ضد موشکلی/هوایی رو بدست بیارن ! یا خودشون میسازن … بالاخره هر چی باشه کشوری مثل ایران باید در این زمینه سرمایه گذاری کنه ! به امید اینکه همین 5 تا سامانه یکیش دچار مهندسی معکوس قرار بگیره ! با تکنولوژی های جدید تلفیق شه و سامانه کاملاً بومی جدیدی ساخته شه ! مهندسی معکوس ایراد و خجالتی نداره !
بالاخره باید از جایی شروع کرد !
با قسمت دوم حرفتون هم کاملاً موافقم ! دقیقاً به خاطر نزدیکی روابط ما با مسکو تونستیم این رو بگیریم ولی یکی از سخنگوهای کرملین اعلام کرد که فعلاً زوده این سامانه رو به ایران تحویل بدیم و زمان تحویلش رو مورد بررسی قرار میدیم ! هرچند قیمتشو بردن بالا ولی 900 میلیون دلار پول خاصی برای بودجه نظامی مملکت ما نیست !
اونا میدونن ایرانیا چینی های جدید هستن
واقعی عالیییییییییییییییییییییییی بود خیلی مفید :-bd:-bd:-bd:-bd:-bd
دوست عزیز باز باید شرایط ممکنو در نظر بگیری چون خیلی چیزها تغییر میکنه.
بعد از جنگ 8 ساله رو در نظر بگیریم …
شوروی که متلاشی شد پس در صورت روابط دوستانه با آمریکا دیگه چه نیازی به حمایت تسلیحاتی گسترده و یا خرید تسلیحات قوی بود در این 36 سال!
نمیگم سلاح خریداری نمیشد ولی نه مثل اون دوران!
فکر نکنم این رقابت تسلیحاتی که الان هستش به وجود می اومد!
در مورد بخش دوم دشمنی الان روسیه و آمریکا مثل دشمنی شوروی با آمریکا نیست.
روسیه مشکلات اقتصادی خودشو داره و با آمریکایی ها تعامل میکنه. در ضمن سیاست کشور ما نه شرقی نه غربی بوده و منافعی برای شوروی سابق یا روسیه در حمایت از ما به به صورت قاطع به وجو نمی آورده تنها سود این معاملات هستش که نصیب روسیه میشه .
ایران به خاطر قطع نامه شورای امنیت برای خرید سلاح در تنگنا هستش و کشورها هم نمیان به خاطر سود دردسرهای بعدیو قبول کنن.
این موضوع حتی برای کشور آلمان هم هستش که وقتی میخواسته تانک لئوپارد 3 رو بسازه جلوش گرفته شد به این بهانه که تحدیدی وجود نداره که آلمان بره دنبال توسعه تانکش که به تازگی باز میخواد ادامه بده. یا همین تانک لئوپارد که بهترین تانک جهان شناخته میشه آلمان ها به دلایل سیاسی مهمات قدرتمند اورانیومی در اختیار ندارن تا با این تانک از پس زره T-90 بر بیاند اینها همش به دلایل سیاسی هستش برای دوست خودشون آلمان حالا چه برسه به ایران!
اینها دلایلی هستش که اونها راضی نمیشن هواپیمای جنگندشونو یا هر سلاح دیگه ایی رو راحت در اختیار ما بذارن , اول خودشونو میبینن.
خب 36 سال پیش برای ایران این محدودیتها وجود نداشت.
اما الان وضعیت یه خورده متفاوت شده. و به نظر روسیه تغییر رویه داده.
بعد از قضیه اکراین و سوریه روسیه به نظر به این نتیجه رسیده که غرب به دنبال تعامل باهاش نیست و هر وقت بتونه ضربه خودشو وارد میکنه و هدف نهایی متلاشی کردن همین روسیه هم هستش و روسیه دوروبر خودشو خالی میبینه. کشورهای متحدش دارن به سمت غرب کشیده میشن و این وسط ایران و خاورمیانه میتونه کمک بزرگی براش باشند. به خاطر همین اگه این تحریم های دستو پاگیر کم بشه به نظرم روسیه و ایران بیشتر از گذشته به هم نزدیک میشن به خصوص در سلاح های نظامی.
ولی باز شرایط مثل 36 سال قبل نمیشه و این دیگه از خود ماست چون ما مثل اون دوران بودجه زیاد نداریم که به خریدهای نطامی اختصاص بدیم و الان یه سیاستی در داخل هستش که سعی میکنن خیلی چیزها سری و بومی باشند.
به نظر خود من هم سیاست درستی هستش و بهترین سلاح روز هم بگیری باز چند دهه دیگه از رده خارج میشه و این بار فاصله ما با کشورهای تولید کنندش زیادتر میشه. فقط تا جایی که نیاز به خرید خارجی هستش با توجه به وضعیت منطقه و زمان اقدام به خرید بشه و چه بهتر که چیزی باشه هم نیاز ما بر طرف بشه هم جوری باشه که بشه از روش ساخت تا استارت کار خودمون بشه.
فکر کنم آیزن هاور رئیس جمهور وقت آمریکا بود که حدود 60 سال پیش گفت: نباید بزاریم میلیتاریسم در کشور مهمی مثل ایران بومی بشه برای متوجه شدن این حرف من برید و تاریخ این کشور را مطالعه کنید.
ببخشید زیاد شد:emoji1
دوست عزیز بهتره شما بدونین که پیشرفته ترین موشک های ایران،مثل شهاب و عماد و… از روی مبتدی ترین موشک های روسیه ساخته شده.
ایرانی جماعت دستش تو کپی خیلی خوبه،شما مطمئن باش چند سال بعد اس 300 ایران میتونی یچیز حرفه ای تر از اس 500 خود روسیه بسازه
سامانه بسيار عالي هستش براي پوشش كل كشور نمي دونم كافي هست يا نه ولي قدم بزرگي براي ما محسوب ميشه
اون دوستمونم كه گفتن مانيتور crt دارند:emoji9 بايد بگم اون crt نيست نمايشگر كاتودي هستش خود امريكا هم سامانه هاي رده بالاش هنوز از اينها استفاده مي كند اوني كه شما مي بينيد و فكر مي كنيد ديجيتال سيستم مانيتورينگ رادار هستش كه به اساني به ديجيتال تبديل مي شه ولي ايراد ديجيتال اينه كه به شدت دربرابر جنگ الكترونيك منطقه اي حساس هستش يعني زماني كه هواگردي مثل Growler شروع به ايجاد مزاحمت كنه تمام سيستم هاي تصويري مبتني بر ديجيتال از كار مي افتد و فقط هنوز صفحه كاتودي ها مقاوم هستند
شرایط اون زمان قبول دارم این همه حمایت تسلیحاتی به خاطر شوروی بود ولی فرض بگیر تو این 36 سال روابط ما با امریکایا همچنان خوب بود امریکا بیشتر حاظره ایران حمایت تسلیحاتی بکنه (نه مثل زمان شوروی)تا کشورهای عربی بیشتر این به خاطر شرایط جغرافیایی ایرانه دوما حتی ما العان نمیتونیم از دشمنی روسیه با امریکا استفاده کنیم این بزرگترین خرید نظامی ما از روسیه بود (با کلی منت)چرا اینها حاظر نیستند هواپیمای جنگندشونو بدند؟
دوست عزیز قبل این حرف ها باید شرایط سیاسی خودمونو در نظر بگیریم.
اولا سامانه دفاعی یا هر سلاح نظامی دیگه ساختن به همین راحتی نیست که ما بگیم پول میذاریم وسط خودمون می سازیمش.
دوما همون طور که برای ما راحت نیست برای بسیاری از کشورهای دیگه هم راحت نیست. پشت این سلاح ها سالها تجربه و دانش هستش که امروز هر کشوری بخواد بره از صفر شروع کنه باید حالا حالاها دنبالش بدود.
پس چی خیال کردید یه اس 300 پنجاه سال پیش با سالها مطالعه ساختند الان سال 2015 هستش علم پیشرفت کرده ما میتونیم مثلا دوساله همون بسازیم چون اون 50 سال پیش ساخته شده الان 2016 هستش!!! نه از این خبرا نیست باید مثل همونی که 50 سال پیش رفت ساختش حالا با یه سری تخفیف بشینی از اول طراحیش کنی.
خب وقتی کشورهای دیگه هم همین وضعیتو دارن پس یه اس 300 همون کارایی که باید داشته باشه رو داره ولی مشکل برای ما اینه که دشمنان ما تاپ ترین دشمنانی هستشن که یک کشور میتونه داشته باشه:D
پس به عنوان (فرض) اس 300 سالهای دور نمیتونه جلو این دشمنان کاربرد لازمو داشته باشه ( البته نسبی هستش).
ولی شرایط سیاسی ما چی هستش! کسی به ما همین جوری سلاح نمیده.
یعنی چی؟ یعنی خیلی از کشورها دانششو ندارن که بدن اونایی هم که دارن نمیدن به ما!
این الان هستش یه خورده شرایط با 10 سال پیش عوض شده به خاطر نیاز روسیه و ایران به هم نزدیکتر شدن و اگرنه همین هم نمیشد گیر آورد.
ولی با خرید همین ها امیدواریم توان دانش داخلیمون به حدی باشه که بتونیم از همین ها استارت بزنیم برای تولید داخلی.
در اینجور موارد بهتر پیرامون مسئله رو هم بررسی کرد و بعد نتیجه گیری کرد!
اون موقع که آمریکا f14 خودشو به ایران داد یه غول بی شاخو دم وجود داشت به نام شوروی که دشمن شماره 1 آمریکا بود و همون موقع هی تو آسمان ایران میومد جاسوسی میکرد.
آمریکا هم منافع بسیار بزرگ و حساسی در ایران داشت. و باید شوروی مهار میکرد.
ایران میخواست جنگنده بخره که بتونه با جنگنده های شوروی مقابله کنه بین f15 و f14 مشاور نظامی آمریکایی به خاطر رادار قدرتمند f14 این جنگنده رو پیشنهاد داد.
یه خورده بحث بود که این هواپیمارو بدن یا نه که دادن.
ولی بعد از ایران همین الانش به کدوم کشور هواپیمای فوق پیشرفتشونو دادن که حالا ما وضعیت الانو و روسیه رو با اون موقع مقایسه کنیم؟
فعلا گه ورودش تکذیب شده لینک زیر ببینید خبرشو
نمیدونم مسولین تاکی میخوان بازیچه دست این روسها باشن
http://goo.gl/7YBiVr
وااای که چقدر توضیحاتتون کامل بود !
اصلاً ذکر نشده بود هر سامانه دارای چند تا موشک سطح به هوا هستش!
قدرت انفجاری کلاهکشون چقدر هست !؟ با احتساب وزن کلاهک جنگیشون!
و اینکه یعنی چی “این سامانه توانایی پیگیری همزمان ۱۰۰ هدف و درگیری همزمان با ۱۲ هدف را دارد. ” ؟
صد هدف رو به صورت Real Time میتونه با رادار زمینی خودش اسکن و مختصات نقطه ای اونو به گیرنده های موشک بفرسته ولی درگیری همزمان با 12 هدف یعنی چی !؟؟؟
یه موشک که نمیتونه به صورت همزمانه دنبال 12 هدف بره و اونارو منهدمش کنه! خب؟ یعنی منظور نویسنده مقاله این بود که هر لانچر زمینی توانایی درگیر شدن با 12 هدف رو داره !؟
اینطور که من دیدم هر لانچیر فقط 4 عدد موشک رو میتونه حمل و شلیک کنه ! 12 یعنی چی؟
فقط میخوام بهتر متوجه شم چطور کار میکنه ! یعنی این 12 با چه محاسبه ای حساب شده؟
یا هر سامانه شامل یه رادار زمینی اکتیو یا پسیو + 3 عدد لانچر هستش که هر کدوم 4 موشک زمین به هوا حمل میکنن هستش ؟!؟ اگه اینطوریه باید ذکر میشد تا من خواننده این مقاله بهتر درک میکردم تا به سوال کردن نمیرسید!
نظر خودم هم در مورد این سامانه این هستش که ما باید پسمانده های دولت شوروی سابق رو بخریم !؟؟؟ با احتساب اینکه این سامانه در اواخر دهه 70 طراحی شده و مدل های بهینه شده اون چند سال پیش بهینه شدن ! چرا خب ؟!؟؟ چرا این هزینه رو صرف تحقیق و توسعه و فراهم کردن بستر ساخت چنین سامانه های نکردن !؟ 5 عدد سامانه که هر کدوم شامل 12 موشک زمین به هوا هستش چقدر به درد ما میخوره !؟؟؟ هر سامانه رو فقط میتونن در منطقه خاصی(که دفاع موشکی برای اون منطقه مهمه) مستقر کنن ! یعنی فقط 5 منطقه مهم استراتژیکی ! حالا شاید در نقاط مرزی شاید در نقاط حساس مانند حواشی استان تهران! به هر حال دردی رو دوا نمیکنه
جدا از اینکه وقتی مانیتور های کنترلر زمینیشون رو که اپراتور داشت کنترل میکرد رو دیدم خندم گرفت ! 😀 CRT قدیمی ! با اون لامپ تصویر های گنده !
به نظر من نصف مبلغ قرارداد برای تحقیق و توسعه چنین سامانه هایی(یا شایدم پیشرفته تر) در ایران کافی بود! هزینه تولیدش به کنار ولی وقتی بومی میشد ! امکان صادر کردن چنین سامانه هایی برای کشورهای متحدی مثل سوریه برقرار میشد ! چون تکنولوژی ساختش دست خودمون میشد !
کشور ایالت متحده آمریکا آمریکا داره روی ساخت موشک های بالستیکی که از جو زمین(به صورت از پیش قرار داده شده در مدار زمین) کار میکنه و توانایی حمله به نقاط خاصی از زمین رو به صورت آنی از فضا رو داره! بعد ما بعد چند سال پسمانده تسلیحاتی روسیه رو میخریم ! تازه خوشحال هم هستیم !
ما میتوانیم !!! ولی نه در این حد که سامانه های دفاع موشکی 30 سال طراحی شده روسیه رو بخریم :-s
روسها خودشون s500 دارند اینو تو صورتمون پرت کردند یه زمانی ما f14 خریدیم فقط امریکا داشت و ایران
خیلی هم خوب 🙂 هرچه بیشتر بهتر
کلا ضرر هم خودت تولید کنی هم بخری شرایطم جوری که راهی نیست تجهیزات نظامی بینهایت گرونه
تو این روزا بعضی کشورهای منطقه خیلی شاخو شونه میکشن.خدا عاقبت همه رو بخیر کنه معلوم نیس میخوان چه تصمیمی بگیرن؟این همه بودجه که تو خاورمیانه صرف خرید سلاح میشه اگه صرف رفاه و اقتصاد میشد وضع خیلی بهتربود..هرکی برا خودش یه دشمن میسازه تو خاورمیانه.:smiley5
امیدوارم اوضاع بهتر بشه و هیچ جنگی رخ نده=smile