حمیدرضا ضیاییپرور، مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز در سمینار علمی تخصصی رسانه و اقتصاد، حضور پیدا کرد و درخصوص ظهور رسانههای جدید که به کمک رسانههای سبک قدیم آمدهاند، اظهاراتی مطرح کرد. او معتقد است که رسانهها با آگاهی بخشی و وارد کردن افکار عمومی میتوانند موثر باشند. به عنوان مثال ماجرای نماینده سراوان است که او را از موضع طلبکارانه به عذرخواهی کشانده است را مطرح کرد.
ضیاییپرور در ادامه عنوان کرد: دورهای که ما رسانه اجتماعی را نادیده بگیریم تمام شده و امروز وارد رسانه فردی شدهایم. یعنی یک فرد می تواند یک زلزله ۸ ریشتری رسانه ای ایجاد کند. در دنیا رسانهها موتور محرک اقتصاد هستند. تشویق، ترغیب و هشدار رسانه موجب رشد یا زمین گیر شدن کسب و کار می شود. وقتی یک یا چند رسانه تاثیرگذار در ایران مردم را تشویق و ترغیب به خرید و فروش دلار می کنند، آن وضعی که دیدیم در کشور ایجاد می شود و امروز هم برعکس آن اتفاق را شاهد هستیم. نقش شایعات میتواند بخشی از کار رسانههای اجتماعی باشد.
ضیاییپرور در ادامه اظهاراتش افزود که مرجعیت رسانهای در کشور از رسانه داخلی به رسانههای خارجی تغییر کرده است و بررسیها نشان میدهد نخبگان جامعه، مخاطب رسانه خارجی هستند. رسانه قالب طبقه متوسط جامعه فضای مجازی است و طبقات پایین دستی از رسانههای ما استفاده میکنند، هرچند که ماهواره هم دارند. او افزود:
در حوزه رسانههای مجازی هم بالغ بر 60 درصد از مردم به اینترنت دسترسی دارند؛ چیزی حدود 55 میلیون نفر که از این تعداد، بین 40 تا 45 میلیون نفر از تلگرام استفاده میکنند. اینستاگرام رسانه دوم مجازی ایران است و توئیتر رسانه سوم کشور است با 10 میلیون نفر. اکثرا افراد فعال در حوزه سیاسی در توئیتر حضور دارند، توییتر رسانه گروه نخبگانی است که گروه مرجع هم هستند. رسانه های ایران جزیره های پراکنده هستند.
ضیاییپرور اعلام کرد که تیراژ مطبوعات در کشور به 700 هزار نسخه رسیده است و رسانه چاپی ایران رو به تعطیلی است. او معتقد است که باید مدلهای جدید رسانهای را باید در پیش بگیریم، چرا که امروزه با ظهور تولیدکنندگان محتوای فردی، مدیر کانالهای میلیونی، روزنامهنگاری سلبریتی و فیک نیوز با پدیدههای جدیدی در رسانهها سروکار داریم.
دیدگاهتان را بنویسید