دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تصمیم گرفته است که گوشی های هوشمند، کامپیوتر و برخی دستگاههای الکترونیکی دیگر را از تعرفه های متقابل، از جمله تعرفههای 125 درصدی بر واردات از چین، معاف کند.
حذف تعرفه گوشی های هوشمند و کامپیوتر از تعرفههای ترامپ
اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده روز جمعه اعلام کرد که برخی کالاها از تعرفه 10 درصدی جهانی و تعرفههای بالاتر برای واردات از چین معاف خواهند بود. این تصمیم در پاسخ به نگرانی شرکتهای فناوری آمریکایی درباره افزایش قیمت گجتها اتخاذ شده است، زیرا بسیاری از این محصولات در چین تولید میشوند. این اقدام، که نخستین معافیت مهم از تعرفههای اعمالشده توسط دولت ترامپ بر چین محسوب میشود، از سوی یک تحلیلگر تجاری بهعنوان «سناریو تحولآورین» توصیف شده است.
معافیتهایی که از تاریخ 5 آوریل (16 فروردین) اجرایی شدهاند، شامل دستگاهها و قطعات الکترونیکی دیگری مانند نیمهرساناها، سلولهای خورشیدی و کارتهای حافظه نیز میشوند. کاخ سفید اعلام کرده است که این معافیتها به شرکتها فرصت بیشتری میدهد تا تولید خود را به ایالات متحده منتقل کنند.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، در بیانیهای اظهار داشت: «رئیسجمهور ترامپ بهصراحت بیان کرده است که ایالات متحده نمیتواند برای تولید فناوریهای حیاتی مانند نیمهرساناها، تراشهها، گوشی های هوشمند و لپتاپها به چین وابسته باشد. به دستور رئیسجمهور، این شرکتها در حال تلاش برای انتقال سریع تولید خود به داخل کشور هستند.»
ترامپ که آخر هفته را در خانهاش در فلوریدا گذراند، روز جمعه به خبرنگاران گفت که با تعرفههای بالا بر چین مشکلی ندارد و افزود: «فکر میکنم نتیجه مثبتی از این موضوع حاصل خواهد شد.» او همچنین به رابطهاش با شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، اشاره کرد. برخی برآوردها نشان میدهند که اگر هزینههای تعرفهها به مصرفکنندگان منتقل میشد، قیمت آیفون و سایر کالاهای الکترونیکی در آمریکا ممکن بود تا سه برابر افزایش یابد.
دن آیوز، رئیس جهانی تحقیقات فناوری در شرکت ودبوش سکیوریتیز، در شبکه ایکس نوشت: «این یک سناریوی رؤیایی برای سرمایهگذاران فناوری است. معافیت گوشیهای هوشمند و تراشهها یک تحول بزرگ در زمینه تعرفههای چین محسوب میشود.» او همچنین اضافه کرد که شرکتهای بزرگ فناوری مانند اپل، انویدیا، مایکروسافت و بهطور کلی صنعت فناوری میتوانند این آخر هفته تا دوشنبه با آرامش بیشتری سپری کنند.»
ایالات متحده یکی از بزرگترین بازارهای آیفون محسوب میشود. طبق گزارش Counterpoint Research، اپل در سال گذشته بیش از نیمی از فروش گوشیهای هوشمند را به خود اختصاص داده بود. گفته میشود حدود 80 درصد آیفونهای اپل برای فروش در آمریکا در چین تولید میشوند و 20 درصد باقیمانده در هند ساخته میشوند.
اپل و دیگر شرکتهای بزرگ گوشیهای هوشمند مانند سامسونگ در سالهای اخیر تلاش کردهاند زنجیره تأمین خود را متنوع کنند تا وابستگی بیش از حد به چین را کاهش دهند. هند و ویتنام بهعنوان مراکز تولیدی جدید در حال ظهور هستند. با اجرایی شدن تعرفهها، گزارش شده است که اپل در روزهای اخیر به دنبال تسریع و افزایش تولید دستگاههای خود در هند بوده است.
ترامپ مجموعهای از تعرفههای سنگین را برای کشورهای مختلف جهان برنامهریزی کرده بود که قرار بود این هفته اجرایی شوند. اما روز چهارشنبه، او بهسرعت تغییر مسیر داد و اعلام کرد که برای کشورهایی که با تعرفههای بالاتر آمریکا، به جز چین، مواجه شدهاند، یک وقفه 90 روزه اعمال خواهد شد. تعرفههای چین به 145 درصد افزایش یافت. ترامپ گفت این افزایش به دلیل آمادگی چین برای تلافی با تعرفه 84 درصدی بر کالاهای آمریکایی بوده است.
در تغییری چشمگیر در سیاست، ترامپ اعلام کرد که کشورهایی که علیه تعرفههای آمریکا تلافی نکردهاند، تا ماه ژوئیه تنها با تعرفه 10 درصدی مواجه خواهند شد. کاخ سفید این اقدام را یک تاکتیک مذاکره برای دستیابی به شرایط تجاری مطلوبتر از سایر کشورها توصیف کرد. ترامپ همچنین اظهار داشت که مالیاتهای وارداتی او به نابرابری در نظام تجارت جهانی رسیدگی خواهد کرد و مشاغل و کارخانهها را به ایالات متحده بازخواهد گرداند.
هنوز مشخص نیست که آیا واردات فناوری از چین همچنان مشمول تعرفه 20 درصدی خواهد شد که بخشی از تعرفههای متقابل اعلامشده در 2 آوریل (13 فروردین) نبود.
دیدگاهتان را بنویسید