وضعیت بد اقتصادی، افزایش ارزش دلار به نسبت ریال ایران، نبود پشتوانه و حتی وجود هیچ ترمزی برای رشد نرخ دلار در کشور عزیزمان، بسیاری از واحد های صنفی را در تمامی حوزه ها رو به تعطیلی برده است. در پی تعطیلی واحد های صنفی، تعداد بسیاری از جوانان و مردم از کار بیکار شده و تاثیر آن در نرخ بیکاری کشور، حتی بدون نمودارها نیز ملموس و قابل رویت است. پس از افت شدید قدرت خرید مردم خصوصا در زمینه کالاهای وارداتی، برخی واحد های صنفی به ناچار تعطیلی موقت، دائم و یا تعدیل نیرو را به انواع رسمی و غیر رسمی اعلام می کنند. در آخرین اقدام با خبر شده ایم که مجموعه “دیجی کالا” مجبور به یک تعدیل نیروی گسترده شده است.
عمده فعالیت این مجموعه بزرگ در بخش فروش آنلاین بوده و بسیاری از کالاهای آن را محصولات الکترونیکی شکل می دهند. بسیاری از ما با این وب سایت آشنا بوده و حتی بارها از آن خرید کرده ایم؛ اینک دیجی کالا به طور رسمی نامه ای را به برخی از کارمندان و کارکنان خود ارسال کرده است که به داغی بیکار شدن آنها از شغلی دوست داشتنی است. هر چند که پنهانکاری آنها از افشای این مسئله که مشکلات اقتصادی آنها را به تعدیل نیرو واداشته است، قابل تحسین است، اما بیکاری بسیاری از جوانان و هموطنان ما نیز به نوبه خود دردناک است. شرح متن این نامه را می توانید در زیر مطالعه نمائید:
((سلام
۱۲ سال قبل که قایق کوچکی را به آبهای پرتلاطم کسب و کار ایران میسپردیم بزرگترین تمرکزمان بر مشتری بود و امروز که همگی با هم بر این کشتی سواریم همچنان محوریترین ارزشمان مشتری است. در این سالها طوفانها و تندبادها را با اراده شما – هزاران نفر از بهترینهای ایران در هر تخصص – و حمایت مردم عزیز ایران سپری کردیم. در کنار هم تصمیمهای سختی گرفتیم تا بزرگترین و موفقترین کسب و کار اینترنتی منطقه شکل بگیرد؛ الگویی موفق، سالم و امروزی که با اعتماد به نفس به یک برندِ ملی تبدیل شده است.
همه میدانیم امروز کشورمان در میانهی تلاطمهای اقتصادی قرار دارد که بر زندگی همه مردم، فضای کسب و کار کشور و از جمله همکاران ما تاثیر گذاشته است. دیجیکالا از این شرایط مستثنی نیست و لازم است همه ما در جریان این مشکلات قرار داشته باشیم و خود را برای عبور از این وضعیت و ساختن آیندهای روشن آماده کنیم.
برخی از مهمترین این مشکلات از قرار زیر هستند:
۱- افزایش قیمت ارز و کاهش ارزش ریال باعث کاهش قدرت خرید مردم از جمله مشتریان دیجیکالا شده و فروش برخی گروههای کالایی را تحت تاثیر قرار داده است.
۲- زنجیره تامین کالا دچار مشکل شده است و فعالیت شرکتهای تامین کننده کالا به دلایل مختلف کاهش یافته و خردهفروشی را دشوار کرده است.
۳- بی ثباتی در برنامهریزی و تصمیمهای اقتصادی شتابزده باعث سردرگمی فعالان اقتصادی و بازار شده و در بعضی از گروهها شاهد توقف واردات و عرضه محصول هستیم.
اما این برای نخستین بار نیست که دیجیکالا با چنین چالشهایی روبه رو شده است. با تجربهای که از بحرانهای پیشین داشتیم و با رصد و تحلیل روندهای بازار در نیمه اول سال از هرگونه تصمیم و اقدام عجولانه خودداری کردیم.
به رغم همه مشکلات سعی کردیم به عهد خود با مشتریان وفادار بمانیم و بهترین خدمات را در همین شرایط نیز به حد توانمان به مردم کشور ارایه کنیم. تمامی موجودیمان را بدون هیچ وقفهای با قیمت عادلانه به مشتریان عرضه کردیم و در مارکت پلیس نیز به کمک هزاران فروشنده فعال با حداکثر نظارت، همکاری و هدایت تلاش کردیم بهترین خدمات ممکن را ارایه کنیم.
امروز برای همه ما واضح شده که شرایط اقتصاد کشور به گونهای است که باید با سفت کردن کمربندهايمان خود را برای گذر از زمستان آماده کنیم.
با درک عمیق از این شرایط و با مشورتِ مدیران ارشد شرکت میخواهیم شما را از تصمیمهایی سخت اما ضروری مطلع کنیم. این تصمیمها که بر اساس ارزیابی شرایط اقتصادی نیمه اول امسال و برای عبور از شرایط سختِ پیشبینی شده اتخاذ شده شامل برخی اقدامات بسیار مهم از جمله تعدیل ۱۷۵ نفر از خانواده ۲۴۱۴ نفری دیجیکالاست. واقعیت این است که خداحافظی حتی یک نفر از خانواده دیجیکالا برای ما بسیار دشوار است. اما در این شرایط سخت برای محافظت از آینده خانواده چند هزار نفری دیجیکالا و برای حفظ آنچه تا به امروز ساخته شده نیازمند اتخاذ تصمیمهای دشوار ولی آیندهساز هستیم.
طی چند ماه گذشته با شروع استراتژی Build To Last که در واقع تدوین برنامهای است برای ساختن شرکتی پایدار که در هر شرایطی دوام دارد، سعی کردیم با اخذ مشورت از صاحبنظران و متخصصان از زوایای مختلف برای مواجهه با شرایط پیش رو اقداماتی را تعریف کنیم. این اقدامات شامل موارد زیر است:
– حفاظت و تقویت فرهنگ سازمانی و حرکت تیمی
– افزایش بهره وری و بازبینی فرآیندهای کاری در همه حوزهها
– تاکید بیشتر بر رویکرد و فرهنگ صرفه جویی و کنترل هزینهها
– اولویت بندی مجدد در برنامههای توسعه
– کنترل و کاهش هزینه های ثابت غیر ضروری
مطمئنیم با اتخاذ این تصمیمها، سازمانی خواهیم داشت که نه تنها شرایط دشوار فعلی را با چابکی و انعطاف پشت سر میگذارد، بلکه قوی تر از پیش آیندهای روشن را خلق میکند.
ارزشهای سازمانی دیجیکالا بر اصلیترین سرمایه این شرکت یعنی مشتری محوری بنا شده و تصمیمات جدید امروز تاثیری بر خدمات و سرویسهای دیجیکالا نخواهد گذاشت و همچنان تعهد به مشتریمداری به عنوان اصل وجودی ما حفظ خواهد شد.
مارکتپلیس در شرایطی که کشور در بخش خرده فروشی با مشکل تامین کالا روبه روست، بهترین نسخه و مناسبترین مدل رشد است. هزاران فروشنده و تولیدکننده ایرانی امروز از این بستر به خوبی بهره میگیرند و خوشبختانه این بخش طی ماههای اخیر با رشد چشمگیری روبه رو بوده و تلاش میکنیم به کمک هم تنوع کالا را در آن بالا ببریم و با لحاظ کردن تمامی اصولِ اساسی دیجیکالا از جمله کیفیت و قیمت مناسب آن را تقویت کنیم. کار سختی که تمام وجودمان را برای بهتر کردن آن به کار خواهیم گرفت.
دیجیکالاییها! اجازه بدهید برخی پیشرفتهای بی نظیرسالهای اخیر را با هم مرور کنیم:
این شرکت را از هیچ ساختیم و با تقویت روحیه کارآفرینی در کشورمان راه را برای استارتآپهای دیگر هموار کردیم، موفق به ایجاد چند هزار شغل مستقیم و نزدیک به ۱۰۰ هزار شغل غیر مستقیم شدیم، برای اولین بار در این حوزه از کسب و کار، از سرمایه گذاران داخلی و خارجی جذب سرمایه کردیم، گروه های محصولی را از کالای دیجیتال به سایر گروهها گسترش دادیم، بزرگترین مرکز پردازش سفارشات منطقه را در دیجیکالا شکل دادیم، دیجی استایل را در حوزه مد و پوشاک با موفقیت راهاندازی کردیم، مدل کسب و کار مارکت پلیس را در زمان مناسب و به شکلی درست ایجاد کردیم، سوپرنوا، نسل جدید پلتفرم نرم افزاری دیجی کالا را با موفقیت رونمایی کردیم، فیدیبو را به خانواده محصولات دیجی کالا افزودیم تا فرهنگ کتابخوانی را تشویق کنیم و در برنامه امسال، DigiPay، مرکز نوآوری و فروش مواد غذایی را به زودی راهاندازی خواهیم کرد. و در نهایت به نقطه فعلی رسیدیم.
در این مسیر توام با رشد سریع و بدون توقف لازم است تصمیمات سختی بگیریم تا همچنان با قدرت و کارآمدی مسیر سخت پیش رو را به بهترین شکل طی کنیم، برای اجرایی کردن این تصمیمات به تک تک شما تکیه میکنیم تا با هم آینده روشنی را خلق کنیم.
تاکید میکنیم این یکی از سخت ترین تصمیم های ما در 12 سال گذشته است که در شرایط کنونی اجتناب ناپذیر است.
افرادی که تحت تاثیر این تصمیمها قرار میگیرند توسط مدیران واحدهای خود مطلع شدهاند. برای همه آنها بستههای حمایتی ویژه در نظر گرفته شده و امیدواریم با تغییر شرایط دوباره در یک تیم در کنار هم قرار بگیریم. قدردان و سپاسگذارِ همه اعضای این خانوده هستیم و همه شما بخشی از این خانواده باقی خواهید ماند.
به کسانی که در ادامه مسیر همراه ما خواهند بود این تعهد را میدهیم با اطمینان مسیر رشد و موفقیت را ادامه دهیم.
از مدیران شرکت که در رسیدن به این تصمیمها و اجرای آن همراه ما بودند از صمیم قلب تشکر میکنیم.
با امید و روحیه مثبت این اطمینان را داریم که با استراتژی جدید دیجیکالا و با سعی و تلاش دست جمعی، حتما به اهداف رشد و توسعه شرکت خواهیم رسید و دیجی کالا را قوی تر از همیشه برای خدمت به مشتریان و کشور عزیزمان به پیش خواهیم برد.
و هنوز راه بزرگی در پیش داریم، آیندهای روشن در مقابل ماست.
بنیانگذاران دیجیکالا
سعید محمدی – حمید محمدی))
این شرکت 175 از خانواده 2414 نفری را به علت مشکلاتی مالی و اقتصادی، از کار برکنار می کند. ظاهرا این تصمیم برای مسئولان دیجی کالا نیز بسیار سخت و دشوار بوده است. دیجی کالا نه اولین، و نه آخرین مجموعه ای نخواهد بود که دست به تعدیل نیروی گسترده می زند. آیا ترمزی برای این روند دردناک وجود خواهد داشت؟
تفاوت در اینه که عرصه نظامی مستقیم زیر نظر رهبریه و با یک استراتژی و برنامه واحد داره پیش میره ولی اقتصاد دست دولت هاست و هر دولتی برنامه و ساز خودشو داره مثلا دولت احمدی نژاد اومد بنزینو سهمیه بندی و کارتی کرد ولی دولت روحانی اومد کارتو کنسل کرد ولی الان بعد شش سال دوباره زمزمه کارتی شدن به گوش میرسه به نظر من توی این نظام باید در اقتصاد و امورات دیگه یک برنامه کارشناسی طرح بشه و دولت ها فقط بیان اونو انجام بدن که اگه نتونستن طبق برنامه پیش برن سریع بندازنشون کنار ما که با کسی توی این مسائل شوخی نداریم.
جانا سخن از زبان ما می گویی
دست به قلمت فوق العاده و دلسوزانه بود امید جان. امیدوارم همیشه تو زندگیت موفق باشی.
از تولیدات موشکی تا مشکلات پوشکی!
قرار گرفتن دو واژه پوشک و موشک کنار هم فارغ از هم آوایی، گزنده و طعنه آمیز است. وقتی در قلب خاورمیانه ای که بوی باروت و خون می دهد قرار گرفته اید نه تنها باید موشک داشته باشید بلکه لازم است بهترین آن را هم برای دفاع در اختیار بگیرید. در این تردیدی نیست. اینجا میان پشمینه پوش های تندخوی طالبان و داعش نمی شود فقط از گُل گفت. زامبی های بو کردن گُل را نمی فهمند، آن را می خورند! روزگار کودکی که شعر و ترانه کم بود اما گلوله و زخم فراوان، یکی از چیزهایی که در بازی های بچگی می خواندیم شعرهایی مثل این بود: «نه شن داریم نه ماسه/مرگ بر فرانسه»!، «نه تاید داریم نه ریکا/مرگ بر آمریکا»!
چیزی در مورد تحریم نمی دانستیم، اما ماسه و فرانسه در کنار ریکا و آمریکا هم قافیه های خوبی بودند. بزرگترها می گفتند که همه ی دنیا در حال جنگ با ماست و حتی اسلحه نمی فروشند که بتوانیم با صدام بجنگیم. همین برادران روس که الان تا هر شب از گونه ما بوسه نگیرند خوابشان نمی برد، یکی از کارخانه های تامین بمب و خمپاره و موشک صدام بودند. به دلایل امنیتی هیچوقت اسم بسیاری از آنها که خطر به جان می خریدند و اینور و آنور دنیا می رفتند تا بتوانند اسلحه بخرند برای دفاع از کشور فاش نشد، آنها که می رفتند افغانستان تا خمپاره خمسه خمسه بخرند، می رفتند سوریه و لبنان تا شاید موشک و فشنگ گیر بیاورند… داستان شجاعت های آنها نانوشته مانده است.
همانطور که ما هرگز نفهمیدیم چطور در اوج مذاکرات هسته ای، روی موشک به عبری شعار نوشتند و به هوا فرستادند. لابد حکمتی در آن بوده که بزرگان می دانند. ساخت موشک و تقویت قوای دفاعی «یکی» از کارهایی است که ایران به آن نیازمند است. دستکم تا زمانی که این همه دور و برمان پر از صدای انفجار است. رونمایی از این دستاوردها هم به خودی خود قابل توجیه است که روحیه می دهد اما … اما این روزها بسیاری از مردم با این تناقض ها روبرو شده اند که چطور می شود از پیشرفت گفت اما همزمان یک مسئول دولتی اعلام کند «به دلیل تحریم ها نمی توانیم کارت ملی هوشمند تولید کنیم و به مردم متقاضی بدهیم»! یا «مواد اولیه پوشک وارد نمی شود به همین دلیل گران و نایاب است»!
تکنولوژی ساخت یک کارت ساده پیچیده تر است یا موشک؟ تولید مواد اولیه پوشک دشوارتر است یا غنی کردن اورانیوم؟ اگر در اختیار داشتن آنها نیاز امنیتی است که هست، این موارد ساده هم نیاز زندگی است. دم دستی ترین نیاز ممکن. تلخ و گزنده و اسباب شرمساری است که مسئولان و مدیران کشور با این همه ادعا در مورد «تلاش شبانه روزی» در چنین مواردی از پاسخ باز می مانند! قرارمان این بود که هم چرخ سانتریفوژ بچرخد و هم چرخ زندگی مردم! نه اینکه لنگ پوشک و نوار بهداشتی شویم! هر اسمی روی این اتفاق بگذارید قابل دفاع نیست. تحریم ها قطعاً موثر است اما تدبیرها کجاست؟! به مردم حق نمی دهید نگران باشند؟ اینکه بگویند شما از پس حل مشکل پوشک بر نمی آیید، اگر کشور با چالش تازه ای روبرو شود چه می کنید!
فرقی نمی کند کدام دولت بر کُرسی نشسته باشد اما اعضای کابینه شرم زده نشدند وقتی عالی ترین مقام کشور در نشست با آنها از «پوشک» و کمبود آن سخن گفت؟ لابد یکی دوجین توجیه هم دارند که نخیر! اینطور که شما می فرمایید نیست و ما زیرساخت های لازم را نداریم و … اما پوشک و نوار بهداشتی مگر نیاز یک شبه است؟ بعد از یک مدت تقاضا برایش تمام می شود؟ چطور برای وارد کردن موبایل ارز دولتی اختصاص می دهید اما برای نیازهایی از این دست نه؟! اینها محصولاتی هستند که هر روز میلیون ها ایرانی به آن نیاز پیدا می کنند و تا زنده ایم و سیستیم بیولوژیکی بدن مان تغییر نیافته به پوشک و نوار بهداشتی نیازمندیم. در همه این سال ها کنار ساخت موشک و غنی کردن اورانیوم و فرستادن فضاپیما به آسمان به این احتیاجات روزمره مردم فکر نکردید؟ در مورد برآورده کردن رویاهای مردم حرف نمی زنیم. دقیقاً در مورد پوشک و نوار بهداشتی سخن می گوییم. تا این اندازه معمولی و دم دستی!
با یارانه 45 هزارتومانی و پوشک 90 هزارتومانی انتظار فرزندآوری و افزایش جمعیت هم دارید؟ با بی تدبیری برخی مدیران «چقدر حقیر شده سقف بلند بودن مان» که درگیر پوشک شده ایم! … ما می نویسیم چون اینها صداها و فریادهای زیر پوست این کشور است، رنج های مردم بی رسانه. شما هم بخوانید و بشنوید و به جای ابرو به هم گره زدن به فکر چاره باشید، پیش از آنکه دیر شود.
وضع خیلی خرابه واقعا… باید چند دقیقه بری تو فکرش قشنگ تا عمق فاجعه رو درک کنی، آخرش معلوم نیست چی میخواد بشه.. لعنت بر باعث و بانیش
خداحافظ اقتصاد :emoji0 پوشاک بچه هم دیگه نمیشه خرید ایزی لایف و زشته گفتنش برای خ.ا.ن.م.ه.ا ن. :-o، دیگه فقط مونده غذا که اونم داره گرون میشه گرسنه میمونیم خدا خودش کمکمون که به امید خدا من که دیگه هیچی الکترونیک نمیخرم… :-L :smiley7
خسارتی که گرونی دلار داره به هست و نیست کشور وارد میکنه خیلی سنگین تر از جنگ نظامیه و جبرانش هم بسیار سخت تر و پیچیده تره چونکه با توجه به سابقه ای که در سیاست گذاری های مملکتمون طی چند دهه اخیر شاهد بودیم هر چیزی که تو مملکت گرون شده علاوه بر اینکه دیگه هیچ وقت بر نگشته به قیمت قبلش خسارت های دائمی هم همراهش بوده و الان سرعت گرون شدن به حدی بالا رفته که باید اسمش رو بزاریم ، سکته کامل اقتصادی کشور . جالب اینجاست که توی همون دلار 3600 تومانی هم ما مردم قدرت خریدمون حسابی پایین اومده بود و الان با یک حساب ساده تفاوت دلار 3600 تا دلار تقریبا 15000 تومانی متوجه میشیم که دیگه کار از اینکه بگیم قدرت خرید مردم ضعیف شده گذشته و باید بگیم قدرت خرید مردم مرده و خیلی راحت قبل از اینکه آمریکا تحریم هاش رو حتی عملی کنه ما باختیم توی جنگ اقتصادی و امیدوارم که با چشمی بازتر توی سیاست گذاری مملکت در برابر تحریم ها عمل کنند تا شاید بتونن اقتصاد مملکت رو احیا کنند در غیر اینصورت باید منتظر فاجعه اثرات این جنگ باشیم .
واقعا به کجا داریم میریم.
حتی اگر قیمت دلار رو هم 12000 تومن حساب کنیم بازم بعضی از اجناس(حتی تولید ملی) گرون تر توی بازار فروخته میشه.
واقعا سخت است کسی که 12 سال در یک شرکت کار کند بعد اخراج شود حال پیدا کردن کار جدید آن هم در این شرایط بسی سخت است. اما امیدوارم مسیر کشور عوض شود و دولتمردان فکری اساسی نه کوتاه مدت، بکنند. به امید روزای خوب……. :smiley5