جانشین Vermeer مشخص شد، سری AMD Ryzen 5000 Warhol اما در این میان یک شایعه در توییتر (توسط mebiuw) سر و صدای زیادی به پا کرده و البته گزارش DigiTimes را نقض میکند. گزارشی که در آن اشاره شده بود تیم سرخ مستقیما به سراغ فناوری 5 نانومتری برای سری Vermeer خواهد رفت. در حالی که توییت مذکور در حال حاضر پاک شده اما این حساب کاربری در گذشته تقریبا قابل اعتماد بوده (و معمولا توییتهایی که پاک میشوند احتمال صحیح بودنشان بیشتر است). به هر حال همچنان توصیه میکنیم موارد مطرح شده را در حد شایعه در نظر بگیرید.
گزارش اخیری که از تایوان منتشر شده بود ادعا میکرد AMD برنامه دارد تا در یک تغییر غافلگیر کننده به سراغ فناوری ساخت 5nm+ کمپانی TSMC برای معماری Zen 3 با احتمال معرفی در CES 2021 برود. چنین اقدامی مشخصا صنعت نیمه هادی را حسابی غافلگیر کرده و اتفاقات عجیبی را وعده میدهد. با این حال یکی از افشا کنندگان معمول اسلایدی (بهتر است بگوییم بخشی از اسلاید) را به اشتراک گذاشته که نشان میدهد سری AMD Ryzen 5000 Warhol (جانشن Vermeer) براساس فناوری 7 نانومتری تولید خواهد شد و پس از آن Raphael به سراغ لیتوگرافی 5 نانومتری میرود. اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد، پس باید منتظر چیپهای 7 نانومتری در CES 2021 باشیم و نه نمونههای 5 نانومتر.
سری AMD Ryzen 5000 Warhol
نکته جالب اینجاست که ما نه تنها متوجه میشویم Warhol اسم رمز سری پردازندههای Ryzen 5000 خواهد بود، بلکه Raphael نیز به عنوان اسم رمز احتمالا سری Ryzen 6000 خودنمایی میکند. این مدل براساس معماری Zen 4 و فناوری ساخت 5 نانومتریست.
افشا کننده ما همچنین اشاره میکند که قواعد طراحی نود N7 با نود N5 یکی نیستند، بنابراین تغییر غافلگیر کننده به فناوری 5 نانومتری در کوتاه مدت غیر ممکن خواهد بود.
ظاهرا AMD نه تنها از فناوری پیشرفته 5nm+ شرکت TSMC استفاده خواهد کرد، بلکه از یک نسخه کاملا بهبود یافته آن بهره میبرد. قبلا گزارش شده بود که پردازندههای Zen 4 قرار است از یک نود بهبود یافته 5nm+ از سوی TSMC استفاده کنند اما براساس گزارش جدید حتی مدلهای Zen 3 نیز نسخه انحصاری خود را دریافت خواهند کرد. WikiChip بخشی از نقشه راه TSMC را به شکل ساده منتشر نموده که میتوانید تفاوتها را در هر نسل مشاهده کنید:
TSMC 7nm N7P
- 7 درصد عملکرد بهتر در توان مصرفی مشابه در مقایسه با N7
- 10 درصد مصرف انرژی کمتر در عملکرد مشابه در مقایسه با N7
TSMC 7nm N7+
- 10 درصد عملکرد بهتر در توان مصرفی مشابه در مقایسه با N7
- 15 درصد مصرف انرژی کمتر در عملکرد مشابه در مقایسه با N7
TSMC 5nm N5
- 15 درصد عملکرد بهتر در توان مصرفی مشابه در مقایسه با N7
- 30 درصد مصرف انرژی کمتر در عملکرد مشابه در مقایسه با N7
TSMC 5nm N5P
- 7 درصد عملکرد بهتر در توان مصرفی مشابه در مقایسه با N5
- 15 درصد مصرف انرژی کمتر در عملکرد مشابه در مقایسه با N5
همانطور که مشاهده میکنید انتقال از N7 به N5 یک قدم عظیم به شمار میرود و این حتی شامل افزایش تراکم نیز نمیشود. تغییر به یک نود پایینتر نه تنها از نظر اقتصادی صرفه بهتری دارند بلکه باعث میشوند ترانزیستورهای بیشتری در همان فضای یکسان جای گیرند. با این گفتهها، افشاگر MebiuW گزارش DigiTimes را نقض کرده و میگوید که نمونههای مهندسی Zen 3 همین حالا نیز بر پایه نود N7P توسعه یافتهاند. در این حالت باید بگوییم پورت کردن آن به N5 در یک زمان کوتاه امری بسیار مشکل است. اما پورت کردن آن به N7+ نباید چندان دشوار باشد بخصوص که این نود بر پایه EUV بوده و باعث میشود شاهد فرکانسهای بالاتر و مصرف انرژی بهتری باشیم.
نظر شما چیست، آیا AMD واقعا Zen 3 را بر پایه نود جدید 5nm+ به بازار عرضه میکند یا باید منتظر نود 7nm+ باشیم؟
بیشتر بخوانید: افزایش کارایی 20 درصدی Zen 3 – فاصله زیاد با پردازندههای اینتل
بنظرم جا واسه کار کردن رو 7 نانومتر هست خیلی زوده واسه 5 نانو ای ام دی تا جایی که میتونه باید رو 7 نانو متر کار کنه