به نظر میرسد که تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) یک قدم به کاوش در اعماق کیهان نزدیکترشده است. روز چهارشنبه، ناسا اعلام کرد که در نیمه اول هفته گذشته تجهیزات تلسکوپ فضایی جیمز وب به دمای عملیاتی نهایی و مطلوب خود یعنی منفی 448 درجه فارنهایت (یا منفی 267 درجه سانتیگراد) رسید. بنابراین، کالیبراسیون ابزارهای این دستگاه شروعشده و آمادهی گرفتن عکسهای آزمایشی و تراز کردن اپتیک تلسکوپ است.
تلسکوپ فضایی جیمز وب از زمان پرتاپ موفقیتآمیزش به فضا در 25 دسامبر به تدریج در حال خنک شدن است. اما این تلسکوپ با مستقر کردن آفتابگیر عظیم 70 فوتی خود در آغاز سال گامی بزرگ در مسیر رسیدن به هدف نهاییش برداشت. این ابزار به سیستمهای JWST، از جمله دستگاه حیاتی مادون قرمز (MIRI) اجازه میدهد تا دمای حدوداً 298- درجه فارنهایت (یا حدود 183- درجه سانتیگراد) کاهش یابد.
ناسا و آژانس فضایی اروپا برای رسیدن تلسکوپ جیمز وب به دمای عملیاتی مطلوب خود از ابزاری الکتریکی با عنوان «Cryocooler» استفاده کردند. عملکرد این ابزار شامل عبور از یک مانع فنی به نام “نقطه گیر” یا مرحلهای بود که در آن سازههای جیمز وب از منفی 433 درجه فارنهایت به منفی 448 فارنهایت(267- سانتیگراد) رسیدند.
تیم خنککننده MIRI کار سختی را برای توسعه روش در مسیر رسیدن به نقطه تغییر انجام داده است. تیم هم هیجانزده بود هم نگران که به مرحله بحرانی فعال رسیده است. در نهایت، نوبت اجرای تئوری این روش بود و عملکرد خنککننده حتی بهتر از حدی که انتظار میرفت، بود.
آنالین اشنایدر، مدیر پروژه MIRI آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا
چرا جیمز وب باید سرد باشد؟
بخشی از دلیلی که جیمز وب باید قبل از شروع ماموریت خود بسیار سرد باشد این است که ابزار الکترونیکی آن در این دما کمترین نور فروسرخ را تولید خواهند کرد. از این طریق، تداخلی بین آنها و ابزارهای اپتیکی تلسکوپ در زمان رصد اجرام دوردست ایجاد نخواهد شد. علاوه بر این، دمای سرد برای جلوگیری از پدیدهای به نام Dark» current» یا «جریان تاریک» جلوگیری میکند. پدیده جریان تاریک یک نیروی الکتریکی است که در زمان ارتعاش اتمها در داخل شناساگرهای تلسکوپ ایجاد میشود. بروز این پدیده ممکن است سیگنالهای اشتباهی ایجاد بکند که امکان ثبت تصاویر دقیق از اجرام آسمانی توسط تلسکوپ را بسیار دشوارتر کنند.
البته ما باید تا تابستان امسال صبر کنیم تا تمام مراحل تنظیم تلسکوپ به سرانجام برسد و اولین ماموریت آن آغاز شود.
دیدگاهتان را بنویسید