آیا چتباتها میتوانند جایگزین درمانگرهای انسانی شوند؟ برخی از استارتآپها و بیماران ادعا میکنند که چنین چیزی شدنی است. البته این موضوع هنور ثابت نشده است. حالا آیا تراپی به کمک چتباتهای هوش مصنوعی ممکن است؟
تراپی با هوش مصنوعی
یک مطالعه نشان داد که 80٪ از افرادی که از ChatGPT OpenAI برای مشاوره سلامت روان استفاده کردهاند، آن را جایگزین خوبی برای درمان معمولی میدانند، در حالی که یک گزارش جداگانه نشان داد که چتباتها میتوانند در کاهش علائم خاص مربوط به افسردگی و اضطراب موثر باشند. از سوی دیگر، به خوبی ثابت شده است که رابطه بین درمانگر و مشتری و به عبارت دیگر ارتباط انسانی یکی از بهترین عوامل موفقیت در درمان سلامت روان است.
داستین کلبه، لوکاس ولف و کریس ایبرلی سه کارآفرین در کمپ درمانی طرفدار چتبات هستند. استارتآپ آنها، سونیا، یک درمانگر هوش مصنوعی را ارائه میدهد که کاربران میتوانند از طریق یک برنامه iOS در مورد طیف وسیعی از موضوعات با او صحبت کرده یا پیام ارسال کنند.
کلبه، مدیرعامل سونیا در مصاحبهای با TechCrunch گفت: ساختن یک درمانگر هوش مصنوعی مانند توسعه یک دارو است و این یعنی ما درحال ساخت یک فناوری جدید بهجای بستهبندی مجدد یک فناوری هستیم.
این سه کارآفرین در سال 2018 در حین تحصیل در رشته علوم کامپیوتر در ETH زوریخ با یکدیگر آشنا شدند و با هم به ایالات متحده رفتند تا تحصیلات تکمیلی را در MIT دنبال کنند. مدت کوتاهی پس از فارغالتحصیلی، آنها دوباره گرد هم آمدند تا استارتآپی راهاندازی کنند که میتواند اشتیاق مشترک آنها را برای فناوری مقیاسپذیر دربر بگیرد. نتیجه کار آنها استارتآپ سونیا شد.
سونیا از تعدادی مدل هوش مصنوعی مولد برای تجزیهوتحلیل آنچه کاربران در طول جلسات تراپی در برنامه میگویند و پاسخ به آنها استفاده میکند. این اپلیکیشن که از تکنیکهای درمانشناختی رفتاری کمک میگیرد، 20 دلار در ماه یا 200 دلار در سال از کاربران دریافت میکند.
کلبه ادعا میکند سونیا که تأییدیه FDA را دریافت نکرده است، میتواند با مشکلاتی از افسردگی، استرس و اضطراب گرفته تا مشکلات رابطه و خواب ضعیف مقابله کند. کلبه میگوید در رابطه با سناریوهای جدیتر، مانند افرادی که به خشونت یا خودکشی فکر میکنند، سونیا «الگوریتمها و مدلهای اضافی» برای شناسایی «موقعیتهای اضطراری» و هدایت کاربران به خطوط تلفن ملی دارد.
اینکه هیچ یک از بنیانگذاران سونیا پیشینهای در زمینه روانشناسی ندارند، تا حدودی نگرانکننده است. اما کلبه میگوید که این استارتآپ با روانشناسان مشورت میکند، اخیراً یک فارغالتحصیل روانشناسی شناختی استخدام کرده و بهطور فعال یک روانشناس بالینی تماموقت استخدام میکند.
کلبه گفت: این مهم است که تأکید کنیم که ما درمانگران انسانی یا هیچ شرکتی را که مراقبتهای سلامت روانی فیزیکی یا مجازی انجامشده توسط انسان را ارائه میکند، به عنوان رقیب خود در نظر نمیگیریم. به ازای هر پاسخی که سونیا ایجاد میکند، حدود هفت مدل زبان اضافی در پسزمینه برای تجزیهوتحلیل وضعیت از چندین دیدگاه درمانی مختلف به منظور تنظیم، بهینهسازی و شخصیسازی رویکرد درمانی انتخابشده توسط سونیا اتفاق میافتد.
در مورد حریم خصوصی چطور؟ آیا کاربران میتوانند مطمئن باشند که دادههای آنها در یک ابر آسیبپذیر نگهداری نمیشود یا بدون اطلاع آنها برای آموزش مدلهای سونیا استفاده نمیشود؟
کلبه میگوید سونیا متعهد است که تنها «حداقل مطلق» اطلاعات شخصی را برای انجام درمان ذخیره کند: سن و نام کاربر. با این حال، او اشارهای نکرد که سونیا دادههای مکالمه را کجا، چگونه یا برای چه مدت ذخیره میکند.
سونیا که حدود 8000 کاربر و 3.35 میلیون دلار از سرمایهگذاران، از جمله Y Combinator، Moonfire، Rebel Fund و SBXi دارد، در حال مذاکره با سازمانهای بهداشت روان ناشناس است تا سونیا را بهعنوان منبعی از طریق پورتالهای آنلاین خود ارائه دهد. بررسیهای سونیا در اپاستور تاکنون کاملاً مثبت بوده است؛ بهطوری که چندین کاربر خاطرنشان کردهاند که صحبتکردن با رباتچت در مورد مشکلات خود آسانتر از یک درمانگر انسانی است.
اما آیا این چیز خوبی است؟
فناوری چتربات امروزی از نظر کیفیت توصیههایی که میتواند ارائه کند، محدود است و احتمال دارد علائم ظریفتری که نشاندهنده یک مشکل هستند،. پیدا نکند. گاهی پاسخهای چتباتها با سوگیری نیز همراه شده و سوگیریهای غربی در دادههای آموزشی آنها منعکس میشوند. در نتیجه، آنها به احتمال زیاد تفاوتهای فرهنگی و زبانی را در نحوه بیان بیماریهای روانی از دست میدهند؛ به خصوص اگر انگلیسی زبان دوم آن شخص باشد.
در بدترین حالت، چتباتها از ریل خارج میشوند. سال گذشته، انجمن ملی اختلالات خوردن به دلیل جایگزینی انسان با یک رباتچت به نام Tessa، که نکات کاهش وزن را برای افراد مبتلا به اختلالات خوردن ایجاد میکرد، مورد انتقاد قرار گرفت. البته کلبه تاکید کرد که سونیا سعی نمیکند جایگزین درمانگران انسانی شود.
کلبه گفت: ما در حال ساخت راهحلی برای میلیونها نفری هستیم که با سلامت روان خود دستوپنجه نرم میکنند، اما نمیتوانند (یا نمیخواهند) به یک درمانگر انسانی ارتباط داشته باشند. هدف ما پرکردن شکاف عظیم بین تقاضا و عرضه است.
از نظر نسبت متخصصان به بیماران و هزینه درمان در مقابل آنچه که اکثر بیماران می توانند بپردازند، شکاف قابلتوجهی وجود دارد. براساس گزارش اخیر دولت، بیش از نیمی از ایالات متحده دسترسی جغرافیایی کافی به مراقبت های روانی ندارند. نظرسنجی جدیدی نشان داد که 42 درصد از بزرگسالان ایالات متحده با وضعیت سلامت روانی قادر به دریافت مراقبت نبودند زیرا توانایی پرداخت آن را نداشتند.
با توجه به اشتراک ماهانه 20 دلاری، سونیا نیز دقیقاً ارزان نیست، اما کلبه استدلال میکند که ارزانتر از یک قرار درمانی معمولی است.
او گفت: شروع استفاده از سونیا بسیار آسانتر از مراجعه به یک درمانگر انسانی است که مستلزم یافتن یک درمانگر، قرارگرفتن در لیست انتظار به مدت چهار ماه، رفتن به آنجا در زمان معین و پرداخت 200 دلار است. سونیا در حال حاضر تعداد بیشتری از بیمارانی را که یک انسان درمانگر در طول زندگی حرفهای خود میبیند دیده است.
دیدگاهتان را بنویسید