به یاد دارید دقیقا چه زمانی بیت کوین بر سر زبانها افتاد؟ احتمالا هیچ کدام از ما زمان دقیق این اتفاق را نمیداند چون اتفاقی کاملا ناگهانی و پیش بینی نشده بود. چیزی به نام ارزهای دیجیتال یا رمزنگاری شده شنیده بودیم و یک باره چشم باز کردیم و دیدیم همه جا حرف از بیت کوین و اتریوم و غیره است. حالا باید خود را برای یک انقلاب دیگر توسط نوعی منحصر به فرد از داراییهای رمزنگاری شده آماده کنیم. NFTها یا توکن غیر قابل معاوضه در حال حاضر تبدیل به موضوعی داغتر از بیت کوین و هر نوع ارز دیجیتال دیگری شدهاند. اما هنوز بسیاری اطلاع ندارند NFT چیست یا چرا اهمیت زیادی دارد؟ به چه علت در این اواخر تا این حد مطرح شدهاند؟ چه کاربردی دارند؟ در این مطلب قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم. همراه ما باشید.
Non-fungible tokens یا به اختصار NFT. کلمه fungible در فرهنگ لغت به معنای قابل معاوضه بودن یا یک کالای مشخص دیگر یا به عبارت دیگر قابل تعویض بودن است پس NFT را توکنهای غیر قابل معاوضه معنا میکنیم. NFTها نوعی دارایی رمزنگاری شده بر بستر تکنولوژی بلاکچین هستند. این توکنها هر یک دارای کدهای شناسایی کاملا منحصر به فردی هستند. فرادادهای که برای هر توکن در نظر گرفته، انحصار به یک کالای خاص است و هیچ گاه کد شناسایی و فراداده یک توکن غیر قابل معاوضه با یک توکن دیگر یکسان نیست. اگر چه توکنهای غیر قابل معاوضه نوعی از ارزهای دیجیتال محسوب میشوند اما متفاوت از بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال که میشناسیم هستند.
توکن غیر قابل معاوضه چیست؟
برای بیان ساده تفاوت NFT با ارزهای مانند بیت کوین اینگونه مثال میزنیم. تصور کنید یک میلیون تومان وجه نقد در کیف پول خود دارید. به همان میزان از یک بیت کوین نیز سهم در اختیار دارید. تفاوتی بین این دو دارایی شما وجود ندارد. هر دو نوع دارایی شما قابلیت معاوضه دارند، همان طور که تمامی انواع ارزهای قابل معاوضه هستند. اما NFT برای هر کالا، یا توکن کاملا منحصر به فرد است. بنابراین NFTها برای استفاده به عنوان یک ارز، غیر قابل استفاده هستند اما برای موارد دیگر کاملا موضوع متفاوت است و توکنهای غیر قابل معاوضه ارزشهای خود را اثبات می کنند.
حالا سوال اینجاست چه جاهایی NFTها کاربرد دارند؟ مثلا خلق یک اثر هنری دیجیتال برای یک شخص. از آنجایی که این داراییها بر اساس بلاکچین هستند، از NFTها میتوان به عنوان وسیلهای برای حذف واسطهها در یک معامله و اتصال مستقیم هنرمندان دیجیتالی با مشتریان خود استفاده کرد. یا به لطف برخورداری از کد شناسایی منحصر به فرد، NFTها در زمینه تعیین هویت نیز کاربرد دارند. بنابراین NFTها قابلیت این را دارند که واسطهها را از میان برداشته، انجام تراکنشها را آسان کنند و در نهایت موجب خلق بازارهای جدیدی شوند. در حال حاضر بازار NFTها در زمینه کالاهای کلکسیونی مانند آثار هنری دیجیتال، کارتهای ورزشی و به طور کلی کالاهای کمیاب و نادر داغ است.
کاربرد NFTها در کجاست؟
یکی از فضاهایی که اکنون NFTها در آن اوج گرفتهاند، NBA Top Shot است. جایی که لحظات خاص در بسکتبال حرفه ای NBA در قالب کارتهای دیجیتال در قالب توکنهای غیر قابل معاوضه معامله میشوند. بعضی از این کارتها به قیمت چندین میلیون دلار نیز معامله شدهاند. یا یک مورد جالب دیگر، مربوط به توییتر است. جک دورسی، مدیرعامل توئیتر نسخه NFT اولین توییت که در این شبکه اجتماعی ارسال شده است را به مزایده گذاشت و در حال حاضر بالاترین پیشنهاد خرید این توییت، 2.5 میلیون دلار است.
پس تا اینجا تفاوت NFT با بیت کوین و سایز ارزهای دیجیتال را فهمیدیم. یک بیت کوین همیشه ارزشی معادل یک بیت کوین دیگر دارد یا یک اتریوم همواره برابر یک اتریوم دیگری است اما این موضوع در مورد NFTها صدق نمیکند چرا که همانطور که گفته شد، هر NFT منحصر به یک کالای مشخص است پس ارزش یک NFT با NFT دیگری میتواند تفاوت زیادی داشته باشد. وجه اشتراک بین NFT و بیت کوین این است که هر دو محتوای جزئیات صاحب خود هستند. بدین ترتیب جابجایی NFTها بین دارندگان این نوع دارایی به سادگی امکان پذیر است. صاحبین NFT میتوانند فرادادهها یا ویژگیهایی را نیز به دارایی غیر قابل معاوضه خود اضافه کنند. یا هنرمندان میتوانند امضای خود را به اثر هنری دیجیتال خود در بخش فراداده یک NFT ثبت کنند.
در مدت زمان کوتاهی بعد از عرضه NFTها، توکنهای غیر قابل معاوضه طرفداران زیادی پیدا کردند و طی چند هفته کوتاه معاملاتی به مجموع ارزش 20 میلیون دلار صورت گرفت و برخی طرفداران در معاملات خود تا 100 هزار دلار نیز هزینه کردند. اگر چه شاید کاربرد توکن غیر قابل معاوضه بدیهی به نظر برسد اما جالب است بدانید NFTها در تراکنشهای خصوصی و معاملات و مستغلات نیز مورد استفاده قرار گرفتهاند.
چرا توکنهای غیر قابل معاوضه اهمیت زیادی دارند؟
توکنهای غیر قابل معاوضه انقلابی در راستای مفهومی ساده از ارزهای رمزپایه هستند. سیستمهای مالی امروزی از قوانین پیچیده تجارت و سیستم وام برای انواع مختلفی از داراییها تشکیل شدهاند و این پیچیدگیها در زمینههای مختلف، از معاملات مسکن گرفته تا آثار هنری کار را سخت کردهاند. با روی کار آمدن توکنهای غیر قابل معاوضه، گامی مهم در راستای بازسازی زیرساختهای تجارت و معامله برداشته میشود. NFTها با قرارگیری در بستر بلاکچین، پتانسیل بالایی در استفاده از قراردادهای هوشمند دارند و همین باعث میشود قدرت این نوع داراییها برای تغییر زیرساختهای معامله کافی به نظر برسد.
کارایی در بازار احتمالا بارزترین مزیت NFTها محسوب میشود که تمام مشکلات معامله حضوری را با یک فرآیند دیجیتالی، ساده میکند و واسطهها را نیز حذف میکند. همچنین این داراییها موجب پیشرفت در فرآیند تجارت میشود. همچنین همان طور که اشاره شد NFT در زمینه تائید هویت افراد نیز میتواند بسیار کاربردی باشد. گذرنامه های فیزیکی را در نظر بگیرید که هر بار برای ورود یا خروج از کشور باید تولید و چک شوند. با تبدیل این گذرنامههای فیزیکی به NFT، هر شخص دارای کد شناسایی منحصر به فردی خواهد بود و از این طریق امکان ساده سازی روند ورود و خروج مسافرین نیز وجود دارد.
NFTها و انقلابی که در بازار به پا خواهد شد
اما مطمئنا موضوع جذاب در مورد NFTها، ایجاد بازارهای جدید و شکلی تازه از سرمایه گذاری است. یک ملک را در نظر بگیرید که به چند قسمت تقسیم شده و هر قسمت دارای مشخصات بخصوصی است. مثلا یکی از بخشهای این ملک در کنار دریا قرار گرفته در حالی که بخشی دیگر، یک مجموعه تفریحی میباشد و منطقه ای دیگر از ملک، یک منطقه مسکونی است. بسته به نوع کاربری، هر تکه از این ملک منحصر به فرد است، قیمت متفاوتی دارد. برای چنین موردی، استفاده از NFT تمامی پیچیدگیهای مربوط به ملک را از بین برده و به سادگی هر یک از بخشها با یک NFT منحصر به فرد و فراداده های مشخص قابل تشخیص خواهد بود. پس باید قبول کرد NFTها توانایی ایجاد یک انقلاب بزرگ را در بازار معاملات دارند.
نظر شما در مورد توکنهای غیر قابل معاوضه چیست؟ آیا آنها را چیزی بزرگتر از بیت کوین می دانید؟
بیشتر بخوانید: قیمت بیت کوین از مرز 60 هزار دلار بالاتر رفت!
دیدگاهتان را بنویسید