مدت ها پیش و حتی قبل از زمانی که اعلام شد وزارت ارتباطات قصد دارد تعرفه های اینترنت حجمی را متوقف کرده و اینترنت نامحدود را جایگزین آن نماید، موضوع جدیدی توسط وزیر قبلی این وزارتخانه با عنوان “تفکیک اینترنت داخلی و بین المللی” مطرح شد. ایده اولیه به این صورت بود که فروشندگان اینترنت می بایست بستری را فراهم می کردند تا به وسیله آن، میزان مصرف کاربران از اینترنت به صورت جداگانه با عناوین اینترنت داخلی و اینترنت بین المللی تفکیک شده و سپس در نحوه قیمت گذاری بسته های اینترنتی از این اطلاعات استفاده شود. با وجود مشکلات بسیار زیاد و حتی انتقاداتی که هنوز هم به این طرح وارد است، تفکیک اینترنت داخلی و خارجی سرانجام به پایه اصلی تغییر تعرفه های اینترنت پر سرعت تبدیل شد و حالا کاربران می دانند مصرف اینترنت داخلی برای آنها به صورت نیم بها محاسبه می شود. با این حال یکی از سوالاتی که ذهن بسیاری از کاربران را به خود مشغول کرده آن است که اینترنت داخلی دقیقا به چه معناست؟
برای این پرسش، پاسخ ساده ای وجود دارد. همه وب سایت هایی که سرور آنها در داخل کشور وجود داشته باشد به عنوان وب سایت داخلی در نظر گرفته شده و شامل تعرفه کمتری نسبت به وب سایت هایی می شوند که سرور آنها خارج از ایران قرار دارد. در نتیجه همه شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام، فیسبوک، توییتر و یوتیوب نیز جزو اینترنت بین المللی دسته بندی می شوند. اما در نگاه اول شاید به نظر برسد با توجه به مشخص بودن دامنه IP های کشور ایران، تشخیص اینکه هزینه استفاده از چه وب سایت هایی نصف هزینه اینترنت بین المللی است کار راحتی باشد. اما دستورالعمل هایی که توسط وزارت ارتباطات منتشر شد و اپراتورهای اینترنتی به اجرا گذاشتند داستان را به گونه دیگری تعریف می کند.
در ابتدا فهرستی منتشر شد که در آن “200 وب سایت پر بازدید داخلی” معرفی شده بودند و تنها همین وب سایت ها دارای تعرفه های 1/2 اینترنت به حساب می آمدند. سپس این فهرست گسترش یافت و به 500 وب سایت رسید اما باز هم با یک محاسبه ساده می توان فهمید وب سایت هایی که از سرور داخلی استفاده می کنند بسیار بسیار بیشتر از اعداد 200، 500 یا حتی 1000 هستند و این سوال مطرح می شود که چرا وزارت ارتباطات با اسکن IP وب سایت های داخلی همه آنها را به صورت خودکار وارد فهرست نیم بها نمی کند؟ این سوالی بود که پیشتر توسط برخی رسانه ها مانند تسنیم هم پرسیده شده بود و البته به جوابی نرسیده بود. حالا وزیر ارتباطات در ادامه روزهای پر خبر خود، ناعدالتی در مشخص کردن وب سایت های نیم بهای داخلی را قبول کرده است. محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات، امروز در جریان نشست خبری درباره این بیعدالتی گفت: “بیعدالتی در انتخاب 500 سایت داخلی با ترافیک نیم بها را قبول دارم و لذا سامانهای راه میافتد تا هر سایت داخلی که بخواهد با ارائه اطلاعات لازم از قبیل آیپی شامل این تخفیف شود”.
همان طور که در توضیحات وزیر ارتباطات هم آمده باز هم قرار است سامانه ای راه اندازی شود تا مدیران وب سایت ها شخصا به ثبت آنها به عنوان وب سایت داخلی بپردازند و باز هم قرار نیست بررسی IP ها و اجرای خودکار این دستورالعمل مورد استفاده قرار گیرد. با این حال به نظر می رسد در آینده فهرست وب سایت های نیم بها گسترش یافته و از حالت انحصاری و دستوری توسط وزارت خانه خارج شود که در نهایت به نفع کاربران و مصرف کنندگان ایرانی اینترنت خواهد بود.
ابتدای محتواتون راجع به تفکیک هزینه اینترنت داخلی و خارجی صحبت کرده بودید که به نظر من صرف نظر از فیلترینگ، ایده خوبی هست. با تشکر لحظه آخر ([url]”http://lahzeakhar.com/”[/url])
چی تو ایران درسته که این دومیش باشه :))
قربان شما کوروک ([url]”https://koorook.com/”[/url])