فرایند استفاده از رمزهای یکبار مصرف در حال انجام است و پیشبینی میشود که در آیندهای نزدیک رفتهرفته استفاده از آن رایجتر شود. در همین راستا، معاون فناوریهای نوین بانک در بخش خبری صداوسیما درخصوص نحوه و استفاده از این رمزها و زمان اجرایی شدن این طرح توضیحاتی ارائه داد.
رمز یکبار مصرف به نظر میرسد موضوعی در جهت ارتقاء امنیت پرداختهای مجازی باشد. این راهکار پس از آنکه چند سال پیش موضوع برداشتهای غیرمجاز از حسابهای بانکی افزایش پیدا کرد، به عنوان راهکار ارائه شد. ناصر حکیمی از اجرایی شدن طرح رمزهای دوم یکبار مصرف از ابتدای خرداد خبر داد، اما عنوان کرد که این بدان معنی نیست که همه رمزها از اول خرداد از کار میافتد.
رمز یکبار مصرف چگونه فعال میشود؟
این کار از طریق تماس بانک با مشتری انجام میشود و به شخص اطلاع داده میشود که ایجاد زمینه رمز یکبار مصرف از طریق شعبه و نصب نرمافزار ممکن است. البته این عملیات هزینهای برای مردم ندارد و بابت تغییر رمز هزینهای پرداخت نخواهد شد. حکیمی عنوان کرده است که مردم برای اینکار نباید عجله داشته باشند، چراکه از طریق بانکها به آنها اطلاعرسانی میشود. او درخصوص نحوه استفاده از این رمزها عنوان کرد:
برخی از پیادهسازیهای رمز یکبار مصرف بر اساس گوشیهای هوشمند بوده و در بخشنامهای که بانک مرکزی منتشر کرده ابلاغ شده که نباید محدود به یک برنامه کاربردی باشد چرا که برخی گوشیهای هوشمند محدودیت نصب برنامه دارد و تعداد زیادی از مردم نیز گوشی هوشمند ندارند. تمهیدات مختلفی باید اندیشیده شود که در حال هماهنگی با بانکها هستیم. برای مثال برخی برنامهها در یکی از سیستمهای عامل گوشیهای همراه از کار افتاد و نیاز به تغییر آن داریم.
رمز یکبار مصرف مشمول چه تراکنشهایی میشود؟
تراکنشهایی مانند خرید شارژ، پرداخت قبض از طریق تلفن بانک و اینترنت بانک نیاز به رمز یکبار مصرف ندارد. همچنین تا سقف 500 هزار تومان در روز با همان رمز ایستا قابل برداشت است. این سقفگذاشته شده که اگر خطری بابت رمز ایستا متوجه مردم شد در حد همان 500 هزار تومان در روز باقی بماند و شخص بتواند جلوی حساب را ببندد. این یعنی رمز ایستا برای زیر 500 هزار تومان به قوت خود باقی است.
او در پایان عنوان کرد که به بانکها تا پایان اردیبهشت مهلت داده شده تا رمزهای یکبار مصرف را آماده بهرهبرداری کنند. او تأکید کرد که این زمان برای بانکها است و نه مردم و اگر از اول خرداد بانک آماده ارائه این سرویس به مردم نباشد باید خسارتها را به مشتری پرداخت کند.
کار خیلی خوبیه ولی اگه یکی مثلا از سه تا بانک نرم افزار روی گوشیش داشت باید سه تا نرم افزار برای رمز یک بار مصرف روی گوشیش نصب کنه چرا نمیشه اونا رو تجمیع کرد
تکلیف اونایی که گوشی اندرویدی و iOS ندارند چی میشه؟ بنظر من باید از طریق SMS انجام بشه!