همانطور که میدانید، بازارهای جهانی در پی اجرای تعرفههای جدید و گسترده از سوی رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، دچار شوک شدهاند. حالا به نظر میرسد که بیت کوین نیز قربانی تعرفه های ترامپ شده است. این رمزارز پیشرو اکنون با قیمت 76,819.50 دلار معامله میشود که نسبت به 24 ساعت گذشته 7.65 درصد کاهش داشته است.
سقوط سنگین ارزش بیت کوین در پی فروپاشی گسترده بازار رخ داد که با اعلام تعرفه های یکپارچه ترامپ بر تمام واردات آمریکا آغاز شد؛ موضوعی که باعث افزایش نگرانیها از آغاز یک جنگ تجاری جهانی شده و سرمایهگذاران را از داراییهای پرریسک مانند رمزارزها دور کرده است. بیتکوین که در هفته گذشته علیرغم افت بازار سهام و طلا، بین 82,000 تا 83,000 دلار ثابت مانده بود، اکنون 28 درصد از اوج تاریخی خود در ژانویه یعنی 109,000 دلار افت کرده است.
اتریوم (ETH)، دومین رمزارز بزرگ دنیا، وضعیت بدتری پیدا کرده و با سقوط 14.66 درصدی به قیمت 1,544.63 دلار رسیده است؛ زیرا موجی از لیکوییدشدنها بازار داراییهای دیجیتال را در بر گرفته است. طبق دادههای CoinGlass، تنها در 24 ساعت گذشته، بیتکوین و اتریوم به ترتیب 247 میلیون دلار و 217 میلیون دلار لیکویید موقعیتهای لانگ داشتهاند. در مجموع، بیش از 853 میلیون دلار از موقعیتهای دارای اهرم در کل بازار رمزارز از بین رفتهاند و بیش از 280,000 معاملهگر متضرر شدهاند.
فروش گسترده باعث کاهش ارزش تمام رمزارزهای اصلی شده است. سولانا، دوجکوین، ریپل و دیگر رمزارزها همگی با افتهای دورقمی روبرو شدهاند. شاخص «Coinbase 50» که 50 رمزارز پرمعامله در پلتفرم کوینبیس را دنبال میکند، امروز 11.08 درصد کاهش یافته است.
ترس از تعرفهها به بازار رمزارز سرایت کرد
جو روانی بازار در آخر هفته به شدت منفی شد. زیرا چین در پاسخ به تعرفههای ترامپ، تعرفههایی 34 درصدی بر کالاهای آمریکایی اعمال کرد. این اقدام شدتگرفتن تنش میان دو اقتصاد بزرگ جهان را نشان میدهد. تحلیلگران میگویند که نبود شفافیت درباره مدتزمان و دامنه این سیاستها، موجب فروش ناشی از وحشت در انواع داراییها شده است.

براساس دادههای S&P Dow Jones Indices، شاخص جهانی S&P Global Broad Market تنها در دو روز معاملاتی پس از اعلام تعرفهها، 7.46 تریلیون دلار از ارزش خود را از دست داده است؛ 5.87 تریلیون دلار در بازارهای آمریکا و 1.59 تریلیون دلار در دیگر بازارهای جهانی.
بیتکوین که در شرایط پرتنش رفتاری مشابه سهامهای فناوری با رشد بالا دارد، در زمان بحران ارتباط بیشتری با بازارهای سنتی پیدا کرده است. اگرچه این رمزارز پیشتر بهعنوان محافظی در برابر بیثباتی بازارهای مالی مطرح بود، نوسانات اخیر این دیدگاه را زیر سوال برده است.
شاخص ترس و طمع که وضعیت روانی بازار را نشان میدهد، اکنون دوباره وارد محدوده «ترس شدید» شده و به عدد 23 رسیده است؛ سطحی که آخرین بار در اوایل مارچ دیده شده بود.
هشدار تحلیلگران: احتمال افت بیشتر وجود دارد
شرکت تحقیقاتی 10X Research اعلام کرده از زمانی که بیتکوین به زیر 96,000 دلار سقوط کرد، مدل روند آن نزولی شده و در صورت بدترشدن شرایط کلان اقتصادی، احتمال افت بیشتر وجود دارد. آنها در یادداشتی نوشتند: این اتفاق فقط مربوط به رمزارز نیست، بلکه بخشی از یک چرخه گستردهتر کاهش ریسک است.
بانک مرکزی آمریکا همچنان محتاط است. با وجود آمار قوی اشتغال در بخش غیرکشاورزی، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، نسبت به کاهش زودهنگام نرخ بهره بیمیل بوده و نگران آن است که تعرفهها موجب تورم شوند. تحلیلگران بارکلیز هشدار دادهاند تا زمانی که بازار کار بهطور محسوسی تضعیف نشود، احتمال تغییرات عمده در سیاستهای فدرال رزرو در آینده نزدیک کم است.
همزمان پیچیدگیهای ژئوپولیتیکی نیز در حال افزایش است. برخی کشورها مانند ویتنام، اسرائیل و هند در حال لغو تعرفهها بر محصولات آمریکایی هستند تا تنشها را کاهش دهند. از طرف دیگر، کشورهای دیگر نظیر چین، اتحادیه اروپا و کانادا برای اقداماتی تلافیجویانه را تدارک میبینند. این واکنش ناهماهنگ جهانی، بر ابهام سرمایهگذاران افزوده است.
بیتکوین از ابتدای سال 15 درصد افت کرده است
با وجود خوشبینیهای اولیه نسبت به اینکه سال 2025 میتواند شفافیت مقرراتی و احتمال تأیید ETFهای اسپات را به همراه داشته باشد، بیتکوین تاکنون از ابتدای سال 15 درصد کاهش ارزش داشته است. با نبود عامل محرک مثبت مشخصی در حوزه رمزارز، مسیر آینده این بازار در کوتاهمدت وابسته به تحولات کلان اقتصادی جهان، بهویژه روند جنگ تجاری و پیامدهای آن خواهد بود.
تحلیلگران میگویند بدون محرک قوی، بیتکوین و بازار رمزارز در برابر شوکهای خارجی همچنان آسیبپذیر باقی میمانند. در حال حاضر، سرمایهگذاران در وضعیت «گریز کامل از ریسک» قرار دارند، چرا که سایه رکود جهانی روز به روز سنگینتر میشود.
دیدگاهتان را بنویسید